Великденски пости - 2012

  • 64 792
  • 675
  •   1
Отговори
# 585
  • София
  • Мнения: 565
Здравейте пак сам аз ИЗПОВЯДАХ СЕ  Grinning Grinning Grinning то не било толкова страшно даже и ми хареса
Много благодаря на всички за помоща и подкрепата  Two Hearts Two Hearts Two Hearts

Добка, браво на теб  Simple Smile

За цикъла бях чувала, но мислех, че вече не се спазва. Сигурно така ми се иска Rolling Eyes

# 586
  • Мнения: 784
Търся една рецепта за това, как яйцата да се сварят така, че да бъдат по-здрави при чукане. Чух я преди няколко години по телевизията, обаче после я позабравих и нещо ми се губят подробностите. Тогава обаче ги бях направила по нея и наистина излязоха големи биячи. Беше нещо от рода, яйцата да се сложат в студена вода и като заврят, да се изключи котлона и да се оставят да стоят във водата 30 ли, 40 ли бяха минути, май имаше и още някакви особености. В резултат на процедурата, белтъкът са разпределя равномерно по стените на черупката, като не остават такива въздушни балони вътре, при уцелването на които черупката се чупи по-лесно.
Ако някой е чувал за тази или друга подобна, нека да я сподели, за да зарадваме децата.

Дайте и някоя изпитана рецепта за козунак, че аз съм на Великденска вълна вече. Дядо Хаджи, ти как го правиш козунака /ако е тайна, кажи поне в коя църква ще го носиш топлия козунак  Wink/ ?

# 587
  • На топло...
  • Мнения: 584
Царице, тъкмо днес прочетох от Джемма в темата за Великден, че слага яйцата в тенджерата със студена вода (около 5 литра примерно), слага малко оцет (писала е супена лъжица като е уточнявала) и завира. Изключва и оставя 30 минути със затворен капак. Жълтъкът оставал в средата Peace.

Козунак тази година правих по Еликсир пробно, че имах изостанало кисело мляко. Получи се, хареса се, беше останало парче около седмица, ами изяде го съпругът, меко било, запазено.
Веднагически направих още една доза (да доизхабя млякото, донесох си българска закваска септември, исках да сложа ново да се закваси и да ми се поднови), та имам замразени доза и половина за празника, че и по-нататък Grinning.

# 588
  • София
  • Мнения: 8 502
...

Дайте и някоя изпитана рецепта за козунак, че аз съм на Великденска вълна вече. Дядо Хаджи, ти как го правиш козунака /ако е тайна, кажи поне в коя църква ще го носиш топлия козунак  Wink/ ?

Значи за яйцата първо - щерката тая година щяла си ги вари на пароварката. Ама от какъв зор не ми стана много ясно, само я чух че коментираха с майка ѝ.

За козунака карам по инерция и по интуиция и нямам точна рецепта, но те всички рецепти са почти еднакви. Значи там в козуначената тема върви има на Елексир две рецепти (едната е със сметана, другата с кисело мляко) и една на Венета (впрочем има и още една с картофи, ама тя е за по смели).

Иначе утре на Велики четвъртък вечерта ние сме само на содена питка и червено вино.

# 589
  • Мнения: 784
Нану, мерси, явно това ще да е рецептата!
А за козуначена тема не бях обърнала внимание, че има, сега ще я преслушам!

# 590
  • Мнения: 355
Здравейте  Hug,
аз да питам за яйцата. Сварих ги сутринта, уж гледах да не е много силен котлона, но пак се спукаха 4. Този номер с оставянето на топло, след като са врели определено време ли е или веднага след завирането. Все гледам да ги варя - 10-15 мин., защото ме е страх да няма ентеро-изненади после.  Thinking
Слагате ли сол във водата?

# 591
  • София
  • Мнения: 925
аз моите яйца ги саврих и боядисах с малката още рано сутринта. Че дори детето занесе яйца и на учителките си:)
Докато варя не слагам нищо в тенджерата. Последните години нямам нито едно пукнато яйце. Слагам ги в тензух внимателно, завързвам ги като торба и ги пускам много внимателно в тенджерката.

# 592
  • Мнения: X
Eх, вие конзунаци месите и варите яйца, а аз едва утре съм на първа изповед.
Яйцата ще ги оставя за събота, още не ми е празнично. Предполагам, че след изповедта ще съм готова за подготовката за празника.

# 593
  • Мнения: 0
Царице, тъкмо днес прочетох от Джемма в темата за Великден, че слага яйцата в тенджерата със студена вода (около 5 литра примерно), слага малко оцет (писала е супена лъжица като е уточнявала) и завира. Изключва и оставя 30 минути със затворен капак. Жълтъкът оставал в средата Peace.

Козунак тази година правих по Еликсир пробно, че имах изостанало кисело мляко. Получи се, хареса се, беше останало парче около седмица, ами изяде го съпругът, меко било, запазено.
Веднагически направих още една доза (да доизхабя млякото, донесох си българска закваска септември, исках да сложа ново да се закваси и да ми се поднови), та имам замразени доза и половина за празника, че и по-нататък Grinning.

