Веганството - да споделим опит - 9

  • 46 402
  • 737
  •   1
Отговори
# 150
  • София
  • Мнения: 1 417
уау, голям пост направих, ама продължавам:

Щастливке, за кои фурми имаш предвид, че са пресни - никога не съм попадал ан фурми в течност, каквато и да е: имаше едни в зелени кутии, арабски, които бяха меки и бяха ок, но изклчително, ужасно сладки - сега не ги виждам по магазините, в които ходя, но в нашия квартален периодически зареждат два вида насипни фурми - едните са сухи наистина, а другите са по-лепкави и меки - е тези вторите са уникално вкусни, ако искаш, ще ти кажа, когато заредят - може да ти харесат

и да се оплача, от няколко дни тук бая на един квас, уж стана, уж месих, вчера цял ден се занимавах с втасване и месене и едва тази сутрин пека и гледам резултата във фурната и имам лошо предчувствие, неблагодарна работа:(

# 151
  • Мнения: 1 725
иначе относно въпросът ми защо козметичните компании изпозлват гадни вечества - не исках да прозвучи като въпрос намекващ световна конспирация, наистина ми е любопитно каква е причината; в крайна сметка не съм убедене, че например олово в сенките за очи гарантира "неповторим блясък и магнетизъм" например Simple Smile)))

Според това, което съм чела в този форум и други статии в интернет е, че тези съставки са много евтини. Като казвам евтини, наистина много евтини - вместо да преразказвам направо ще копирам мнение от една тема за козметиката тук /не помня вече кой е автора, но е CI или Sofi, които са специалисти и работят в тази област/:
Пенители
За измивните ексфолианти и въобще каквито и да е измивни за лице според мен най-важно е да е колкото се може по-мек пенителя. Агресивните пенители са изключително дразнещи кожата (дори и за коса трябва да се избягват).
Много търговски продукти обаче ги съдържат.
На първо място това ca Sodium Laureth Sulfate (може да се пише и Sodium Lauryl Ether Sulfate) и Sodium Lauryl Sulfate.
Всички други са по-добре от тях като едни от най-добрите са: съдържащи в името си думите Succinate, Sarcosinate, Glucoside, Betaine...
Има огромна разлика в цената на различните пенители, в пъти!
Евтините са композирани от 3 пенителя - SLES (Sodium Lauryl Ether Sulfate), Cocamide DEA, Cocamidopropyl Betain - между 5 и 8 %, готварска сол -1.5-3 % за състяване, за да станат перлени се слага глицерил стеарат (1 %), за да са млечни - стирен/акрилатна дисперсия, може да има багрило, аромат и консервант - бронопол или едно дълго наименование, завършващо на тиазолинон. Първият пенител е много силно пенещ, но и много алкален (натриева сол е) и агресивен, дразни адски очите. Познават се, че след водата е първия пенител и веднага след това е солта.
Такава маса е около 30 ст/литър.



Съжалявам, че продължавам офф-а, но преди време толкова изчетох за съставките в козметичните продукти, сравнявах, отсявах, правих си изводи. Разбрах, че повечето продукти съдържат почти едни и същи съставки, само опаковката ги различава.

# 152
  • Мнения: 490
  Вери,да, за сивите става въпрос. Не му препоръчват зъболекарите да ги сменя, аз повече настоявам.
  За ядките и аз не успявам да ги съхранявам по друг начин освен в пликове, купувам си насипни.
  Грим не използвам Blush Боядисвала съм се 3-4 пъти много отдавна, ставаше ми лошо само от миризмата на боите. Козметиката ми е на принципа "бабини рецепти" Laughing Маслото от шея,кокосовото масло, бадемово са ми основните за суха кожа и екземи.

# 153
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
asyalein имам чувството, че не си разбрала точно какво съм написала. Защо ли нищо никога не ми е мухлясвало, нито завъждало буболечки или подобни неприятности. Не мисля, че в мен е грешката в този случай

 аз не съм написала, че в теб е грешката, а някъде по веригата Peace
представи си, че небио продуктът е бил грешно съхраняван - пак ще го пуснат за продаване  Wink , за да нямат загуби. после потребителя има мухлясал или с лошо качество продукт...
на мен ми се е случвало да си купя брашно с молци и се наложи после да изхвърля всички брашна, подправки, бобови... бяха налазили навсякъде. после в магазина видях, че на рафта с брашната си летят молци колкото искаш ....

ама това може да се случи и с био и с небио продукт  Peace

Ако се отвори възможност, с радост бих посетила веганския ресторант в Пловдив и ще ми е приятно да се запознаем наживо! Simple Smile

лятото ще съм си в Бг, ще се радвам да се организираме за посещение във веге ресторанта  Hug

Последна редакция: нд, 26 фев 2012, 14:33 от asyalein

# 154
  • Мнения: 2 132
в ресторанта сме ходили 5-6 пъти

къде се намира? адрес? Simple Smile
В хотел Одеон на Отец Пайсии. В частта от към пощата.

