Безплатен курс по компютри за деца 3-6 клас

• 41 973
  • 298
  •   1
Отговори
# 225
И последен въпрос - кой и защо въобще измисли тези квалификации ?
На кого му пречи повече деца от повече градове да се явяват на състезания по информатика, щом имат желание?
Или смятате, че така ще засилите интереса към информатиката с недомислени регламенти?

Причината е недостиг на компютри за всички желаещи участници от страната за турнира в рамките на 1-2 дни.
Може би за в бъдеще трябва да се провеждат подобни състезания по информатика в София за да вземат участие всички желаещи. Ако се включи и "Телерик" с материалната си база, мисля че могат да се случат нещата. Вижда се, че в провинцията провеждането на подобни състезания поради засиления интерес на учениците става все по-невъзможен с  всяка следваща година.

Последна редакция: нд, 17 ное 2013, 00:02 от M8M8

# 226
Здравейте. Квотите на градовете са вредна измислица наложена за всички градове. Квотата за София е относително голяма БЛАГОДАРЕНИЕ на добри резултати от миналата година, изкарани от школите на няколкото ръководители. До сега процедирахме по следния начин: Предлагахме списък на деца, които каним да се явят на състезание. Случваше се да се появи някой твърде ентусиазиран родител, който да настоява и неговото дете да отиде, въпреки че според нас то не е достатъчно подготвено. В крайна сметка ние нямахме причина да ограничим такива деца- те биха могли да се организират и да участват дори и извън нашето пътуване (например със собствена регистрация) но обикновено сме им предлагали да ги улесним и включим в групата, ако ще спазват дисциплина. Моето предложение беше да се запази максимално тази традиция- да се съберем няколкото колеги и с разум да предложим кои са децата с най- добри шансове. Причината аз да настоявам за това е, че според мен децата вече имат твърде много 'важни' прояви: Само 30 седмици през учебната година, а 6 състезания по информатика, 10 по математика, някоя настинка, някое пътуване с родителите и изобщо, ама изобщо не може да се проведе последователна и спокойна подготовка! На всяко такова важно събитие 10-15% от децата отсъстват, а 20% се справят много под възможностите си. Евгений Василев и Бойко Банчев настояха, че ако има някакви хипотетични деца от школи които не познаваме то и те трябва да могат да се класират и за това се спряха на този регламент(такива все още няма). Датата, която бе избрана също е неестествено неподходяща- освен много математически състезания покрай нея се провеждаха и контролни за начинаещите в Телерик, които бяха обявени на отдавна(2-3 седмици по- рано), а също и нямаше начин да бъде обявена на школата за начинаещи в СМГ (петък следобед), понеже на 1ви ноември нямаше школа, а 8ми ноември беше изтекъл срока за записвания. Поради тези причини броя на неявилите се е още по- голям! Така се наложи да се поканят деца, неявили се на контролното. Няма какво да се възмущаваме, че има деца, които никога не са се състезавали- трябва да допуснем такива нови деца и то точно от големите школи за начинаещи и то точно те нямаха как да се явят. Иначе ще си останем само с досегашните състезатели и никога няма да допуснем нови.

Аз не съм съгласен с регламента, който бе определен.

Ако някое дете ще емигрира заради този регламент- ще се радвам да се срещна с него и да си полафим- да му обясня защо не е подготвен за състезания все още или ако се окаже, че е трябвало да отиде да потърся начин да се явява поне занапред. Всички сме изморени и притиснати от новия регламент- 41 квоти за град като София е недостатъчно, но мисля че лека полека нещата ще се избистрят и ако се наложи пак да се минава през подобен регламент, вече всичко ще е по- ясно. За следващите състезания квотите ще са малко по- нормални (но все пак по- малки от нуждите на все повечето деца посещаващи школа).

Искам да ви кажа, че наистина ощетено е дете родило се в друг град, където например има единствена школа, водена от един ръководител, който самостоятелно определя списък без никакво контролно и навярно дори незнаещ за съществуването на това дете. За такова дете няма да има никакво квалификационно контролно, на което да може да се класира! Надяваме се с времето да определим регламент който да не оставя никой да се чувства онеправдан, а ако някой ще емигрира- ами че тогава тук ще останат само гадовете като мен- това ли искате? Simple Smile

Последна редакция: нд, 17 ное 2013, 10:50 от Яшу

# 227
... и съм убедена, че той [НПМГ sysadmin] също иска да изкаже мнение, но не може да си го позволи.

Всъщност вече казах основните неща [ тук ] и е безсмислено да повтарям всички мнения във форума, критични и окуражителни, които напълно подкрепям.

Уважаеми родители,
болшинството ръководителите на школи по информатика в София, както и експертът по информатика в РИО София, следим с внимание дискусията в този форум и в други електронни медии. Горещо се надяваме след Шуменския турнир отново да подновим обсъждането на квотите и вредите от тях, както и на най-справедливите и прозрачни начини за подбор на сътезатели по информатика в националните турнири.

