По десет хиляди лева на панелка от 60-70 квадрата ни готвят от Столична община..

• 30 472
  • 251
  •   1
Отговори
# 75
Първата ми мисъл, разхождайки се по лондонските улици беше "тези хора не перат и не се отопляват с климатици" Laughing...

Ползват сушилни в къщи или обществени перални.  Wink Виж в южна Италия гащи да искаш. От сграда до сграда са опънали въжетата. Laughing

# 76
На мен пък ми е чудно как ще докажат, че аз съм ги остъклила и ще ми искат пари, при положение, че така сме купили апартамента, а даже реално сме 3ти собственици  newsm78

Защо не се съсредоточат първо върху опасните сгради, които са безброй в София...Не си спомням дали има осъден за сградата, която уби двете момичета на Алабин  Tired

Днес един човек по БТВ добре го каза - ще си махна остъклението, когато се махнат всички незаконни постройки на циганите  Crossing Arms

П.С. Целият вход е саниран и със сменена дограма между етажите  Peace

# 77
Крайно време беше.

Единственото скандално нещо в случая е, че толкова години бе търпяно това безобразие.

Блоковете за замязали на палаткови лагери за бегълци.

Сулуъо и Пулъо си мисли, че като променя фасадата на сградата със стъкло, тенекии, тенти и какво ли още не, си строи Висящата Градина на Семирамида. Незаконно е, бре хора, разберете, а и унизително и допотопно да се живее в такава грозотия. В статията става въпрос за София. В коя друга Европейска столица има толкова неугледност на едно място.

# 78
  • София
Значи фасадите били грозни, защото са различни по цвят
и остъкление, а безобразно надрасканите сгради, те са си ОК, така ли?
Днес умишлено проследих всички сгради в отсечката Орлов мост - Театър София.
Няма сграда - стара или прясно боядисана, която да не е безобразно надраскана,
а на всичкото отгоре и неграмотно, "К... за леФски" примерно.
Дори Консерваторията не е пощадена.
И това го правят тези, в които ще възпитавате вкус с пребоядисване на фасади
и премахване на остъкления.
Всичко Мара втасала, та до там стигнала.
Разбирам да е нещо опасно, което да трябва да се премахне, а то фасади.
Огромните билбордове по покривите - те не са никак опасни нали?
Вие имате ли представа, колко тежи едно такова съоръжение и кой ни
гарантира, че е добре укрепено. Ама нали падат пари - значи може.
И някак си цинично е, когато едни други хора останаха без жилища
и без минало, ние да мислим за някакво си пребоядисване залудо.

# 79
  • Варна
Съгласна съм. Даже малко е да се каже - настоявам! Особено за проверка на сглобките, въпреки, че това означава рзбиване на определени места и изнасяне на обитателите на блока за определено време. И за балконите съм съгласна. И за цветовете. Да се санкционира местенето на кухните (изобщо мокро помещение) в помещения, предвидени за холове/спални (което също е забранено, но малко го знаят, явно), както и включването на ширмове в отдушници. О, да - за премахнати стени, "изтъняване" на трегери и колони!Крайно време е!
Искам същото и за ЕПК, тухлените и новите кооперации - да се премахне усвояването на огромните тераси от последните "мансардни" етажи, особено.
Ще платя колкото е редно, но искам разбивка на сумата - някак ясна и регламентирана, и крайна.
Имам и въпроси:
- Как ще платят тези, които не могат, в никакъв случай? Защото те не живеят нормално, а просто съществуват - не се отопляват и се изхранват от социалните служби?
- Какво ще стане, ако откажат да платят?
- Как ще се постигне съгласие между съседите за: цвета; остъклени/неостъклени тераси; вида дограма и т.н.?
- Как ще се избират фирмите, които ще правят проекта, калкулацията и изпълнението?
Считам, че е крайно време да започне широк обществен дебат по темата. Нито ще е лесно, нито е редно да се вземат бързи, зле обмислени решения. Трябва да започнем да мислим за това и да търсим оптималното решение. Защото днес не издържа язовирна стена, утре може да е панелна/ЕПК/тухла (не задължително в този ред). Емоционално звучи, ама не е.

П.П. Искам да съм начело на Експертния съвет, който ще дава мнение за цветовото решение на блоковете по квартали във Варна.  bowuu Ще се разберем как да съм лоялна.