И аз не схванах за какви шпиони става въпрос  Thinking

Я, кажете като стана реч за фурмите. Имам едни насипни дето са много твърди. Само с накисване ли ще омекнат? Аз съхранявам сушени плодове и ядки в хладилника, но не заради въпросните токсини, а защото имаме мравки и само там не ги нападат Simple Smile

# 155
  • Мнения: 682
Вчера моя мъж е купил точно от фурмите в зелена опаковка.
Продавачът (наш човек) му е казал, че пратката е току що дошла от Иран и са съвсем пресни. Интересно е, че за същата цена предлага двойно количество и вътре наистина изглеждат много добре... сухи, меки, вкусни.

# 156
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

В хотел Одеон на Отец Пайсии. В частта от към пощата.


хм, не го знам този хотел, ама като се прибера и ще го намеря  Mr. Green
има ли сайт ресторанта? и как се казва?

Последна редакция: нд, 26 фев 2012, 16:22 от asyalein

# 157
  • Мнения: 1 725

В хотел Одеон на Отец Пайсии. В частта от към пощата.


хм, не го знам този хотел, ама като се прибера и ще го намеря  Mr. Green
има ли сайт ресторанта? и как се казва?

В интернет знам само това - Vegan in Plovdiv

# 158
  • Мнения: 0

М/у другото, докато бях бременна, правех голяма част от козметиката си вкъщи сама по една книжка.

ImaSmi , здравей и добре дошла!   bouquet моля те, сподели коя е тази книжка

Благодаря! И на мен ми е приятно да ви чета. Книжката намерих тогава най-случайно в местната библиотека, после закупих от интернет. Виждала съм я новичка и в магазини като Whole Foods тук. Ето линк - http://www.naturalbeautyworkshop.com/my_weblog/2009/01/organic-b … anie-tourles.html. Дано се вижда, че още хич ме няма в прикачанията. ooooh!

# 159
  • Мнения: 1 661
Здравейте момичета, относно амалгамените пломби, да аз имах много около 6-7 и всичките ги смених с бели. Като разбрах колко е вредно да са ми в устата, отидох и ги смених всичките. За себе си сметнах, че не желая тази отрова в устата си повече. PeaceЧетох някакви статии, че всеки пък като дъвчеш отделят отрови в организма и ги смених на момента. Е, не мисля, че зъболекарят приложи някакъв специален начин да ги махне, но просто исках да ги няма в устата ми повече. Не знам дали взех най-доброто решение, но на мен това ми се стори, че е по-малкото зло. Peace

# 160
  • Мнения: 3 869
Тия алфатоксини и мен са ме притеснявали; навремето (преди 5 г) когата започнах да променяма стила на хранене, чух за тях и че задължително в внясаните и произвеждани в Европа ядки се обработват срещу тях. Не разбрах точно как се обработват, мисля, че беше някакво облъчване. За да избегна гранясване на някои башна, които по рядко ползвам, ги държа във фризера, понякога и ядките слагам там за 24 часа надявайки се така да измира всичко гадно по тях.

В БГ наистина има два фронта за амалгамените пломби. Едните не ги позват тотално, другите горещо ги препоръчват. Едните твърдят, че ако се поставят и направят добре, няма отделяне на вредни метали, а самите пломби са на практика вечни. Другите смятат амалгамените за отживелица и грозни, и приемат с охота доводите, че са вредни. Иначе фотополимерите издържат между 5 и 10 г. и трябва да се сменят защото или сами падат или се начупват. С моя зъболекър постигнахме компромис. Съгласих се преди години да сложи 2 амалгамени на горните мъдреци, защото са много трудно достъпни и тегави места за работа, пък няма как да се види на тия места баш, че не са бели пломбите. За всички други зъби прави фотополимери, всъщност не съм имала кариес от преди повече от 5 г. В последните години ходя само за да ми смени паднала стара пломба, правена преди 10-тина години... 

Някой от контактите ми във ФБ беше споделил много хубав материал за Б12; трябва да го постна и тук. Накратко, ставаше дума, че при добро здраве на червата (а такова се постига с веге и предимно сурова храна), човек поема и си произвежда точно нужното количество. Акценът беше на реабсорбацията като основен източник и неабсорбцията като основен пробле за липсата на Б12 независимо от диетата (знаем, че има достатъчно много месоядни, яйцеядни и пр, които страдат от недостиг на Б12).

