Отговори
# 465
vl

Аз разбирам за какво говориш, но доста от четящите не знаят за какво става дума с тези абревиатури. СПТУ няма. Както са премахнали на времето ПТУ, така падна и СПТУ. Реално има 2 вида училища - ПГ /професионални гимназии/ това са бившите техникуми и ???Г /гимназии, в това число и така наречени профилирани гимназии/. Техникумите учеха 4 години, заради специалността в определана професия и не учеха всички общообразователни. Гимназиите - само общообразователни - 3 години. За какво говорят в новия закон? Гимназия - общообразователна - 5 години , за да може да кандидатства във ВУЗ, при условие, че след 10 и след 12 клас това дете няма никаква професионална ориентация т.е. то е длъжно да завърши 12 клас, за да може да придобива каквато и да е професиоална подготовка различна от тази, която дават професионалните гимназии.  Трудно ми е да обясня, но за мен няма логика.

Какво значи "след 10 клас нищо не се получава"? То и след 8 клас нищо не се получава, но в закона има регламентирана разлика, без да става ясно каква точно. Идеята за две нива в средното образование според, както я разбирам: деца, които не искат да продължават образованието си в по висока от средната степен, да учат 2 години по малко. Тези които искат - 2 години подготовка.

Определено ми е объркано. 

# 466
Може би защото на 16 години са в десети клас и тогава ще се измести степента на общото образование. Към момента се завършва основно образование в 8 клас, но те са на 14-15 години и са длъжни да продължат да ходят на училище. На 16, ако решат да напуснат, си остават с основно и 2-те години след това са доникъде, хем са започнали следваща степен по задължение, хем, нямат за две години нищо завършено, някак се разминават нещата.
С новото ще се приключва степен в десети клас и това ще е задължително, после - кой както иска.

Не пише, че се придобива някаква конкретна степен. Нито за професионалните, нито за профилираните гимназии.
Лили, то и сега е така. На 16 винаги могат да почнат работа. Какъв е смисълът да се прокламират тези две степени? Разбирам в една професионална гимназия да придобиваш професия в Х клас, като в ХІІ-ти да придобиваш по- висока степен, разряд или както ще му е наименованието. Но не е предвидено така. И сега ако напуснеш след Х клас, пак си с основно.

# 467
snowlove-ходят на уроци,защото много учители искат повече от това което самите те дават.Много си права...Просто някои от предметите не са за всички и са им много трудни(физика,химия)

Благодаря, за разбирането rali1213.

И моето мнение е ,че някои от предметите не са за всички. В у-ще аз харесвах химията, много ми допадаше като предмет  - обожавах я, но за всички мой съученици химията беше предметът, който много ги затруднямаше. Следва въпросът, защо този предмет /а и не само той/ трябва да е задължителен до 12 клас, и евентуално, ако ученик има двойка по химия /предмет, който не харесва и най - вече не разбира/, да не може да премине в по- горен клас?

# 468
  • Ямбол
Предметът химия се изучава до 10 клас.

Judy, отворих проектозакона да чета внимателно. В десети клас има завършване на етап от образованието и той ще се казва - първи гимназиален етап. Основното се изтегля за седми клас.
Ще почета още малко за да отговоря за смисъла.

# 469
Предметът химия се изучава до 10 клас.

Judy, отворих проектозакона да чета внимателно. В десети клас има завършване на етап от образованието и той ще се казва - първи гимназиален етап. Основното се изтегля за седми клас.
Ще почета още малко за да отговоря за смисъла.

Да, наименованието е така, но ми се губи смисълът на мен.
Аз го чета проекта наред с другия закон, за който писах, за професионалното образование. Виж от кога се набляга на изучаването на специалните предмети в двата типа гимназии.

# 470
  • Ямбол
Чл. 71. (1) Според степента училищното образование е основно и средно.
(2)  Обучението за придобиване на основно образование се осъществява от I  до VII
клас включително в два етапа, както следва:
1. начален – от I до IV клас включително, и
2. прогимназиален – от V до VII клас включително.
(3) Обучението за придобиване на средно образование се осъществява от VIII до XII
клас включително в два етапа, както следва:
  1. първи гимназиален – от VIII до Х клас включително, и
  2. втори гимназиален – от ХI до ХII клас включително.
Чл. 72.  (1)  Според подготовката училищното образование е общо,  профилирано и
професионално.
(2)  Общо образование се осъществява в основната степен чрез обучение за
придобиване на общообразователната и разширената подготовка.
(3)  Профилираното образование се осъществява в средната степен чрез
общообразователната и разширената подготовка -  в първи гимназиален етап,  и чрез
общообразователната и профилираната подготовка –  във втори гимназиален етап,  където
може да се осъществява и чрез разширената подготовка.  15
(4) Професионалното образование се осъществява в средната степен    - в първи и във
втори гимназиален етап, чрез общообразователната и професионалната подготовка. То може
да се допълва и чрез разширената подготовка.

