Отговори
# 120
  • там където ме зове сърцето!!!
Добро утро !
Съвета ми е да ги оставиш да си следват естественото развитие  Peace,
Peace Много точно  Hug
Доста се чудих дали да го напиша , но ...
Момичета това което пише в книгите е просто да се ориентираме и да сме наясно какво трябва да правят бебета и мъничко  закъснение може и да не е проблем , но ако времето минава и бебето не умее нещо по добрия вариант е консулта със специалист/отколкото да си "заравяме главата в пясъка"/ ,защото може и да няма проблем , но ако има такъв колкото по рано се установи толкова по добре.В темата с баткото имаше една майка ,която много се притесняваше защото бебето не се изправя и всички много смело я успокояваха ,"че нещата ще се случат явно бебо по бавно" , е да ама не ... наистина бебето имаше проблем.Затова аз лично не смея да казвам , че нещата ще се оправят и ще се случат ,а и от личен опит вече знам ,че лошото не се случва само на другите .

Shushka,  Hug това е чудесно Peace  ...много полезно и в помощ на майката !

Saly, баткото на възрастта на Самуил/само пълзи и се изправя , ама със зор/ се изправяше и вървеше сам по мебелите и проходи на 9м и 20 дни и то много стабилно , не е падал и на 1г вече се катереше като маймунка /много му се радваха като го видеха на площадките дребосък ,а така умело се справяше и на катерушките и пързалките ,за моята коса ,че побеля от притеснение няма да казвам  Mr. Green/ Много се занимавах с него  Embarassed гимнастика ,масажи /и сега ги правя ...ама не редовно  Embarassed/ ,но и за мен е до дете ...

За чашката , не е нещо специално ,пие вода от обикновена чашка за кафе. Wink

Понеже стана въпрос за  Панадол за зъбите , да ви кажа нашата ЛЛ какво изписа на бебето  за Т -през 4 часа се редуват Нурофен 4 дел + 5к. Хексалгин/до 4г не е добре да се дава / и Ефералган 5 дел.  и това се дава 3 дни без значение дали Т е спаднала .Ами не мога да си представя ,че това ще давам на едно 7м  Sad
 Да се редактирам , че от толкова "дъъългоо" писане  вече е обяд  Mr. Green и по този повод

Последна редакция: чт, 16 фев 2012, 12:02 от VIVKA

# 121
VIVKA, много правилно си описала това което и аз имах предвид - хем ги оставям да си следват развитието, хем понякога си викам, чакай да не пропусна нещо, точно защото не знаеш откъде ще дойде лошото. Да не дава господ  Praynig
ммм, благодаря за обяда, много ми харесва,но ще стигна до обяд към 2,30-3 когато се нахрани домочадието, че то е цяло приключение.

Хайде че днес се олях с писането. Няма повече, обещавам. Embarassed

# 122
  • Варна
Shuska,
това е наистина страхотно! Наистина липсва такава актуална систематизирана информация, събрана от хора специалисти и резултат на проучвания. Вярно в нета има много информация, но е откъслечна и понякога противоречива. много ще е полезно, ето аз имам 3 деца и какво от това, имам нужда от сверка на часовника, защото всяко дете е индивидуално , а освен това няма да повярвате как се забравя! Simple Smile
Fait,
стигнах до извода, че детето е добре да почне да се слага на гърне преди момента , в който може да избяга. Така то свиква от рано преди да се е освестило, едно голямо бебе, което седи стабилно, пълзи и е много подвижно, какъв интерес има да седи там ?  Grinning

# 123
mother_of_twins, то и моето малкото така започна - аз му подам ръце да се изправи и да седне, а то се изпъне като дъска и направо ставаше... Мислех, че като проседи стабилно ще се заиграва на място, ама не... Дори мислех, че бебетата, които не умеят да лазят прохождат по-рано, пък тези които умеят прохождат по-късно... Логиката е, че всички бебета се опитват да се придвижват и лазещите нямат зор да ходят... Малкото ме опроверга...  Rolling Eyes

Майка ми казва, че съм се занимавала много с него и сме правели редовно гимнастика, а с другите не съм се занимавала толкова и затова по-бавничко се развиват.  newsm78
И в тая връзка мамите на по-жилавите и шавливи бебета , мислите ли че това е резултат на "тренировки" от ваша страна или си е до дете?  Аз определено мисля , че е повече до дете, и гимнастикаа има значение, но не толкова.

