Литературен клуб - XI

• 56 105
  • 745
  •   1
Отговори
# 480
  • Варна/Лондон
оххх моля помогнете ми... къде ли не търсих по книжарници и по нета, а повечето библиотеки са ваканция... а ми трябва спешно тази книга... :/
Споразумението на Елия Казан
ако случайно я имате, пишете ми на лично Simple Smile
благодаря ВИ предварително Simple Smile  Hug
http://prodavalnik.com/quotsporazumenieto-quot-elia-kazan-i6825199  Peace

# 481
благодаря ти но, това и аз го видях.... дори я намерих и за 4лв. но не желая да я купувам...Simple Smile
би ми се искало, ако я има в нета да я прочета или, ако някой от вас я има да го помоля да ми извади от там само едни по специални къси текстчета Simple Smile))

# 482
Къде ли не писах за Салман Рудши, но имам още... – станах многословна като него...  Laughing

“Земята под нейните нозе” - книгата, която най-малко ми хареса от четените на Рушди (поне по време на прочита – сега като я свърших повече ми харесва). Не помня цял месец да съм чела някоя книга, но не можах да я изоставя заради „проблясъците” на моменти – не в историята, а в „хитринките” на Рушди и някои по-скоро политически и „философски” коментари – като съвпадат с моите виждания, как да го зарежеш?! Wink . Въпреки че първата една трета четях много бавно, после разбрах, че все пак тя ми е  била най-интересна. Когато действието се развиваше в Бомбай, всичко беше по-автентично и силно (никой, включително Рушди, не може да скъса с Индия, след като е бил свързан с нея ). Много реалистична представа получих за града Бомбай и хората му от онова време (след Независимостта). Но когато действието се пренесе в Англия и САЩ – тотален спад на интереса и вълнението... Последните 100 страници отново ми се сториха силни (даже ми се изпълниха мъгливите по-рано образи на всички от „тройката”). А последните 10 стр. ме докараха до сълзи – „простих” за всичко на Рушди. Спомних си всички мои възлюбени оцелели и неоцелели рок музиканти и нелеката им съдба (въпреки всеобщото противоположно мнение), завладяващата сила на музикалния талант; изплуването на миналото в края на живота; дълбочината на майчината любов (дори от неродна майка) и копнежа за получаване на такава любов от всяко дете (както и за ограбения живот без деца); и накрая – въпреки земетръсните вълнения в сърцата ни – как вътрешно всеки се стреми да стъпи на стабилна земя, макар и да не го показва.

От самата любовна история и от представянето на rock’n’roll живота не научих много в основната част на книгата. Може би защото съм чела толкова много рок биографии... Все пак признавам, че беше отделено внимание за особеностите на музиката на двамата главни герои и нейното послание, нещо на моменти даже ми напомняше на Jim Morrison и Pam, а и на толкова други…

В тази книга сякаш имаше най-много преки или скрити препратки към имена от музиката, литературата, киното, митологията, съвремието... Някои ми бяха познати, с други не ми се занимаваше да търся кои бяха (100 % преводачката обаче се е запознала с всички детайли и познава всяка буквичка от книгата – дали години я е превеждала?! Wink – огромен труд!!!).

Почти до края бях безразлична към всички герои (може би донякъде само разказвачът ми беше близък). От това, че не проникнах в образите, не можах да почувствам и любовта между мъжа и жената, нито успях да усетя отношенията между двамата мъже („съперници”), губеха ми се 20-на години от младостта до зрелостта им. Но както е необяснима любовта в „Земята под нейните нозе”, така не можах и аз да изоставя магьосника Рушди... И точно в последните 10-на страници всичко ми се проясни...  Heart Eyes

Едно е сигурно – този човек е „свръхерудит”– голяма глава; не просто знания и факти, а дълбоко познаване на история и съвременност, религии, митология, политика, национални особености, чисто хуманни аспекти и собствено виждане по всички тези въпроси/области. Няма да се изненадам, ако има управления/държави, които биха му се сърдили не само заради „Сатанински строфи”, а за всички негови романи...

Последно:
1) Мисля, че книгата е посветена на Милан Кундера
2) Не можах да спя след завършването на книгата след полунощ – въртеше ми се из главата цяла нощ
3 ) След едномесечните „мъки” и дългоочакваното освобождаване от тази книга – отново започнах от самото начало?! Втория път всичко е много по-ясно и забавно – може би ще я „прехвърля” цялата набързичко, поне любимите моменти или някои неизяснени...

