Веганството - да споделим опит - 9

• 46 365
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
Да, момичета, и аз за тези фурми говоря - зелената кутия, пресни, не сушени. На пазара ИВан Вазов са 3 и 50, на този в Красно село - 2 и 50. До този момент са били ок, просто си личеше, че не са обработвани, нито захаросвани, нито омазнявани. Но тези две кутии.... Crazy

Палиа, аз бях намерила в Чепеларе фурми с червената кутия. Пак бяха хубави.
Но лично мене също винаги ме е смущавало това, че кутиите са отворени, че просто така си се пренасят, продават...

Искам рецептата за балсама!!! Много:)

Усмивчице  Hug Благодаря за предположенията. Течността е прозрачна, без мирис и вкус, мазна, не лепне. Не се отмива лесно. Ще се ходи в лаборатория.

# 106
От доста време купувам от тези фурми в промишлени количества и до сега не съм попадала на такава партида. Винаги са сухи, свежи /много рядко червиви/, но ме притеснява хигиената при опаковането им.  ooooh! Много ги обичаме. Дано да е инцидент и да не са опасни.

# 107
Погледнах темата за рекламния детски спектакъл - впечатляващо овчедушие.... Не било реклама... А, скрита реклама какво е, особено пък за деца!!! Ако не е било реклама, защо ще го спонсорира производител и ще вкарва вътре героите от рекламите си?!

Правих тия дни веге торта, но не сурова, а съвсем класическа от линк, който М-Ник  беше пуснала (от сп. Меню) - чудесно е замислена - доста сладка всъщност, макар да сложих по-малко захар. Покрай тортата видях, че списанието има веге-секция - почти изцяло без животински продукти (примерно, на някои места има масло, но няма яйца и мляко).

Правих и вариация на мусаката с леща - не ползвах пресен патладжан, а печен замразен - просто към лука и морковите добавих половината пакет, който пък тотално се разми в тях, но придаде много хубав вкус на мусака   chef

# 108
Искам рецептата за балсама!!! Много:)

Рецептата съдържа пчелни продукти и не мога да дам съвет с какво могат да се заменят. Копирам си мнението от темата за алтернативната козметика, където я бях пуснала:
"Разтопих 1 ч.л. пчелен восък /купих го от пчелар на пазара/, добавих 2 ч.л. бадемово масло и 1 ч.л. пчелен мед - това е по рецепта от едно списание или някъде от този форум. Само, че моя балсам стана от третия път, защото прекалих с восъка и не се мажеше въобще. Това го оправих като при третото разтопяване добавих зехтин на око. Имах предварително измита и подсушена опаковка от балсам за устни на Нивеа, където изсипах моя домашен балсам. Втърдява се и изстива за минути и е готов за употреба. Стана досущ като от магазина - излиза и се прибира в опаковката точно като червило. "

# 109
  • София (Възраждане)
Момичета, относно фурмите, пресни ирански, няма как да остават пресни без консервант, срокът на годност е дълъг, мисля си отдавна да звъня на вносителя за инфо, макар че се съмнявам че някой ще ми отговори както трябва. Когато си купя и аз, ще взема все пак да се свържа с тях, от опит глава не боли Confused

# 110
  • София
Щастливата За фурмите - дано разбереш каква е причината да плуват в тази течност и каква е тя. Аз си купувам фурми, но са ми обикновени.  Blush
За маслото хубава идея, може би е добре да си купя едно калъпче, щом поръчваш. Но не знам как да го организираме.
Cantariny-чудесно е, че съпругът ти уважава този вид живот и е започнал преориентация.
ImaSmi - добре дошла.

Последна редакция: чт, 23 фев 2012, 15:19 от Мигла

# 111
Благодаря ви, момичета.

Palia, благодаря за рецептата, тъкмо и аз щях да питам. Балсамчето звучи лесно за направа и с малко продукти (което винаги е предимство за мен, особено ако зная как се произнасят). Моят крем за всичко е много подобен и по същия начин стои като купен от магазина. С единствената разлика, както предполагам става и с твоето балсамче, че се разваля ако не се употреби до 2-3 месеца (казано като положителна черта Grinning).

Love&Light, може ли рецептата за мусаката с леща? Звучи интригуващо. Благодаря.

# 112
едно малко уточнение-имам домашен крем от пчелен восък+прополис+зехтин/както и партида без прополис,но с маслен екстракт от невен/ от повече от година и си е съвсем наред-ежедневно се ползва  Grinning-мисля,че восъка е вид консервант  Peace

# 113
Съвсем възможно е. Може би и аз малко подцених моето кремче. Всъщност сега като се замисля, че детето скоро навърши годинка, а той трябва да е поизостанал или от около раждането, или даже от преди това, най-вероятно си съвсем права.