Не съм правила гимнастика на нито едно от децата си... Под не съм правила означава не съм правила нито веднъж... Баткото повечко лежеше, но риташе цял ден с крачета и ръкомахаше... Опитах се да му правя гимнастика, но той не искаше да се отпусне, все ръкомаха и рита... При малкия чвор нещата бяха същите - не ще да се отпусне и това е... Развиват се различно... Баткото проседя стабилно по-късно, проходи чак на година и 3 месеца... Това ще го видя кога ще проходи самичко, но не му давам никакъв зор... И без това се изправя и върши глупости, пък ако ходи сам не зная как ще го опазя...  ooooh!  Баткото ми беше бебе-цвете - никога не е бъркал в контакти, не е включвал готварската печка, не е ровил в шкафчета... Това вече си отваря шкафчето под печката, а рови и в ключовете на печката... Заглежда се в де що има контакти, ключове на крушки, щепсели и прочее...

Само свекървата като е вкъщи го държи по малко за ръце да ходи, щото му било студено да лази, а и й е жал как си е изпожулил коленцата...  Crazy  Пък да я питам като тя е вкъщи 3 дни месечно, какво прави малкия, когато нея я няма, все едно ще го водя цял ден да ходи...  Crazy  Майка ми, от друга страна, казва да не го изправям на крачета, че му било рано и щели да му се изкривят крачетата... Ми не го изправям де, ама няма и да ходя да го свалям, само това ми остана...  Laughing  Та такива ми ти...

Опитах се да го слагам на гърне, но дупето му е малко и пропада...  Laughing   Нямам идея как ще го накарам да седи на него, то и над легена едвам го удържам, върти се и се суче на всички страни, въпреки че си върши работата там... Паралелно батко му много лесно се научи на гърне, не можех да го накарам да стане от него, то и сега е така на моменти... Седне и се заиграе с кубчета, рисува, загледа се в телевизора... Като беше бебе използвах да го преоблека и да го нахраня, докато си седи на гърнето...  Laughing   Само още не е спал там...

Понеже стана въпрос за  Панадол за зъбите , да ви кажа нашата ЛЛ какво изписа на бебето  за Т -през 4 часа се редуват Нурофен 4 дел + 5к. Хексалгин/до 4г не е добре да се дава / и Ефералган 5 дел.  и това се дава 3 дни без значение дали Т е спаднала .Ами не мога да си представя ,че това ще давам на едно 7м  Sad

Peace   Това и аз не бих го пила, какво ли остава да го давам на децата си...  Rolling Eyes

И за последно да споделя впечатления от бебешките бисквити на Органикс, които коментирахме преди известно време... Пристигнаха, малкия бута в устата, но са малко по-жилавки и малко странни - приличат ми на стиропор и на вид, и на вкус...  Laughing  След няколко дни ще споделя дали ги харесва...  Peace

# 124
много ме затруднихте днес 2+ страници
моята беба също не е стабилна при сядане (сама не е сядала до сега) ,не пълзи,не се изправя... днес бяхме на консултация +300гр и 2см.
упражненията - от къде гледате упражнения за съответната възраст- аз  все не мога да намеря
днес ходихме да пазаруваме с кенгуруто и две торби -по една за всяка ръка и пак не можах всичко да купя. Мислех си че ще издъхна по пътя  Grinning
сега трябва да оправям ,че утре ще имам гости за кафе
целуваме ви !!! Болните да оздравяват,раните да заздравяват и злоядите да изгладняват!!!

# 125
Vivka права си, че трябва да сме бдителни, но описаният случай не мисля че предполага притеснение, малките нямат още 7м и умеят да се изправят, по скоро не искат да седят, защото искат да са прави и затова си позволих да се изкажа. Иначе си права, не бива от форумски съвети да пропускаш важните за развититето на бебо етапи.

Saly срам не срам, гимнастики съм правила и с двамата докато бяха съвсем бебета 3-4 месеца, после ги гоня из кошарата, че да сложа пампрес, едвам успявам вечер да намажа телцето с крем, пък за масажи и дума не може да става. Баткото също ми беше доста по-активен от този малкия, проходи на 9.5 м стабилно, без падания, абе както Vivka е описала. Михаил се изправя, прави крачки, иска непрестанно да стои прав, но е доста по-мързелив и не мисля, че ще проходи толкова рано. Едно е общо между двамата, че не ги е страх от падане, като малоумни се мятат, въобще не се пазят  Mr. Green, пада, удря си и ревейки пак става  ooooh!