Скрит текст:
„Земята под нейните нозе”

Един от „изблиците” в книгата:

„Сексът, високите сгради, шоколадът, заседналият живот, диктатурата, расизмът – това са лоши неща! Не, au contraire! (Напротив) Безбрачието разрушава мозъка, високите сгради ни доближават до Бог, изследванията показват, че блокче шоколад на ден значително подобрява успеха на учениците, физическите упражнения убиват, тиранията е част от нашата култура, така че ще съм много благодарен, ако вие с вашите империалистически идеи се постараете да стоите по-далече от мен, а колкото до расизма, хайде да не си четем проповеди, а да назоваваме нещата с истинските им имена, вместо да ги замитаме под мръсния килим. Този екстремист е умерен! Това универсално право има своята културна специфика! Онази обрязана жена е щастлива в своята културна среда! А аборигените – какво варварство! Снимките не лъжат. Това е фотомонтаж! Свобода на пресата! Да се забрани дейността на наглите журналисти! Романът е мъртъв! Честта е мъртва! Бог е мъртъв! А-а-а-а-а, всички те са живи и ще се доберат до нас! Това е изгряваща звезда! Не, това е падаща звезда! Вечеряхме в осем! Не, в девет! Дойде тъкмо навреме! Не, закъсня! Изтокът е Запад!Горе значи долу! „Да” означава „не”! Вътре е вън! Лъжата е истина!Омразата е любов! Две по две е пет! Всичко е за добро в този най-добър от всички останали светове свят.”

Последна редакция: чт, 30 авг 2012, 09:19 от svet65

# 483
  • Видин
Писателят Ричард Бах катастрофира със самолета си
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5100811

# 484

Много ми хареса - 10/10.
От типа на Птиците умират сами - дълга семейна история с много подробни обяснения как се чувстват героите.
Действието се развива в Англия.
Грейс, главната героиня, се омъжва за по - богатия Чарлс - нарцистично копеле /простете ама ме дразни много/. Той заминава на война - Втората световна. Тя взима две момчета да ги гледа /родителите им ги изпращат от Лондон в провинцията за да са в безопасност/ против волята на Чарлс. Майка им умира. Получават известие че Чарлс е мъртъв. Грейс започва връзка с бащата Бен. Забременява и е много щастлива. Оказва се обаче че Чарлс е жив...
Флорънс, сестрата на Чарлс, живее щастливо с мъжа си Робърт. Няколко пъти пада по стълбите. Когато Робърт се опитва да изнасили Грейс се оказва че е насилник.
Флорънс си има любовник и забременява от него. Ще роди ли?
Клариса, много красива жена, е бивша годеница на Чарлс и има щастлива връзка с Джак. Войната обезобразява лицето му. Може ли да обичаш любимия като външността му е променена драстично?
Много увлекателни и интересна книга. Ще търся още от тази авторка.

Започнах я. Като приказка е.
В началото съм още - докараха негъра /забравих му името/, прочетох описание на убийството на момиченцата. Сега се появи мишката.
Чудно ми е накрая какво ще излезе. Все пак негъра изглежда добродушен.  Thinking

Бавно върви, не ме увлича.
Езика му е характерен, жив и образен плюс така цветистите описания на клетви.
Има разкази, които са актуални и сега.
Например Търговец http://chitanka.info/text/14483-tyrgovets

# 485
Май ще оставя We need to talk about Kevin" - мъчно ми върви английския текст, явно е доста съвременен и не са ми ясни цели изрази. Горе-долу схващам смисъла без постоянно да ровя в речник, ама не обичам така, а или всичко, или нищо... Все пак ще опитам още малко, много ми е интересен сюжета и ми се ще да чета, ако не - филма. Някой имал ли е такъв опит с чуждоезична литература и как е постъпил? Огромна разлика в изказа с Паоло Коельо - при  него една-две думи да не знаех на 2-3 страници...

# 486
Кевин си е 'тежка' като стил. Аз с американци си говорих и казаха същото. Авторът е използвала наистина възможно най-най-напудрените и книжовни думи, за които се е сетила.  Моят английски също не е такъв, какъвто бих искала да е, но я изчетох с удоволствие, при все срещаните непознати думи на доста места. С изразите нямах проблем, неща от бита са и са ми ясни, благодарение на годините живот тук.
Но пък, тъй като е от първо лице, много добре допълва образа на майката, която си е сноб, ако щете, по един или друг начин.

Много хубава книга, много.

(Филмът е направен брилянтно, с убийствен кастинг.)

Последна редакция: чт, 06 сеп 2012, 05:58 от ТинаХрис

# 487
  • Faberlandia
Здравейте момичета,

Искам и аз да се запиша в клуба, заради него дори се регистрирах в Bg-mamma, макар че чета във форума отдавна. Буквално 'изгълтах' предишните 10 теми и искам да ви благодаря за всичко, което сте споделили. Плувах в свои води, четейки ви, наслаждавах се на описанията и рецензиите ви и си направих дълъг списък с книги за четене. Благодарение на този клуб най-накрая реших да 'опитам' Мураками и прочетох 'Какфка на плажа' на един дъх. Странното е, че не мога да определя с какво точно ме впечатли книгата, по-скоро не с някакви литературни достойнства, колкото с умението на автора да представи абсурдното като реално.

