Веганството - да споделим опит - 9

• 46 394
  • 737
  •   1
Отговори
# 120
не само в Бг е разпространен, за съжаление-причини много,а това,че не знаят какви са докторите,това е друга тема  Sad
невена има много добри терапевтични свойства и във фитотерапията е почти незаменим за кожата
 може би, може  да се ползва етерично масло от невен- разредено  Peace

П.С.проверих в любимия ми наръчник по ароматерапия,и там в някои от рецептите се казва 1с.л. пресен или 3с.л. сушен невен примерно  ...което значи,че може и да са взаимозаменяеми в някои случаи,но дали маслен извлек може да се прави със сух невен не видях-наистина билкар би дал правилния отговор  Thinking

Последна редакция: пт, 24 фев 2012, 16:05 от Mamagemelar

# 121
Imasmi, моята логика ме води, че може да се използва сух цвят.
Реших да проверя в гугъл и ето:

http://calendula.name/calendula-cream/calendula-soothing-scalp-o … nd-skin-care.html

http://www.greenwala.com/channels/eco-beauty/blog/19913-DIY-Cale … ula-Cream-Recipes

# 122
сещам се още нещо-невена е плевел май  newsm78 ,не съм сигурна,но страшно лесно се отглежда,дори от пишман градинари/говоря за себе си  Mr. Green/,та, дори да нямате под ръка,снабдете се със семена и си отгледайте,тъкмо сега ако засеете,през мйа-юни ще имате собствена реколта невен  Peace

# 123
Аз съм правила сух цвят невен със зехтин, бях взимала и на д-р Пашкулев крема и на Веледа, но при моите деца АД се влошава от тях. Много е индивидуално.
Добре им действат бани със соли, включително и морска сол и мазане с масло от Ший/Карите.

# 124
не само в Бг е разпространен, за съжаление-причини много

Съвсем вярно. Аз самата имам проблеми с кожата на горната част на ръцете от почти 10-тина години вече - нито се лекува, нито се маха. Ефект има само лятото като ме види слънце. Ни тук, ни в БГ докторите успяха да кажат от какво е и да помогнат с нещо. Пробвала съм суровоядство, пречистване, купешки и домашни "магически" мазила -ефектът все си остава същия, че май напоследък забелязвам подобни петна/лишеи и в долната част, от лакътя към дланите. Неприятно е.

Вери, страхотни линкове! Непременно ще пробвам да си направя. Аз подобен извлек съм правила и преди, само че с карамфил. Пак е много добър и действа антисептично. Ползвала съм го за заздравяване на дребни порязвания (особено тези болезнените от хартия), ранички и суха кожа - минават за отрицателно време!

сещам се още нещо-невена е плевел май  newsm78 ,не съм сигурна,но страшно лесно се отглежда,дори от пишман градинари/говоря за себе си  Mr. Green/,та, дори да нямате под ръка,снабдете се със семена и си отгледайте,тъкмо сега ако засеете,през мйа-юни ще имате собствена реколта невен  Peace

Сега ме подсещаш, че имам добър приятел професионален дизайнер на градини, който няма начин да не го познава и да не знае как да ме снабди. Преди време ми направи саксиите с билки, които гледам у дома. Добър съвет, благодаря!

Аз съм правила сух цвят невен със зехтин, бях взимала и на д-р Пашкулев крема и на Веледа, но при моите деца АД се влошава от тях. Много е индивидуално.
Добре им действат бани със соли, включително и морска сол и мазане с масло от Ший/Карите.

Pochti_bezobidna, какви са тези бани със соли? А масло от карите и аз ползвам за белега от раждането и от известно време също си мислех да пробвам за дерматита. Така де, и да не помогне, поне няма да навреди.Simple Smile

# 125
  • на острова на мечтите
Намесвам се,без да съм ви изчела подробно и се извинявам, но аз преди винаги използвах сух невен за мазилата, които си правех по рецепти на Мария Требен! И когато се залях с вряла вода, понеже зяпах кой знае къде, и намазах веднага с маста от невен, който бях приготвила току що, болката изчезна и дори не се зачерви кожата!
 Отивам да ви чета, дано отговорът ми е полезен,ако ли не-извиняте ме че нахълтвам,както обикновенно -припряна!