Опитах да слагам на гърне, абсурд за сега, просто няма шанс да застане толкоз време на едно място, с баткото без проблем се научихме, тука ще е мъка  newsm78

Стелт моя също бъркоти навсякъде, контакти, щепсели, дистанциони, телефони, снимки, мъчи да отваря шкафчета, но и баткото ми е бил такъв, така че аз по скоро това съм очаквала, виж при тебе е  #Crazy с кротък батко, майка ми е била така с мене.

Чистенето на нослето, ни имаме постоянно хъркане, пускахме секрети нищо не излиза, ама аз мисля, че е някакъв заден секрет и купих, една нова помпа на Пrеон. Супер съм доволна, разбира се, реве като съдран по време на процедурите, ама поне всичко излиза. Ето го http://kasida.bg/pigeon-aspirator-za-pochistvane-na-nosa-klapa-100-4632.html

# 126
Здравейте момичета!
По темата за седенето и изправянето-вече писах,че Калоян още не седи.Все повече се успокоявам,че причината е,че не го свърта на едно място.В стола за хранене седи доста стабилно,без да се обляга,вчера и на дивана поседя 10-15 секунди,без да се подпира,но после нещо му привлече вниманието и хукна...Може би ще се разминем с невролога другия месец...А от 2 дни се катери по нас и се опитва да се изправя,краката му се гънат(понякога стъпва на външната част на стъпалото)и реве от яд,че не може да се задържи.В леглото и дивана още не се изправя сам,няма къде да се хване.Много реве,милия,че не му се получават нещата,ама няма как-ще се научи.
Влиянието на масажите и гимнастиките не мога да коментирам,на Калоян почти не съм правила.Първо,защото не него му беше неприятно и не можех да го удържа на едно място и Второ-при всяко сгъване и разгъване повръщаше много и бързо се отказах.
Ей  сега малката катерица бръмчи и се катери отгоре ми,та едва пиша,а таткото се прави,че не вижда и не чува,та след малко ще извися глас  smile3514
Стелт уникален е твоя бебок,аз съм му голям фен Simple Smile
Ако някой си пада по фентъзи-моля препоръчайте някой филм/сериал,който да гледаме с баткото:)
Хубав ден от мен!

# 127
здравейте,и аз да намина.Бебка  от снощи е много неспокойна,снощи се местихме на 4 места на всяко за по 1 час и така спа.Според мен е пак от зъби/понежи двата които имаме още не са излязли над венеца/та си мисля че е от това,пък и рачичката дето изгори взе да се пукат мехурчетата,мажа я с контрактубекс,здраве,и о6те едно мазило,дано по скоро и мине.От снощи и давам дентокид,но мисля че трябва поне два дена да е пила за да има ефект.за сядането и ние седим но не повече от 1 мин.,и искаме да стоим прави на крачета,като я държим разбира се.Още не лазим,и само от гръб на корем се обръщаме.Стелт-страхотен малчуган имаш,браво JoyМами вие пазите ли пъпчетата,ако да къде смятате да ги хвърлете-аз го пазя нашето искам да го хвърля в  течаща вода/море,река/,казват че така детето ще поеме само своя път,кадето то реши.За гърнето и аз вече се замислям дали да не почнем да се учим по малко в него ThinkingТова е засега,лек ден!

# 128
  • София
Привет и от нас!

Благодаря за съчувствието към моите шофьорски неволи  Hug Снощи се чух с мъжа ми и му казах какво е казал майстора и той беше ей така  Shocked. Каза, че никога не е чувал свещи да изгарят от това, че колата се пали и работи на място, без да се кара, независимо дали двигателят е с турбина като моя или не. А той е шофьор от вече 20 години, коли е карал много и всякакви и не е от тези, които само въртят волана, а иначе нищо не разбират. Та вече и аз не знам, но ще я оправим колицата, по един или друг начин.

Шушка, много се радвам, че има раздвижване по инициативата! Наистина ще бъде много полезно за майките, сигурна съм!

Упражнения - ние правим от време на време, каквото ни е показала педито. Йоанна седи стабилно, от полу-легнало положение може да се изправи до седнало (но от напълно легнало - все още не), може да се подпира на ръчички като е седнала и след това пак да се изправи, да се наведе напред и да се изправи и т.н. Върти се много, мъчи се да се изтласква, но още не пълзи. Не може и сама да се изправя или да стои права, хваната за опора. Но ще се научи!

За гърнето - чудя се дали да не пробвам. Ние гърне нямаме, де, но ще купим. Но си мислех скоро да опитаме, така и така вече може да седи.

Ха, съседите ми от отсрещния блок си ринат покрива! Браво на тях Simple Smile

Приятен следобед!

