По десет хиляди лева на панелка от 60-70 квадрата ни готвят от Столична община..

• 30 471
  • 251
  •   1
Отговори
# 90
Така е!
Трябва да се почне от незначителните неща, като в градация и като му дойде времето - да се захванем със значителните. Време - колкото искаш!
Що сега да се занимаваме с незаконно построените комплекси, спа и разни сгради като хората ги купуват, ходят да си плацикат дупетата. Значи всичко им е наред!
Що сега да се занимаваме с гаражните клетки - платили са си ги хората, ползват си ги със здраве, пък междублоковите пространства и без това не стават за нищо друго.
Що сега да се занимаваме с потенциално опасните сгради, те убиха няколко, няма всеки ден да убиват, я.
Що да се занимаваме и с язовирите. Я, колко лесно сега се събират пари за помощи. Все ще я скалъпим някъде.
Що да се занимаваме с болниците, болните, здравните въпроси. Много сложно там. Лекарите си вършат съвсестно работата. Пък болните може и да ги няма догодина. Има ли смисъл да се занимаваме с проблем, който от само себе си може да изчезне?
Що да оправяме улиците? Че наред са си - гле'й к'ви коли карат хората през тея дупки, значи няма проблем. Пък и каруци си има за разкош.
Ще се занимаем с терасите! На фона на останалата чистота и изящество, те са грозни.
Това ни е приоритет - да мислим приоритетно!

# 91
  • София
Оооф, тя цялата  ни работа наред...оправихме здравеопазването, образованието ни -перфектно, магистрали - като Млечния път, работа за хората има бол, чак се чудят на коя да се захванат....
Ето това ни е дежурното оправдание каквото и да се опита някой да подхване. Ако се подпочнат напъните за дизайн на някой върху панелите 95% ревват, че образованието е зле и здравеопазването едва крета, а пък пенсиите, ми майчинството, а пък пътищата ако знаете..... Ако случайно пък се рече, че ще се правят магистрали същите тия 95% скачат, че то градинките, пък кучетата, пък пенсиите, всичко е зле, та до магистрали ли опряхме.  Sick
Царе сме на оправданията и на оплакванията.
Царе сме и на правенето на врати в полето. Но се надявам след 2-3 фалстарта най-накрая да се направи нещо свестно. Приветствам инициативата като цяло.

# 92
  • София
Така е!
Трябва да се почне от незначителните неща, като в градация и като му дойде времето - да се захванем със значителните. Време - колкото искаш!
...
Ще се занимаем с терасите! На фона на останалата чистота и изящество, те са грозни.
Това ни е приоритет - да мислим приоритетно!
 Peace
Точно тип замазване си е тази история с незаконните тераси. А на бас, че нито един собственик няма да бъде принуден да си плати глобата или ремонта, поради това, че някога си е разбил носеща стена и е чофнал малко от някоя обърната греда, за да напарви извитичко в апартамента си. Ако ще се санира - да се санира по важност - сглобки, електропреносна мрежа, трафопости по кварталите, водопроводи, канализации, шахти по улицата, опасни фасади и чак тогава грозните балкони. Сори, ама сме бедна, направо мизерна държава и не можем да си позволим лукса да разкрасяваме ареала си, когато е жизненоважно да го обезопасим.
Нещо друго ми е интересно - как точно очаквате да се раздават нисколихвени кредити на собствениците? Че то 30% от тях сигурно са в кредитния регистър с кофти досие, необслужвани кредити, запори, с по един безработен на семейство и т.н. Как реално се очаква масата да поемем тежестта на още един кредит в момента?
Идеята е чудесна, но не сега и не така. Пак на парче се прави.

# 93
За последен път, защото знам, че е безсмислено :
Идеята е не да се разкрасяват остъклените балкони, а най-сетне да се направи планираното от амнайсе годни детайлно обследване и саниране (конструктивно заздравяване) на панелните сгради в България! Осъклените балкони са малка част от общата програма. И да, абсолютно същото е като превенцията на речните корита и дигите. Едни кметове си реват за едни парици от години, ама то цялата Мара втасала сега да тръгнем да плевим речни корита и да изкаваме стари гуми и хладилници от дъната на реки, айде нЕма нужда  Stop Трябва барем да паднат още няколко стени, да се срути блок, да се гътне някой - тогава ще е редно да се мисли за ремонти, обследване и заварки. Дотогава - пей сърце!
Ей, ма на най-святото на българина му посегнаха значи, на остъклената тераска, тююю...

# 94
  • София
За последен път, защото знам, че е безсмислено :
Идеята е не да се разкрасяват остъклените балкони, а най-сетне да се направи планираното от амнайсе годни детайлно обследване и саниране (конструктивно заздравяване) на панелните сгради в България!
...
Ей, ма на най-святото на българина му посегнаха значи, на остъклената тераска, тююю...
Дано, самурайче, дано! Ма не вярвам вече, честно! Същото ще стане като “най-скъпото пътно съоръжение на околовръстното в София“ - една плюнка, строена и недостроена 3 години, абсолютно недомислена и както се оказа - без дренажи наоколо, та се наводни.
...
Иначе аз тераса остъклена нямам - в къща съм, абсолютно по всички правила строена и проектирана, нищо не е променяно по нея. Но виждам, че хората около мен изнемогват финансово и наистина е леко нереално да поемат още един кредит, когато нямат пари за лекарства и понякога за храна.

