Отговори
# 135
Здравейте и от мен  Hug

Тая седмица се чувствам като пребито магаре и хич не ми е до писане.Само ви чета.Малкия реши,че не иска да спи през деня и съответно аз нямам никакво време за нищо,освен готвене,чистене и ... съответно за Негово Величество Капризчо  Laughing

Доста неща коментирате, гледам вече ползват някои от вас гърне. Смятам и аз да купя на Дани,само още не знам какво.Към какви гърнета сте се ориентирали вие? Рзглеждах, има за по 7 лв и за по 70... едни и същи ми се виждат .... Иначе и аз ще се радвам да спра да мия наакано дупе..

За седенето Дани се научи за около месец да седи стабилно, а сега не иска и да чуе за легнало положение.Като го хвана за ръцете от седнало положение се набира да става,но не се изправя сам в леглото си или другаде.Аз пък се бях притеснила,че не иска да се обръща от гръб по корем.От вчера и това прави.Според мен тези неща са си индивидуални за всяко детенце.Защото всяко дете си се развива различно.

Гимнастика и аз не съм правила ..

Нещо още щях да пиша, но наистина заспивам пред компа.
Лека нощ и до утре  Hug

# 136
Здравейте Simple Smile

Адинка, прочетох проблема ти и понеже моя мъж доста поназнайва, а и работи в в тази област ми, като ми разказах проблема ти ми сподели , че не са изгорели свещите, а са замърсени от сажди. Трябва да се свалят и да се почистят и след това като се върнат и да се пробва да се запали и ако запали да се изчака колата да загрее преди да се исключи Wink Това било защото на студено се пали  колата и се трупали сажди по свещите Wink Дано да съм била полезна   Peace

За седенето
, малката още от 5 месеца сядаше с пръстчетата на мама, но я оставях за 4-5 секунди и я бутах назад , че ме беше страх , че е малка да седи. Иначе после седеше все на някой на колянце с нейните крачета от страни и после като я оставях сама си седеше доста стабилно. много бързо се научи, никога не съм я подпирала с възглавници, само сега слагам далеч зад нея ако се хвърли назад да падне на меко. Но сега иска пръстчетата, за да се изправя директно от легнало положение - права Simple Smile Иначе се опитва и тя от седнало положение сама да се изправя като се държи за нещо край нея - мама, леглото и т.н. , та тези дни ще сваляме нивото на леглото, че.. вече доста взе да наднича над ръба...   Whistling Иначе и аз я слагах в леглото й с възглавници от страни и играчки пред нея. Доста се заиграва. Даже от 1 седмица си сядам до нея на спалнята и изсипвам всичките играчки пред нея и тя каквото си докопа си играе и така може и половин час да не се сети за друго( което е голямо постижение) Единствено ме притеснява, че като иска нещо по-далечно и директно се хвърля напред или настрани  в полет по корем и така няколко пъти я хванах в полет към земята...  ooooh!

Наша кукла отказва тотално кашите... нали и ги ограничих , че ме е страх че качва доста и от кърма, та остана да я зобам и с кашите... та сега грам не иска... дори с пюре.. та се примирявам да си давам плодово пюре за слетобед... Само се чудя още колко време трябва да караме с тези пюрета на обед и слетобед и какво трябва да е следващото нещо което трябва да се добави или разнообрази..  newsm78

Още нещо конкретно мислех да пиша ( отговоря на някой) но тези дни само чета и доакто реша да пиша... и вече съм забравила какво...  Blush

лека вечер на всички и дълбоки сънища за малчовците  Hug

# 137
Купила съм оризово брашно да му правя каши, но не съм търсила рецепти още как се приготвят. newsm78

Да си кажа аз как я правя, пък ти си потърси и други. За около 150 гр. каша, 150 мл. студена вода и две супени лъжици с връх брашно, завира, намаляш котлона и бъркаш докато стане толкова гъсто, колкото искаш (около 5 мин.). После добавям малко плод или зеленчук.

