Майчинството счетоводно - 47

• 37 172
  • 744
  •   1
Отговори
# 75
  • там, където ми харесва
Здравейте, момичета   bouquet
Въпроса ми не е много по темата, но знам, че тук има много знаещи и отзивчиви мами, които може и да ми помогнат.
На 20.02.2012 ми изтича 6 месечният отпуск за отглеждане на дете до 2 го. възраст на детето. След това ще напусна фирмата, в която се водих фиктивно на договор. Преди този отпуск съм си взела и полагаемият платен отпуск след като детето навърши 2 годинки.
Ще имам ли право на обезщетение след като се регистрирам в бюрото по труда ?/ Счетоводителя смята, че може и да ми откажат, защото съм ползвала 6 мес. непл. отпуск.?/
И другото условие според, което могат да ми откажат, пак според счети е , че имам регистрирано ЕТ на мое име, което е без дейност от 31.05.2010 г.
Мислите ли, че тези две условия, ще повлияят, на това аз да не взимам обезщетение от БТ, при условие, че оставам без работа и доходи ?
Благодаря ви предварително.  bouquet

# 76
  • София-Младост
Здравейте, момичета   bouquet
Въпроса ми не е много по темата, но знам, че тук има много знаещи и отзивчиви мами, които може и да ми помогнат.
На 20.02.2012 ми изтича 6 месечният отпуск за отглеждане на дете до 2 го. възраст на детето. След това ще напусна фирмата, в която се водих фиктивно на договор. Преди този отпуск съм си взела и полагаемият платен отпуск след като детето навърши 2 годинки.
Ще имам ли право на обезщетение след като се регистрирам в бюрото по труда ?/ Счетоводителя смята, че може и да ми откажат, защото съм ползвала 6 мес. непл. отпуск.?/
И другото условие според, което могат да ми откажат, пак според счети е , че имам регистрирано ЕТ на мое име, което е без дейност от 31.05.2010 г.
Мислите ли, че тези две условия, ще повлияят, на това аз да не взимам обезщетение от БТ, при условие, че оставам без работа и доходи ?
Благодаря ви предварително.  bouquet
Категорично отпуска, предполагам говориш за неплатен за дете до 8г. възраст, не е пречка да получаваш обезщетение в минимален размер най-вероятно от борсата. Този отпуск, въпреки че не се внасят осигуровки се признава за стаж-трудов и осигурителен! За ЕТ дали е пречка нямам представа.

# 77
Благодаря много за бързия отговор   bouquet

# 78
  • там, където ми харесва
Здравейте, момичета   bouquet
Благодаря ви предварително.  bouquet
Категорично отпуска, предполагам говориш за неплатен за дете до 8г. възраст, не е пречка да получаваш обезщетение в минимален размер най-вероятно от борсата. Този отпуск, въпреки че не се внасят осигуровки се признава за стаж-трудов и осигурителен! За ЕТ дали е пречка нямам представа.
Извинявам се. Да за отпуск до 8 год. ставаше въпрос. Благодаря  Ала-Бала   bouquet  значи остава да разбера, само ЕТ дали ще ми е проблем. Ох, как не ми се ходи до БТ само заради този въпрос. Не знаете ли някъде където мога да попитам онлайн или по телефона ? Звънях на посоченият регионален телефон, в случая става въпрос за Пловдив БТ на Чернишевски , но се влк. само факс.

# 79
  • София-Младост
Извинявам се. Да за отпуск до 8 год. ставаше въпрос. Благодаря  Ала-Бала   bouquet  значи остава да разбера, само ЕТ дали ще ми е проблем. Ох, как не ми се ходи до БТ само заради този въпрос. Не знаете ли някъде където мога да попитам онлайн или по телефона ? Звънях на посоченият регионален телефон, в случая става въпрос за Пловдив БТ на Чернишевски , но се влк. само факс.
http://bgosigurovki.com/pravo-na-parichno-obezshtetenie-za-bezra … a-et-bez-deinost/

# 80
  • там, където ми харесва
http://bgosigurovki.com/pravo-na-parichno-obezshtetenie-za-bezra … a-et-bez-deinost/
Огромно БЛАГОДАРЯ  Ала-Бала  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 81
Здравейте,  Hug
Случаят е следният - майчинството ми приключи на 21.12.2011, върнах се на работа на 16.12.2011. До колкото знам имам право на 50% от обезщетението за  тези 4 дни. Вярно, сумата е смешна, но защо пък да я подарявам на държавата...Със счетоводната къща е станало недоразумение и не са ми подали документи с молба за искане на изплащане на тази сума. Въпросът ми е сега могат ли да се подадат тези документи? Много ли сме закъснели и какви са сроковете?

Благодаря ви предварително!
  bouquet

# 82
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,  Hug
Случаят е следният - майчинството ми приключи на 21.12.2011, върнах се на работа на 16.12.2011. До колкото знам имам право на 50% от обезщетението за  тези 4 дни. Вярно, сумата е смешна, но защо пък да я подарявам на държавата...Със счетоводната къща е станало недоразумение и не са ми подали документи с молба за искане на изплащане на тази сума. Въпросът ми е сега могат ли да се подадат тези документи? Много ли сме закъснели и какви са сроковете?

Благодаря ви предварително!
  bouquet

Не, не е късно. Мисля давностният срок е 3 години, за да си ги потърсиш. Можеш да попълниш декларация и да я подаде работодателя ти.