# 95
Вероятно бумът на остъкляванията е последните 20 години.
Да, незаконно е. Да, трябва да има глоби.
Колко други незаконни работи имаше последните 20 години?
Няма контрол за остъкляванията, няма контрол за язовирите, няма контрол и за храната. Ядем помия 20 години, а я плащаме като първокачествен бахур. Някой наказан, някой глобен?
Обикновеният човек губи и за това, с обикновения човек почват глобите и сега, щото, видиш ли, трябва да имаме европейски облик.
Оплюха Костов, приватизацията незаконна, заменките незаконни, оплюха другите, третите, но няма наказани. Нищо не може да се направи, щото изтекъл давностен срок, щото заварено положение. Но терасите давностен срок нямат!
Ами убитите по Студ. град и навсякъде, защото няма полиция? Ами Стависки и тези като него? А изчезналите хора (как се губи човек в 20-ти век - ако по телевизията не ви стига, прочетете в интернет колко изчезнали има в България)?
Е, с какъв стимул да си плащат хората глобите?
То хубаво да затягаме, но дайте да почнем от важните работи, а не от обикновения човек.
И да не ни измиват очите (и на Европейския съюз), както до сега - с един глобен данъчен и един осъден лекар - и двамата обикновени хора от провинцията.

П.П. Има една торба проблеми в държавата. С всичко ще се съглася, само ми кажете, как остъкляването е толкова важно и трябва да се почне точно от него? Щото тя и синята зона беше важна. Приличат си, че и от двете се събират пари от гражданите. Само дето не ги видяхме къде отидоха тези събрани пари.

# 96
  • n/a
Колкото по-дълго живеем с убеждението, че бедността е оправдание за всичката ненормалност, дето ни заобикаля, толкова по-дълго няма да видим нормалност.
Аз съм за. Пълно саниране, с всичката инфраструктура. И кредит ще взема, ако се наложи. Искам правила, искам да се спазват. Не искам да роня сълзи и да събирам пари по дарителски кампании, когато нещастието ни застигне, защото сме си намерили уютното оправдание в бедността. Стига.

# 97
Да, незаконно е. Да, трябва да има глоби.

Всички видяхме какво се прави с глобите - раздават си ги като бонуси  Tired

Не ми пречат толкова остъклените тераси, колкото сателитните чинии на тв-доставчиците. Няма такава отвратителна гледка  ooooh! Наскоро видях чисто нова кооперация, нацвъкана с антени. Ако си бяха остъклили терасите, нямаше да е толкова грозна, колкото е сега. (даже ще си направя труда да я снимам, минавам често покрай нея. само да не ме набие някой, че пък му снимам блока  Laughing )
Глоби също има за антените и някъде се прилагат, и принуждават хората да си ги качват на покривите. Но това е само някъде .........

# 98
Оооф, тя цялата  ни работа наред...оправихме здравеопазването, образованието ни -перфектно, магистрали - като Млечния път, работа за хората има бол, чак се чудят на коя да се захванат....
Ето това ни е дежурното оправдание каквото и да се опита някой да подхване.
А, приемай го както искаш!
Аз  живея в къща и никакви тераси, остъклявания и прочие не ме касаят.
Но ми е по-важно, не, дори НАЙ-ВАЖНО:
1. да има качествени лекари и добро здравеопазване,огато ми се наложи.... а не да ме препращат от болница на болница ,докато пукна

2.добро образование и читави учители, които няма само да броят годинките до пенсия , а ще научат децата ми на нещо хубаво, без да ми гледат постоянно в ръцете колко ще им доплатя
3.Важно ми е пенсионерите да не получават 150 лв пенсия на месец и 200 лв парно на месец. Какво да ядат ?И с какво  и къде да се лекуват?За да не живеят и мрат като скотове?
4.ВАжно ми е първо да съборят всички незаконни, грозни и тип социалистическа архитектура хотели и спа-центрове по морето и др. курорти.Интересно, защо за тях никой нищо не казва?Хубавите ни курорти едно време, днес са превърнати в панелни гета!
5.Важно ми е да има контрол на язовирите, защото живея на брега на Марица и не знам кога и аз ще викам за помощ, след поредната срутена язовирна стена...

6.Важно ми е да ям качествена храна.А не тебешир в сиренето, рога и копита в месото, талашит в кренвиршите.....и утре зорлем да стана пациент на гореописаните " доктори".
7.Мога и още да изброявам, ама мисля, че разбра......
Красотата на панелките ми е последна грижа.Да не говорим, че тези гета, разбирай панелните комплекси, които настроиха ,както и да се украсяват и санират, все ще са си едни грозни панелни гета.
Дори и новото строителство ....толкова е скучно, еднотипно и грозно, че не знам как може да се разкраси.