Танка, супер е одеалцето!

Цитат
Ей  сега малката катерица бръмчи и се катери отгоре ми,та едва пиша,а таткото се прави,че не вижда и не чува,

И при нас го имаше този момент. Но тука 10 дена като трябваше да остава сам с бебето за по час-два, че трябваше да ходя на физиотерапия, се усети, че като си така, не можеш да си правиш каквото си искаш,както преди си мислеше, че цял ден едва ли не мързелувам...  ooooh!

Гимнастика преди правих бебешка йога, но сега нещо съм я позарязала.

Лека нощ!  Hug

Редактирам, за да кажа за колажа. Събраха се 52 снимки, работя го, надявам се до една седмица да е готов.

Последна редакция: чт, 16 фев 2012, 22:46 от Епона

# 138
От 13ч днес нямаме вода  smile3511
Доста си поговорихме със служителите на Софийска вода и утре ще чакам да ми се обади някой висшестоящ, че такива въпроси съм му подготвила  newsm48

# 139
  • Варна
Да довърша темата за гърнетата, Joy и аз не я слагам самостоятелно да седи, особено първте пъти я направо я държах. Сега се задържа , но я вардя, хлътва явно малко в дупката и става стабилно. Много е смешна, като на трон седи, едно такова малко джудженце и краката и висят, ня стигат пода Laughing Аз навремето купувах гърне с малка дупка и високо облегало, за сега ползвам на каката, но смятам да и купя нейно си, май съм хвърлила око на това  http://kasida.bg/chicco-anatomichno-gyrne-93-822.html  или нещо подобно, но не мога да стигна до магазин с гърнета. Стелт, вашето сигурмо е по-голямо, щом хлътва вътре, понеже моята девойка е 6.500 кг само, освен като жена, да е с по-заоблено задниче Wink
Хайде лека нощ!

# 140
Ами, Saly, тъкмо се засилих да покажа снимки на нашето гърне (вече гърнета), пък то се оказа, че ти вече си я показала...  Laughing  Точно такова ползвам с баткото, сега и малкото си има свое... Както се вижда и от снимката, пише 18+ месеца, макар че баткото започнах да го слагам може би към 8-9-месечна възраст... Много съм доволна, препоръчвам го...  Peace

Ето и на какво попаднах днес... 

Le nouveau Kamasutra parental   Laughing

# 141
  • София
Забравих да напомня, че утре е лекцията на ортопеда д-р Венелин Алексиев в Мола. Надявам се, че ще имам компания  Hug

# 142
  • София
Здравейте  и добро утро на всички мами! smile3507

Може ли да ми кажете къде да пратя снимка за колажа (ако не е късно вече)?

# 143
  • София
Добро утро!

Франсе, благодаря много и на теб, и на мъжа ти! Ще пробваме да почистим свещите, дано наистина се оправи само с това! Ще ви черпя Wink И накрая, но не на последно място - честита 7ма месечинка на Руми!

Стелт, много яко  hahaha

Цвети, съчувствам ти искрено. Йоанна също има такива дни, в които не иска да спи през деня и е кисела и мрънкаща, доста изнервящо може да бъде. Hug

За гърне, аз бях харесала ето това, пък ще видим дали ще е то и дали въобще си струва да се дават толкова пари за гърне.

На лекцията много би ми се искало да дойда, ама няма как, далече ми е, като съм без кола Sad

Забравих какво още щях да пиша...

