АВГУСТ бавно приближава и коремчето ни проличава

• 31 954
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
Статистиката относно спонтанните аборти е мнение на гинеколога ми, който е болничен лекар и  за да го казва може би има наблюдение.Според него риска от аборт през първите 3 месеца е около 30%, а след това намалява на около 10%.Това е негово мнение Peace
Ето и една статия по въпроса: Причини за спонтанния аборт

# 586
Здравейтеее  Hug
Благодаря на всички, които са ми писали, болката отшумя вече, надявам се да не се връща скоро  Laughing
Взех си изпита с шестицаааа при проф. Валери Стефанов, на вас сигурно нищо не ви говори, но за нас филолозите си е икона  Laughing та, много съм щастлива, най - накрая свърши тази сесия и ме делят един стаж, 2 изпита и един държавен да си взема дългоочакваната диплома  Laughing
Софи, честито  Hug
Аз се обадих днес да се запиша за ЖК утре, мойта гинеколожка пак няма места  Shocked та чак във вторник..
иначе си купих 5 блузки от индийския в подлеза на Плиска, има намаление всичко по 10 лв. много съм доволна  Laughing еми май друго няма.. лека вечер на всички
аа и п.с. вече съм сигурна, че ще имам момче  Twisted Evil Twisted Evil ще видим  Laughing Laughing

# 587
Графики относно опасността от синдром на Даун според PAPP-a и free-bCG има тук:
http://www.wolfson.qmul.ac.uk/epm/screening/calcrisk.html

Kазва се, че:
 From these graphs, it can be seen that AFP, uE3 and PAPP-A values below 0.86 MoM, 0.83 MoM and 0.64 MoM respectively and NT, inhibin-A and free ß-hCG values above 1.46 MoM, 1.54 MoM and 1.67 MoM respectively will tend to increase the risk of Down’s syndrome above the background risk while values in the opposite directions will tend to decrease the risk below the background risk.

# 588
Намерих ръководството на ACOG от 2010г. Сериозна литература, който се интересува да прочете: http://www.acog.org/Resources_And_Publications/Committee_Opinion … r_Neuroprotection

# 589
  • София - град
Момичета иска ми се да прочета някоя дебела книга за бременни, а ако има и нещо за кърменето може би няма да е лошо. Но ми трябва на български  Rolling Eyes Нещо да препоръчате? Нещо на достъпен език, полезно, неща за бременността.  Simple Smile

# 590
"Азбука на кърменето"  Peace

# 591
  • Добрич
Добър вечер и от мен! Simple Smile
Най-накрая днес се записах на ЖК, пуснаха ми изсладванията и си видях човечето. Беше си седнало на дупето и от свитите му крачета така и не успяхме да видим пола. Остава да тръпна още един месец. Simple Smile На следващата консултация в 16гс. ще направим и БХС.
Относно магнезия, аз пиех от петия месец до края, но сега предвид скорошната ми бременност и секциото ще го започна по-рано, превантивно. Още от сега получавам леки контракции, когато съм имала по-тежък ден, та представям си по-нататък какво ще е. Така или инъче магнезият отпуска гладката мускулатура и си мисля, че само може да помогне.
От утре спирам фолиевата и започвам Прегнакеър, а от 5-и месец Прегнакеър + Омега.
Софи и останалите момичета, усетили ритничета - завиждам ви благородно. В момента чета една книжка "Изкуството да бъдеш родител" на д-р Фицхю Додсън. Препоръчаха ми я няколко мами и е наистина страхотна. Много достъпно е написана, не натоварва с разни термини, но по-скоро е за отглеждането, възпитанието и отношенията с децата. Следващата, която ще прочета е "Как да приучим децата си на дисциплина" на същия автор.  Peace

# 592
  • София - град
Малко ми е рано да чета как да уча децата си, потърсих но всичко водещо до бг мамма/основно/ е за отглеждането на децата, а не за бременността. За това реших вас да питам, няколко мами споменаха нещо от сорта "в моята книга пише".
Бюти Чувала съм я тази, предполагам е само за кърменето...
Ей сега попаднах на една нова книга /2011/ "40 седмици или бременността от А до Я"
Автор: д-р Панайотка Панайотова, д-р Мария Петрова

# 593

marley__ , щом се интересуваш от такъв тип литература бих ти предложила http://www.book.store.bg/p27021/kak-da-govorim-taka-che-deteto-d … lejn-mazlish.html 