Срам не срам, никога не бях чувала за Уилям Уортън, пак благодарение на вас разбрах за него, купих "Последна любов' и сега ще я започвам.

Иначе от дете съм 'книжен плъх', изчела съм безброй книги - някои помня, други не, трети буквално 'боготворя'. Някои от любимите ми книги и автори не са обсъждани тук, по-нататък ще споделя за тях. Много се радвам, че попаднах сред 'сродни души' и нямам търпение да обменям впечатления, мисли и идеи с вас   bouquet

# 488
Фиберия, добре дошла!

Разгледай и другите теми в подфорума. Няма ограничения къде да пишеш.  Peace

# 489
Faberia, добре дошла и от мен. Ще чакаме с нетърпение да ни разкажеш и за твоите любими автори и книги Hug

# 490
Faberia, има и специална тема за Мураками в този форум - пиши и там   bouquet

# 491
  • Faberlandia
Момичета, благодаря за топлото посрещане!  Hug

Днес реших да си доставя удоволствие и най-накрая да посетя уж най-голямата книжарница в София. Много съм разочарована, голяма е само като площ, като асортимент е плачевно малка. Няма да навлизам в детайли, ще кажа само че попитах дали имат нещо на Цвайг и иначе учтивата жена на касата ми отговори, че нямат, защото (цитирам): "Цвайг е писал много отдавна, а ние сме нова книжарница."  Shocked

Иначе се завърнах натоварена с ето това, почти всичко вдъхновено от вас:

Всъщност отидох за 'Норвежка гора' на Мураками, но я нямаше. Набелязах си 1Q84 за следващото пазаруване.

За да не спамвам само, набързо ще нахвърлям какво прочетох последно преди 'Кафка на плажа':

- 'Милдред Пиърс' - Джеймс Кейн - чете се лесно и бързо, но като цяла книгата е слаба. Характерите ми се сториха изсмукани от пръстите, някакси необосновани и недоразвити.

- 'Тес от рода Д'Ърбървил' - увлекателна, със скрити между редовете житейски мъдрости, макар и звучащи доста наивно на места.

- 'Български дневници' - граф Робер дьо Бурбулон - интересна е гледната точка на един чужденец в България по онова време, интересни са разказите за княза , както и редките, но точни характеристики на българския народ. Тъжното или пък хубавото (зависи от гледната точка) в книгата е, че показва колко малко всъщност сме се променили ние българите като манталитет в последното столетие.

- 'Ограбен живот' - Арнолд Бенет - това е един от любимите ми писатели (почитател съм на английската литература). Хубавото при него е пълната липса на така разпространените в съвременната литература потоци от гръмки мъдрости и истини, сложни форми на изказ и цветист език. Лошото е, че книгата си я купих на старо от един уличен търговец и се оказа, че краят й липсва. Иначе ме заинтргува и увлече, както всичко от този автор, жалко, че е почти непознат в България.

Ох, май тотално се олях, за което моля да ме извините, дано не съм досадила. Хубав ден   bouquet

# 492
Няма да навлизам в детайли, ще кажа само че попитах дали имат нещо на Цвайг и иначе учтивата жена на касата ми отговори, че нямат,  защото (цитирам): "Цвайг е писал много отдавна, а ние сме нова книжарница."  Shocked
  hahaha Joy Страшна логика  ooooh!

# 493
Faberia, а споделяш ли израза в подписа си? Simple Smile

Много умно изказване на книжарката. Аз все повече се отказах от книжните книги и все по-рядко влизам в книжарница. А си мислех, че това няма да се случи. Особено след неуспешни опити да се сдобия с неща, които уж имаха по рафтовете си. Пазарувам все повече електронни книги и все по-малко на български език, разочаорва ме и работата на различни преводачи. Не звуча много оптимистично, но за мен българското книгоиздаване в сериозна криза от избора на издания, през цялостна предпечатна подготовка до последния етап.

Книгата на Томас Харди е една от най-тъжните, които съм чела.

Чета много напоследък, но нямам време да пиша за всички заглавия тук.

# 494
  • София
Faberia, добре дошла в темата! Hug Приятно ми беше да видя сред заглавията едно не толкова известно- "Български дневници", тъй като и аз ги прочетох с голям интерес.

Аз също напоследък се разочаровам от книжарници- твърде комерсиален подбор на книгите, необучен и незаинтересован персонал. Не може да работиш в книжарница и да не си чувал повечето заглавия и автори. Naughty
(Все пак изказването за Цвайг е...как да кажа....рядък бисер Shocked).

Дайте в този ред на мисли да споделим за местата, където наистина ни е приятно да купуваме или дори просто да разгръщаме книгите. Peace

Общи условия

Активация на акаунт