доуточнение за яйцата, преди да съм ги почнала.. след този половин час какво правя? завирам ли ги пак, или се предполага че те ще са сварени вече? не намерих боя за яйца тук, така че ще ги боядисвам с  боя за торти  Laughing да видим Praynig

# 594
  • На топло...
  • Мнения: 584
Канди, търсих пак цитата. Значи 2 пръста вода над яйцата в тенджерата със студена вода и супена лъжица оцет. Като заврат се изключват и похлупват за 20 минути. След това си ги боядисваш по план на опаковката на боите Peace.
Аз боядисах с биобои, които обаче имат малко смешни цветове - зелено, червено, жълто и оранжево, като червеното и оранжевото отчитат само идеята Laughing. Та си ги донашарвам с червено зеле (дава синьо) и люспи от лук - кафеникаво-червеникаво, а като оставя люспите стават мраморни шарки. Хубави станаха, ама малко вървят в топлата жълто-кафява гама, много природни, че и листенца индрише им сложих за разкош...

# 595
  • Мнения: 0
Канди, търсих пак цитата. Значи 2 пръста вода над яйцата в тенджерата със студена вода и супена лъжица оцет. Като заврат се изключват и похлупват за 20 минути. След това си ги боядисваш по план на опаковката на боите Peace.
Аз боядисах с биобои, които обаче имат малко смешни цветове - зелено, червено, жълто и оранжево, като червеното и оранжевото отчитат само идеята Laughing. Та си ги донашарвам с червено зеле (дава синьо) и люспи от лук - кафеникаво-червеникаво, а като оставя люспите стават мраморни шарки. Хубави станаха, ама малко вървят в топлата жълто-кафява гама, много природни, че и листенца индрише им сложих за разкош...

аз бая я понапълних тенджерата, догоре е с вода. те вече почти завряха. мисля да излея шишенцето с боята директно в тенджерата, и така да ги оставя за 20-30 минути, пък да видим.. ще станат само червени яйцата, ама нали трябва да се остави червено яйце в църквата утре, та затова днес боядисвам.. ще пиша как се е получило  Mr. Green

а относно трапезата днес, гледам рецепти за спаначна супа в момента, май това ще е победителя за тази вечер   chef

Последна редакция: чт, 12 апр 2012, 19:39 от candy.princess

# 596
  • Мнения: 3 550
Здравейте, приятели! Пропускам и тези пости откъм храна, ползвайки милостта на Църквата към кърмачките.
Успях да се причастя на Лазаровден, а предния ден за пръв път заедно с мен се изповяда и големият ми син. Каза, че много му харесало и вече трупа записки за нова изповед по спомени от детската градина.  Grinning
На всички желая душеспасителни пости (то не остана) и светло посрещане на Христовото Воскресение.

# 597
  • Мнения: 0
и така, яйцата не станаха  Cry в събота втори опит

а супата от спаначена стана спаначено-тиквена, зелено лукова/бобова и малко оризово-маслинена  Mr. Green

# 598
  • На топло...
  • Мнения: 584
Ееех, какво се случи Hug?
Съжалявам много Sad... Ето оригинала на цитата, даже с още едно мнение.
Цитат
Варене на яйца без да се пукат и с жълтък в средата
Приготовление
В тенджера се слага студена вода,яйцата,малко оцет и се долива вода 2 пръста над яйцата,когато запо4нат да врят се изклиу4ва котлона,похлупват се и се оставят така 20 минути.Така яйцата стават перфектно сварени и с жълтъка в центъра.

Така ги правя вече 3 години.

И аз така процедирах миналата година.  Яйцата бяха бели и въпреки че са с по крехка черупка от червените, нямах нито една жертва.

Да не би да са били студени от хладилника?

Последна редакция: чт, 12 апр 2012, 21:32 от Нану

# 599
  • Мнения: 0
Ееех, какво се случи Hug?
Съжалявам много Sad... Ето оригинала на цитата, даже с още едно мнение.
Цитат
Варене на яйца без да се пукат и с жълтък в средата
Приготовление
В тенджера се слага студена вода,яйцата,малко оцет и се долива вода 2 пръста над яйцата,когато запо4нат да врят се изклиу4ва котлона,похлупват се и се оставят така 20 минути.Така яйцата стават перфектно сварени и с жълтъка в центъра.

Така ги правя вече 3 години.

И аз така процедирах миналата година.  Яйцата бяха бели и въпреки че са с по крехка черупка от червените, нямах нито една жертва.

Да не би да са били студени от хладилника?

ми от магазина директно бяха, не бяха в хладилник там, не знам защо станаха така Sad 2 се счупиха, останалите са ок, ама не се боядисаха. в събота ще пробвам пак. засега ще ги прибера в хладилника, или да ги оставя така? те са сварени вече, ама дали ще се боядисат ако ги извадя директно от хладилника? оффффф, не знам, нищо не й е наред на тая Англия.. боя за яйца нямат! докъде стигнах, с Др. Йоткер боички да се пробвам яйца да боядисвам Laughing поне супата стана страхотна!

Общи условия

Активация на акаунт