Магнезий и аз съм пила след края на 5м., но съм си мислила, че е така защото тогава е имало нужда Simple Smile

# 594
Блонди, предозирането с някои витамини е вредно при големи хора, а за бебета да не говорим. Количества, които за нас са безопасни, за бебето може да са фатални. Има витамини, които направо го увреждат. Наскоро четох, че плацентата пропуска витамините в едната посока, но не връща излишното количество и то се натрупва в бебето. Би трябвало витамините за бременни да са дозирани, но дали е така?!Те са дозирани по-скоро според нуждите на майката. Освен това, синтетичните витамини възпрепятстват усвояването на естествените. Ако ще се пият, е важно да са от естествени източници (да знаем от какво са извлечени), обаче къде е тази информация? И естествени да са, пак не могат да заместят разнообразното хранене. Пък ако се храним рационално, защо ни е химия? Така аз се отказах от витамините, а и след като лекарят ми каза да не пия. Но не искам да влизам в спорове, въпрос на личен избор и съвет на лекар, така, че не бих искала да споря с мами, които пият витамини!
Здравейте, извинявайте, че така се промъквам в вашата темичка. Аз съм от септемврийските мами, но може да се окаже и август да се появи бебчо. Трудно ми е да ви изчета наведнъж и исках да се обърна по спора ви: за и против витамините. Моят лекар не ми препоръча да пия витамини, а а си ги набавям от плодове и зеленчуци. Той ми обясни, че бебето си взима мн малък процент от витамините от нашия организъм, а останалите се трупат в черния ни дроб, което може да доведе до боли и дискомфорт.Т. е . предозирането с витамини е вредно за черния ни дроб и води до големи размери на плода.
Хубава и спокойна вечер на всички  bouquet

# 595
Софи, една от книгите, които препоръчвам е тази http://www.book.store.bg/p18590/kakvo-te-chaka-kogato-chakash-de … jn-ajzenberg.html  Peace
 Ето тази книжка също е много интерсна http://www.book.store.bg/p21259/blizo-do-bebeto-vasilena-dotkova.html. Това беше първата, която прочетох и тя формира отношението ми към майчинството и ми помогна да разбера, че наезависимо колко книги прочета, моето бебе е индивидуално и аз трябва да гледам и чувам сигналите, които то ми подава, а не това, което пише в дебелите книги  Grinning

# 596
В момента чета една книжка "Изкуството да бъдеш родител" на д-р Фицхю Додсън. Препоръчаха ми я няколко мами и е наистина страхотна. Много достъпно е написана, не натоварва с разни термини, но по-скоро е за отглеждането, възпитанието и отношенията с децата. Следващата, която ще прочета е "Как да приучим децата си на дисциплина" на същия автор.  Peace

Понеже по понятни причини чета доста книги за отглеждане на децата, най-доброто, което ми попадна наскоро от популярната литература е ето това книжле: Първите седем години. Книгата е френска, много умерена - особено последното е ценно според мен, защото родителите често залитат по крайностите и си харесват автори също така крайни в подходите Wink В това отношение тази книга, по мое скромно мнение, е различна.

"Близо до бебето" също е супер, тя си е вече класика Wink

Книгите за бременни - аз докато се наканя да си купя, ще ми мине половината бременност Laughing Иначе към българска книга не бих посегнала, скептична съм. От беглия ми поглед върху тоя тип литература, намирам за най-информативна и изчерпателна "Какво те чака докато чакаш дете", при все, че не съм особен фен на американската литература. Тази книга е добра, при все това.

Pocoloco1, добре дошла в нашите редици Hug Само дай да не подхващаме пак темата за витамините, че ще се хванем за косите както обичайно Mr. Green Това е на шега - да не се засегнеш сега Wink

# 597
Здравейте, мили мами! От вчера само ви чета, днес се разписвам. Имам вече трети ден болки ниско долу, в ляво, от които ми се схваща и кракът. Определено го чувствам като мускулна болка. Снощи беше по-драматично положението и от бускопана и прогестерона не ми мина. Минава ми само като съм в пълен покой, но аз ходя на работа, така че е "мисията невъзможна". Говорих днес с Док и ми каза да не се притеснявам, преди това акушерката ме успокои, че било от някакъв нерв, който се притискал като растяла матката. Ще питам на следващия преглед за магнезия.

