Веганството - да споделим опит - 9

• 46 395
  • 737
  •   1
Отговори
# 135
Soleil* , Афлатоксините се развиват в достатъчно много продукти. Зърнени, семена, ядки, сушени плодове, зеленчуци, подправки. Биват 4 вида, най токсичен е В1.
Намират се особено в продукти с високо съдържание на мазнини, например фъстъци, царевица и т.н. Бързо се развиват при Т над 17 °C и достатъчна влажност. Това са микотоксини на определен вид плесенни гъби. Кулинарната температурна обработка не ги унищожава, както това става с лектините или инхибиторите, например.
Разрушава ги слънчевата светлина,  УВ- лъченията, основите.

Брашното е по- малотраен продукт, особено пълнозърнестото, заради нарушването на цялоста и обвивката на зърната, които вече не са защитени от окислителни процеси.

Cantariny,  Hug и аз забравям понякога по шкафовете разни пакети...Особено когато се запасявам повече..... Blush

Последна редакция: сб, 25 фев 2012, 14:13 от take a smile

# 136
Усмивке, мерси за отговора! Аз местя всичко в стъклени буркани и съответно нямам представа докога е срока. Ще взема по-сериозно да следя. Бях гледала някакво немско предаване, че срокът на годност е само за ориентация. Например киселото мляко било годно за консумация 1-2 седмици след означения срок, а спагетите можело да траят вечно.Имаше и други продукти, но не ги помня.

# 137
Поизплаших се с тези афлатоксини ... Cantariny, и аз като теб имам половин пакет с рожково брашно с изтекъл срок август 2011  Crazy Дори правих постно брауни преди два-три месеца с него. Хвърлям го веднага, че вече март се задава  Simple Smile
Иначе за тези токсини сега четох това:
Опасните афлатоксини
Елда и алфа-токсини?

# 138

За Дорина Сопаджиян чувам за 1 път, гледам, че е собственичка на ресторант в Пловдив.
Дали момичетата от района  имат преки впечатления? Flutter

Не съм сигурна, че Дорина е собственичка, но в ресторанта сме ходили 5-6 пъти от както пуснаха веган меню преди 3-4 месеца. Мъжът ми е фен на веган шкембе чорбата и само нея си яде Simple Smile Аз съм пробвала 2/3 от веганското меню. Като дойдете в Пловдив ще ви водя Simple Smile

И аз искам от маргарина. Дали ще може да го ползвам за готвене?

# 139
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
в ресторанта сме ходили 5-6 пъти

къде се намира? адрес? Simple Smile

# 140
  • София
Като чета за срок на годност и качество на хранителните продукти и веднага се сещам как до преди година  и нещо купувах БГ качамак в срок, пресен, пакетиран и разчитах, че ще си го сготвя, но с ужас установявах как скоро след като съм си го купила той е мухлясал. Съхранявах го в сух шкаф за хранителни продукти, наред с други подобни неща, не беше дори отваряно пакетчето. Реших, че е нещо случайно. Купих си отново, смених и производителя (за съжаление не помня вече точно кои бяха - сигурна съм, че бяха водещи фирми Крина и Изи) и пак същата работа. Не след дълго видях пак ужасните сиви петна в брашното.  Отново се опитах да си купя и този път и в магазина на рафтовете забелязах, че някои пакети царевично брашно са почнали да развиват мухъл вътре. Отказах се завинаги да купувам друг качамак освен био. И заради гаранцията, че не е ГМО и заради всичко останало. Така и не разбарх причината за този процес, не ме и интересува вече. Явно има нещо нередно в производството. Този качамак, който сега ядем е невероятно фин, никога не е плесенясвал, при все че го съхранявам по абсолютно същия начин както и БГ. Много вкусен, винаги идеално качество. Жалко, че толкова време отлагах и качамакът да ми е био, наред с традиционно купуваните от био магазина от мен неща....
Елда например не купувам от другаде- първо не ми харесва, че е от най-силно кафявата (значи силно препечена) второ, че е с произход Украйна -  а там разпадът на някои радиоактивни вещества още не е приключил след атомната експлозия.

# 141
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Мигла , при неправилно съхранение и био продукт може да мухляса. не се знае къде по веригата е имало пропуск и ето ти мухлясало брашно... не е задължително продуктът да е некачествен, макар и да не е изключено Peace

Последна редакция: вт, 06 мар 2012, 14:43 от Tatti

# 142
  • София
asyalein имам чувството, че не си разбрала точно какво съм написала. Естествено, че при неправилно съхранение храните мухлясват. Съгласна съм, че трябва строг контрол и внимание в тази задача. Защо ли нищо никога не ми е мухлясвало, нито завъждало буболечки или подобни неприятности. Не мисля, че в мен е грешката в този случай- още повече и най-вече защото видях на рафтовете в магазина (Пикадили)  наченки на тези петна.

# 143
take a smile,  аз знам за тези афлатоксини, но съм чувала,че са основно във фъстъците, всеки ден му обяснявам на мъжа ми, но той пак се върна към фъстъченото масло, с оправданието,че сега си взима био Crazy Сега разбирам,че още има да се научи за тях Peace
   Да ви питам нещо,което може и да сте обсъждали вече. Някой сменял ли си е от вас амалгама пломбите заради нивото на живака, и правили ли сте си изобщо проверки за нивото? Мъжа ми има много такива пломби около 12 мисля, той е с доста проблемни зъби, но просто е бил злоядо дете и са го оставяли да яде сладкиши,шоколад и т.н. На 20 год. вече почти всички задни зъби са му пломбирали, а сега е вече 30+, бая време ги има в устата си тези амалгами и не са му падали, нито създавали проблеми и тукашното министерство на здравеопазването препоръчва да не се махат,защото било по-опасно. Аз обаче го убеждавам да ги сменя полека и да ходи да се изследва. Ще се радвам,ако споделите мнение Peace
   Ася, аз пък те имам от редовните Grinning Wink

Последна редакция: сб, 25 фев 2012, 23:29 от mimkis@

# 144
Аз знам, че тия амалгами са вредни заради оловото и е хубаво да се сменят.
То е най-хубаво да не ти пипат зъбите, ама....
Изследване съм си правила едно единствено - на жива кръв. Друго не. Според него нямам завишени нива на тежки метали.