# 126
danilu   Simple Smile
точно се чудих къде си и какво стана с превода Simple Smile
Не се извинявай така все, че ме караш да се чувствам напрегната Hug

И аз се включвам към привържениците на маслото с невен.  Simple Smile Редовно употребявам сусамовото за бебета и деца на Веледа.
Препоръчвам горещо и маслото с жълт кантарион! Много ефикасно за многобройни кожни проблеми - регенерира, за изгаряния, за омекотяване и възстановяване на епидермиса, противовъзпалително и за възвръщане еластичността на кожата. Това масло е било с най - силен ефект при детето, когато сме имали кожни проблеми.
Вери, благодаря за инфото Simple Smile
За Дорина Сопаджиян чувам за 1 път, гледам, че е собственичка на ресторант в Пловдив.
Дали момичетата от района  имат преки впечатления? Flutter

Къде се изгуби Деси? Преди няколко дни ми се появи някакъв объркан сън за нея...

# 127
Аз минавам на бързо с две въпросчета - открих забравен почти пълен пакет с брашно от рожков с изтекъл срок на годност 2011 ooooh! да го изхвърля или да го ползвам? Как мислите?

Вери, според теб може ли да се дават сурови какаови зърна на малко дете на 2г.? Една приятелка си купи наскоро и дъщеря е направо пристрастена.  Wink
Правих сирене Нюанс наскоро, най-после успях да заделя от вкусното зеле по унгарски. Стана чудно. Днес пък направих кюфтенца от леща с "млечна" салата. Малката взе, че се заблуди и хапна.  Party

Mamagemelar, Palia  Hug

# 128
Cantariny не бих ползвала брашното. Минали са вече няколко месеца. Peace

# 129
Вери, според теб може ли да се дават сурови какаови зърна на малко дете на 2г.? Една приятелка си купи наскоро и дъщеря е направо пристрастена.  Wink
Аз съм давала, но не повече от 2-3 на ден. Давам по-скоро и в кремове какаови трохи, които сигурно се равняват на едно какаово зърно.

# 130
Аз минавам на бързо с две въпросчета - открих забравен почти пълен пакет с брашно от рожков с изтекъл срок на годност 2011 ooooh! да го изхвърля или да го ползвам? Как мислите?

Чела съм мнения и от двете страни "за" и "против" сроковете на годност. Аз лично не се втелявам, според зависи от вида продукт и колко време е минало разбира се, но е въпрос на лична преценка. Ако не изглежда по-различно от преди, бих го ползвала. Понякога ми се е случвало да изхвърля продукти, които са в сток на годност, но не ми изглеждат добре, а друг път - след внимателна инспекция на вид, консистенция, мирис и т.н., да ползвам такива след срока им на годност. Common sense, както казват братята американци.Simple Smile

# 131
........зависи от вида продукт и колко време е минало разбира се, но е въпрос на лична преценка. Ако не изглежда по-различно от преди, бих го ползвала. Понякога ми се е случвало да изхвърля продукти, които са в сток на годност, но не ми изглеждат добре, а друг път - след внимателна инспекция на вид, консистенция, мирис и т.н., да ползвам такива след срока им на годност. Common sense, както казват братята американци.Simple Smile
преди и аз разчитах на "личната си преценка", но откакто четох, че примерно афлатоксините проникват бързо в дълбочина на продукта и нямат нито вкус, нито мириз и само лаборатория ги установява,  съм по- придирчива.
Да, съгласна съм с "Common sense", ако например продуктът е пакетиран в защитена атмосфера и не му е нарушена целостта, ако са минали към десетина дни, ако не става дума за брашно....  Peace

# 132
Във всичко ли ги има тези афлатоксини и при готвене премахват ли се?
Аз също не гледам много сроковете на годност, но сега ме караш да се замисля.
Защо ако не е брашно? Какво става с брашното?
Аз десет дена даже не го смятам за минал срок при зърнени и ядки  Rolling Eyes

# 133
афлатоксините проникват бързо в дълбочина на продукта и нямат нито вкус, нито мириз и само лаборатория ги установява

Да си призная, дори не знаех, че има такъв токсин. Ще поразровя да прочета. Човек научава по нещо ново всеки ден.Simple Smile

Аз също не гледам много сроковете на годност

О, аз гледам! И то доста внимателно. Но с идеята, че определени храни, лекарства, добавки и т.н. биха развили бактерии и токсини още доста преди изтичането и на този срок. Още повече, че в домакинството ни има и член, който тепърва се запознава с много от храните. Но при брашната например, освен молци и разни гадини от този сорт, не мислех, че има и други вредители.

Последна редакция: сб, 25 фев 2012, 01:09 от ImaSmi

# 134
Вери, take a smile  благодаря!  Hug

Брашното как съм го забравила идея нямам, но все пак е разопаковано. На вид и вкус няма промяна, но ме е страх да го ползвам особено за детето, затова и попитах по-информираните от мен.

Общи условия

Активация на акаунт