Обичам Топлофикация

• 66 683
  • 750
  •   1
Отговори
# 630
Коригират се при изравняването, да Peace

# 631
Да питам още нещо - когато комшиите са заявили по-малко кубици топла вода, а ползват повече, какво се случва?  newsm78 От общият водомер се разпределя разликата на всички ? А после като минат и засекат водомера на комшията и той си доплати разликата, приспадали се нещо от общите комшийски сметки на общия водомер в края на отоплителния сезон?

Горе-долу така е, но е много неприятно за тези, които са заявили по-високо потребление. Съвсем груб пример. Общият водомер показва 100 кубика консумация, цената на енергията за подгряване да кажем е 1000 лв общо за всички кубици. Заявено количиство за ползване - 50 кубика.
Това се фактурира така 1000 лв / 50 кубика = 20 лв/кубик. (безумие, да, но е възможно)
Уж трябва да се изравни при засичането после, но колко точно и дали примерно между тея изразходвани кубици по общия и индивидуалните кубици по водомерите няма да се появи някоя разлика и да се плаща тя после...

# 632
  • 1st floor
Мерси за отгворите.  Hug То е ясно, че относно Топлофикация нищо не е ясно, но все пак да питам какъв би трябвало да е начина на изчисления.  Laughing А общият водомер всеки месец ли се отчита в Топлото?

# 633
При нас и при моите близки, за които съм писала по-напред в темата, всеки месец се отчитат общите показания. Поне на фактурите пише различно количество отчетени кубици, дали информацията е вярна обаче, не мога да съм сигурна. 

# 634
То ако не сме до тях да видим цифрите със собствените си очи- няма как да сме сигурни..защото са немърливи..голяма част.
Нали Ви разказах, колко грешки хванах като минах през топломерите на целия вход след контролния отчет и каква разправия беше по телефона, за да ги накарам да се върнат в същия ден и да си го коригират , а не на изравнявамнето както ми философстваха  Twisted Evil

# 635
И аз поисках контролен отчет ,но само на моя топломер,за да не занимавам домоуправителя .
Утре ще ми се обадят да кажат кога ще дойдат.Дано да има корекция надолу в сметките.

# 636
# 637
И аз поисках контролен отчет ,но само на моя топломер,за да не занимавам домоуправителя .
Утре ще ми се обадят да кажат кога ще дойдат.Дано да има корекция надолу в сметките.

Ако е само на твоя е по-нефективно.., но е по-добре предполагам от нищо..
Ако сте нова сграда трябва да имате след първия месец такъв контролен за всички .. така ми обясниха  newsm78

# 638
Знам че е по-добре за цялата сграда,ама не мога да задължа домоуправителя да събира от всички по 6 лв. Пък и повечето са доволни-имат около 100-тина лв.
А сградата е нова-2011-2012 ни беше първия отоплителен сезон,но не знам да е правено междинно засичане след първия месец.

# 639
Странно ..  newsm78 А миналия сезон без междинно отчитане, как определиха базата за сезона ?
Кой Ви е счетовидтел?

п.п. спор няма , ако не щат няма как да ги накараш да им засекат.. Confused

# 640
От днес-ново двайсе. Фандъкова е наредила междинно отчитане от страна на топлинните счетоводители, което трябвало да стане до един месец. Обаче не могат да се разберат кой ще им покрие разходите по това извънредно отчитане. Само не разбрах, предложение ли е, или е прието вече. Да знаете нещо по въпроса?

# 641
по тв-то казаха, че е за сметка на компанията (демек Топлофикация)... Но пък както знаем разходите на Топлофикация ги плащат потребителите до стотинка, та....

# 642
  • София
Аз доколкото разбрах, отчитането ще е за сметка на  топлинните счетоводители.
Много, ама много ми е интересно каква сметка ще получим след това отчитане. Сравнявам тази  и миналата зима. Температурите- ясно е , че тази зима беше мноооого по-мека. Отделно ние лятото сложихме външна изолация, апартаментът ни е южен, почти изцяло вътрешен, с изкл на една стена. Отгоре и отдолу се отопляват жилищата, живеем в огромен блок, повечето живущи ползват парно. Имаме два радиатора в три сти- в едната стая радиатора е изчислен с повече ребра, за сметка на стаята без радиатор. Значи миналата зима този голям радиатор беше непрекъснато от октомври до април на максимална степен. Не сме го намаляли, освен в моментите, в които проветряваме. Тази година стои постоянно на степен 3 от 5. Поддържаме същата температура като миналата зима. В другата стая радиаторът миналата година стоеше постоянно на 3, сега е включван сборно за не повече от 15-тина дни на степен 2.
,По мои изчисления ползваме около 50 процента по-малко топлинна енергия. Страшно ми е интересно какви ще са ни реалните сметки.

# 643
  • sofia
Нашата сага с Топлофикация е :
Миналата година всички от входа си сменихме топломерите с електронни . Целта е всеки месец да се засичат от представителите на Техем и да се изготвят и плащат реално използваното количество. Всичко това е ок ,но какво се оказа. Миналото засичане на топломерите е било на 27.12.2013 за което имам едни 516 единици заедно  с прогнозното за банята / там нямаме уред и е на прогноза / .Сегашното засичане е било на 29.01.2013 . Звъня да ми кажат какви единици са засекли защото сметката ми е подозрително малка .Сметката ми е същата каквато е предният месец ,а единиците засечени от мен са доста повече -  около 700-750 единици.Обаждам им се пак да им кажа ,че по техните сметки не ми се засичат нещата и госпожата която ми вдигна ми вика - ами то имаше и едно друго засичане между тези двете на 31.12.2013 .Единиците от засичането на 27 до 31.12.2013 - които са около 150 -200 не са ви влезнали в сметката защото системата ни няма как да ги отчете.Тези единици ще си ги платите на изравнителната сметка.

Ха ми кажете как човек да не е бесен. Нали точно затова беше тази смяна на топломерите за да си плащаш реалните сметки месец за месец ,а не да си на прогнозен дял и накрая да тръпнеш да видиш каква  космическа изравнителна сметка ще получиш .... #Cussing out

Мислех си да подам жалба ,но ще е малко страно човек да се оплаква от това ,че сметката му е изчислена с по-малко единици ,но не ми се иска пак да плащам не малка сума  на изравнителната сметка.

Последна редакция: вт, 19 фев 2013, 10:46 от vili80bg

# 644
  • София
Къде във фактурите си виждаш отразени единиците - при мен всичко е в кВтч и съм на сляпо доверие на ежемесечното дистанционно отчитане  newsm78 Към Директ съм

А засичането на 31.12 е било заради новата цена от януари, може би

Общи условия

Активация на акаунт