# 129
Ей  сега малката катерица бръмчи и се катери отгоре ми,та едва пиша,а таткото се прави,че не вижда и не чува,та след малко ще извися глас  smile3514

Laughing  Нашия татко много се дразни като му дам да гледа малкото, за да поседя пред компютъра... Обаче не ме интересува...  Crossing Arms  И без това се чувствам като спънат кон с това кърмене на половин-един час...  Tired

# 130
  • София
Здравейте!
За сядането - ние се научихме да сядаме стабилно за около 2-3 дни. При нас се получи може би защото не е много подвижен и не напира да стои прав. Първите дни го оставях седнал подпрян на пухената завивка на леглото и той падаше или назад, настрани или по очи напред. После му направих кошарка на леглото. възглавница на стената, за да не си чука главата и после подпрян на въглавницата за кърмене (във формата на подкова) затварям отпред със завивката и му слагам в скута 3-4 играчки и беше много кротък. Като се килна няколко пъти в опит да стигне някой по-далечна играчка и сега го гледам се протяга и ако не я стига си търси друга по-близка или прави засилка и се връща. Още не може да се изправя сам като е легнал, но ако държи показалците на мама вече сам се набира и сяда. Има пауза от 1-2 сек да види дали мама няма сама да го изтегли Whistling
За гърнето това е идея, както малкия обича да седи. Сега ще падне търсене на гърне. Сигурна съм, че съществуват поне 2-3 разновидности, колкото да се чудиш от кой тип да бъде #Crazy
Благодаря за съветите за запека. Днес малчо пак се изака и направи заветното препълване на памперса. Отказах се от спанака и днес му дадох пащърнак. Определено му се услади. Изяде към 7-8 лъжички, което за него е рекорд. Приемам съвети за следващ зеленчук, че вече се изчерпах. Дали да почвам с кашите или плодовете. Купила съм оризово брашно да му правя каши, но не съм търсила рецепти още как се приготвят. newsm78

Laughing  Нашия татко много се дразни като му дам да гледа малкото, за да поседя пред компютъра... Обаче не ме интересува...  Crossing Arms  И без това се чувствам като спънат кон с това кърмене на половин-един час...  Tired
Напълно те разбирам. И нашият татко е такъв. Най-много се дразня като пусне реплики от сорта - ти цял ден пак при мамите вися нали (визира форума).  Twisted Evil Не може да му светне, че благодарение на форума и вие мамите съм в час с развитието на малчо и имам самочувствие, че се справям добре, за което сърдечно благодаря на всички   bouquet Hug

# 131
Здравейте, мами!
Маргаритка, за запек пробвай пюре от круши. Аз лично съм пробвала и купено (Хипп, Гербер) и домашно - домашното даде много добри резултати. Внимавай със спанака, при бамбина стана страшно, още е на диета.
За сядането - нестабилна е, изправя се от полулегнало положение, слагам около нея възглавницата за кърмене и разпилявам играчки - тя протяга ръчички, взима си, играе, но понякога се засилва и се обръща по корем, не знам как го прави  newsm78 иначе не се върти - няколко пъти се е случвало само да се обръща, но непрекъснато се гъне настрани. Иска нон-стоп да стои права, затова я слагам в бънджито, защото в момента, в който я взема и тя започва да пружинира.
Гимнастика - правя от време на време, много се смее. Опитах да правим заедно упражнения - лягаме на леглото една срещу друга, аз вдигам моя крак и сващам нейния и тя да го вдига и е голям купон, но това е рядко, тъй като като е будна не иска да лежи.
За гърнето - чудех се кога трябда да започна да я слагам, знам че при момичетата е препоръчително да е от по-рано. При положение, че не седи много стабилно не знам дали не е рано. Друг вариант е да взема от тези, които имат като дръжка отпред  newsm78
За сушенето на косата - на бамбина я суша с кърпа, страх я е от сешоара (опитах, пълен провал), след това слагам памучна шапка. Откакто си пуснах дълга коса преди 8-9 години сешоарът ми е вещ, която ползвам много. Преди това нямах нужда - само си забърсвах главата с кърпа  Laughing Аморето е на мнение, че няма да подстригваме бамбина, така че явно ще се наложи и тя да свиква  Laughing
За белега от секциото - мажех се с контратубекс, в момента не се сещам за тези процедури, не страдам, че се вижда, по-скоро стриите не мога да ги гледам, но ще им намеря решение като спра да кърмя  Simple Smile
Бързо оздравяване на Вивка и Джен, бързо възстановяване на бебчето на Кремена   bouquet

bouquet

# 132
Здравейте, момичета  bouquet

*Цвети*, рецептата е измислена hahaha защото бях решила д аправя кекс и да го изпека във ворма сърце, хем и по-лесно и бързо става, но сложих повечко брашно, а ми свърши млякота, та реших да сложа още брашно и да стане тесто и така, наистина добре се получиха, крехки и вкусни, щом се ометоха почти веднага още топли bowuu

Фейтче, не винаги успявам да свърша това, което искам, понякога и една чиния не мога да измия, понякога свършвам работа за седмица напред bowuu newsm78

ВИВКА, радвам се, че вече сте по-добре!

