Литературен клуб - XI

• 55 891
  • 745
  •   1
Отговори
# 720
На мен "Пътуване към себе си" ми е любима от нейните книги ...

И на мен.

# 721
На Уортън съм чела само "Последна любов"-много ми хареса,дълго време бях под влиянието и,но реших да направя пауза преди да започна друга негова книга . По-късно си купих "Гордост","Татко" и "Художникът" ,а "Пилето" я свалих от читанката. svet65,ще се възползвам от личната ти класация и ще ги подкарам в този ред.  Wink

# 722
  • На земята, която е всъщност звезда.

Благодаря за мнението.  Peace

Харесвам всичките книги на Уортън, може би най- много Франки Фърбо. 

# 723
Харесва ми тази "палитра".
От първо място на "Последна любов" при мен, до последно място или "извън класацията" при други! Simple Smile
От последно място на "Франки Фърбо" (в сегашното ми "духовно" състояние бих я оценила повече, но товага доста ми дотегна) при мен, до първо място при Вселена! Simple Smile

Примерно за "Последна любов"
...с напредването си историята сякаш все повече се изчерпваше и, вместо един смислен финал, заби в някакви санитиментални баналности. .

Това при мен е точно обратното! Simple Smile Ама да не пиша пак, че преди изписах май три страници...  Laughing
И с напредването на историята ми се струваше, че се изпълва до завършеност, и краят ми се строи логичен и удовлетворяващ... Наистина постоях с Жак преди да тръгне и погледнах с него към миналото и бъдещето...
Може да клоня към сантименталност, макар че твърдя, че сладникавите истории са ми противни, но тук повярвах 100% на всичко (е, бях писала преди за прекалената любезност в диалозите, но ги разбирам... - това е милият Уортън  Laughing) и усещах абсолютна искреност и чистота ("невинност" я нарече Жак). Аз обичам да се отдам на всякакви чувства, когато усетя, че са искрени и в такъв случай може да се стигне и до нещо като сантиметалност, нямам нищо против.  Grinning

angelina.bgk, знаеш ми вкуса, сигурно си права за "Отбой в полунощ". Започнах я преди време, но беше от онези книги от библиотеката  - с тъмносини подвързани твърди корици, със „захапана” среда, поради което вътрешната част на лявата и дясната страница не се чете (по 1/2 -1 см). И се отказах – обичам комфорт в четенето, не да се мъча.. Wink Затова гледах филма – средна работа в сравнение с това, което мога да си представя по/между редовете на книгата...

Мисля да чета не повече от една книга на Уортън на година, за да има за по-дълго. Примерно „Отвъд килера” също е в плановете ми. На „Пилето” се опъвах, за да запазя Алън Паркър и Никълъс Кейдж в съзнанието си, но като минат 20-30 години от гледането на филма, защо да не прочета книгата?! Wink  И без това Уортън няма повече да пише и ще ми свършат неговите книги... Simple Smile

Скрит текст:
„Исках да направя нещо повече, по-значимо... Ала все още бях напълно отчаян. Знаех какво ме дърпа назад. Бях твърде скован и се страхувах да покажа чувствата си – отдавнашен проблем и слабост, съсипала живота ми. Не можех да ги преодолея. Затварях се в себе си и се защитавах, сякаш се намирах в опасност от нещо, което не разбирах и не познавах. Искаше ми се да се отпусна, да бъда уязвим и да вложа сърцето и душата си в платното , но не можех да го направя. Ала имах желание да опитам...”

"Мирабел непрекъснато споделя спомените и виденията си, както правеше преди. Те не се отличават много от онова, което виждам, с изключение на объркването на местата. Или може би започвам да виждам като нея и нейните представи изместват действителността пред очите ми. Не ме е грижа.
Боята сякаш се лее. Спирам само за да изстискам нови цветове върху палитрата. Откривам, че рисувам с много повече боя, по-бързо, знам какво да правя и не изпитвам онзи страх от грешки, който ме обсебваше преди. Нещо у мен се промени. Чувствам се все по-малко контролиран от Мирабел. Спогаждам се повече с нея и двамата работим като един екип."

"През нощта, когато тя идва при мен, музиката е още с нас. Сливаме се в едно, носим се в собствения си ритъм, изтръгваме мелодии от телата си, вдигаме ръце в кресчендо и се милваме така, както пръстите галят клавишите, докато усещаме взаимно вибрациите си."

„Стегнатите егоистични окови, които ме държаха затворен в егото ми и ме изолираха, са скъсани завинаги. Сега се чувствам неразривна част от света. Не се боря и не се съпротивлявам, само съм част от него. И както казваше Мирабел, до известна степен съм по-невинен.”

„... Изгубих известна част от уважението си към очевидното....
Всеки художник, който наистина открие изкуството си, стига до този момент. А поради слепотата си, Мирабел го знаеше също. В музиката си тя се занимаваше със звуците, а не с видимото -  написаните ноти, което пречи на повечето изпълнители. Когато слушаше говор, Мирабел чуваше само звуци със значение, а не заместителите на писмената реч. За нея това беше единственият истински език. Предполагам, че затова й е било лесно да научи толкова много чужди езици, както и музиката, която свиреше. Дори ушите й бяха невинни. "

Последна редакция: вт, 13 ное 2012, 11:20 от svet65

# 724
И с напредването на историята ми се струваше, че се изпълва до завършеност, и краят ми се строи логичен и удовлетворяващ...

