Веганството - да споделим опит - 9

• 46 386
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Търся си ник, да - много хубави неща, НО цена от 400 лв на месец не е ли малко прекалено??!!  Shocked сумирано за една учебна година това е повече от колкото е годишната такса за която и да е бакалавърска програма в добър западен университет; със сигурност е по-скъпо от който и да е университет в България за година; аз съм никой, че да правя сметката на тези хора, но съм дълбоко убедена, че доброто образование и качественото здравеопазване не могат да са само за финансово помазаните, за бога - в България масата хора работят за подобни суми на месец

# 616
Dao, много си права, но тази цена е сигурността, която аз бих платила, за да съм сигурна, че детето ми е в добри ръце далеч от мен.
Като се замисля, частната детска градина е по-скъпо удоволствие отколкото следването в частен университет. Ние трябва пари да ринем, за да можем да си позволим един добър старт в живота за децата ни, но с важните неща компромис прави ли се? Говоря и за възпитание, и за хранене, и за отношение, които в средно статистическото училище са под всякаква критика (както и повечето неща в тази скапана държава де). Аз не мога (не че не искам) да обучавам детето си вкъщи, но искам да има добра алтернатива.

# 617
Мен темата ми е много наболяла и Дао улучи точно в десятката. 400лв е долния сегмент при цените на частните градини и училища. Повечето са доста по-скъпи-около 800 . Според мъжа ми  тези пари, които ще ги дадем за частно училище, може след това да изкара цялото си следване. Другото, което го притеснявало, били мутренската и снобска среда и наркотиците.
И така мен хем ми се иска частно училище, хем се чудя дали наистина е по-добро   Rolling Eyes
Ние бяхме в частна градина и освен че бяха 10деца, други преимущества не видях. Нито вода пиеше, нито храната беше хубава, нито учителките бяха ангажирани.
От друга страна държавните са под всякаква критика.

# 618
За 800 лв. на месец може да си наемете частна гувернантка. Предполагам че и за 400, но тогава сумата не включва храната.

Наистина е риск какви ще са децата на тези новобогаташи.

Не знам как са тези заведения в страната. Дали в по-спокойните градове условията не са по-нормални?

# 619
  • София
Cantariny, изобщо не съм съгласна, че парите купуват сигурност, ако трябва да съм точна - не можеш никога да си сигурна, дори и да го наблюдаваш лично във всяка секунда, просто животът не е устроен така; парите, системите и т.н. не означават непременно и добър старт в живота - извинявайте едно време всички явно сме имали кофти стартове в живота

Soleil, мисля, че мъжът ти има доста резонни задръжки - защо частното училище трябва да се приема като най-добрата алтернатива??? Има прекрасни училища с добри традиции от десетилетия. Предполагам, че частните детски градини и училища позволяват някакъв по-голям контрол на родителя, защото все пак ви взимат парите и най-малкото, което могат да направят е да се съобразяват с някакви индивидуални изисквания, което пък за мен си е заблуд - това, че се съобразяват с някакви конкретни желания в никакъв случай не значи, че това място е най-доброто за всяко конкретно дете

животът на всяко дете и всеки еидн от нас е строго индивидуален, дори и да упражнявате някакъв супер контрол и да взимате важни решения вместо вашето дете, защото то е уж неспособно на такива, не знаете след 10-15 години какво ще стане и в крайна сметка всички усилия и тревоги сега могат да се окажат тотално излишни

изобщо няма да говоря, че според мен частните училища са като изолатори за децата, порастват си в групички по 4-5 човека и да много са умни, много талантливи и напреднали и дотам.... (не коментирам конкретни системи, а масовите случаи) - тотално неподготвени за сблъсъка с останалите хора, които не са учили в такива и са все още мнозинство - тотално анфит

уф, от цялото това излияние: частно училище не е равно на добър старт в живота - това е неоспорим факт, никой не е доказал обратното; като се добави към това и баснословните суми - извинявайте, но.... ще мине време и тази мода за частни училища ще изчезне или частните училища ще се разслоят на най-добри и най-скъпи до стандартни и евтини (ако се случи последното - разслояването - жалко); родителите ще станат роби и да ринат камара пари, за да може детето да се научи как също да бъде роб (перфектният служител) и то да рине пари за своите бъдещи деца....

