Лечение на камъни в бъбреците с алтернативни средства

• 519
  • 15
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте, събирам информация за възможности за лечение и стопяване на камъни в бъбреците.
Мой близък се подложи на разбиване на камък, при което фрагментите запушиха уретера. Сложиха стенд и все още е в болница. Доколкото разбирам, е възможно да се прави второ разбиване, но не веднага защото  големината на фрагментите не позволява те да излязат. Има ли вариант с хомеопатия или някакви други по- щадящи средства да се стопят тези фрагменти. Те сега са по-малки и по-бързо биха се повлияли. Няма изкаран камък за да се види какъв вид е.

# 1
  • София
Не.
Стенда е практика, след махането му ще изкара каквото е останало.
На природни илачи не разчитайте.

# 2
Не си правете майтапи с “алтернативни средства”. Правете каквото са ви казали лекарите.

Иначе според мен профилактично може да си пие стандартните - чай от мечо грозде, чак от коса от царевица, добавки с червена боровинка, но разбира се консултирайте се с лекуващите го.

# 3
Зависи какви са камъните. За оксалатните няма консервативно лечение. Радвайте се, че технологиите дръпнаха напред, че преди 40 г аз от едно такова запушване без малко да си отида.

# 4
Щом е още в болница, изглежда е серизно и такъв въпрос избщо не бива да се поставя. Обикновено 1-2 дни след стенда се изписва да си ходи в къщи. Стенда се сваля след 2 до 10 седмици след това в зависимост от преценката и чак след това се умува какво да се прави с останалите парчета.
Ако беше изписан човека, смело може да взима 2-6 капсулки Роватинекс + 4-10 растителни таблети Цистон. Със сигурност няма да навреди, а по-скоро има голям шанс да помогне независимо от вида на камъчетата. Но щом е оставен в болница, най-вероятно има възпаление, което неминуемо трябва да бъде овладяно, независимо какви и колко още парчета има да излизат.

# 5
  • София
Благодаря за мненията. Вече си е вкъщи, ще стои със стенда известно време, след това евентуално ново разбиване. Идеята да пиша тук беше дали има примерно някакви минерални води, чайове или други средства за топене на камъните, след като вече са на по малки парчета. Разбира се следва инструкциите на лекар, но въпреки това дискомфорта от стента и болка  при уриниране продължават. Примерно трудно е да се отиде някъде пеша на къса дистанция за някакви нормални ежедневни дейности.

# 6
Ох боже.. разбирам, че явно е "прекаран" на литотрипер.. Ужас! Мислех, че вървим напред, а нещата изглежда са си от преди 20г..

Няма 100% доказани питиета за стопяване (зависи и от вида, нали), но много неща помагат.

След като (явно) не са ви предписали нищо, нека пие 4-5 дни роватинекс 3х1 (като минимум) и десетина цисточета на ден, кога му е кеф. Не съм лекар, но така като чета... налага се да помогна, като минал доста пъти през тези неща.

Трябва да му се спестяват в начало движенията на макс, защото тоя стенд си халтае из мехура (особено ако не е фикснат като хората) и много лесно ще го възпали, което обикновено завършва с по 30-50 позива на ден + незабравимото чувство, че изкарваш бръснарски ножчета Simple Smile

Пишете как се развиват нещата

# 7
  • София
Предписан е Тамасол за простата заради слаба струя въпреки че до манипулацията не е имало проблеми с простатата. За Роватинекс не знаехме, макар че сега като чета описанието на лекарството, става дума точно за разграждане на камъни.....това за което питах...Цистол ще взема още утре, другото е с рецепта.

# 8
  • София
Ох боже.. разбирам, че явно е "прекаран" на литотрипер.. Ужас! Мислех, че вървим напред, а нещата изглежда са си от преди 20г..

Като нелекар, бихте ли споделили кои са актуалните методи за разбиване на камъни в бъбреците с висока плътност и извеждането им по неинвазивен начин?

Щом литотрипсията се практикувала преди 20 години, нали.

# 9
Лекар – не-лекар, няма значение, важното е да си акуратен и независим от системата, а това в момента повярвай ми си е точно Система.. ама нечиста и явно токсична.