Последна редакция: пт, 17 фев 2012, 00:30 от Ментова

# 80
а първи път пиша в този форум и по тази тема, защото касае професията ми/строителен инженер съм/. Как толкова години ,загрижени родители, не се запитаха как  и къде живеят децата им? И самите те допринасят,  преустрояват и "препроектират" апартаменти и балкони? Защо се търси мнението на специалист, само когато има жалба за незаконно строителство? Колко пъти тук и в други форуми, всеки без консултация предприема премахване на стени, пробиване на отвори в стени и подови конструкции. Малкият проблем е само остъкляване/поставяне на дограма/ и не еднаквостта на фасадата. Големият проблем е разрушаване на части от панелите, изграждане на нови стени, пробиване на  отвори в носещи конструктивни елементи,кухни на тераса или балкон/ и всичко това по мнение на майстора, че е безопасно. Истината  е, че контрола за незаконно строителство го няма. Никой няма право да променя разпределение или предназначение на помещение в жилището си, без одобрени строителни книжа. Но действителността е друга. И в панелните сгради, и в новите ,всички сме компетентни и правим това, което ни харесва. Само да кажа, че "узаконяване" отдавна няма. Според Закон за устройство на територията дори и за остъкляване на балкон или тераса, без премахване на части от панел, под прозорец, или над него се иска мнение на специалист. Дори и устна консултация с инженер-конструктор е по-добре от мнението на "майстора", че е безопасно.

# 81
  • София
Д Георгиева, първо такива обвинения във въздуха са ми много странни. Хората всъщност се консултират доста повече, отколкото ти си мислиш. Второ, разбирам, че това си завършила и ти се ще при всяко ремонтиране по закон да присъствате и вие, ама йог, скъпичко излизате. За едно планче, на което отбелязаха комините и разпределението на стаите приблизително ми взеха 1000 лв. Като са ви толкова скъпи услугите, просто си гледайте работата.

# 82
а първи път пиша в този форум и по тази тема, защото касае професията ми/строителен инженер съм/. Как толкова години ,загрижени родители, не се запитаха как  и къде живеят децата им? И самите те допринасят,  преустрояват и "препроектират" апартаменти и балкони? Защо се търси мнението на специалист, само когато има жалба за незаконно строителство? Колко пъти тук и в други форуми, всеки без консултация предприема премахване на стени, пробиване на отвори в стени и подови конструкции. Малкият проблем е само остъкляване/поставяне на дограма/ и не еднаквостта на фасадата. Големият проблем е разрушаване на части от панелите, изграждане на нови стени, пробиване на  отвори в носещи конструктивни елементи,кухни на тераса или балкон/ и всичко това по мнение на майстора, че е безопасно. Истината  е, че контрола за незаконно строителство го няма. Никой няма право да променя разпределение или предназначение на помещение в жилището си, без одобрени строителни книжа. Но действителността е друга. И в панелните сгради, и в новите ,всички сме компетентни и правим това, което ни харесва. Само да кажа, че "узаконяване" отдавна няма. Според Закон за устройство на територията дори и за остъкляване на балкон или тераса, без премахване на части от панел, под прозорец, или над него се иска мнение на специалист. Дори и устна консултация с инженер-конструктор е по-добре от мнението на "майстора", че е безопасно.
Напълно съм съгласна Peace В нашия вход една от собственичките си направи кухня в банята, и баня в кухнята. Мирише на готвено всеки път като се къпем. Бута носещи стени, комини, просто това никъде го няма. Пък да не говорим за балконите и кръпките по фасадите с т.нар. саниране. Грозна гледка. Тези балкони не са предвидени за кухни и други помещения а просто за балкони , иначе нямаше да ги има. От нашия вход само ние и още едно семейство не сме остъклили балкони и ни съветват да го направим  Shocked

# 83
Фасади. Около 4 сигнала съм подала в общината за саморушаща се ОБИТАЕМА сграда на оживено кръстовище в един презрян, но столичен квартал. Къщата потъва ли, потъва в земята и всеки момент може да убие някого, в т.ч. и мен, не че съм бог знае колко важна за света. Самите общинари констатираха, че е страшно опасна и непредвидима. Нищо не се случва по обезопасяването й, вече половин година сигурно. И колко такива сгради има из София... ние си говорим за фасади и графити и за естетика.
Много искам всичко около нас да е красиво и естетично, като вървя по бул. Христо Ботев ми се реве за тези някога красиви къщи със зверски олющени фасади или нескопосно санирани с някаква бозава замазка и без орнаменти... Какво да говорим за панелките и техните свещени остъкления, това са архитектурни уроди, но някак си ми е по-важно поне да не са опасни.

# 84
Първата ми мисъл, разхождайки се по лондонските улици беше "тези хора не перат и не се отопляват с климатици" Laughing...

