Литературен клуб - XI

• 56 055
  • 745
  •   1
Отговори
# 585
Дали наистина хората със страст към четенето са някакви мечтатели-идеалисти, които трудно се реализират в живота? Какви са вашите впечатления (и опит)? И тук опираме до въпроса трябва ли много знание-четене, за да успееш?
И другият - кой за какво чете? Аз - за удоволствие, за отпускане, но и за удовлетворяване на духовните си търсения...

"Човекът, който чете, живее 1000 живота преди да умре. Нечетящият само един!"

# 586
Дали наистина хората със страст към четенето са някакви мечтатели-идеалисти, които трудно се реализират в живота? Какви са вашите впечатления (и опит)? И тук опираме до въпроса трябва ли много знание-четене, за да успееш?
И другият - кой за какво чете? Аз - за удоволствие, за отпускане, но и за удовлетворяване на духовните си търсения...

Според мен за съжаление обаче има и доза истина в това твърдение. Интелигентността сама по себе си не е условие за успех - професионален, личен, материален...

# 587
Не съм го гледала Дилов тази неделя, но от сравненията, които прочетох тук, че е направил, ми се вижда, че доста манипулативно е влязъл в спора. Магазин за gsm-и, крадене... Rolling Eyes Клишета и от двете страни.

# 588
  • Benelux / Varna
А на мен си ми бие определено на  изказване на Гъмов Simple Smile, всъщност съм абсолютно сигурна че е той и без да съм гледала предаването.

Не смятам, че тези, които четат са идеалисти- мечтатели. Не смятам, също и че те трудно се реализират в живота. И да има значение четенето, за да успееш.

Единствено в нашата страна всичко се изроди и изглежда така, че в това няма смисъл. ( за огромно съжаление), надявам се да се опомни народа и този период да отмине по-бързо, в протовен случай нищо добро, не чака тази държава.

# 589
Не знам, може би цялата тази история с мутрите през 90-те и сегашните бизнесмени, за които винаги има съмнения как си изкарват парите, са в основата на този стереотип.

Хората, с които общувам, четат много и имат престижни професии. Не могат да се нарекат успели, защото винаги искат от себе си още и още. Винаги виждат нови върхове, към които се стремят. Те никога няма да карат джипове, никога няма да си купят най- луксозни марки дрехи и бижута, но не, защото няма да могат, а защото не се стремят към това. Те не споделят този стереотип за успял човек и това не ги прави по- малко щастливи.

# 590
  • Benelux / Varna
Blacki, те и сегашните бизнесмени не са по-малко мутри и няма никакви съмнения как си  изкарват парите, това за мен е една изключително болна тема, с която ме сблъска живота - не само в личен , но и в професионален план, така намразих и професията си, така взех и решение да напусна тази държава, защото не искам децата ми един ден  ( ако имам такива) да живеят в тази среда.

Успял човек, в никакъв случай не може да се каже за тези в кавички бизнесмени, с джипове, скъпите дрехи и бижута,,,това  показва единствено упадъка в обществото ни. За съжаление обаче, можещите и знаещите в България често са в услуга на тези персони или рано или късно попадат под техните удари и техния натиск.

# 591
Успял човек, в никакъв случай не може да се каже за тези в кавички бизнесмени, с джипове, скъпите дрехи и бижута,,,това  показва единствено упадъка в обществото ни. За съжаление обаче, можещите и знаещите в България често са в услуга на тези персони или рано или късно попадат под техните удари и техния натиск.

Добре казано...и тъжно.

Познавам човек, който няма нито една книга в къщата си, млад човек на 25 г., който не е прочел Нито, ама нито една книга - за мен това е човек от друга вселена, опитвам се да го осмисля защо дори не се е опитал да прочете поне една, поне една книга...!
Така възпитава и детето си. Аз му подарих първата книжка - Малкия принц, но не мисля, че това ще промени нещо.   

# 592
  • Mostly in my mind
Напълно  съм съгласна с всичко , което споделяте и това ме накара да си припомня един случай от офиса миналата седмица. Понеже обучаваме хора и работим с техни документи и дипломи, та примерът ми е , че в един и същи ден дойде едно момче със средно образование, което написа "бол. Сайединие" ( в превод бул."Съединение  Mr. Green ) и друго момче, което е с основно образование и е управител на ресторант. ...та тук в БГ за съжаление много се изродиха нещата  и май нищо не е такова каквото трябва да е.  Simple Smile

# 593
  • Benelux / Varna
Не мога да не цитирам това, което току що прочетох и което е в абсолютен унисон с коментираната тема:

"Еразъм и неговите съмишленици смятат за възможно постигането на прогрес сред човечеството чрез просвета и се надяват, че както отделната личност, така и цялото общество ще могат да се превъзпитават чрез едно по-масово разпространение на образованието, писмеността, науката и литературата. Като учен човек и поклонник на книгата, Еразъм не се съмнява нито за миг, че е напълно възможно моралът да се преподава и усвоява. ''

/ "Еразъм Ротердамски", Стефан Цвайг/

# 594
Момичета, аз пък мисля, че хората които четат много, в един момент искат да избягат от грозната заобикаляща ги среда и леко се изолират. Единствено с подобни на тях хора се отпускат. В момента действителността е такава, че трудно би издържал дори един здраво стъпил на земята човек, а моето мнение е, че четящите са си малко мечтатели. Simple Smile
Не успяват по- трудно, но определено не успяват на всяка цена. Дано не ги идеализирам четящите.

# 595
  • Пловдив / София
Чета, но не за да изглеждам умна /мисля, че и всички тук го правят не за това/, а защото обичам да чета от малка.
А кой какво казал, не ме интересува. Псевдоинтелектуалци - още по-малко.
Иначе, не се смятам за успяла. Едва ли е от четенето.  Mr. Green
Но и никога в живота целта ми не е била да карам джип и да имам яхта.

А по същество. Снощи завърших За любовта и други демони на Маркес. И книгата направо ме изсмука. Сега трябва да си почина 1-2 дни. Прекрасен е Маркес, както винаги. Който му е почитател, препоръчвам.

# 596
Снощи завърших За любовта и други демони на Маркес. И книгата направо ме изсмука. Сега трябва да си почина 1-2 дни. Прекрасен е Маркес, както винаги. Който му е почитател, препоръчвам.

Едва ме нави, почвам я довечера!  Heart Eyes Благодаря!  bouquet

# 597
Аз от вчера съм на "Островът" на Александър Секулов. Каква носталгия по морето навява тази книга. Много красиво рисува с думи този човек...  Hug

# 598
Чета, но не за да изглеждам умна /мисля, че и всички тук го правят не за това/, а защото обичам да чета от малка. - и аз!
Кажи, моля те, за разказите на Маркес, аз харесах "Любов по време на холера" страшно много, "Сто години самота" ме погълна, но не ми се чете нещо подобно, по-скоро повече реализъм ако има в разказите?

Хубави коментари, както и постинга за многото "животи" на четящите:) На мен четенето ми е в природата така да се каже, от малка съм така - майка с приказките първо (бг и руски), после училищни библиотеки и препоръки на майка ми, приятелски кръг:)

# 599
  • София
Извън темата:
Ален Мак, подписът ти ми напомни за самата мен по отношение на ваксините... Simple Smile

А, иначе, имам въпрос:

Вярно ли е, че "За мишките и хората" на Стайнбек е била забранена от 91-ва до 2004-та? Някой го е написал в Уикипедия.
Защо може да е бил забранен - няма нужда от разяснения.
Но вярно ли е, все пак, и какъв е бил официалният мотив?

Общи условия

Активация на акаунт