Литотриперът трябва да бъде тотално премахнат изобщо като медицински уред. Това е несигурен уред, който така както се опитва да ти помогне, в същото време може и да ти навреди.. Освен това е изключително неточен и неефективен при разпръснати по уретера парчета, но да не забравяме и че, това е най-удобният за източване на касата уред.
Мога толкова много да изпиша за тази простотия, че да си четете до дълбока старост.. само ще вметна, че съм комуникирал с жена с 15 литотрипции за едно-единствено паве в началният си вид. Също така, това си е чисто изтезателен уред, защото в 90% от случаите е пряко виновен за драматизмът в урологията, чисто поради факта, че осигурява повторни манипулации, защото от един път – няма сполучливо разбит камък, още повече във вид, който да не предизвиква самата последваща драма от неизбежно създадените ръбести парчетии. Един вид, ако трябва да се пази самия бъбрек, то ефективността на вълната е почти с нулева стойност върху един убав, бая плътен и големичък камък. Каманяка няма никакъв избор освен да се разбие на още по-вредни и опасни парчета, които както препатилите много добре знаят - предизвикват по-нататъшният неизбежен драматизъм, а както знаем този медицински термин е най-най-актуален точно в урологията.

Абсолютно съм навит с който и да е уролог да си попишем тук по тази тема… макар да съм сигурен, че такова лице няма да осмели да напише и един ред в защита на тази инквизиция.

Цел номер едно в съвременната медицина е постигането на лечение без драматизъм. Това е стандарта за съвремие, към това се стремят всички и това е бъдещето на успешните медици.

В случая Правилното лечение е лазерна литотрипсия, което вече е нещо много старо дори. Аз си мислех, че сме още по-напред, а то се оказа, че още си усвояват пътечки с литотрипер. При лазерната литотрипсия камъка се третира директно. Няма драма за тъканта на бъбрека, което пък е факт при литотрипера. Целта е раздробяване на възможно най-малки парченца, дори до пясък. 99% е по-постижимо от колко при литото. Изобщо не можем да сравняваме методите, разликата е космическа.

Не ми се пише повече..на този етап, ние сме още в каменната ера, явно.

Предписан е Тамасол за простата заради слаба струя въпреки че до манипулацията не е имало проблеми с простатата. За Роватинекс не знаехме, макар че сега като чета описанието на лекарството, става дума точно за разграждане на камъни.....това за което питах...Цистол ще взема още утре, другото е с рецепта.

По принцип няма връзка между камъка и простатата. Но има връзка между излизащите камичета, както и евентуално последващо възпаление и самата простата. Точно за това трябва да сте още по-внимателни и по-деликатни в това отношение. Щом има и проблем с простата, е добре да се осигури достатъчен лумен за евентуално мъчещите се да излязат парчета. Смело взимайте роватинекса. Има вероятност над 90% да стопи поне ръбовете на камъчетата, ще осигури гъвкавост на уретера, спазмолитичност и диуретичност, което е топ важно в този случай. Освен това предотврятява възпаление в някаква степен. Цистона ще му помогне много. Вижте и за разни чайчета, ужасно много са да се изпише. Но, имайте предвид, че проблеми с простата точно в този случай се явяват допълнителна спънка. Положението не е за пренепрегване.

# 10
  • София
Да споделя как се развиват нещата. Неприятните усещания намаляха, откакто пие Цистон. Роватинекс никъде няма по аптеките и складовете. Аптекари ми казаха, че няма защото най- вероятно ще се вдига цената. Чакаме кога ще се появи на пазара.
Но проблемът си остава, няма изкаран никакъв камък от уретера, а и доколкото разбирам не е и възможно да се изкара докато стента е вътре. Така че другата седмица ще ходи на преглед и ще чакаме да видим какво следва. Наляхме прясна вода от Хисаря, от чешма момина баня, пие от нея. Казаха ми и за друга вода от Благоевград, ще се опитаме да намерим и тази чешма.

