По десет хиляди лева на панелка от 60-70 квадрата ни готвят от Столична община..

• 30 539
  • 251
  •   1
Отговори
# 60
Интересно хората колко са неплашливи и колко са свикнали с някакви самоизмислени права, поддържсащи едно напълно незаконно състояние.
Ние получихме писмо от общината задължаващо ни да се санираме кооперацията в еди какъв си срок. Никой нито ни е предлагал да ни поеме процент от разходите, нито ни е питал имаме ли пари, най-малко пък как се чувстваме и интерпретираме ситуацията спрямо усещанията ни за справедливост. В рамките на година и нещо събрахме парите ( вкл. няколко апартамента с пенсионери) и работата беше свършена.

И друго ми е интересно - като са толкова нужни тези остъклявания, новото строителство защо така пренебрегва това изобретение - направо да строят всичко с остъклени балкони, щом климата и особеностите на страната са такива. Хем ще решат проблема с фасадата. Ако пък и прибавят по един интегиран чушкопек - най-добре!

# 61
Наистина е редно да се санира...обаче за цветовете  Shocked извинете, ама при положение че господата архитекти на общината разрешават до старинна сграда да се строи ултра хипер модерна сграда, без да се спазва никакъв стил и облик на столицата-  Stop

Не ми се щеше да правя сравнения с чужбина, но ние боядисвахме нашата къща тук и мога да разказвам надълго и широко че и настилката на терасата ми е обект на общинско разрешение, Но да не рискувам сърцебиене в нечии сърца Simple Smile  За цвета ти представят една палитра цветове, от които да си избереш и това е. Не са нито малко, нито много, къщите си 'отиват' една с друга и никакви драми няма.

# 62
Фактор е, защото се иска при промяна на общи части. И фасадите се водят за такива, нищо че от друга страна външните стени на твоя апартамент изцяло влизат в твоята квадратура по нот. акт.
Но някой дори да иска да мине по законния ред, може да не стане заради съседите. Като цяло - който може да си спести живота в тия гадни общежития - най-добре.

Писах, че не във всяка община е нужно съгласието им конкретно при този тип проекти.

За другото - нашите проблем са в стара тухла в центъра, в панелката нямаме никакви и касата винаги е препълнена, за нито едно подобрение дотук не са искали пари, винаги има и се прави с общите.
Така че - всичко е въпрос на съседи и късмет...

10 c's, дали щеше да е толкова лесно, ако ви струваше 10-20 000?  
При вас за каква сграда става дума - доколкото знам основно тези с рушащи се фасади получиха подобни писма, защото наистина бяха опасни. И земята ваша ли е?

# 63
Да, много от старите кооперации в центъра получиха такива писма.
Бих казала не само рушащи се, а наред Simple Smile Ние сме в тухлена кооперация, 2 входа по 8 апартамента, общо 16 апартамента. Преди 2 години санирахмме подгонени разбира се от задължението на общината, докато гегата не опре кокала, все някой няма пари и не му е удобен момента ( тва е риска да живееш в блок) -  направихме всичко за което писа назад ЧекПлийз , без смяната на балконските рамки, не беше необоходимо. На апартамент струваше малко над 4000, но сега се сещам, че допълнително отиде и цялата каса на кооперацията, така че реално цената сигурно е била по-висока. При нас няма остъклени балкони също така, явно климата е друг:)
Аз тогава пусках дори тема, ако помниш ( редовна си в имобл теми) , защото се интересувах дали уважаемата община отпуска поне някакви нисколихвени заеми на хората, които задължава да ремонтират в срок ( все пак нали има Общинска банка и имах някакви надежди). Нищо подобно не се предлагаше.
Земята разбира се е наша, това е разликата с панелките.

# 64

нова, има разлика дали ще се монтират капаци/тенти/навеси или ще се строи...

Има, има....колко да има? Я си представи на всеки прозорец различни цветове капаци, двойни, тройни, всякакви, на всеки балкон завески в различни краски и на различни мотиви....хубавиня. Crazy

Но не са забранени, нали, просто е ограничен "волният творчески дух".

А и панелките са масово по комплексите, най-евтините жилища тук.
Ако някой в центъра не може да си позволи да поддържа сградата или частта си във вид, какъвто се изисква, може да си продаде имота и да иде в панелка някъде.
Ами тези от панелките къде да отидат?

# 65
Да, много от старите кооперации в центъра получиха такива писма.
Бих казала не само рушащи се, а наред Simple Smile ...

Много ми се иска и нашата в центъра до получи, ама тц  Tired съвсем ще заприлича на нищо.
Иначе в този, в който живеем, спряхме да се интересуваме от заеми и облекчения, правим си постепенно всичко сами, само дано после да не ни карат да правим всичко отначало...
4000 е много реална сума, радвам се, че има реализирани вече проекти, които показват истинската стойност, надявам се, че онова 20000 е някаква грешка...

За земята, това е единственото, което по някакъв начин е повод общината да участва, макар и минимално...

нова, това с цените е много относително Peace
А за тентите - имах предвид, че са леки и не влияят толкова в/у сградата, т.е. че са далеч по-безопасни от едно строителство на балкон.