# 161
  • Мнения: 490
  Love&Light,не само в Бг са тези 2 фронта, доста се води спор между зъболекарите по принцип Rolling Eyes И аз мисля, че на мъжа ми са супер добре направени, но въпреки всичко има цели 12(по последно преброяване) Crazy на всички задни зъби ooooh! Не са му падали никога, някои са му над 20 годишни. Ако ги сведе и на половина пак е по приемливо.
   Вери, Усмивка, Жълта Роза благодаря ви за отговорите, както и на всички включили се по въпроса Peace
   А тези токсини как се наричат алфа или афла? Embarassed Вчера изхвърлих едно пакетче лешници, един беше мухлясал, но естествено изхвърлих всички. Confused Аз си купувам насипни, но явно не са ги съхранявали добре, с бадемите никога не съм имала подобен проблем, но те вероятно не се застояват. Орехи и лешници вече няколко пъти хвърлям Tired В този ред на мисли предполагам,че поне не са обработвани newsm78
   

# 162
  • Мнения: 56
Здравейте момичета! Grinning Интересни теми дискутирате!
Първо да споделя за белите коси, аз преди 3 години имах доста, но явно от суровоядството започнаха да падат и не се появяват нови. Четох, че ако искаме да се преборим с тях трябва да се набляга на хлорофила, всички зелени храни и кълнове, зелени сокове и най-вече сок от пшенична трева. Аз до сега не съм се боядосвала и май скоро няма да го направя, а пък и няколко бели косъма не ми пречат. Относно другата козметика, моите два задължителни продукта без които не мога са органчино кокосово масло и розова вода. Относно грима ползвам билков каял и био балсам за устни, но спиралата ми и червилото не са био  Embarassed (на Ив сент Лоран).
Относно пломбите, и аз имах стари амалгами от преди 8 години, но ги замених с белите съвсем скоро. Просто ми станаха малко чувствителни зъбите заради бременността и веднага отидох да си ги оправя.
Относно съхранението на продуктите, аз съм нямала проблеми с брашна просто защото не купувам. А семената и ядките веднага прибирам в стъклени буркани в един шкаф. Пресните фурми, за които говорите винаги са били ок. Лятото ги съхранявам в хладилника!  Simple Smile

# 163
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 356
Мили вегедами Hug
Не съм се вясвала отдавна,но имах проблеми с телефона и отттам и интернет! Не съм забравила за превода и ще го направя веднага, когато намеря малко време
Относно пломбите от амалгама, ММ е зъботехник от около 40 години(започнал е на 12 да работи)
та казва,че оловото,което има в амалгамата е толкова малко,че в действителност вредата е много малка. Новите пломби- белите- не са трайни и на мен ми правиха една такава пломба три пъти за около един месец падна точно толкова, та накрая ми сложи капсула и рахатясах Mr. Green Има много продукти,които съдържат олово, но никой не вика,че са вредни. За амалгамата вече, се вдига голяма аларма, но според мен е повече,за да се оръсим при зъболекаря. Тук например, след като се говори много време за зъби от цирконий, сега са забранени,защото са раковообразуващи
 Sick. Колега на ММ сега си държи цялата апаратура за паметник, а да не говорим колко му е струвала. Така че споко
Пак съм на педал и затова само ви гушкам и бягам

# 164
  • Мнения: 0
Тия алфатоксини и мен са ме притеснявали; навремето (преди 5 г) когата започнах да променяма стила на хранене, чух за тях и че задължително в внясаните и произвеждани в Европа ядки се обработват срещу тях. Не разбрах точно как се обработват, мисля, че беше някакво облъчване. За да избегна гранясване на някои башна, които по рядко ползвам, ги държа във фризера, понякога и ядките слагам там за 24 часа надявайки се така да измира всичко гадно по тях.

Да, и аз сега се сетих, че съм чела нещо подобно, че ядките, че май о брашната се обработват преди да се пуснат на пазара. Затова например не можех преди да си обясня как бялото брашно издържа отворено и съхранявано в шкаф по месеци, че и повече.

Говорих по темата наскоро и с приятел-кулинар и той каза, че също държал всичките си брашна във фризера откакто преди много години някакво брашно завъдило гадини още с пристигането си от магазина, които не могъл да изчисти 6-7 години!!! ooooh! Сподели, че ларвите им измирали в зародиш при ниската температура.

То и аз отскоро бях започнала да прибирам разни брашна като елда и камут в запечатващи се пликчета и в хладилника, но не всичко...Май сега ще преосмисля...

Колкото до амалгамите, много близък приятел е наследатвен зъболекар и много пъти сме обсъждали въпроса. Тук съм склонна да се съглася с Danilu, че май е по-скоро въпрос на антиреклама с цел по-голяма печалба от фотополимера, който както вече споменахте, не е дълготраен. Аз самата имам и от едните, и от другите пломби и имам доста неуспешен опит в смените от един вид на друг.

Общи условия

Активация на акаунт