# 99
Цитат
Почти 100% от затворените в момента балкони са незаконни. Настоящата нормативна уредба не предвижда никакви процедури по тяхното признаване. Ето защо единственият начин да оправим положението е да използваме предстоящото саниране, обясни арх. Калинов. Общината планира да изготви такива планове за панелните блокове, които да предостави без пари на етажната собственост. Кметството няма да събира средства и за разрешителни за строеж. Предвижда се проектите да са според вида на панелките. Това прави около 12-14 типа блокове.

Според специалистите панелните комплекси трябва бързо да се санират. “Сега те не са опасни, но е възможно да станат”, твърди арх. Калинов. Според него трябвало редовно да се правят проверки за корозия на местата, където отделните панели са свързани чрез метални части. Такива обаче не се правят. И сега опасността е цели панели да се откъртят от фасадите, притесняват се в Столичната община.

Санирането задължително предвижда не само опаковане на сградите с топлоизолация, а и преглед на всички инсталации, на конструкцията, покриви, фасади.

Копираното е от първият пост на Занда - само аз ли съм го прочела  newsm78
Значи от циата излиза, че ще се прави обстоен преглед, заздравяване и термоизолация на панелните сгради, както и проверка на инсталациите в тях и това отдавна планирано събитие, ще се използва, междувременно да се сложи и някакъв ред, вид и насока в хаоса с остъклените балкони, да се излезе на нула един вид и от тук на сетне да се следи и спазва някаква нормативна база или поне привидно приличие.
Аз ли грешно чета, аз ли трудно вдявам, или...? Не виждам защо се противите. Като замисъл е добро. Като изпълнение - уви...но поне трябва да се започне от някъде. Наистина се говори толкова отдавна за "предстоящото саниране на панелките", дори брокерите ги рекламираха на клиентите си с думите " и като се направи едно цялостно саниране....". А сега излиза, че собствениците на панелки не са и чували за нуждата от заздравяване и саниране. И не, не са евтини панлените апартаменти, напротив - скъпи са, защото в цените им трябваше да е отразена и тази бъдеща нужда от основен ремонт. Но понеже винаги се разчита, че в тая държава всеки си прави каквото си иска, докато наистина не почне да има отчайващи проблеми със сградния фонд, никой няма да си мръдне пръста.
В другите страни от източния блок отдавна се приключи с това - санираха, отремонтираха и забравиха, ние още се чудим дали или да не ли...

# 100
  • София
Пак питам - на задлъжнелите как ще се отпускат кредити? За запор на заплатата чували ли сте? За ЧСИ? То е вярно, че ситият на гладния не вярва. Оправдания  Joy.
Иначе който има пари е чудесно да си санира панелката.  Peace

# 101
Иначе който има пари е чудесно да си санира панелката.  Peace
Тази тема като я чета оставам с убеждението, че всяко семейство живеещо в панелка може да извади 10 000  лева по всяко време ей така - няма да ходят на СПА този месец и воала  Thinking
Ама не искат понеже  им липсва естетическо чувство за красота...
Ако стандарта в държавата беше малкоооо по-висок хората сами щяха да се юрнат да санират и ремонтират без общината да ги кара, кое не ви е ясно? Всеки иска дома му да е топъл, уютен и сигурен, просто не всеки може да си позволи..

# 102
http://www.dnevnik.bg/shimg/zx980_1095482.jpg
С ръка на сърце ми кажете - убедени ли сте в конструктивната здравина на това, което виждате и според вас - облепването със стиропор и боядисването в пембе ще заздрави ли сградата?

Падналата мазилка нищо не значи. За конструктивната сигурност и състоянието на фугите трябва да се направи обследване. На панел мазилка не се слага защото не може да се задържи, тази снимка е сигурно в провинцията. В София се правят фугите, слага им се хидроизолация и се минава блока с боя.

А старите тухлени блокове, на които стените на партера (където е имало жилища) са избити изцяло, за да се направи на просторен магазин или банка?

# 103
Колкото по-дълго живеем с убеждението, че бедността е оправдание за всичката ненормалност, дето ни заобикаля, толкова по-дълго няма да видим нормалност.
Аз съм за. Пълно саниране, с всичката инфраструктура. И кредит ще взема, ако се наложи. Искам правила, искам да се спазват. Не искам да роня сълзи и да събирам пари по дарителски кампании, когато нещастието ни застигне, защото сме си намерили уютното оправдание в бедността. Стига.

Много точно и тъжно.

# 104
Samuraika,подкрепям те напълно, но явно хорат гледат само външният вид.

Цитат на Лиляня Павлова:
"Изчисленията показват, че санирането на средно голямо жилище от 75 кв.м излиза около 10 хиляди лв. В него влиза подмяната на дограми, изолация на стените, както и смяна на електро- и ВиК инсталациите, където е необходимо, но до входа на апартамента. Сумата за плащане от собственика остава 5 хил.лв, която ние предлагаме да вземе чрез нисколихвен заем", обясни министър Лиляна Павлова. За целта вече е създаден специален фонд.

Общи условия

Активация на акаунт