Последна редакция: вт, 08 май 2012, 07:11 от Dao

# 620
Прочетох нещо, което ми хареса и го споделям Simple Smile
Думите на Яна

Усмихнат ден  Hug

# 621
Момичета...хубава дискусия! Hug
Личи си, че на всички това ни е на главата и определено си е болна тема, мъка...

Ще споделя и моите мисли. Разделение "държавна" и "частна" почти не правя. За мене в по-голямата част от случаите има две единствени разлики между двете, но те са крайно несъществени - в едната плащаш маса пари, а в другата не /първата разлика/ и в едната може би ще ти обърнат повече внимание /там, където плащаш маса пари/, а в другата - не /втората разлика/. Извън това наистина не виждам с какво стандартните частни градини /под стандартни имам предвид тези, които развиват класическото обучение, а не залагат на някоя особена методика като Монтесори, Валфдорф и т.н./ превъзхождат държавните.

В една детска градина за мене най-важен е учителят. Той става нещо като втори родител на детето, та малкото същество прекарва цялото си време вече с него! Учителят е основополагащ за развитието на детето, за това какво отношение ще има към света, става още един много силен пример за него. Той трябва да бъде свежа, изключително позитивна и лъчезарна личност, която да пази своите предразсъдъци да себе си и да не ги предава на малките дечица. Трябва да ги подкрепя, да ги поощрява в интересите им, да не възпира индивидуалното им развитие с някакви общоприети ограничения. И всичко това, което прави - да му идва отвътре, да не е насила, защото иначе рано или късно ще избие.

След учителя важна е и методиката. Просто класическия метод по който се обучават децата от ясла, през детска градина, включително и в училището за мене е унищожителен за създаването на една самостоятелна личност, която да осъзнава своето място в света, да търси своя път, онова, което е присъщо само и единствено за него и ще го прави най-добре не за пари, а защото му харесва и обожава да го върши.

Важно разбира се е и мястото. Обаче моите изисквания за място са единствено от гледна точка на хигиената и на това да има време, прекарано навън. Извън това нито играчките, нито вещите са от значение според мене.

И не на последно място - храната. Нито държавните, нито частните градини предлагат храна, която да удовлетвори нашите изисквания. Ужасно е, но моите стават все по-високи с всеки изминал ден. Crazy

Dao, права си, не мога да го контролирам винаги, дори сега не мога, но мога да обяснявам, да показвам с личен пример и да се постарая доколкото ми е по силите средата, с която ще е заобиколен извън дома да е също здравословна.

# 622
Дао, аз не приемам частното училище на всяка цена като най-добрата алтернатива. Именно защото чувам лоши отзиви и за частните, и за държавните училища, имам такива терзания.

Щастливата е описала доста подробно какво мисля и аз. Мисля, че частните училища са с предимство по отношение на методиката и най-важното за мен ученето на език. Последното е и едно от най-големите предмиства за мен на частните градините, където  се говори само на чужд език.
Относно училищата, в държавните имам чувството, че системата е адски остаряла и зубрашка. Такива са и българските университети за съжаление. Не те учат да мислиш, а да учиш теми наизуст. Такива са и кандидатстудентките изпити за повечето специалности.
В училищата не се правят самостоятелни проекти по разни теми или се правят крайно недостатъчно. Уроците се преподават като песен. Оценяването е по това кой най-добре може да изпее тази песен.

Относно това, че децата в частните училища растат в защитена среда, въобще не мисля, че е така.

# 623
Оценяването е по това кой най-добре може да изпее тази песен.

Сега ще я пея и аз тази песен. На държавен. Горчи ми в устата още от сега. А преди това трябва да взема още само един изпит, който обаче ми е доста любим - не, че дава възможност да кажеш какво мислиш, но поне не те кара да казваш каквото не мислиш, а каквото мисли някой друг компетентно изказал се - просто разказваш сюжета на творбата.

Относно това, че децата в частните училища растат в защитена среда, въобще не мисля, че е така.

Всъщност мене това ме учуди /че тези деца растели в затворена среда/, но тъй като нямам никакви преки впечатления си мълча. Може и да е така някъде. Но надали навсякъде.

Мене лично това Валфдорското училище ме заинтригува. Заради различния подход, методика. Защото е важно да се запази любопитството и интереса на децата към заобикалящия свят, към всичко, а не да се убие всякакво желание за научаване на каквото и да било. А това зависи именно от подхода, от методите. И ако съм сигурна, че тези методи само ще са в полза на детето ми, ако го виждам, че то е щастливо, доволно, учи нови неща и се развива в посоките, които желае, ще обърна света, за да му осигуря тези пари, които струва съответното училище. Мисля че и Кантарини искаше това да каже.