# 228
  • София
Не е баш по темата за курсовете, но е интересна новина за автора на тази тема. Пожелаваме му много късмет и успех в това начинание. Може пък това да се окаже алтернативата на Терминал 2  Wink

http://www.standartnews.com/balgariya-obrazovanie/vuz_za_program … odina-214471.html

# 229
Е, то не е кой знае каква новост. Разделиха се с Телерик и всеки по пътя си.
Може е добре, когато тази тема стигне 50 страници ( то има доста време до тогава, де  Grinning ), отново да се пусне тема за информатика, която да не е толкова тясно свързана с конкретни класове и конкретна школа. Очевидно има нужда от такава.  Peace

# 230
прясни, прясни, парещи новини за малките програмисти:

Записването за първи кръг на олимпиадата за софийските деца ще става на https://docs.google.com/forms/d/1UWNdEzoZ5TDo44QbNTw7wGNPCeJ5vD3 … 1ajDjgNU/viewform
Тя ще се проведе на 5ти януари сутринта и отново имате възможност да изберете къде да се явите.

иии- От 26ти декември до 5ти януари ще сме на лагер- школа по информатика в град Благоевград.
Всичката информация и записването се намират на https://docs.google.com/forms/d/1GKvZI_PSqYkbr6nt5aKXl9blBYGNv2c … eVJFw1PI/viewform и включилите се младежи ще могат да участват на първия кръг на олимпиадата с повече прясна подготовка и повече южни страсти.

# 231
А дали има възможност да се добави като опция за явяване на олимпиадата и Сандански, както беше в предишните години, защото по това време там е Международният майсторски клас по математика? Математическата лагер-школа е с покани отпреди месец и участниците вероятно отдавна са го платили.

# 232
Стига някой да се свърже с колегите математици и те отново да се съгласят да организират провеждане на олимпиада и в Сандански, тоест да следят децата да работят самостоятелно и накрая да съберат и пратят решенията им- проблем няма да има Simple Smile

Деца, които ще участват в математическата лагер- школа на Сандански могат да се запишат за половината от школата https://docs.google.com/forms/d/1GKvZI_PSqYkbr6nt5aKXl9blBYGNv2c … eVJFw1PI/viewform в Благоевград. (съжалявам за дългия линк. Може да запомните и да предавате скъсен линк: bit точка do наклоненачерта zima ...Нещо тука бгмамата не ми дава да ползвам скъсени линкове).

# 233
Яшу, благодаря!
Дано да успеят и тази година да се явят децата в Сандански.

# 234
В Телерик академията замисляме нов вариант начинаещи лапета да се включат в програмирането, макар и по- умерен и не така изтощителен и празничен католагер-школата в Благоевград

Планира се нова ежеседмична група за непрограмирали да започне след междусрочната ваканция, тоест през февруари. Надяваме се да подлъжем много нови невинни дечица да навлязат в изненадващия и подтискащ свят на висенето пред компютъра без дори да играеш игри на него. Гасиме им нета и ги слагаме да разработват софтуер. Най- ужасното е, че даже някои се подлъгват и започва да им харесва?!?!  Confused Twisted Evil
Ако се боите, че и вашия малък звяр може да се изкуши по създаването на собствени програми- избирате дали да бъде с групата за начинаещи на лагер- школата или на групата, която скоро ще бъде обявена на telerik-kids.com

A за децата от София, които вече са почнали да програмират и идват по школи смело... ами нали вече се записахте за участие на олимпиадата по информатика на 5ти януари.

# 235
Здравейте. С Евгений Василев обмисляме какви дати да изберем за контролно за далечните зимни състезания. Избързваме толкова много защото искаме да обявим записването още утре- на първия кръг на олимпиадата. На него ще участват над 100 деца от София и информирането за всякакви организационни новини ще става все по- сложно. За това искаме още от утре да обявим дати за контролното преди зимните. Какво смятате за датите 8ми и 16ти февруари. Има ли състезание по математика или нещо друго страшно и неотложно на някоя от тях? Ако не се сещате за никакъв страшен ангажимент на някоя от тях вероятно ще си ги харесаме и всяко дете което иска да се класира на зимните от София ще трябва да се яви на една (или за всеки случай) на две от тях.

# 236
Февруари е ОК - математиките са струпани от средата на март, целият февруари е празна дупка.
Тоест, на 1-2 има състезание в Ямбол за 8+ клас, което не пречи на датите, а на 14-15 има някакъв неизвестен за мен поне II Областен математически турнир Проф. д-р Димитър Табаков, но не мисля да е особено посетен.

# 237
 Кога да очакваме резултатите от първи кръг на олимпиадата по информатика и минималния брой точки, необходими за класиране на втори кръг?

# 238
Кога да очакваме резултатите от първи кръг на олимпиадата по информатика и минималния брой точки, необходими за класиране на втори кръг?
Резултати за София се очакват в сряда, късния следобед (или по-рано  Thinking )
Минималният брой точки за класиране ще се определи от регионалния експерт в РИО София-град в зависимост от резултатите на участниците и материалната база за провеждане на втория кръг. Предложение в тази посока ще отправят всички ръководители на школи в отделните училища и учебни центрове, дали предложението ще се приеме е друг въпрос Wink

Последна редакция: вт, 07 яну 2014, 10:30 от НПМГ sysadmin

# 239
  • София
Резултати за София се очакват в сряда, късния следобед (или по-рано  Thinking )
Минималният брой точки за класиране ще се определи от регионалния експерт в РИО София-град в зависимост от резултатите на участниците и материалната база за провеждане на втория кръг. Предложение в тази посока ще отправят всички ръководители на школи в отделните училища и учебни центрове, дали предложението ще се приеме е друг въпрос Wink
Моят син също участва в олимпиадата и аз благодаря за тази информация!
Предишни години, какъв е бил минималният брой точки, дали знаете?

Общи условия

Активация на акаунт