Блонди, да ти кажа за амниото, снощи нямах сили да пиша. При мен според ранните ФМ+БХС рискът ми е около 3500, но според Док, понеже съм над 35, е добре да го направим. Мъжът ми е на същото мнение. Аз го обсъдих с майка ми и нашето женско мнение е, че няма нужда да се рискува, но седнахме и го обсъдихме с мъжа ми и Док и аз склоних. Док ми каза за риск 1:400. Освен това ми препоръчва да го направим в 22-ра седмица (писах в една друга тема за това, но никой още не ми е отговорил). До проф.Кременски се съветвахме миналата година за моя приятелка, тогава той каза следното: "Препоръчвам амниоцентеза, когато индивидуалният риск е по-висок от риска от самата интервенция." Освен това професорът би ти казал, че няма как някой да ти даде съвет, трябва сама да си решиш, а аз знам колко трудно е решението. Честно казано, не знам дали бих го махнала, ако открият проблем, но предпочитам да знам предварително. Дано да не дава Господ да взимам и такова решение! Но гледам да си разделям стреса на порции, сега решавам дали ще се подлагам на амнио, пък като излязат резултатите, дано не се налага, ще мисля нататък. Аз вярвам, че всичко с нас ще е наред! Може да има риск от процедурата, но тя вече е рутинна и само тя борави с факти, а не с вероятности. Между другото, тук сме поне 3 момичета на 37, на теб са ти казали възрастов риск 250, на едно друго момиче от Варна (съжалявам, не запомних ника) 220, а на мен - 168. От интервенцията риск дават в МД 1:250, в един английски сайт четох за 1:100 (там се наплаших), на мен Док ми каза 1:400. Важното е да сме спокойни за процедурата, тогава вероятността да е успешна, е много по-голяма.

Софи, ето я моята книга за бременни. Голяма тухла е и според иснтрукциите на Док да не вдигам повече от 2 кг., не би трябвало да я вдигам:
http://www.amazon.com/Pregnancy-Day-DK-Publishing/dp/0756650410/ … 424658&sr=1-1
Толкова е подробна, че пишеше даже и за домашните уреди за слушане на тонове, които обсъждахме преди време.

Последна редакция: чт, 16 фев 2012, 22:43 от MaryJane

# 598
Малко ми е рано да чета как да уча децата си, потърсих но всичко водещо до бг мамма/основно/ е за отглеждането на децата, а не за бременността. За това реших вас да питам, няколко мами споменаха нещо от сорта "в моята книга пише".
Бюти Чувала съм я тази, предполагам е само за кърменето...
Ей сега попаднах на една нова книга /2011/ "40 седмици или бременността от А до Я"
Автор: д-р Панайотка Панайотова, д-р Мария Петрова
Здравейте мамита!
Софи, миличка честито, аз днес съм взела едни слушалки от тези докторските Laughing(забравих дали си нямаха специално име) и се опитвам да чуя бебешока-сърце, движения, ама нищо, чува се все едно имам мишчица в тумбака, най-вероятно са червата сигурно е рано още. На доктор съм другата седмица и нямам търпение вече да каже, че всичко е наред.
Относно книгител аз съм си отбелязала някои които мамите споменаха, че им допадат:
- "Аз съм бременна" на Мари-Клод Дьолае изд.Слънце в Пингвините е около 10лв.
-"Моето бебе" на Ан Бакюс
-"Какво те чака , когато чакаш дете" на Мъркоф,Айзенберг и др.
-аз видях и две други по темата в сайта на Пингвините"Майчинството" на д-р Т.Найденов и "скоро ще стана майка" на Т.Аптулаева.
Мамитат споменаха и една друга с много снимки и илюстрации за около 70лв., но незнам трябва да я разгледам да не се окаже като някой албум повече снимки.
Но нали не съм излизала от квартала и още не съм купила мисля да взема две от тях.

На тези които им предстои амнио стискам ви палци.

Пърпъл успех с подготовката на сватбата, много се радвам.

# 599
 Simple Smile Здравейте и от мен. Тази вече бях на консултация и докторката прегледа изследванията от БХС и ФМ. Каза, че не трябва да се притеснявам от ниския риск за Даун /възрастов/, ще трябва да направя още един БХС, който ще бъде комбиниран с ранния. За нея по важно било замерването на нухалната гънка /0,9 мм/ и не препоръчва амниоцентеза. Имам и толкова огромно доверие, тя е жената която ми изроди първото дете и ме спаси, защото ми се отлепи плацентата и трябваше да ме оперират по спешност newsm51 newsm51 newsm51.

Общи условия

Активация на акаунт