# 11
Знаете, че имате право на поне един преглед в рамките на 30 дни след изписване. Използвайте го максимално. Искайте нова подробна ехография + рентген, за да се види какво е положението - Има ли още, какви и колко камъни и парчета, и къде са разположени.
Иначе, бистро ли изкарва? Пие ли достатъчно вода?

Проверих в резервите си. Има останали стари хубави билки. Мога да ви изпратя подходящ комплект конкретно за случая - царевична коса, черешови дръжки, и още две, които са ноу-хау. Ще ви опиша как точно се приготвя и приема. Но най-важното е да се видят резултатите от изследванията - ЕХО и РЕНТГЕН (макар, че скенер е най-доброто и точно като изследване в този случай, но ако не се изпише от лекуващия - плаща се)

Иначе, някакви болки, драми има ли? Има ли позиви за уриниране, изкарва ли достатъчно?

# 12
Има една стара рецепта, която е съвременно адаптирана
и работи при 2/3 от видовете камъни, но не си спомням кои.

Аз лично се излекувах с нея, но не съм изследвал какъв
тип са били моите камъни.
Народната рецепта е чай от 50 грама магданоз, сварен в един
литър вода. Пие се на всеки час по 50 милилитра.

Съвременната адаптация е калиев хлорид + натриев хлорид 50 на 50 процента. Това е така наречената диетична сол.
Пие се по 100 милиграма пак на всеки час за 24 часа.

Аз си направих капсулки от някаква хранителна добавка, която изхвърлих.
Напълних ги с диетична сол и започнах да ги пия.
На шестият час изхвърлих всичко, след 3 месеца мъки.
По-късно имах възможност да премеря по колко съм пил,
и се оказа, че във капсулката са се събирали по около 350 милиграма.

Това не е точно "Алтернативна медицина", защото метода на
разтваряне на камъни с калий се възприема и от от съвременната медицина.

Нашите баби са използвали магданоза поради голямото му съдържание на калий.

п.п Не съм лекар и това не е медицинска препоръка. Само споделям личен опит.

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 10:30 от Минчо Минев

# 13
Наистина интересно! Само със сол не бях опитвал Laughing Но има логика да разпада оксалати.. Може да опитам някой път, че имам още един пакостник в бъбрека Frowning1
А вашият какъв е бил, ако си спомняте. Размер и разположение. Или пак е било множество от по-малки камъни в следствие на потрошен голям?
Иначе, капсулки се продават готови за пълнене по билковите аптеки. Има ги в различни размери и плътност. Аз така си оправих тънките черва. Постоянно се възпаляваха. Направих си едномесечна доза - 30 големи капсули с куркума, пелин, джинджифил и малко пектин и всяка вечер преди лягане по една. Сега съм чук, нямам никакви драми конкретно там. Продължавам да боря другите неща   Head Band Laughing

# 14
  • София
Мина нов преглед, направили са рентген, камъчетата според доктора са такъв размер, че могат да излязат сами след махане на стента. Има камъчета и в легенчето, които няма да могат да излязат сами поради формата на легенчето, ще останат на дъното. Доктора е изброил следните варианти и му е казал да избере:
1. Вади се стенда и се чака да излязат сами. (Риск от ново запушване еко не успеят да излязат)
2. Прави се втора литотрипсия докато стента е вътре, за да се доразбие каквото има останало по-голямо. След известно време стента се маха.
3. Лазерно разбиване  - вади се стента, вкарва се лазер в пикочните пътища, но първо "кабела" или каквото там се вкарва, е дебел и крие риск от травматизиране на тъканите и второ с лазера по-трудно се уцелват вече надробените по-малки камъчета.
И сега започва чуденката какво да се прави.
Иначе той се чувства добре, единствено като му се доходи до тоалетната не може да стиска. Пие по 5 чая на ден - на Цяръ за бъбреци и само мечо грозде и цистон 3 пъти дневно.
Ще прибавим и чай от магданоз по рецептата по-горе.
Не разбрах добре рецептатата със солта - изпиват се 100 милиграма сол за едно денонощие?
Аз лично не харесвам идеята са втора литотрипсия, но той сам ще реши

Общи условия

Активация на акаунт