Съвет за развод с топлофикация :)

• 32 899
  • 217
  •   1
Отговори
# 45
# 46
Извинявав се за грешката. Добре дошла в нашия отбор-на тези с промитите мозъци. Точно такива сметки имах предвид като писах,че хората хем не ползват,хем плащат. А милата топлофикация не ни деряла.

# 47
  • София
добре все пак,че е онази федерация та поне малко някой да ги защити.
Не залагайте много на прословутата федерация. Председателя и води собствена война против Топлофикация. Дължи големи суми за неплатени сметки и няма намерение да ги плаща - затова ви промива мозъците. Иска покрай другите нередовни платци да мине метър.
Пак повтарям не искам тази услуга, не я ползвам и не желая и в бъдеще да я ползвам.

Как да се защитя, какво да направя?
Ами продай си апартамента с парно и си купи такъв без него.
Преди години направих така - държах да имам парно, а в блока не влизаше. Продадох го - купувача държеше блока да е без парно. Стиснахме си ръцете и сега всеки живее и се топли както иска. Той е на климатици и когато ме види постоянно мърмори, че сметките били високи, стаите студени и т.н.

# 48
Как е възможно общи части да струват 90лв., а апартамент ползващ всички радиатори да плаща 120лв? Очевидно има някакво недоразумение. И аз отказвам да финансирам некадърността на Техем, Мехем, ДремеМиНаШапкатаХем да изчисли кое колко струва и да го разпредели справедливо.

Под нищо имам предвид един заключен апартамент, който наследих и в който са подадени всички документи че там не се ползва парно и никой не живее, но въпреки това ми искат 90лв. всеки месец. Защо трябва да плащам тези пари? Това не е ваканционен апартамент с подръжка, а обикновено жилище. Топлофикация трябва да ми плаща наем на съоръженията, които е прекарала през моята собственост.

Аз съм съдена два пъти вече по този казус и първият път не им мина номера. Сега си чакам решението от второто дело. Беше през декември и съдията ми каза, че ще се забави решението защото има прекалено много такива дела.

От момента на завеждане на дело до реалното явяване на съд минава поне една година (а сега вече и повече), после докато излезе решението още няколко месеца, после следва обжалване до дупка - още 2-3 години. И така.

Начини има - първият път се шашкаш, защото си нормален свестен човек поставен в главната роля в един театър на абсурда в страната Цингаландия. После обаче свикваш и спира да ти дреме.
Теоретично съдът няма капацитет да се занимава само с делата на Топлофикация. Когато едно дело почне да се точи по 10 години на всички ще им омръзне. На мен ми е жал за старците, които не могат да се защитят и им блокират пенсиите. Останалите имат и силите, и енергията, и законовите механизми да се защитят от Феодала.

Защото, ако не искам да ползвам нещо трябва да имам това право, нали? Същото е и с мобилния ми оператор, дето ми слага чалга мелодии на телефона и настоява, че аз съм отговорила на sms, че искам тези мелодии. После се уточнява че става въпрос за push up sms, което по някакви причини е законно тук. И аз така като теб Бижу съм ходила да се обяснявам на девойката от Сусурлево в Глобул, че нямам сестра. А тя ми отговаря със нелепия си диалект, че имам право да подам жалба. Не искам да се обяснявам на момичето от Сусурлево и не искам да се обяснявам на комшиите си как живея. Толкова ли е трудно да се разбере това.

И ако с Глобул съм подписала доброволно договор, то с Топлофикация никой май няма нотариално заверен договор, нито не заверен такъв. Обаче те те съдят, че им дължиш нещо. На базата на какво?

Запомнете, никой ама никой няма правно основание да влиза в дома ви без прокурорска заповед, ако вие не искате.!!!! Информирайте се за правата си. Който иска да прави комисии може да се опита да извади такава заповед и работата ще му тръгне като пушка. Заинтересованите съседи могат също така да поемат разходите по общите части на празните апартаменти, щом това им е толкова важно - разпределени тези 90лв. ще вдигнат таксата на останалите само с 10-20лв. и комфортът ще им бъде запазен. Това е най-лесното и справедливо решение, но и те както и аз не желаят да плащат за нещо, което не ползват. И така....параграф 22, театър на абсурда и всеки има разпределена роля.

# 49
А как някой хора успяват да натрупат такива чудовищни сметки с години? Във въпросния апартамент не бях плащала около 2 месеца и веднага ми пратиха съобщение. как става това? Освен това какви са тези общи части,които се отопляват за такива суми? да не би да отоплявам президенството?