Дали и колко мога да бъда сигурна в това е друг въпрос, обаче не е толкова трудно - просто си гледаш детето и разбираш - щастливо ли е, весело ли е, какво разказва от там и т.н. Тук е важна вече връзката дете-родител и до колко се споделя. Peace

И малко по темата:  Crazy

Ягоди ядете ли вече?
От седмица се появиха тези с надписи Сандански, взех - не ми оцветяват много ръцете, сладки са, имат вкус на градински...знам ли... newsm78

Последна редакция: вт, 08 май 2012, 20:25 от Щастливата

# 624
  • София
Щастливата, доста последователно си описала каквото мисля и аз, една от най-добрите ми приятелки (макар и на възраст на майка ми) е учителка и то изключително надарен човек - богат духовно, начетен и възпитан - с нея много сме нищили, синът и сега завършва докторантура по психология на образованието - и с него сме нищили, той сега се връща в бг и иска да прави революция в тази насока, за което много се надявам да успее; а относно контролът - аз имах предвид малко по-различен нюанс и не точно теб, а принципно положение:)

Soleil - извинявам се, ако съм прозвучала рязко, всъщност по доста параграфи съм съгласна с теб - единствено за частните училища не съм съгласна много - има и много държавни (и детски градини, в които езикът се преподава и учи на отлично ниво); аз по-скоро бих заложила на потребностите и интересите на детето - ако обича да рисува, да спортува, да си играе с конструктор - съответно в паралелка/школа за ридуване/спортуване/математика и приложни изкуства; зубраческото я го има, я го няма - на много места вече системата е променена поради обективни причини; също така предпочитам детето да има еди-какво-си-образование не само по интерес, но и по-заслуги - само да се пребори, а не защото мама и татко могат да платят 800 лв на месец, а тези, които не могат? Методиките не знам точно колко са по-добри - всяка има цел и достойнства. Относно средата: нямах предвид защитена, а достатъчно различна, че да те кара да се чувстваш различен - това е голям нож с повече от две остриета (ако съществува такова чудо:).

И един пример от моята практика: завърших отдавна английската в Пловдив. Всичките предмети изучавахме на английски, включително химия, биология и т.н. Имахме съученици, които учеха до 7 клас по сендовската система - изключително интелигентни и оправни хора, но имаха през цялото време проблеми с това, че основни знания по тези специални предмети, които им бяха необходими, за да могат адекватно да се справят, им липсваха. Разбира се справиха се, но изключително трудно. Кому е нужно това? Ученето на химия и физика на английски не е важно за тези, които нямат интерес към тези предмети, но защо трябва да се превръща и в незаслужено мъчение?

# 625
  • София
ягоди си взимах на два пъти - вкусни са, изобщо не обръщам внимание откъде са:)

# 626

От друга страна държавните са под всякаква критика.

педагогът е най, най, най-важното нещо.
чудеса прави.
какви учители има сега емоционални, добри, харизматични, обичащи децата, интерактивни, четящи... учат, възпитават чрез игра.
но това е късмет, късмет да имаш добри възпитатели за децата.
за храната...там знаете сами.

за мен проблемът е, че децата ми не растат сред природа, не тичат на воля извън града.
излизане уикенда не е решение. аз по-дълго пребиваване на село не можем да мислим, нямаме си село на близо:(

# 627
Да се включа и аз по темата. Има разлика дали говорим за градина или училище. Ето защо аз съм записала детето на частна градина:
1. Позволяват на детето ми да си носи храна от вкъщи - в държавните градини нито може, нито пък има веге меню за детето
2. Децата са по-малко
3. Занимават ги всекидневно + различни мероприятия 2-3 пъти месечно.
4. Лошите отзиви за учителка в групата.

Това беше в началото, защото не съм имала база за сравнение с друга частна или държавна. След това се появиха и други плюсове. Освен това таксата ни е поносима - 235лв плащам месечно като се включва само следобедната закуска, ходят сутрин закусили , а обяд и плод към 10 часа го пращам аз.

# 628
Това с храната в градината е ужасно.
Имам предвид, че се изхвърлят тонове буламачи, които децата ни не ядат там.
Отиват пари за готвачи, продукти, консумативи енергия.
Закуска винаги може да се приготви у дома, да не говорим, че много деца въобще не закусват там.
Плод също да се вземе от дома, за обяд пак може да се вземе решение, следобедната закуска също приготвена у дома. всъщност не знам как би се получило с това от дома, но е взм.

идеята е да не се дават пари, за нещо което се изхвърля.
а в същото време да се ползват за игра тридесет годишни железни, опасни катерушки.
да не говорим кой печели търгове, как се разхищава, и какви боклуци се доставят като консумативи за готвене.

# 629
  • София
За оцета- тази зима ме спаси от невероятни проблеми с гърлото. Гаргара с  Натурален ябълков оцет.
Никакви други компреси, гаргари, чайове, таблетки и хомеопатия и т.н не ми помогнаха....
За градини и ясли- е, не мога да се пречупя и нищо не ми харесва достатъчно за моето дете. Накрая или изобщо няма да се записваме никъде или само на някакви почасови занимални.

Общи условия

Активация на акаунт