Wink Виж в южна Италия гащи да искаш. От сграда до сграда са опънали въжетата. Laughing
Да бе Joy В Неапол като бях в командировка от едната страта просторите с гащи буквално висящи до тротоарите, а от другата страна се движат супер модерни трамваи hahaha

# 85
Оооф, тя цялата  ни работа наред...оправихме здравеопазването, образованието ни -перфектно, магистрали - като Млечния път, работа за хората има бол, чак се чудят на коя да се захванат, от платени по-платени,и прасетата направихме щастливи, да ритат топка ...та най-накрая опряхме до красотата и естетиката.
Или , както писах в другата тема:Не виждаме, че покрива е пробит на 100 места и тече отвсякъде, а се мъчим да запушим дупчицата  в стената, от която я влезе вода, я не.
Никога не можем да видим голямото, мащабното,а забелязваме само дреболиите.Затова и сигурно сме на този хал.....

# 86
Ох, ще доживея ли някога деня, в който хората в България най-сетне ще проумеят, че саниране на панел не значи термоизолация!!!!! Прочетете, многократно ако се наложи, поста на АГеоргиева! Цялата конструкция на панелните сгради се крепи на заварките между отделните панели. Ако не сте чували - металът старее, ръждясва и отслябва с времето. Никой, никога не е правил обстоен оглед на средностатистическа панелка в България - а именно - да се изчегърта мазилката и да се види ,аджеба, в какво състояние са заварките и сглобките след 30-40-50 години. Някой замисля ли изобщо колко опасни са вибрациите от къртене на подпрозоречен панел по всичките осем етажа на една панелна сграда за остарелите й заварки по сглобките?
Ако искате онагледяване на вихрещата се строително-архитектурна самодейност по нашите земи - запознайте се с тази тема, много е емблематична : http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=624777.0 има и богат снимков материал.
След земетресението в Япония в този форум се изписаха фермани за това, колко непредвидливи и безодговорни били японците, че имали много ниски стени за цунами и лоша противоземетръсна защита. Явно проблемите на японците се взимат мнго присърце, но никой не се вълнува от земтръсоустойчивостта на сградите в България. Фактът, че на всеки 30 години има по едно сериозно земетресение у нас, а от доста време такова не е имало, явнао не тревожи никого. Ми така де, защо да се вълнуваме от здравината на панелните сглобки предварително - то като друсне ще си покаже  Tired
Човече точно панелен беше блока, от който падна стена в Стара Загора - ето и снимки :
http://www.dnevnik.bg/photos/2008/04/25/490353_fotogaleriia_-_pa … k_v_stara_zagora/

А това ви го публикувам директно :

С ръка на сърце ми кажете - убедени ли сте в конструктивната здравина на това, което виждате и според вас - облепването със стиропор и боядисването в пембе ще заздрави ли сградата?

Занда бих ти помогнала финансово да емигрираш  Peace Иамм само едно условие - намери държава, в която ще можеш да си правиш каквото поискаш в собствената си сграда с мотивите, че си беден имигрант и толкова са ти възможностите.

# 87
Аз писах по-горе, ама пак ще пробвам.
Ако беше толкова за сигурността, щяха да тръгнат да правят проверки по къщите - за разрушени носещи стени и т.н., а не за терасите. Защото това застрашава вече реално.
Щото в държавата ни само това е най-страшното и престъпно деяние - да си остъклиш терасата! Няма друго по страшност и важност!
А какво ще кажат хората от първите етажи, които са се зазидали и затворили с решетки, само и само за да се опазят от набезите на крадците? Дали ще ги опазят след това? Или казвате, след глобата от 10 хил. лв. ще са се ошушкали толкова, че няма да има и какво да им крадат.
Грозно било... Кое ни е хубавото? Моловете, бизнес сградите, за които толкова бизнес в цяла България няма, но никнат като гъби, заведенията, колите ни, стандарта на живот? Да не говорим за здравната система и още куп по-важни неща, които не търпят отлагане, но няма кой да се занимава с тях, щото е трудно и нерентабилно да се навлиза в нечии интереси.
А опасните, занемарени сгради и незаконното строителство, тях какво ще ги правят? А гаражните клетки? Нали полянки ви липсват - гаражните клетки са точно върху тях в междублоковите пространства.
Но да - най-лесно и сладко е да се занимаем с балконите.

# 88
Не, най-лесно и сладко е с нищо да не се занимаваме. Ем си го можем, ем ни се отдава.  Peace Саниране-маниране, панелки-манелки, градинки-мрадинки ... дрън дрън ярини. Ми така де, кочината е такава, че да се чудиш откъде да я похванеш, затова най-добре е нищо да не се пипа и нищо да не се прави!

# 89
А и специалисти сме си по всичко. Ще ми казват те на мен, че не мога да си сложа кочината  до кухнята.

Общи условия

Активация на акаунт