# 50
театър на абсурда в страната Цингаландия
Само че абсурдната пиеса се пише точно с гореописаните разсъждения - като почнеш от незаконните преустройства, минеш през поддръжката на входа/общите части и стигнеш до избора на отопление.
Извън 'цингаландия' на никой не му и минава през ум да те пита как аджеба желае да се отоплява ваше величество, щом си купил/наел жилище в тази сграда значи си съгласен с условията, и това е. И те засичат веднъж годишно, и окото им не мигва, и кофите за боклук си прибираш в общите части ( дето си ги платил скъпо и прескъпо), и хич не им дреме скъпо ли е, евтино ли е. Който няма пари се спасява другаде.
Че и категорични съвети давате  Sick

# 51
Рокси,би ли дала малко инфо за това как се плаща отоплението извън циганландия. Много ме вълнува този въпрос. Не мога да си представя тамошната топлофикация да върши такива своеволия,да надписва сметки и да краде безумно. знам само,че в някои страни токът се засича 2 пъти годишно,но това е друга тема. Не изплатихме ли вече екстрите на вальо топлото и баба Цеца? А извън циганландия как биха реагирали хората на подобен случай-дали щяха да платят с усмивка или шеше да избухне грандиозен скандал. Хората знаят,че ги лъжат,грабят и за това не плащат.

# 52
Аз имам опит с два апартамента в София, и двата с парно, никъде не сме имали проблеми с надписани сметки. Единият беше старо ЕПК, с много съседи, но всички си ползваха парно и сметките бяха съвсем адекватни. И да се е крадяло, явно е било в минимални размери, макар че имаше хора, които никога не бяха плащали парно и имаха 4-5 цифрени дългове.
Другото ни жилище е в нова сграда, топломерите са централни, тръбите минават през плочите и сметките ни отново са нормални и по ниски отколкото биха били ако се отоплявахме с ток, с твърдо гориво не знам. Отново никой не е крадял, а за общите части ( т.е. разходът на енергия над засеченото чрез индивидуалния топломер за нашия апартамент) се изчерпваше с шейсетина лв на сезон за голям апартамент на етаж с най висок % общи части.
Така че за мен Топлофикация не е виновна по дефолт, нито сметките са априори надписани. Причините за проблеми могат да бъдат много и различни и е добре да си огледаме и собствената кочинка преди да съветваме за неизпълнение на задълженията.

# 53
Да, извън Цингаландия е скъпо, но там този проблем не стои. Проблеми като нашите имат хората от източна европа, където всичко е градено по други стандарти и с други цели.

На много места извън Цингаландия си има отопление, което е местно - само за конкретния блок или кооперация. Това е напълно нормално нещо - плащаш си за подръжката на котлето (или отоплителното съоръжение) и си плащаш за човек или фирма, който да се грижи да това съоръжение. Има разбира се и централно отопление, но пак нещата не стоят така. И навсякъде си имаш договор за тази услуга, където пише какви неустойки ти дължи изпълнителя ако не достави услугата за която плащаш. Какво пише в твоя договор с Топлофикация, Роски? Ако утре ти дойде сметка 600лв. за месеца какво ще направиш?

Федерациите на потребителя са измислени там, а не тук. Ние само сме взаимствали модела. В нормалните страни има асоциации за защита на човека от всичко. Има например федерация за защита на хората, които живеят под наем (защото и на рентиера не му мигва окото за теб, но хората си бранят интересите), има федерации за защита на хората от полицейските произволи, от училищните издевателства, от какво ли не. На това му казват правови държави и цивилизовани хора.

Нали не си представяш, че ние сме първите дето са се сетили да си направят федерация??? Аз нямам против да плащам това, което използвам, но ако някой ще ме прави на кретен имам правото да се защитя и го правя. Според мен тепърва ще възникват такива организации, защото проблемите са много. И далече не са само в нашата кочинка. Уви! Peace

# 54
Има огромна разлика между това да оспорваш начислените ти конкретни сметки или обслужване по установения ред, и да не допускаш служителите на място, да даваш подобни съвети и да се държиш като раснал в джунгла.

