Литературен клуб - XI

• 55 882
  • 745
  •   1
Отговори
# 705
  • До морето :)
Взех си 3 нови книги от библиотеката:
Блага Димитрова - "Лице"
Блага Димитрова - "Лавина"
Антон Дончев - "Време разделно"

Още не съм решила с коя да започна. Мнения?

# 706
  • Пловдив / София
Време разделно е много тежка книга. Чела съм я като ученичка и проливах море от сълзи.
Но си струва да се прочете. Антон Дончев е невероятен разказвач.
За Блага Димитрова - само стиховете й съм чела.

# 707
  • До морето :)
Аз филма не мога да го гледам до край. Сигурно 20 пъти съм го започвала и дали и 2 пъти съм го доглеждала.
За Блага Димитрова - попаднах на няколко нейни цитата и затова взех книгите. Нямаше тази, която по принцип искам: "Пътуване към себе си" (или нещо подобно беше заглавието).

# 708
Имам "Пътуване към себе си" за киндъл, който иска да се обади. Grinning

# 709

Скрит текст:
Не знам за вас, но аз си имам една тиха лудост от малка, когато чета книги, си вадя цитати. От таралежа също си записах няколко. Ето един: ‎"If there is one thing I despise, it is the perverse affectation of rich people who go around dressing as if they were poor, in second-hand clothes, ill-fitting gray wool bonnets, stocks full of holes, and flowered shirts under threadbare sweaters. Not only is it ugly, it is also insulting: nothing is more despicable than a rich man's scorn for a poor man's longing."
Последната на Ст. Кинг (11/22/63) също  ми беше много приятна за четене. Той пише добре, много е читаем. Разказвач е според мен.

Тина, тази тиха лудост я имах и аз. Имам изписани много тетрадки с цитати. Казвам тетрадки, а не файлове...защото в последните 10 години спрахя да го правя и сега съжалявам.

Отличен разказвач е Кинг съгласна ( и пристрастна). Но факт е, че наистина на много хора не им понася. Най-често съм чувала определения, че е за писач на ужаси или че е комерсиален, повърхностен. Но аз нямам нищо против да мислят каквото си искат, никога с никой не споря относно литературни вкусове.  Първо повече от нормално е да харесваме различни четива, второ  научих се да уважавам различието и индивиалността на хората и то не само относно книгите.

Самсара, може ли някакво сравнение да направиш с тази книга и някоя друга от творчеството му? (чела съм "Пилето", "Татко" и "Гордост", последните две ми се струват все пак различни като похват и настроения, първата съм я чела преди 20 години почти и не помня добре) Hug

Май няма да мога, че не съм чела Татко и Гордост. Но с дригите негови, които съм чела няма много общо. "Илюзии" е много детайлна и мисловна книга.

# 710
На мен „Илюзии” ми се струва добро начало за Уортън. Запознаване със стила му, свикване с „бавността” му и сегашното му време. Wink Тези неща ми бяха най-трудни в началото. Когато се опитвам да напомня на мъжа ми „кой беше Уортън”, казвам „Онзи дето описва детайлно, чиято книга започва малко преди Коледа и свършва малко след Коледа”...  Laughing
Мисля, че съм казвала колко му се чудех как подробно описва чистенето на кухнята... Но ако опознаеш Уортън по-добре, това вече не дразни. С мен беше така. С всяка прочетена книга все повече го оценявам, опознавам, направо обиквам! Така ми допада "натуралността" му...

За мен „Илюзии” беше подходяща като първа и с това, че следващите ми харесаха още повече. По-добре е да прочетеш нещо по-слабо (субективна оценка разбира се) и после да попадаш на все по-добри неща.

Ето моята лична „класация” за прочетените книги (извинете, ако вече съм писала за това, не помня):

1. "Последна любов"
2. "Гордост"
3. "Художникът"
4. "Илюзии"
5. "Франки Фърбо"

Жалко, че не мога да включа „Отбой в полунощ”, „Пилето” и „Татко”, защото съм гледала само филмите...  Но имам нужда още от него, определено. В близко или далечно бъдеще мисля да го чета още... Grinning

Аз с цитатите и аз клоня към лудост... Толкова време отнема (не винаги успявам и книгите си стоят със стърчащи листчета)... Но е ценно!!! Сякаш през тялото минава книгата с преписването.  Grinning

# 711
Аз съм чела Пилето като ученичка, хареса ми.

Електронните четци са идеални за момента с цитатите. Къде по-лесно е.  Grinning

# 712
  • Казанлък of all places
Svet, "Отбой..." е една от любимите ми книги изобщо!  Сигурна съм,че ще ти допадне! Hug

# 713

Интересно, че поставяш "Последна любов" на първо място. Все си мислех, че съм имала нещастието да прочета най-слабата книга на У. Уортън. Laughing Всъщност не е вярно, че книгата никак не ми хареса. Хареса ми, обаче с напредването си историята сякаш все повече се изчерпваше и, вместо един смислен финал, заби в някакви санитиментални баналности. Доста отдавна съм я чела, но все още си спомням колко ме подразни сълзливият финал.
Все пак, интересна ми е "Пилето" и все още не съм се отказала да я прочета някога. Simple Smile

# 714
Взех си 3 нови книги от библиотеката:
Блага Димитрова - "Лице"
Блага Димитрова - "Лавина"
Антон Дончев - "Време разделно"
Още не съм решила с коя да започна. Мнения?
"Лавина" е страхотна книга, а като се има предвид така известния филм и като си ги представяш героите - супер!!!  Hug

"Време разделно" е тежка, но страхотна и трябва да се прочете... Някой ден ще я прочета отново!!!

# 715
http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fslaveikov.bg%2F%D0% … 9AQHj6ooj&s=1  - някой отзив?

кажете нещо за др. книги на Блага, моля, освен "Лавина" (само нея съм чела като ученичка, омагьосана от филма, а книгата помня, че още повече ме "грабна").

# 716
  • София
На мен "Пътуване към себе си" ми е любима от нейните книги ...

# 717
  • На земята, която е всъщност звезда.
С "Лавина" започни.  Peace

Някой да има мнение за тази книга на Туве Янсон, струва ми се интересна?

http://www.slovesa.net/archives/16216

# 718

Интересно, че поставяш "Последна любов" на първо място. Все си мислех, че съм имала нещастието да прочета най-слабата книга на У. Уортън. Laughing Всъщност не е вярно, че книгата никак не ми хареса. Хареса ми, обаче с напредването си историята сякаш все повече се изчерпваше и, вместо един смислен финал, заби в някакви санитиментални баналности. Доста отдавна съм я чела, но все още си спомням колко ме подразни сълзливият финал.
Все пак, интересна ми е "Пилето" и все още не съм се отказала да я прочета някога. Simple Smile

След като прочетох поста на svet65, си мислех да напиша нещо подобно. Grinning И аз съм със същите чувства към тази книга, писах тогава в темата.
"Пилето" съм я чела доста отдавна, помня, че ми хареса. Ще я прочета пак сега, ще ми е интересно как ще ми се стори след толкова години.

# 719
  • Пловдив / София
С "Лавина" започни.  Peace

Някой да има мнение за тази книга на Туве Янсон, струва ми се интересна?

http://www.slovesa.net/archives/16216

Наскоро я прочетох. Честно казано, освен първият разказ, който е страхотен, другите ме разочароваха. Сега ме чака книга от поредицата за муминтролите на Янсон, но още не съм до нея.

Е, този Уортън, много му се каня, обаче не знам дали ще ми понесе. Crazy

Общи условия

Активация на акаунт