Литературен клуб - XI

• 56 071
  • 745
  •   1
Отговори
# 525
Аз моля за малко помощ.  Praynig Кумата скоро има рожден ден и все казва как й писнало от сериозни книги, на които се налага и да пусне по някоя сълза и се нуждае от почивка, т.е. нещо на което да се смее и да я зареди. Смятам, че тук е най-доброто място да получа съвет. Моля ви да предложите нещо подходящо...   bouquet  bouquet  bouquet

# 526
  • Пловдив
Аз препоръчвам "Оскар и розовата дама" и "Господин Ибрахим и цветята на Корана" от Шмит  Peace Ако не ги е чела, мисля, че са чудесен подарък, на който поне аз много бих се зарадвала - и двете са изключително малки като обем и изключително големи като съдържание.  Друг вариант е ваучер от Хеликон и тя сама да си избере книга  Laughing

# 527
  • Пловдив
Като нещо забавно, но смислено бих препоръчала "Пътеводител на галактическия стопаджия", "Автобиография" на Нушич и "Преди да се родя и след това" на Ивайло Петров  Peace И трите са ми любими  Heart Eyes

Като нещо, на което да се смее от сърце - "Плажният дневник на една кифла" - Ина Герджикова

Като нещо надъхващо и зареждащо "Бог пътува винаги инкогнито" - Лоран Гунел и "Аз съм пратеникът" - Зюсак

Като нещо, подходящо за подарък "Приказки за размисъл" на Хорхе Букай, "Отвори сърцето си" и "Скритият дар"

# 528
Герганка , може би една-две книжки на Амели Нотомб.
Аз съм чела Изумление и трепет“, „Антихриста“ и „Речник на собствените имена“. И трите ми харесаха.
Има известна доза смях, но не е типичният хумор, по-скоро ирония, странности... Но има и риск да не се харесат на всеки...
Друга малка книжка, която ми хареса, беше "Един подарен ден" на Ана Гавалда. Обичам такива еднодневни лудорийки, но за някои сигурно е "лигава"...
Също "Лек за камъни" на Милена Агус. Може да има поводи за плач в нея, но не по тъжния начин.  Laughing
Ако става въпрос за Ерик-Еманюел Шмит, приятни (и "женски") са разказите в "Одет Тулмонд и други истории". Но май навяват лека тъка (особено последният).

Като гледам нищо за "луд смях" не препоръчах, затова спирам!  Laughing

# 529
Благодаря за предложенията. Уж съм голямата "четачка", а нищо от тези не съм чела, освен "Изумление и трепет" / на която наистина много се смях/ и "Бог пътува винаги инкогнито" /която е страхотна, но тя скоро ми я върна вече прочетена  Hug/. Добър повод да ги отбележа и за себе си са предложенията ви и ще ги потърся, за да се ориентирам. Сега ще си ги запиша на едно файлче... Има време до РД, чак на 16.10. е затова че събирам и други предложения Simple Smile

# 530
Super Sad True Love Story (Супертъжна истинска любовна история), харесвам дистопии, дори леко се плаша, на момети сякаш описват недалечното бъдеще, на което ще стана свидетел. Сега чета Абсурдистан от същия автор, понеже ми хареса как пише. Мисля че първата книга се превежда в момента и ще бъде издадена скоро и в БГ.

Последна редакция: пн, 08 окт 2012, 16:50 от ТинаХрис

# 531
  • Пловдив / София
свет65, страхотно си описала усещането си от "Сто години самота". Моето е подобно. Но не мога така да го изразя майсторски като теб Една от любимите ми книги.

Герганка, аз бих подарила ваучер. Важи 6 месеца. И може да се ползва и от онлайн книжарницата им.
Така тя ще си избере каквото прецени.

# 532
Аз моля за малко помощ.  Praynig Кумата скоро има рожден ден и все казва как й писнало от сериозни книги, на които се налага и да пусне по някоя сълза и се нуждае от почивка, т.е. нещо на което да се смее и да я зареди. Смятам, че тук е най-доброто място да получа съвет. Моля ви да предложите нещо подходящо...   bouquet  bouquet  bouquet

Препоръчвам ти български автор - за смехотерапия на приятелката - Слав Бакалов.

# 533
Герганка, аз бих подарила ваучер. Важи 6 месеца. И може да се ползва и от онлайн книжарницата им.
Така тя ще си избере каквото прецени.

Да. Това с ваучера е добре и аз много го практикувам, обаче ми се ще да й покажа, че съм забелязала оплакването й за сериозните книги и желанието й за нещо по-свежо...  Hug

Хванах се снощи да чета Нещо се случи от Джоузеф Хелър и прочетох една глава. Като се има предвид, че с "Параграф 22" стигнах до първите 80 страници и не успях да продължа ни на сантиметър напред, дали да се боря с тази или да грабвам следващата от голямата ми купчинка  smile3529

# 534
Аз пък искам да споделя един много симпатичен за мен цитат от "Чест" на Елиф Шафак:

Когато косата му миришеше на тютюн, се чувстваше голям. Веднъж го сподели с баща си, а той се засмя и отвърна:
-   Има две неща на тоя свят, които превръщат момчето в мъж. Едното е любовта на жена. Второто е омразата на друж мъж.
Бабà ( Трезвия) обясни, че който познава само първото, се превръща в глезльо, който е вкусил само второто, закоравява и става твърд като скала, а който е изживял и двете, е като меч от каллена стомана. Както знаят опитните майстори, най- добрият начин да калиш метала е да го нажежиш на огън, а после да го потопиш във вода.
-   Така е и с мъжа. Трябва да го стоплиш с любов и да го охладиш с омраза- заключи Бабà( Трезвия) и замълча, та синът му да осмисли урока.
Heart Eyes

# 535
  • Пловдив / София
blackisback, много хубав цитат.

Не съм чела нищо още на Шафак. Малко се "пазя" от такива нашумели автори.
Обаче сега за РД-то си очаквам ваучер за книги и се замислям дали едната книга да не е Копелето на Истанбул от нея. Thinking

# 536
  • Видин
Копелето е най-слабата й книга според мен. Чест и Любов много повече ми харесаха. Имай го предвид, и не съм само аз на такова мнение  Peace

# 537
fam, аз бих ти препоръчала Копелето и Любов. Чест си е типичен турски сериал. На мен не ми хареса.

# 538
Аз само "Копелето от Истанбул" не съм чела, но "Любов" и "Чест" ми харесаха много. Не се "пази" от Шафак. Струва си...  Hug

# 539
  • Ямбол
Аз пък се пазя, защото започнах Любов и я зарязах със сто...
Не е за всеки тази авторка.

Общи условия

Активация на акаунт