Съпруги, чиито мъже пътуват по море-26

• 44 302
  • 723
  •   1
Отговори
# 120

Пожелавам на всички всеки ден да е Св.Валентин. Да се чувствате обичани така, че да летите от щастие! Обичайте се и най-вече казвайте на любимите си хора "Обичам те"

На Валиванчето и Валивончов , Честит празник! Единствено любовта може да захрани човек с необяснима енергия и емоция. С онези пеперуди в корема, за които всички говорят! Само любовта може да ни накара да се чувстваме във всеки един момент истински, красиви, живи и щастливи!
Честит Трифон Зарезан! Както са казали древните гърци....Във виното е истината! Наздраве!

# 121
  • Varna
Васелче,
Като видях леглото от рози....... се сетих за един много хубав и романтичен филм "Легло от рози " newsm10

# 122
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Аз празнувам Св.Трифон щото си е наш много български обичай и искам да ви поздравя с една СЪРДЕЧНА НАЗДРАВИЦА С ЧАША (можееее и каничка) newsm53 ХУБАВО ДОМАШНО ВИНЦЕ!
Днес почитаме св.Трифон.

Свети Трифон се счита за пазач на лозята. Той е бил мъченик, светец лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч.

Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче - Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение.

Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.

Основен празничен обред е зарязването на лозята. Той се изпълнява обикновено от мъжете лозари, макар че на места в Югозападна България зарязват жени, моми и ергени или двама съпрузи.

Сутрин след църковна служба мъжете поемат на групи към лозята. На лозята си стопаните се прекръстват към изгрев слънце, отрязват няколко пръчки от една или три лози в средата или в краищата на лозето, поливат корените и отрязаното място с вино, а някъде посипват и пепел. Със светената трифоновска вода поръсват лозите.

Със зарязването в лозята се слага мъжка трапеза с донесеното от дома. Отрязаните лозови пръчки са натопени в бъклиците с вино; навити са на венец върху калпаците или преметнати през рамо на лозарите. Трифонският венец се отнася вкъщи и се поставя пред иконата.

След зимния слънчев кръговрат Трифон Зарезан е първият празник, чиято обредност с инициален стопански характер се изпълнява сред природата.
Весело изкарване на празника-който сте си решили да празнувате! cheers

# 123
Още един поздрав от мен!!!    love001  love001  love001
 http://www.youtube.com/watch?v=x6dHMo9R0Pk&feature=related  

Последна редакция: вт, 14 фев 2012, 16:34 от nada8

# 124
ЧЕСТИТИ ПРАЗНИЦИ и от мен, мили моряшки момичета!   bouquet

Много изпити чаши заедно с любимия мъж и по много от онази само наша любов - разпиляната по е-мейли, в ефира, по вятъра, по крилата на чайките от цял свят ви пожелавам! По-бързо очакване и по-бавно изпращане на всички нас! Нека винаги да има мили и всеотдайни хора около нас, с които да споделяме свидните за душите ни мигове.  Hug

Простете, аз днес малко съм сантиментална нещо  Cry Денят ми започна е едно пиукащо и пращящо откъм компа "Честит празник..." някъде от Малайзия... и продължи в изслушване на кой, къде, как ще празнува довечера. А пък за мене тая година даже утеха във виното няма, та затова ми е криво такова... и цял ден не пиша.  Embarassed ма, иначе ви изчетох всичките! страхотни сте! прекрасни...

# 125

специален поздрав от мен! това ми звучи в главата цял ден и искам да го споделя и с вас!

Последна редакция: вт, 14 фев 2012, 16:03 от Agira

# 126
Честит празник и от мен, мили момичета!
По принцип и ние у дома почитаме Трифон Зарезан, но с всички хубави песни, красиви  слова на и червени рози ме разчуствахте много. Мъчно ми е за моето момче и в негова чест си сипах преди малко чаша червено вино и си представям, че е тук, че си приказваме и си пийваме заедно.
При мен всичко е на макс, утре пътувам служебно до Попово, но ще се върна вечерта, дано пътищата са проходими и няма изненади.
Хубава вечер!

# 127
Добро утро,момичета!
Как изкарахте вчерашния празник?Надявам се добре и весело.
По едно кафе за събуждане и да мятаме дневните задачки.
Приятен и успешен ден! Hug

# 128
Добро утро!
Руми,вземам малко и от твоето кафенце,макар,че вече пих днес май ще имам нужда от повечко.Simple SmileИзкарахме го празника с хубава компания и добре го поляхме с винце. Grinning
Силно се надявам и за вас да е бил чудесен.
Миме,лек път до Попово!
Лек ден пожелавам на всички! Hug

# 129
  • Varna
ДобрЮтрУУУУУ wavey

Търсих, търсих кААвет-У неможах да го намеря.....Мамича,ли го е забравила, пък Наталка,така пилааа, ама така пила, че чак не е останалУ Ич Laughing

та да сложа и  за нас .....все пак и на нас нИ сЪ пиЙ Laughing

И за тези дето ги болят глЪвИтИ от вчерашнУтУ празнуване Wink

дЪн кажИтИ послЯ, че не съм грижовна Wink  иии......повече чесън наблъскайте, че по-бързо да ви минИ Wink

ХаДи лек и усмихнат ден Hug

Ооо, Мим-че,
забраЙФ да тЪ попитам, как беше пътя до Попово?

# 130
Добро утро!
УАААУУУУ, много изкушения тука тая сутрин  Laughing , ама като не съм пила вчера нищо, тъз чорбича за обяд с една ракйка ще я омахам  Laughing . Делти, страшна си  Hug
На тия дето са празнували, бравус ! Само тъй и за напрад!
Хубав ден!

# 131
Добро утро за мен още, че май съм най голямата сънла напоследък Simple Smile Кафенцето ще го прескоча, ама шкембенцето е голямо изкушение, и без ракийката , няма да го върна! Simple Smile

Делти, какво стана с кожухчето? Оправи ли ти се дрешката? И мен много ме е яд, като ми се похаби някоя дреха от нищото! Sad

# 132
Здравейте морски принцеси!
Благодаря ви,за пожеланията за вчерашния празник! Hug Hug Hug
Голям купон му ударихме снощи.Преди малко станах от сън и главата ми ще се пръсне-поомеших малко виното и ракията.Пих едно кафе,ама ефект от разбуждане няма.
Делти,благодаря за шкембето-определено имам голяма нужда от него.
Пратих мъжо да мие колата и сега съм си легнала,че да се възстановя от снощи.Надявам се до довечера да ми светне пред погледа,че сме на детски рожден ден с малката.
Това е за сега от мен.
Лек,спокоен и слънчев ден на всички!

# 133
  • Варна
Здравейте, приемате ли нови попълнения? От известно време ви чета и днес реших да се регистрирам. Имам стаж като морска съпруга от 1984г.

# 134
Здравей и добре дошла, Мари! Simple Smile Делтито ще ти приготви пантофките, нали?  Wink

Общи условия

Активация на акаунт