Отговори
# 420
da за съжаление, Andariel
гимназията ме подготви за тежкия приемен изпит в ТУ и за първата година там
после 4 години "попивахме" прашясалото 30 год знание на кабинетни професори
и след завършането се оказахме без заводи, където да се обучим практически

именно защото виждам разликите тук и сега и тогава там си позволявам мнение
защото теориите ти може да важат за хуманитарните специалности
но не и за техническите, които са отговорни за развитието на една държава

# 421
  • София
а какво имат общо университетите с тази тема? Висшите училища са автономни, те могат да си определят програмите, докато училищното образование е изцяло под контрола и програмата, спуснати от министерството. А дали би се справила в ТУ, ако не беше точно това, което си научила в училище по математика, физика, химия?  Peace

# 422
Аз пък никога не съм твърдяла, че нещо навремето си било по и най. Имам какво да искам и от миналото, но е останало назад, нали затова е минало, и няма смисъл. И си имаше различни системи и тогава по години /зависи кой кога е бил ученик/, както и липса на избор. На мен не ми допада.
Сега имам виждания за реализацията на определени идеи и нямам предвид никакъв модел конкретен. Пиша какво ми харесва и защо, какво не ми допада и по какви причини.

# 423
  • Русе
  И аз не виждам защо дете,което не познава буквите,трябва да премине във втори клас.

# 424
а какво имат общо университетите с тази тема? Висшите училища са автономни, те могат да си определят програмите, докато училищното образование е изцяло под контрола и програмата, спуснати от министерството. А дали би се справила в ТУ, ако не беше точно това, което си научила в училище по математика, физика, химия?  Peace

имат връзка:
общообразователните гимназии годишно бълват хиляди младежи без професия
много от тях се насочват именно към университет, защото за друго нямат квалификация
само че там не е за всеки
по мое време в ТУ едно 70% изхвърчаха още първата година в машинните специалности, сега не знам каква е статистиката
т.е. липсата на професия хвърля тези хора в Уни, където губят 1год от живота си, за да разберат, че не стават за там

гимназията, която ме подготви за там е СМГ, където както се сещаш не е лесно влизането и още повече изкарването
затова не смятам, че съм била представител на типичното ни средно образование, както се опитваш да ме накараш да повярвам

# 425
Мяза на средното- не изхвърчат, лазят с тройките и завършват. За жалост. После не работят по специалност, разбира се, т.к. нищо не знаят и не могат.

# 426
  • София
И какво като е СМГ?  Peace Във всеки град имаше математическа, почти във всеки езикова или поне училище с разширено езиково обучение, както и поне един техникум, като тези гимназии бяха най-добрите и оттам децата излизаха по-добре подготвени, но обикновените гимназии не бяха също за подценяване. Така че, дори да вземем средната успеваемост и качество на обучението, пак резултатите ще са чувствително по-добри от днешно време. Лошото сега е, че ножицата в качееството между математическите и езиковите гимназии от една страна, и останалите гимназии от друга страна, става все по-разкрачена. Това се случва и в основното образование. Разкрачиш ли толкова ножицата още при 10-годишни деца, нататък разликите стават непреодолими. Във всички вузове след пълната година изхвърчаха повече от половината, да не каже две-трети от студентите. Но пък, който минеше успешно първи курс, нататък и с тройка можеше да се дипломира.

# 427
  И аз не виждам защо дете,което не познава буквите,трябва да премине във втори клас.

Защото "познаването на буквите" е само един от множество и най-различни умения, които детето усвоява в училище. Съществуват деца, на които им е невъзможно да се научат да пишат, но пък са интелектуално съхранени и могат да комуникират устно или на специален език (жестомимичен, брайлов, звуко-цветен и т.н.)

# 428

защото напр може да се окаже, че причината е дислексия
нещо, на което рядко се обръща внимание и за което малко начални учители имат представа какво е и как да процедират

# 429
  • Русе

нещо, на което рядко се обръща внимание и за което малко начални учители имат представа какво е и как да процедират
  Наблюденията ми са,че тук доста често я слагат тази диагноза. Има и центрове за работа с такива деца. Доколко адекватни е друг въпрос.  newsm78

# 430
  • София
дислексията може да се диагностицира, стига учителят да си отваря очите и при съмнение, че нещо не е съвсем добре с детето, да говори с родителя. То не е само до четенето, а до цялостното поведение и усвояване на материала. Далеч не всички деца, които не могат да четат, са с дислексия, обаче просто няма кой да им обърне внимание. И в класа на едното ми дете имаше няколко такива - никаква дислексия, просто бяха оставени на самотек и учителката нищо не можеше да направи, защото директорът не искаше децата да повтарят класа, че да не му се разваля статистиката. Така "изкласиха" до пети клас и роддителите ги преместиха, защото освен нечетенето, имаше и други проблеми.

# 431

Тогава решението трябва да е диагностика на дислексия, а не затваряне на очи пред слаб успех, независимо поради що се е получил.

# 432

Наблюденията ми са,че тук доста често я слагат тази диагноза. Има и центрове за работа с такива деца. Доколко адекватни е друг въпрос.  newsm78

Именно. За това ми направи много добро впечатление, че се предвижда специалистите в тези области да напуснат центровете в които работят и да бъдат назначени там, където са децата с проблем, в училищата

# 433
# 434
Vl, линка, който си приложила е за друг закон или аз се бъркам?

Общи условия

Активация на акаунт