Обичам Топлофикация

• 66 783
  • 750
  •   1
Отговори
# 225
  • 1st floor
Обезвъздушихте ли ги добре? Съседите под вас направила ли същото? В цялата ли сграда е така? При нас има същия проблем, но само по горните етажи. Някъде имало теч в системата и пада налягането. Слава Богу при нас се пооправиха нещата. За сега не мога да се оплача. Но до преди пет дена, ту имаше, ту нямаше...
Ти да не ми се окажеш комшийка, и аз съм за първа година в това жилище... Mr. Green

# 226
40лв с ДДС (33.72 без ДДС) не е ли много скъпо за 3 куб. м. топла вода??? Дали не е по-изгодно да си купим бойлер? Вие по колко плащате? 
Това не е възможно  Naughty  Цената на кубик вода зависи от температурата на вън.Но не достига повече от 6лв. за кубик. Така че това което си написала не е възможно.Ние за 5куб. плащаме около 30лв. Simple Smile

Преписах го от фактурата  Confused - 33.72 е горе където е стойността без ДДС, като го умножа по 1.2 излиза 40.46лв. Ние сме с бойлер на вилата, за нула време се грее водата и стига за двама. Тук нямам малки деца, с миялна съм, няма да харчим много топла вода и ще ни е двойно по-евтино. Направо се изненадах от тази цена... А трябва да я плащаме и на Софийска вода още веднъж...

# 227
Това не е ли прогнозна сметка?
Уранението е 2 пъти в годината при нас. Всичко друго е прогнозно за месеца...
Може да са ви го изчислили не за 3, а за 5 кубика... 

# 228
  • 1st floor
На мен пък винаги ми е било интересно това уравнение на каква база се смята - нали температурата е различна през различните месеци...или се взима някаква среднодневна за шестте месеца? newsm78

# 229
Пак си прочетох фактурата, пише:
Специфичен р-д на топлинна енергия за подгряване на 1куб. м съгласно Наредбата за топлоснабдяване - 104.375 кВтч/м3 и за нашите 3 куб.м излиза 313.125 квтч.
В нашата абонатна са подгрели 56 куб. м с 5845 квтч.
Цената за 1МВтч е 107.70лв значи сумата е 33.72 за 3 куб м с ДДС (тук съм била в грешка  Embarassed )

Ако за 1 куб м харчат 104.375 квтч, то за 1 бойлер от 80 л ще похарчат повече от 8 квтч = 90 ст по мойте сметки.
Това е 50% повече сравнено с това на ток - един бойлер се грее за макс 1 час с макс 3 квт нагревател. И цената за това е мисля под 60ст. за тока (това по спомени, ще си потърся и ф-та за тока).
Намерих си и една стара фактура от топлоф-я - било е по-скъпо през април т.г. - 3 куб.м за общо 34.32лв...
Нещо се унесох в сметки рано сутрин  Money  Joy

Последна редакция: сб, 24 ное 2012, 09:34 от Анонимен

# 230
И аз имам въпрос. От началото на сезона тръбите, които минават през нашият апартамент/ целият ни щранг/ са студени. Писала съм жалба до Топлофикация, но съм сигурна , че ще ми идват в сметката  пари за отопление на общи части. Кой е органът , който може да даде становище , че не ползваме това отопление и да не ми идва сметка за него, като техника от топлофикация каза , че те отговорят до абонатната станция? Трябва ми официално таково становище, защото спирам да плащам ако ми идват пари за тези части и ще ми трябва при евентуално дело с Топлофикация.

# 231
Обезвъздушихте ли ги добре? Съседите под вас направила ли същото? В цялата ли сграда е така? При нас има същия проблем, но само по горните етажи. Някъде имало теч в системата и пада налягането. Слава Богу при нас се пооправиха нещата. За сега не мога да се оплача. Но до преди пет дена, ту имаше, ту нямаше...
Ти да не ми се окажеш комшийка, и аз съм за първа година в това жилище... Mr. Green
Обезвъздушиха го няколко пъти. Ние сме на първи етаж . В спалня 12 кв при затворена врата и сменена дограма , с топлоизолация на под , сменен радиатор топлината в стаята е 20 градуса.
Ами в Люлин 9 сме ние

# 232
Нашата сага продължава, дойде отговорника за блока от Топлофикация и установи, че тези ,които ремонтират на последният етаж не са направили нещата, както трябва и затова няма парно в банята.
За стаите обаче твърди ,че тръбите ще са топли само, ако нагоре съседите пускат парното, а според мен тръбите трябва да са топли независимо дали пускат радиаторите или не тези отгоре.
Въпрос правилно ли мисля и как да докажа ,че не са прави за да не ми включват тази въпросна сградна инсталация в сметките. За банята разбрах какво искат - там ще се оправим.
Примем съвети всякакви.
С тези на последният етаж многоооо трудно можем да се разбирим, защото според тях проблеми няма, а и не живеят все още в апартамента.

# 233
  • София
Радостина, така е, както са ти казали. Тръбите ти ще са топли, само когато отгоре са си пуснали радиаторите!!! И при нас е така - има дни, когато никой от гарсониерите не "тегли" и тръбите са студени. /А аз се топля предимно от тях  Mr. Green/ Но тристайните теглят като за световно. Тъй като всичко минава през общия топломер в мазето, изразходваното , естествено, се разпределя между всички  Sad

Сградната инсталация  е определен % от общото потребление и  задължително се плаща от ВСИЧКИ, дори и от тези, които са си демонтирали радиаторите и де факто не ползват парно. Затова казват, че сме закрепостени към Топлофикация  ooooh!

# 234
Благодаря ти, писали сме заедно ..ти тук , аз в другата тема.
Пак си остава загадка за мен това положение, защото в коридора пред входната ни врата минават тръби, за които на времето е имало радиатори, а сега те са демонтирани, но винаги са били топли през отоплителният сезон.
Да..и ние се топлим на тръбите и затова сегашното положение не ми харесва ама никак.

# 235
Не знам как  я смятат таз топла вода - от 3 месеца сме с децата в боксониера, първия месец сметката за топла вода беше 34лв, после 45, сега е 55 ... Смятат уж на база 3 кубика! И понеже сме под наем, хазяина държи да си плащаме по фактури, независимо, че лятото при изравняването вероятно ще му върнат част от тази сума. Съседи от тристаен апатамент тук ми споделиха, че миналата година за топла вода сметките им били по 200лв! Направо ми се изправи косата! Следващия месец очаквам и аз още по- солена сметка.
Добре, че скоро се местим в наше си жилище, та там дано да е по- понисимо положението с топлата вода. Ако не е- бойлер и готово!

# 236
Да побутна, че темата живо ме интересува...Отскоро и ние   в ново жилище с ТЕЦ (досега нямахме) и да видим как ще е....

# 237
Здравейте!Моля кашете как ви се струва сметка за топлофикация, за апартамент 65кв.м., парното не се използва и радиаторите са на 0, а сумата от м. януари до ноември(включително) е 1039лв.Да, има и лихви и такса за отчитане 23 лв. Ползва се само топла вода.

# 238
Ми струва ми се че е на база предходната година, когато се е ползвало без да се пести?

# 239
Благодаря за включването Loss, но не е. Не сме ползвали парно за отопление от много години и всяка година сметките стават все по-високи, а радиаторите са си все на 0.Имаме над 80лв. за отопление на 6 кубика. Възможно ли е да е защото се краде в блока?

Общи условия

Активация на акаунт