Когато едното ви дете има празник, другото получава ли подарък?

• 8 713
  • 86
  •   1
Отговори
# 30
Точно днес сме на рожден ден на един мъник на 2г.Взехме подарък за него,но не сме взели нищо на другите 2 деца от семейството.Никога не ми е минавало през ума че трябва на всички деца в семейството да се вземат подаръци,пък било то и символични.Това измества идеята на личния празник.Рожденика е един,подаръците са за него.Нали след няколко месеца и другите деца в семейството ще имат рожден ден и тогава и на тях ще подарим подаръци.Всеки по реда си.Всичките ни познати така процедират.Това важи и за собствените им деца Peace

# 31
Както казах у нас никога не се е подарявал подарък на друг, освен рожденика. Не съм се чувствала пренебрегната, не ми се е развил егоизъм, на сестра ми също. Между другото и при много мои близки е било същото и не съм забелязала подобно нещо. Така че драмата понякога родителите сами си я създават, подценявайки усещането и разбирането на децата.
Едно дете може да се почувства ценено и обичано, независимо от това, че не е получило някакъв предмет. Но иначе признавам ми хареса идеята за подарък на малкото боички, да нарисува картичка на батко си.

# 32
  • София
май само авторката употреби думата "драма"  Laughing

у голямото ще се засили егоизмът, а обратната ситуация, когато малкото има рожден ден?

Не зная за другите деца, но при моите двама дори аз да не се сетя за големия, сестра му няма да го пропусне. Неведнъж съм попадала в ситуация, в която, взимайки нещо на дъщеря си тя ми казва: "А за ...?". В същото време на сина ми понякога трябва да му "припомням", че има сестра.
Предпочитам да науча двете си деца да мислят едно за друго и да са готови да дадат от своето на другия, дори ако това означава да наруша някои традиции, отколкото да наложа принципа "Твоето си е твое, моето си е мое!".

За баткото ще има ли подарък, или и малкото ще става егоист Simple Smile

Да, за баткото има подарък когато сестра му има рожден ден.

Последна редакция: пн, 21 май 2012, 09:24 от Elfi

# 33
Цитат
Предпочитам да науча двете си деца да мислят едно за друго и да са готови да дадат от своето на другия, дори ако това означава да наруша някои традиции, отколкото да наложа принципа "Твоето си е твое, моето си е мое!".
Подкрепям с две ръце elfi! Peace
Изненадах се приятно, когато в магазина малкото /тогава на 2г. и 8 - 9 мес./ каза:
- А това - за бати!
Батко му прави същото.

# 34
  • Испания и Стара Загора
До миналата година и двамата получаваха подаръци,но тази година - не.Обяснила съм им ,че всеки си има негов РД и тогава само рожденика  ще получава подаръци. Peace

# 35
За РД не знам, с едно дете съм, но още от малка ми е било супер тъпо подаряването на еднакви неща, за да не се карат децата. Вместо напр. да се купят две различни играчки, с които да играят заедно, или редувайки се - всяко си играе с неговата играчка - точно това е егоизъм

# 36
  • Някъде на път....
Да, получава. Но е нещо малко и символично.  Peace

# 37
И на мен ми е чудно какво е правилно да се направи в този случай.
Когато аз съм ходила на рожденни дни, където рожденика/чка  има брат/сестра съм вземала някакво малко подаръче и за нерожденика. Нещо символично. На последния рожден ден, на който присъствахме, честитих и дадох подаръка на рожденичката. До нея беше застанал брат и и веднага след това си подаде и неговите ръце да поеме и то подарък. Помислих си слава богу,че се бях подготвила. В следващия момент рожденичката се обижда и вкисва и започва да пищи, че това е нейния рожден ден и защо и брат и има подаръци. В резултат се скараха за неговия подарък, защото и на двамата им се стори по-интересен.
Когато става въпрос за моите деца им купувам и на двете. Но все пак моите са още доста малки и особено малкото нищо не осъзнава.
Но пък да ви попитам докога смятате да подарявате подаръци и на другото дете?
Племенниците на мъжа ми вече са доста големи и до ден днешен единия като има рожден ден се подарява подарък и на другия. И това е неизменна традиция и самите те изключват вариант да няма подарък за другия.
На един от рождениите дни нямахме възможност да купим подарък и дадохме парите на свекървата - тя да ги даде на рожденичката. А тя ни вика - тези пари  трябва да ги развалим, за да дадем част от парите и на брат и. Само да отбележа, че става въпрос за деца в 7-ми и четвърти клас.