# 144
Привет момичета, от доста време не съм писала но все не остава време.
Да оздравяват болничките, а на празнуващите днес -честито   bouquet
Да се включа по темата за гърнето – и ние сме на чико, това което е показала Сали. Препоръчаха ми го за момченца, тъй като  отпред е по високо и не позволява да опикава всичко наоколо. Първият ден плака като го поставях, но сега е голям кеф, рядко имаме наакан памперс, вече 2 месеца го ползваме и не с идеята че ще се научи, а по скоро да свиква с гърнето.
Маргаритка – сподели за лекцията, в кой мол и къде и от колко часа, може и да се разходим.
Иначе да споделя и нашия татко не обича особено да гледа малкия, на вас ви се сърдят ако седите пред компютъра, на мен че се къпя дори  Shocked Последно ми почука на вратата и каза „хайде по бързо, сега ли намери да се къпеш”  #2gunfire. Еее сега го гледа почти всяка вечер hahaha ,че нещо го закъсах със зъбите и съм дежурна при зъболекаря.
А относно захранването ние май преминахме през всевъзможни периоди – хапваше определени неща, след това отказваше почти всичко, от известно време открих решение на проблема – смесвам всичко с пюре от тиква и морков (това харесва) и се получава, за сега мога да се похваля със завиден апетит.
Хубав ден желая  Hug

# 145

Добро утро!
Някой да обича тирамису?  Heart Eyes

Снощи исках да пиша за помощта от таткото, ама ми изфиряса от главата.Та нашия татко от самото раждане е наясно с факта,че ще бъде до мен и ще помага когато е нужно и с каквото е нужно и цупеници и сърденици не се приемат. Първите 3 месеца,докато Дани имаше силни колики не съм закачала мъжо,щото той милия беше в някакъв шок от появата на бебето,пък и тъкмо беше на нова работа и бях решила да го оставя да почива.Като почнах да повръщам от безсъние и умора и той се включи.Сега през деня аз гледам детето,вечер той го гледа,докато аз готвя,къпя се и т.н.На 2-3 пъти се опита да ми каже нещо за форума (много съм висяла тук),но бързо му мина мерака да ми държи сметка на малкото свободно време,което имам.

Аз и поръчах това гърне http://www.pakostnik.com/bg/productdetails.php?id=8864&cat=60 Пише,че е 8+ пък и ми се стори хубаво... най-обикновено... не виждам смисъл от някакви свръх гърнета  Grinning

Искам а питам доматите силен алерген ли са?

ОООО Стелт аз съм 3,5 и 6 от кама сутрата за родители  Laughing

# 146

Привет!

сиси, срокът беше в рамките на две седмици и изтече на 14ти. Вече работя по колажа и не мога да добавям повече, всичко ми е изчислено.

Стелт, супер много се развесели картинката. Ние редовно сме 3, 5 и 6, само дето аз винаги съм обърната съм бебето. Някои нощи така се схващам, ужас. Но измислих, че бутам мъжо и си разменяме местата. Тъкмо и не трябва така да се гъна, за да суче и от външната гърда...  #Crazy

Иначе мъжо страшно много ми помага с бебо. Много се занимава с него, безценен ми е! Проблем му е само, ако съм пред компютъра... Хахаха!  hahaha

Цвети, не знам дали са силен алерген или не, но в схема за ред за захранване, която аз имам, могат да се дават от 6м., а от 7м. и сурови.

# 147
Гледам за гърнета си говорите.
Адинка, това ми се струва доста завъртяна концепция за гърне, чак пък и чекмедженце за хартия и като степенка да се ползва, незнам ама си мисля, че би трябвало гърнето да си е гърне, да се знае какво се върши там newsm78 . Ама това е мое мнение де и всичко казано е засега  Laughing че не се знае какъв акъл ще ми дойде.
Виж например това на Fisher-Price, което има някаква сваляща се част би ме улеснило в миенето, защото най-мразя да мия обемни неща, цялата ставам мокра и ужас, полудявам. Ама това е на първо четене де.
Иначе и аз ще взема с висока предна част, че знам как момченцата правят локвички наоколо.
За доматите - в мойта схема пише на 12 месеца да се дават, ама незнам защо и нашият педиатър каза - да не давам още спанак и червените - домат и чушка, ама не питах защо. Най-вече за чушката се озадачих, защото и по-рано я дават, ама ще питам другия път, има време.
седмата поза от картинката на Stelt ми хареса - таткото да е нащрек ако трябва да се сменя памперса. Laughing
маргаритка, сподели после инфо от тази лекция, че не ми беше възможно днес да изляза, а ми е интересна темата.