# 83
Здравейте мами,
много се надявам да можете да ми помогнете..
Имам следния проблем:

Водя се на работа във фирмата на една приятелка, която иска да я замрази понеже няма дейност и е само в разходи. Тя иска да я замрази от 01.03, а аз от 01.04 трябва да изляза в 45 дневния болничен преди раждането. Въпросите са няколко, понеже едва ли ще намеря желаещ да ме назначи за 1 месец........
- ако тя замрази фирмта от средата на април например ще получавам ли аз майчинските?
- и ще имам ли някакъв проблем с получаването им 2 години?
- евентуално ако не може да стане, аз мога ли да се самоосигурявам като свободна професия? / член съм на Съюза на художниците и мога към тях да се осигурявам п принцип/
Но главното е как е най добре да постъпим?

Предварително много ви благодаря Simple Smile

# 84
  • София
Здравейте,  момичета, опитах да изчета предишната тема за да намеря отговор на въпросите си, но не успях. Въпросите ми са следните:
1. За периода в който човек се води безработен, но получава обезщетение от бюрото по труда, какво  вписва в графите на калкулатора - това което получава като обезщетение или мин. раб. заплата за съответният месец? и за този период осигурена ли съм за майчинство? МРЗ за страната към тогавашния момент
2. От 2 месеца не получавам обезщетение за безработица и съответно не ми се внасят никакви осигуровки, а и никаква работа не мога да започна сега /рискова бременност/, затова смятам че единственият ми шанс е да се самоосигурявам, но нямам идея на каква сума да го направя /тоест четох някъде че сумата трябва да е по-висока от мин раб заплата за да важи за майчинство/ и какви осигуровки да внасям /ЗО - четох че е 8%, а другите?/. Къде трябва да отида да ги внасям - в районното поделение на НОИ или в централата? Какви документи трябва да подам - някакви декларации или трудови книжки? И трябва ли да се отпиша от бюрото по труда преди това /не получавам обезщетение от 2 месеца/ Мога ли да си внеса осигуровки със задна дата - тоест от 1 януари 2012 г? Не можеш да се самоосигуряваш. Единствено си внасяш здравните вноски, като за целта е трябвало да подадеш декл.7, надявам се и си го направила

Предварително Ви благодаря за отговорите   bouquet
Не - не съм го направила - сега мога ли да подам такава декларация за януари и като си внасям здравни осигуровки, те важат ли за майчинство?
Тоест посъветвайте ме как да постъпя за периода от 1 януари до 17 юни /живот и здраве тогава трябва да изляза в 45 дневния болничен/.

# 85
Silvia1980,благодаря за отговора.Работодателката не иска сестра ми да излиза в болнични,защото не можела да плаща осигуровки на човек,който ще е в болничен и няма да работи.Това е причината да иска да я махне.

Дължи се само здравна вноска - 20.16 лева на месец  Crossing Arms Едва ли това е проблемът. Според мен просто е решила да я освободи, защото е бременна. Да уведоми работодателката си писмено за бременността си, за да има защита от КТ до някъде. При нарушения от страна на работодателя да сигнализира до Инспекция по труда.
Lady Brinne,много благодаря  Simple Smile

# 86
Здравейте мами,
много се надявам да можете да ми помогнете..
Имам следния проблем:

Водя се на работа във фирмата на една приятелка, която иска да я замрази понеже няма дейност и е само в разходи. Тя иска да я замрази от 01.03, а аз от 01.04 трябва да изляза в 45 дневния болничен преди раждането. Въпросите са няколко, понеже едва ли ще намеря желаещ да ме назначи за 1 месец........
- ако тя замрази фирмта от средата на април например ще получавам ли аз майчинските? до 410-я ден
- и ще имам ли някакъв проблем с получаването им 2 години? да
- евентуално ако не може да стане, аз мога ли да се самоосигурявам като свободна професия? / член съм на Съюза на художниците и мога към тях да се осигурявам п принцип/ може, но на високия процент
Но главното е как е най добре да постъпим?

Предварително много ви благодаря Simple Smile

# 87
Здравейте момичета, ще съм много благодарна ако може да ми помогнете. Опитвам се да си направя сметка за евентуалните доходи, които ще имам след като изляза в майчинство, което ще стане някъде средата на лятото живот и здраве.
Сега прочетох, че обезщетението за майчинство се изчислвало вече на база на заплатата 2 години назад. При мен специфичното е, че преди да започна работа при настоящия ми работодател преди 1 година работех на друго място на по-висока заплата и съответно бях с по-високи осигуровки. Аджеба как ще се изчисляват сега нещата?? Някой има ли представа?
Мерси Simple Smile

# 88
Здравейте момичета, ще съм много благодарна ако може да ми помогнете. Опитвам се да си направя сметка за евентуалните доходи, които ще имам след като изляза в майчинство, което ще стане някъде средата на лятото живот и здраве.
Сега прочетох, че обезщетението за майчинство се изчислвало вече на база на заплатата 2 години назад. При мен специфичното е, че преди да започна работа при настоящия ми работодател преди 1 година работех на друго място на по-висока заплата и съответно бях с по-високи осигуровки. Аджеба как ще се изчисляват сега нещата?? Някой има ли представа?
Мерси Simple Smile
Взимат се доходите 24 мес. назад преди месеца на започване на болничния за 45 дни, независимо при колко работодателя са. Това, че сте осигуряван на по-висок доход за обезщетението ще е по-добре.

# 89
 Viva_123, благодаря за отговора, но мен по-скоро ме интересуваше методиката на изчисляването. Дали има някакъв онлайн калкулатор или нещо подобно, по което бих могла да си сметна какво майчинство ще получавам?

Общи условия

Активация на акаунт