Прекалена завършеност, така да се каже. Laughing

Скривам за нечелите книгата:
Скрит текст:
Финалът от секс, оргазъм, проглеждане Shocked и смърт за мен е големият провал и банализация на тази история.
Твърде много шик, дето има един израз.
Бих си позволила тук да спомена "Самотата на простите числа" на Паоло Джордано, който оставя своята история с един отчайващо "вял" финал, но това дава още по-голяма достоверност и заряд на трзанията и сложността на чувствата във връзка между двамата младежи, описани в книгата.
За мен Уортън задушава развитието и отнема достоверност на тази "последна любов" с розовия романс накрая.

# 725

Казваш нещо много важно за този автор. Той пише предимно за интровертното, за интимния свят, и доколко ще се хареса дадената творба страшно зависи от душевното състояние на читателя в момента.

# 726
  • Пловдив / София

Казваш нещо много важно за този автор. Той пише предимно за интровертното, за интимния свят, и доколко ще се хареса дадената творба страшно зависи от душевното състояние на читателя в момента.

Аз по принцип съм интроверт. Може би трябва да "посегна" към Уортън. Страхувам се да не е прекалено "философски". Изморявам се да чета такива автори.
Реших, че май ще е последна любов. Само че в сайта, от който поръчвам, всичко негово е изчерпано.
Ще отида да потърся в Хеликон.

# 727
Не бих го определила като "философски". Има доста други автори, за които по-скоро бих казала това. Той дори клони към леко наивен (поне според мен) - но това не ми е неприятно, защото е откровено и естествено; нямам нищо против обичта, мира, спокойствието, удовлетворението. Но основно чрез отношения и случки ги разкрива Уортън, а само от време на време минава към буквални "философствания", повечето личностни, по-рядко глобални (простички, нищо сложно). Така ли е, момичета? Simple Smile
Даже Barbabeau като сподели, че не й харесва краят на "Последна любов", осъзнах, че само го чувствам и попивам като личност, а не го оценявам в типичния литературен смисъл... Не знам, на мен така ми действа. Иначе към много други автори съм доста взискателна по отношение на "литературната издържаност"...

fam, нали самият Уортън е бил май интроверт? Според биографичните данни, които има за него... А аз от интроверт започнах да клоня към екстроверт, но той пак ми харесва, все душичка носим и двата "вида" хора...  Laughing Wink
Ако не намериш нищо, мога да ти пратя "Художникът" - само нея имам засега (хем да не купуваш - ако се разочароваш и съжалиш... Rolling Eyes)

# 728
Да, не са философски, по- скоро анализ и самоанализ върху живота на главния герой. 

# 729
fam,не започвай според мен с Последна любов. Според мен.
Иначе абсолютно точно са описали Уортън svet и Вселена. Не е "тежък" философ.

# 730
ох, Уортън... "Доизгълтах" вчера "Татко". Философски - не, но много променящи ме се оказаха книгите му за мен. Неусетно извади на повърхността мои мисли и усещания, за които (съм предпочитала да) не си давам много-много сметка. Да, не са лежерни романчета, но се четат доста бързо и увличат, даже простичко се разказва, но много красиво. Талант е Уортън, ще изчета и другите, но след него си почивам с нещо по-неангажиращо, малко свръх ми идва Уортъновия реализъм (или по-скоро - натурализъм)...
fam, ако почнеш с "Гордост" (в библиотеката, от която взимам аз, я имаше онзи ден, същата, която и аз бях взимала;-), ще се заплениш по автора смятам, не е толкова брутална (като "Татко" да речем), а е доста интересно структурирана и историята е оригинална, поне спшоред мен. Да не говорим, че и семейната - разказана през погледа на момче - ми беше много мила и близка, както и от полза за някои изводи относно връзките в семейството (с децата най-вече:). Приятно четене и да споделиш отзиви. Аз сега май ще почна "Вечер във Византия" на Шоу.

# 731
Сигурно сте видели, но все пак да кажа, три от книгите на Уортън ги има в читанката:

http://chitanka.info/person/william-wharton

# 732
  • Пловдив / София
Аз обаче си купих Уортън - Последна любов. Макар че някои от вас ми препоръчаха да не започвам с нея. Ще видим. Сега чета друго, не ми е тя на дневен ред, но обезателно ще пиша, като имам някакво впечатление.

# 733
  • Пловдив
И моята първа среща с Уортън беше "Последна любов", много, много ми хареса  Heart Eyes След време прочетох и "Гордост" - също страхотна!

# 734
Moмичета, гласувайте за Марѝ,angelina.bgk и Елист, моля.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=688817.msg23570513;topicseen#new

А тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=688820.0 за Банда на годината - за Литературния.

Общи условия

Активация на акаунт