# 55
Как е възможно общи части да струват 90лв., а апартамент ползващ всички радиатори да плаща 120лв? Очевидно има някакво недоразумение. И аз отказвам да финансирам некадърността на Техем, Мехем, ДремеМиНаШапкатаХем да изчисли кое колко струва и да го разпредели справедливо.
Хаха! Така е!  Grinning  Ей, сега си видях януарската сметка за апартамент, в който никой не живее - 95 лева. Сравних със сметката през януари 2009 г., когато в апартамента живееха доста зиморничави хора и радиаторите постоянно бумтяха на пет - 83 лева.  Grinning 
Да се смееш ли, да плачеш ли! Единственото, което ми идва на ум е да посъветвам ползващите парно да не пестят, ами яко да си дънят радиаторите - тъй или иначе разлика особена в сметките няма да има, ама поне да не мръзнат.  Peace

# 56
Нали разбирате, че най вероятно сумата за общи части е разпределената разлика между общото подадено към сградата и сумата от индивидуалните топломери. И колкото повече се правят шашми с тях (индивид.), толкова повече се натоварват общите.
Свекър ми има същия проблем, осем! апартамента не могат да се разберат, само дето очите не са си извадили и плащат огромни суми.

# 57
Рокси, моли се да нямаш надписани сметки и да не ти се налага да се сблъскваш наистина с Топлофикация.

Допускаш ли, че не съм отишла първо там да попитам за какво става въпрос и как може да оправим нещата. Отговорът им е следния: Първо ще си платиш каквото сме ти начислили, след това  ще организираш комисии и ще ходиш по домовете на комшиите си, ще хващаш "лошите", после ще подаваш молби за преизчисление, ще свикваш общо събрание на входа и т.н и т.н. Е, извинявай много ама аз друга работа нямам ли си? И аз спазвам златното правило никога да не се карам със съседите си. Нито да им навлизам в живота. Нали затова плащаме на Техем - за да си свършат работата. Ако аз ще свърша цялата работа, ще обера негативите на съседите си и накрая ще си платя надписаната сметка и от цялата операция няма да излезе нищо, за какво ми е да го правя?

Освен това при преизчислението ще пострада някой друг и той на свой ред ще предприеме същите действия. Кой може да каже колко енергия се губи по трасето, защото Топлофикация не спазва необходимите стандарти. Енергетик ли трябва да стана сега?

И какво пречи да подпишат договор с абонатите си, където да има неустойки и за тях, ако нещо сгафят. Проблемите са много и това, че не са те достигнали не означава че утре няма да те сполети подобна беда.
Има и андрешковци, закачени за този казус но повечето хора са като мен - принудени да плащат по 900лв на сезон за общи части. Как мислиш, ако беше 60лв. за сезон щях ли изобщо да обръщам внимание на това? Ами тези 900 могат да станат и 1900 другия сезон, какво ще ги спре?!?

Затова аз избрах цивилизования начин да се защитавам чрез съд - нека съдията да отсъди кой крив, кой прав. Веднъж вече отсъди, че са ми начислили неправомерно, сега ще видим какво ще стане с второто дело. При всички случаи ще ми отпадне поне 50% от сумата, което също ще обжалвам и така. Някаква справедливост ще получа. И времето и нервите, които влагам ще е по-малко от това да се разправям със съседите си.

И пак ти казвам, че можеш да гледаш на себе си като на късметлийка и да се молиш никога да не се сблъскваш със подобни проблеми, тъй като изход от тях няма. И аз знам за хора, които са си продали апартаментите за да се отърват от напастта на парното.

Просто ние трябва да си плащаме, а те да си оправят проблемите и да ни третират като клиенти, а не като животни със жигосан абонатен номер, които можеш да доиш както ти хрумне. За това иде реч тука.

# 58
Виж сега, загубите по трасето винаги са за сметка на абонатите/купувачите, без значение дали говорим за топлина, вода, храна или друга стока. Нещо не мога да ти схвана логиката, защо ти да трябва да се разправяш със съседите си, и как се връзват исканията ти за справедливо отчитане със съвета да не се допускат служители но Топлофикация до апартаментите?
Ако сметките ми за общи части са прекалено големи бих подала жалба то Топлоф. чрез домоуправителя (на когото плащаме), и бих допуснала служителите на проверка у дома, както надявам се и съседите ми.

# 59
, както надявам се и съседите ми.

Laughing Ъхъ
Лошото е , че това което ни го обясняваш повечето сме минали през него. Отиваш до Топлоф. от там ти казат да отидеш до фирмата разпределител , те те връщат до Топлоф. и ако някой случайно се обърка да ти обърне внимание , ти се обяснява , че всичко е ток и жица и на изравнителната сметка ще се опави. Аз ли съм виновна ,че примерно съседите ми крадат? Ами да ги хващат по някакъв начин. Аз отказвам да съм длъжна да плащам чужди сметки. Проблема си е тежен. Електродружествата как търсят начин да предотвратяват кражбите. Що не могат да ми крадат от тока примерно.? Вие , които имате нормални сметки , ходете да палите по свещичка в църквата , че ако  ви дойде сметка 560лв примерно , искам да видя вашият промит мозък.

Общи условия

Активация на акаунт