Аз го разбирам точно така - първа степен до 10 клас и по-висока степен до 12 клас за професионалните гимназии, които ще имат професионално обучение и в двата гимназиални етапа. Малко по-нататък в закона ясно е написано в двата вида гимназии какво ще е различното.
Аз не виждам нищо еднакво в периода 8-10 клас за различните училища. Еднакво ще е за всички до 7 клас.

Мен ме притеснява нещо друго и ще помоля някой да разтълкува следното:
В процеса на училищното образование религиите се изучават в исторически,
философски и културен план.  Изучаването на религиите може да се осъществява чрез
учебното съдържание на различни учебни предмети и чрез учебния предмет „Религия”.  

# 471
Следва въпросът, защо този предмет /а и не само той/ трябва да е задължителен до 12 клас, и евентуално, ако ученик има двойка по химия /предмет, който не харесва и най - вече не разбира/, да не може да премине в по- горен клас?
А ако аз харесвам само литература, а останалите предмети са ми трудни ? Какво се прави в такъв случай ? Ще си уча литературата с години и накрая ще взема диплома за средно, понеже другите предмети не ми харесват ли ? Забелязвам, че големи капризи взеха да се проявяват от страна на ученици и което е по- лошото - от страна на родители също. Защо така, защо иначе, ама не може ли по моя начин? Вместо винаги да гледате в чуждия двор, по- добре обърнете внимание на децата си вкъщи и им помагайте с каквото можете. На мен ми писна да чета хора, които пишат адски неграмотно, а  имат претенции вечно и по всеки въпрос. Не визирам никой тук конкретно, а споделям лични наблюдения. Не може да си завършил средно, че и висше, а да пишеш  " Тази блуза стоЙ страхотно " , " По моЙ наблюдения ", " Исках ме ... ", " Незнам, немога, неискам ... " и т.н. Това е ужасяващо ! И не ми обяснявайте, че учителите са виновни. Как така класове, които са учили при учителя Х , пишат грамотно, а след тях други класове, пак при учителя Х , не могат едно изречение да напишат без грешка ? Стига сте прехвърляли собствената си вина и безотговорност на другите, никой не е виновен, че има вечно заети родители, които не си поглеждат децата и чакат някой там в училище да свърши чудеса от храброст! Като цяло комбинацията от незаинтересованост към собственото дете и в същото време претенции за високи оценки е огромна наглост.

В процеса на училищното образование религиите се изучават в исторически,
философски и културен план.  Изучаването на религиите може да се осъществява чрез
учебното съдържание на различни учебни предмети и чрез учебния предмет „Религия”. 
Лиляна, според мен става дума за това, че религиозни теми се засягат в други предмети - история, философия и т.н. , но се засягат повърхностно. А в предмет " Религия " се изучават по- обстойно и разширено. Аз така си го тълкувам.

Последна редакция: пт, 24 фев 2012, 14:21 от tanch

# 472

Аз не виждам нищо еднакво в периода 8-10 клас за различните училища. Еднакво ще е за всички до 7 клас.

Именно, какви са разликите и какви възможности предопределят? newsm78

# 473
Мой наблюдения и твой блуза следва да се решат до към VІІІ клас нейде. Нуждата да се продължава с всичко по равно от всеки отпада и не е налице изобщо в средна образователна степен.
А родителите на кого са отговорни, затова че "класове, които са учили при учителя Х , пишат грамотно", а на У хич ги няма?

# 474

Професионалните гимназии са бившите техникуми.
А степените - след 10 клас нищо не се получава, диплома за завършено средно образование се получава след 12 клас

Професионалната гимназия по фризьорство в София е била СПТУ, а не техникум!

СПТУ може да са ги преименували на техникуми, но това се е случило преди около 15г. Не 20, не 25, не 30г.