# 148
Лудесита, наслаждавах се на снимките в сайта на мъжа ти!

# 149
  • София
Здравейте момичета  Hug
mother_of_twins Yuliana Съжалявам, че не припомних по-рано за лекцията. Бях писала към 3.02 че ще има такава, ама то времето бързо минава. Първо да кажа, че имам много добро мнение за д-р Венелин Алексиев (уточнявам първото име, защото хора са патили от друг д-р Алексиев). Специализирал е в САЩ и се разграничава от по-старото поколение ортопеди. Има 2 деца, като на по-малкото лично практикува съветите, които дава.(Напр. каза, че слагал дъщеря си от 3 месечна в бънджи). Направи преглед на повечето ортопедични проблеми и се оказа, че обикновено са вродени. В този смисъл и плоскостъпието е до голяма степен наследствено. Не препоръча обувки с ортопедични стелки, защото нямало смисъл да убиват на мастната възглавничка, която е при свода. Но дори да имат няма проблем (негов колега препоръчвал махане на стелките, но според него язък за хубавите обувки Mr. Green). Според проучване тази възглавничка постепенно изчезва към 2-3 год възраст. Подметката трябва да е гъвкава, а при петата (ахилеса) - твърдо. Обувките не трябва да са точни, а да има разстояние към един пръст.
За столчетата за кола каза, че няма нужда да седи бебето само 2 часа. Мен ме притесняваше 90 градусовия ъгъл на столчетата, но той ме успокои, че няма проблем и при 7 месечно бебе.
Пак за плоскостъпието (или високия свод също) се сетих . Ако родителя го има няма гаранция, че и детето ще го има както и никаква профилактика не може да се направи. Ако плоскостъпието не предизвиква болка не са необходими и стелки дори.
Горе-долу това си спомням. Ако някой има питане и той го е споменал в лекцията (и го помня Crazy) ще го напиша. Не гарантирам за 100 % достоверност, защото беше шумно и малкия пищеше, въобще весела лекция беше.
За гърнетата - навремето една колежка на майка ми беше купила за внучето си пеещо гърне. Оказа се, че бебото се плашеше от звука излизащ изпод него. Така, че имайте едно наум. Вчера докато малкия спеше четох от "Изкуството да бъдеш родител" и се оказа, че авторът е против ранното слагане на гърнета. Щяло да предизвика психологични проблеми.  CrazyПосле обърнах внимание, че на гърба на корицата авторът е починал 1993 и се поинтересувах кога е издадена книгата. Оказа се 1970  Shocked Интересно, че сега я издават и препоръчват тази книга. За времето си сигурно е бил напредничав лекар, но оттогава са минали 40 г би трябвало да има по-нови книги по тематиката. Иначе другите неща, които пише съвпадат с моята философия (да не се оставя да реве детето и че до годинка не можеш да го разглезиш). Сега ще пробвам "Моето компетентно дете" дано като е по-нова, да е и по-актуална.
Епона благодаря за рецептата за оризовата каша.   bouquet Ще споделиш ли твоята схема с реда на захранване.mother_of_twins ако може и твоята. Истината, ще някъде там ... по средата  Mr. Green
Ох, малкия вече подивя пред компа. А за татковците компа респ. форума явно е съперник срещу който нямат голям шанс и ревнуват. Поне аз така си го обяснявам. Мамите разбиращи повече може да го обяснят по-научно. Ако обяснят и какъв подход да приложиме на татковците ще е добре  newsm78
За сега толкова. Целувки  Hug

Общи условия

Активация на акаунт