# 38
Но пък да ви попитам докога смятате да подарявате подаръци и на другото дете?
Всеки родител сам решава за своите деца. Когато ви канят, просто попитайте да купите ли подарък и за др дете.

# 39
  • в здрача
От начало - те са малки и не разбират, а после разбират, свикнали са че има и сами си искат и се сърдят ако няма. После започват големите драми свекървата/тъщата/родителите колко пъти гледа децата на брата/сестрата и колко техните, колко помагат на брат  им/сестра им и колко на тях /пълно с такива теми из семейния/.
А всичко е в главите на големите и в нежеланието им да обяснят 10 пъти едно и също, а именно че днес е празника на братчето/сестричето и подаръците са за него, когато дойде техния рожден ден и те ще получат подаръци. Аз давам на другото дете да подари подаръка от мама и тате преди да дойдат гостите, а докато траят приготовленията да и нарисува картичка, която после да подари. И отделям време да ги науча да играят ЗАЕДНО и да си споделят личните играчки, защото е много по-хубаво да играеш с някого, отколкото сам, па макар и с невероятна играчка.

# 40
  • София
Засега получават и двамата. Когато станат на възраст, годна за подобно възпитание - ще променя нещата....

# 41
  • София
И двамата получават. Когато ходим на РД или на гости също купуваме и за децата, които нямат празник.

# 42
Когато бяха съвсем малки, получаваха и двамата. Сега получава само рожденникът.
Големият даже вече на получава материални подаръци, а например пътуване.

Когато ходим на РД на семейство с две деца, купувам нещо и на детето, което няма РД.

# 43
Споредмен и детето,което няма рожден ден трябва да получи подарък,макар и по-малък и символичен,за да не се чувства пренебрегнато.Поне докато е малко.

# 44
За сега съм с едно дете, в очакване на второ.
Никога не съм си и помисляла да купувам подарък на брат или сестра на рожденика.
Не мисля и да го правя и в бъдеще с моите деца.

Мисля си,че колкото и да бъдат две деца еднакво мили на родителите си, техните нужди,потребности и качества са много различни.А и животът им вероятно няма да се стече по един и същи начин.Та,колкото по-рано разберат,че никой не им е длъжен и не е нужно все да гледат в паничката на брат си/сестра си  толкова по-лесно адаптивни ще растат бе излишни драми.Ако едното дете един ден има хубава работа и успешен семеен живот, а другото не,какво тогава,трябва да си делят заплатата на този,дето работи,за да не плаче другия ли?Децата много добре знаят какво е  манипулация на родителя и роднините и не се отказват от нея,когато видят,че работи,дори,когато вече не са на 2,а на 42 и отгоре....

Намирам тази практика на подаряване много погрешна.Забелязвам,че предимно родители,които са се чувствали като деца пренебрегвани или са били прекалено глезени я прилагат /МОЛЯ НИКОЙ ДА НЕ СЕ ОБИЖДА!/Или такива,които се чувстват виновни,че детето плаче.Ами дете е,плаче,пробва се до кога ще подлудява майка си,че да постигне целта си.

Моето дете има приятел,който когато ходи на рожден ден и подари на рожденика подарък иска да има абсолютно същия за себе си.Ако майката не удовлетвори желанието му ляга на пода и почва да се дере неистово,чак спира да диша.Майката ,естесвено, се втурва паникьосана да търси подарък,който да бъде достатъчно привлекателен, та цирка да свърши.Моето дете беше толкова шашнато от гледката,че беше готово да му подари току-що подарения подарък,само и само,за да млъкне.Попита ме "Защо Валтер плаче,боли ли го нещо?"И аз му казах,че някои деца винаги си остават бебета,никога не стават големи момчета,защото няма кой да ги научи.Толкова им е трудно да порастнат,та чак ги боли.Въпросният Валтер спря да цвили като обезумял,стана от пода и каза,че вече не е бебе.Докато майка му не се върна да го прибере не рева, не се тръшка и не се въргаля по пода.

Взирането в паничката на другарчето учи децата да са завистливи.И лабилни емоционално.
Трябва да бъдат подготвени,че ще попадат в различни ситуации,които не винаги ще са лесни за преодоляване.Но да бъдат убеждавани,че имат достатъчно качества да се справят,без да зависят от семки и бонбонки.

Общи условия

Активация на акаунт