СПТУ-средно професионално техническо у-ще
ПТУ-професионално техническо у-ще, което даже не е средно

Не е вярно, че в техникумите и СПТУ не са учили общообразователни предмети. Учеха, но по-малко. Например физика, химия, история, музика, руски език, изборен западен език. По мое време даже въведоха география и биология за следващите випуски. Моето средно образование е 4г. техникум. Тези общообразователни предмети се изучаваха 2г., докато математика и български език-3г.
В трети и четвърти курс се изучаваха предимно специални предмети.

Последна редакция: пт, 24 фев 2012, 15:11 от vl

# 475
Подписка за удължаване срока за обществено обсъждане на ПЗПУО

http://www.peticiq.com/novzakonobrazovanie

# 476
     tanch, не разбирам, защо трябва всички у-ци да изучават всички предмети. Имам предвид, не е ли по-добре да се вземе решение,  до определен клас в ср. образование да се изучават всички предмети, т.е. децата ни да получат елементарни познания. Не разбирам, защо учих толкова подробно химия /решаване на формули и т.н./, физика....и др. предмети. Това което съм получила като подробни знания -  не ги ползвам. Те са необходими само на у-ците, които имат намерение да продължат да се образоват в тази насока и евентуално да се реализират в същата насока по- късно.

# 477
Именно затова се опитах да дам пример как е тук
Бъдещ филолог няма нужда да учи цялата математика
Нито бъдещ инженер има нужда от цялата литература и безумните анализи, особено в Типичния им БГ вариант

# 478

СПТУ-средно професионално техническо у-ще
ПТУ-професионално техническо у-ще, което даже не е средно

Не е вярно, че в техникумите и СПТУ не са учили общообразователни предмети. Учеха, но по-малко. Например физика, химия, история, музика, руски език, изборен западен език. По мое време даже въведоха география и биология за следващите випуски. Моето средно образование е 4г. техникум. Тези общообразователни предмети се изучаваха 2г., докато математика и български език-3г.
В трети и четвърти курс се изучаваха предимно специални предмети.

Те толкова пъти ги променяха системите, че е трудно човек да се ориентира назад във времето. Брат ми на времето завърши четиригодишния механотехникум във Варна. Не беше СПТУ, а техникум. СПТУ-тата тогава бяха 3-годишни. И в четири и в тригодишната форма се учеха всички общообразователни предмети до край.
Синът ми завърши същото училище преди две и нещо години, но се казваше Техническа гимназия и за да вземе кетап за специалността си учи 13-ти клас.  Crazy Не знам точно за какво му беше, но той го искаше и сега твърди, че в Морското училище му върши работа наученото. До 12 клас включително учиха всички предмети, след това матура, а в 13-ти само специални.
По мое време пък имаше УПК. След 10 клас, който не е отишъл в ЕГ, МГ, СПТУ или техникум, а в обикновена (реална) гимназията, която тогава беше ЕСПУ го разпределяха за една година по техникумите, където учеха само литература и специални предмети. В дипломата им пише името на ЕСПУ-то с добавка за специалността и отделен сертификат за това. Моя приятелка така се сдоби с книжка за професионален шофьор и титла "монтьор на ДВГ, категория (незнамкаква)".  Laughing После си влезе в университет и й остана бонус книжка.

Последна редакция: пт, 24 фев 2012, 19:29 от Анонимен

# 479
     tanch, не разбирам, защо трябва всички у-ци да изучават всички предмети. Имам предвид, не е ли по-добре да се вземе решение,  до определен клас в ср. образование да се изучават всички предмети, т.е. децата ни да получат елементарни познания. Не разбирам, защо учих толкова подробно химия /решаване на формули и т.н./, физика....и др. предмети. Това което съм получила като подробни знания -  не ги ползвам. Те са необходими само на у-ците, които имат намерение да продължат да се образоват в тази насока и евентуално да се реализират в същата насока по- късно.
Ами то до определен клас се учат по принцип, след това са под формата на ЗИП- ове, които ученикът си избира според интересите. Доста години минаха, откакто завърших, но по спомени само  няколко предмета се изучаваха от всички, а останалите по избор. Отделен е въпросът, че часовете ЗИП са толкова много, че почти е невъзможно да не избереш предмет, който не ти върви. И все пак, аз лично не съжалявам за нито един час, все нещо съм научила, колкото и неприятни да са ми били предметите. Номерът е да решиш кои предмети наистина не понасяш и първо да махнеш тях, а останалите вече да си разпределиш по лична преценка. Аз например мразех математика и физика и първо тях махнах.

Общи условия

Активация на акаунт