А твоят крем с невен за какво е? Може ли рецепта с точните пропорции? Благодаря предварително.

# 114

И да попитам за моите поници,които са расли в градината, дали са ок Thinking Има прихождащи кучета понякога, сигурно е супер смешно питането ми Embarassed

И аз бих се позамислила, на мен не ми с е смешно, може би защото съм си леко гнуслива/ не можах да измисля по - мека дума Blush/
Като прочетох въпроса, се сетих за "припиканото мушкато" на Милко Laughing / ако си спомняте, беше дал това манипулативно и некоректно сравнение/

Мисля, че аз преди консумация, бих преплаквала пониците по-обилно с вода, евентуално няколо капки цитросепт или подобно.

# 115
Love&Light, може ли рецептата за мусаката с леща? Звучи интригуващо. Благодаря.

На първа страница е рецепта за мусаката Simple Smile В рецептите под линковете Simple Smile

На Палиа благодрности за рецептата за балсама и ще чакам Мамагемелар също да даде своята за кремчето с невен Simple Smile

Мисля, че домашната козметика просто трябва да се държи в хладилник, за да се удължи срока на годност.

# 116
ImaSmi,крема го ползвам за всичко-от напукани устни и изпръхнали ръчички,дето все се мокрят на чешмата и после тичат навън...до напукани петички и загрубели лакти  Mr. Green
мажа децата целите понякога,когато не е топло,и след баня обикновено
преди време им успокояваше сърбежа от АД доста
пропорции няма
 на водна баня се слага100гр. зехтин + 100 гр. пресни цветчета невен, след 30 мин.се сваля от котлона и се оставя да изстива ,после се прецежда-това маслен извлек,но може и студен извлек да се направи,и даже е за предпочитане според мен-в стъклено шише/буркан се натъпква невена и се залива със зехтина/може и с друго масло,примерно бадемово,жожоба,макадамия/,стои на слънце 20 дни поне,прецежда се
- на водна баня се смесва 100гр. пчелен восък и 30 гр. прополис, щом стане хомогенна смес, се добавя масленият извлек на невен-вече извън водата,няма нужда да ври
после започваш да бъркаш и да добавяш добър зехтин с ниска киселинност и добавяш и бъркаш,докато стане добро за мазане/пробваш на ръката малко,ако се маже е ОК,ако не -стои като восък все още/
от това количество излиза много крем- 5-6-7 бурканчета!

# 117
take a smile, благодаря за отговора. Аз съм повече от леко гнуслива, но ги пробвах Blush Мих ги листче по листче и малко ги понакиснах във вода със сол. Вътре просто нямам как да си отглеждам.

# 118
ImaSmi,крема го ползвам за всичко-от напукани устни и изпръхнали ръчички,дето все се мокрят на чешмата и после тичат навън...до напукани петички и загрубели лакти  Mr. Green
мажа децата целите понякога,когато не е топло,и след баня обикновено
преди време им успокояваше сърбежа от АД доста
пропорции няма
 на водна баня се слага100гр. зехтин + 100 гр. пресни цветчета невен, след 30 мин.се сваля от котлона и се оставя да изстива ,после се прецежда-това маслен извлек,но може и студен извлек да се направи,и даже е за предпочитане според мен-в стъклено шише/буркан се натъпква невена и се залива със зехтина/може и с друго масло,примерно бадемово,жожоба,макадамия/,стои на слънце 20 дни поне,прецежда се
- на водна баня се смесва 100гр. пчелен восък и 30 гр. прополис, щом стане хомогенна смес, се добавя масленият извлек на невен-вече извън водата,няма нужда да ври
после започваш да бъркаш и да добавяш добър зехтин с ниска киселинност и добавяш и бъркаш,докато стане добро за мазане/пробваш на ръката малко,ако се маже е ОК,ако не -стои като восък все още/
от това количество излиза много крем- 5-6-7 бурканчета!

Mamagemelar, благодаря за отговора. Имам един въпрос обаче. Тъй като тук където живея няма откъде да се снабдя с пресен невен, а от БГ си взех сух, дали може да се направи кремчето с него? Или ако не, може ли да се замести с друго? Всъщност, търся добри идеи как да оползотворя и сухия, но това е друга тема.

И друго, какво е АД? newsm78

# 119
Със сух невен съм правила отвара а пиене за пречистване, но не мога да го препоръчам ей така, трябва да се консултира човек с фитотерапевт или аптекар...
От сухия сигурно и спиртен извлек може да се направи, но пък няма да става точно за козметика...

АД = атопичен дерматит - много разпространене диагноза в БГ в момента, особено сред малките деца или казано по друг начин - дерматит, на койте не му знаят причината...

Общи условия

Активация на акаунт