Джен Hug

Ние днес бяхме 2 часа навън, ринах, ринах сняг с количката, мускули направих тази зима hahaha Отидох и до пощата и изпратих одеалцето, за благотворителният базар на ДБМ в Пловдив, дано някой си го хареса и купи Hug

*Адинка*, дано са само свещите на колата! Hug

Нутелка, четеш ми мислите!!! Ще добавя за Юлче с най-закъсняло зъбче, че и ние още нямаме Wink

За всички Hug ставам, но после ще намина пак! Hug

Последна редакция: чт, 16 фев 2012, 16:45 от Bulechka™

# 133
  • там където ме зове сърцето!!!
jen, аз не го казах заради това , което ти посъветва ,защото съм съгласна да се следва естественото развитие и да не се насилват нещата .../всъщност ти ме разбра каква ми беше мисълта де  Hug/

За гърнето , имаме , но не го ползва , пробвах веднъж и ми отказа , сега като се оправи ще пробвам пак .

Bulechka™, много е хубаво одеалцето   Peace , някоя майка ще си го ползва с удоволствие  Hug

В анкетата не може да се гласува ...

Да разкажа снощи на каква игра играх със Самуил и така не съм се смяла не помня от кога...Взех една салфетка /нали сме с хрема с подръчни мат`ряли се забавляваме  Mr. Green/от тези по големите ,разгънах я и му я метнах на главата като гледах да не му преча да гледа ,а два от краищата бяха  бяха над ушичките , той гледаше реклами и много бегло ме отрази.По едно време взе да се върти ,защото явно виждаше ъглите само с периферното зрение/без да искам и го тествах   Mr. Green /Като се усети ,че не се виждат по добре при завъртане взе да ги " лови " с ръце , ама толкова некоординирано /кърпичка пред лицето като правим " бау" няма проблем да дръпне /, но сега беше толкова забавен с две разперени ,пухкави ръчички  ,че се смях със сълзи а той ме гледаше много сериозно ,което още повече ме разсмиваше /погледа му беше "чудя се може ли да си такова бебе мамо "/.Днес реших да се похиля и да направя клипче , но той вече умело я смъкваше и по този начин -"всеки ден не е велик ден" явно  Joy

# 134
Цитат
Имаше въпрос за заспиването и дърпането на косата- мисля че това е т.нар. преходен обект. При израстването си децата си намират преходен обект /любима играчка, одеало, или нещо друго/ който ги "спасява" от тревожността, която идва когато усещат че мама я няма или както в случая при заспиване. Пиша го много на бързо, но в литературата и в нета има обяснение за това.
Цвети, благодаря за отговора. Може би наистина е преходно, от два дни косата ми вече не е интересна Simple Smile ура.
Снощи отново си заспа сама Simple Smile днес също.

гърне ползваме от как стана на 6 м. но аз все още не я слагам да седне самостоятелно а я държа. слагам я сутрин около 20 мин след като се събуди и винаги когато сменям памперс и преди да я мия вечер. Вече нямам случай когато да не се изписхка когато я поканя и другата вършим там и вече всеки ден не както преди веднъж на 3 дни. Аз съм щастлива, че вече не мия омазано дупенце и та и бодита.
За сядането научи се за 3 дни. Възглавници не съм слагала. Почнах да я слагам точно като навърши 6 месеца. Слядахме на земята. аз с разкрачени крака и тя между тях.
Много мило казва мамо, а на 14 беше подивяла за баща си и само тата му викаше.
А днес направих манжа с която ще скандализирам повечето, но детето се нахрани като никога досега.  Сварих ориз с малко червена чушка и грах, съвсем малко лук и зехтин. Пасирах и о, каква вкусотия. Ние без това не харесваме купешките пюрета.
Лека от нас

Последна редакция: чт, 16 фев 2012, 20:22 от sonkiss

Общи условия

Активация на акаунт