А Министерството защо казва, че било по-опасно?

# 145
   Според министерството,ако премахването на амалгама не се извършва правилно, има по-голям риск от повишена експозиция. А и има два фронта и при самите зъболекари по въпроса, явно досега няма много доказани проблеми при пациенти и за бюрократите това е достатъчно мисля Tired

# 146
Тук много държат да се махнат сивите пломби (нали за такива става дума?).

Сега отделен е въпросът, че е много готино само да си намират причина, за да точат застраховката.

# 147

И аз искам от маргарина. Дали ще може да го ползвам за готвене?
да, подходящ е за готвене.
Ако се отвори възможност, с радост бих посетила веганския ресторант в Пловдив и ще ми е приятно да се запознаем наживо! Simple Smile

Мигла, според мен asyalein нямаше предвид конкретно дали ти правилно съхраняваш продуктите, а говореше приципно. И в случая основателно сложи био и не био продуктите под един знаменател. Предвид основните правила за производство/пакетаж и  съхранението им. Peace Hug
mimkis@ ,
имам опит по въпроса за амалгамите.Искам  да органича да пиша лични неща, заради шпионите  Wink Laughing
после ме коментират в интригантския си затворен форум......и вече съм на път и тук да спра  да пиша.
ще ти драсна на лични . Peace

Последна редакция: нд, 26 фев 2012, 01:06 от take a smile

# 148
Хора, пишете си тука, какви са тези затворени форуми? ooooh!
Мен ми е интересно да ви чета... Wink

За ядките някой беше писал, че се съхраняват само в затворени съдове или в хладилник. Нито едното от двете не успявам да спазвам, има ли проблем някакъв ? Държа си ги в отворения плик да речем докато не се изядат? newsm78

# 149
  • София
Преди месец-два прочетох, съжалявам, че не помня къде, че една жена за година "поглъща" чрез тялото си около 2,5 кг химия.От бои за коса, декоративна козметика, шампоани, балсами, препарати за чистота за дома....
да, в крайна сметка кожата е най-големият орган, буквално каквото слагаме върху нея един вид си го ядем на клетъчно ниво, съжалявам ако звучи много профански, но така си го обяснявам

Това е сайт, в който може да се провери безопасността на козметични продукти.http://www.ewg.org/skindeep/. Обхваща огромен брой артикули. И е независим.

cmilena - чуден линк, благодаря!!! струва си човек да провери за продукт, от който се интересува, стига да го има в базата им разбира се, още веднъж - благодарско! направи ми впечатление, че нямат много активни продукти на ив роше, а аз от време на време ползвам техен балсам за тяло с овес, в който овесът се води био - ама на този сайт разни парфю,чета и тоалетни води на ив роше ходят в най-високата графа за токсичност.... та се чудя дали и останалите им продукти е така, иначе позиционирането им на пазара е съвсем различно:)

Ох, това с козметиката ми е болна тема. За повечето продукти имам алтернативи, но за боята за коса все още не. С къна е трудоемко и не толкова добре в оцветяването на бели коси; боите на растителна основа ми идват скъпи, а и не знам доколко са ефикасни /продължавам да си ползвам химийки/...

Palia същият казус имам и аз, просто се боядисвам рядко, за мой късмет белите ми коси не са твърдо снежно бели и не става голям контраст с основната ми коса и си позволявам да се боядисвам веднъж на три месеца, виж сестра ми например се боядисва всеки месец, това е убийствено за косата, иначе балсамът е супер идея - ще пробвам, благодаря!   bouquet

М/у другото, докато бях бременна, правех голяма част от козметиката си вкъщи сама по една книжка.

ImaSmi , здравей и добре дошла!   bouquet моля те, сподели коя е тази книжка

едно малко уточнение-имам домашен крем от пчелен восък+прополис+зехтин/както и партида без прополис,но с маслен екстракт от невен/ от повече от година и си е съвсем наред-ежедневно се ползва  Grinning-мисля,че восъка е вид консервант  Peace

Mamagemelar, мойто бабче прави крем от невен по този начин, стахотен е, но той е много мазен и го ползваме за рани, маска на косата, изгорено и подобни неща - буквално панацеята в домашните лекарства за външно приложение:)))))

аз по принцип ползвам малко козметика, особено декоративна - спирала и червило/гланц, но не са био, еко, меко, защото ми идват скъпички

иначе бяла козметика съм ползвала от всякакви класове - за съжаление био-то не може да отговори с добро качество по всички направления, много често миризмите ме дразнят, имат груба текстура или са много мазни, явно не съм попадала...

иначе относно въпросът ми защо козметичните компании изпозлват гадни вечества - не исках да прозвучи като въпрос намекващ световна конспирация, наистина ми е любопитно каква е причината; в крайна сметка не съм убедене, че например олово в сенките за очи гарантира "неповторим блясък и магнетизъм" например Simple Smile)))

Общи условия

Активация на акаунт