# 66
Как изглеждат тези 7000 разбити при вас? Колко е изолацията, дограмата, боядисването...
Колко апартамента сте?
Ние сме 24, ако 7000 е 168000 лв. Rolling Eyes а ако наистина е по 20 000, както пише, това са 480 000 лв. Crazy

Аз писах назад. Осем апартамента сме, всичките на практика са крайни. В 7000 влиза къртене на стара боя, сваляне на стари парапети от балконите и разни други железа, незнамколко пласта изолации (не фибран), боя (дърпана, влачена или нещо такова), смяна на външните тръби, нови парапети на балконите, дограма на стълбището. В общи линии това помня. Таксуват и за поставян е на скеле, не се прави с "алпинисти". Никой няма остъклени тераси, така че изолациите и боята обхващат и тази площ. Абе цялата сграда. 7000 беше най-добрата оферта. Взехме оферти от 4 фирми. В тази цена не влиза дограмата на апартаментите. Аз както казах дадох 3900 за четири стаи, три от които с балкони и една баня. Ролпласт е, казаха ни че е хубава и наистина сме доволни.

Ние всъщност получихме предупреждение от общината да си приведем сградата в приличен вид преди повече от година. Намираме се точно до тях и явно им дразним погледа.  Laughing Три стари кооперации сме една до друга. Едната вече я направиха като нова, останаха нашата и още една. Два от апартаментите бяха с проблемни собственици, но наскоро ги продадоха и напролет всички ще го правим заедно иначе общината заплашва, че ще го направи  и ще ни съди за разноските. Не ми се вярва, но така или иначе трябва да си сложим изолации, защото сега топлим улицата.

Последна редакция: чт, 16 фев 2012, 18:17 от Анонимен

# 67

Аз писах назад. Осем апартамента сме, всичките на практика са крайни...

Извинявай, не съм го видяла, така звучи наистина реално Peace

# 68
  • Варна
Аз съм "за", но сумата ми се вижда много завишена. А и на практика не знам как ще го реализират този проект. Хората изнемогват финансово, не мисля, че сега е точния момент.

Тези кооперации с по 8 апартамента съм сигурна, че нямат такъв по малък от 55 кв., нали така? Това обяснява защо нямате остъклени балкони. Simple Smile

# 69
Твърде амбициозно и твърде непостижимо ми се вижда, като се има предвид колко е закъсняло.
Да въведат правила, които да се спазват строго, но занапред. За заварените положения да се процедира на доброволен принцип, като се окуражават промени, но без да са задължителни, освен от съображения за безопасност.
Единственото, което биха могли основателно да изискват да се поправи веднага е уеднаквяването на цветовете на сградите.

# 70
Ама за остъкляване има пари. И за прекрояване на апартамента, така че в банята ми да мирише на манджа. Щото нали си е мой, пука ми за съседите.

# 71
Това е поредната схема за източване на населението с цел да се налапат фирмички на нашите хора. Ако всеки си санира фасадата на неговия апартамент ще излезе мнооого по-евтино от 10000лв. За един тристаен на две фасади ще излезе около 2000-2500лв. А тия синковци искат по 10000лв. на калпак? И да рушнат и остъкленията? Това е вече извращение. Излиза че 8000лв. от домакинство директно си слагат в джоба и то без лихвите. Вече съвсем ни взеха за мезе и сума ти гниди лапат от нашата остъргана паничка. Не стига друго, но и проект ще ни дадат безплатно-супер далавера. И какъв е тоя толкова скъпоценен проект? В какъв цвят да се боядиса може би?
И какво значи грозни били блоковете-ми като ги строяхте всичките тези сиви казарми по-хубави ли бяха? що не мислихте тогава?
Аман от тея бе-докога така ще ни смучат кръвчицата.

# 72
  • София
Не ми се вярва да стане написаното в статията. А са посегнали на остъкления балкон, а са ги издухали от властта. Хората едвам си плащат елементарни сметки, сега ще рушат нещо вече направено. Допускам да махнат само винкелите от преди години.
А защо всички се хващат за панелните апартаменти?
Около моя блок в Дианабад има доста нови строежи. След получаване на акт 16 половината балкони вече са остъклени. Дограмите са видимо различни. На големите балкони на последните етажи си изградиха дървени скелета, направиха си покриви  и уж бяха тераси. Следващата година станаха на стаи. Една гарсониера вече се продава като тристаен.
В нашия блок повечето балкони са остъклени, приобщени към стаите, изолации няма - блока е топъл. Миналата зима сменяхме щранговете - по 450 лв на апрат. за 2 щранга. Хората ги плащаха на вноски, касиерките постоянно звъняха и издирваха длъжници.

# 73
А са посегнали на остъкления балкон, а са ги издухали от властта.

Joy

# 74
Твърде амбициозно и твърде непостижимо ми се вижда, като се има предвид колко е закъсняло.
Да въведат правила, които да се спазват строго, но занапред. За заварените положения да се процедира на доброволен принцип, като се окуражават промени, но без да са задължителни, освен от съображения за безопасност.
Единственото, което биха могли основателно да изискват да се поправи веднага е уеднаквяването на цветовете на сградите.

Подкрепям!
Въпреки, че би било прекрасно, ако може към "задължително" да мине и това с климатиците строени в една редичка и НИКАКВИ ВИСЯЩИ ГАЩИ И ЧАРШАФИ по простори и въжета  Peace
Първата ми мисъл, разхождайки се по лондонските улици беше "тези хора не перат и не се отопляват с климатици" Laughing...

Общи условия

Активация на акаунт