Литературен клуб - XI

• 56 091
  • 745
  •   1
Отговори
# 540
Аз пък се пазя, защото започнах Любов и я зарязах със сто...
Не е за всеки тази авторка.

Съгласна съм  Peace, че явно не е за всеки, но пък човек трябва да пробва дали става за него или не /аз за това апелирам и си казах моето мнение/, а не да се повлиява от това, че става дума за турска писателка и истерията, която кипи около турските сериали.

Лиляна,
Скрит текст:
Много ми е интересно да знам какво точно те върна от книгата, защото ние често харесваме и четем едни и същи книги. Интересно ми е какво те спъна - това, че има книга в книгата, двете реалности или... Около мен я прочетоха още 4-5 човека и мненията са противоречиви - един харесва съвременната част, друг мистиката, трети бързо напредва, защото чете само историята за Ела  Laughing Всеки я приема индивидуално.  Wink

# 541
Копелето е най-слабата й книга според мен. Чест и Любов много повече ми харесаха. Имай го предвид, и не съм само аз на такова мнение  Peace

Аз пък съм на точно обратното мнение. Копелето беше по- силна от Чест и Любов, много по- богата на пластове, много по- ясни бяха конфликтите- от една страна етническият, от друга етнически+ културен+ цивилизационен, а от трета възрастовият. Усещането ми е за една пълнота, въпреки че е най- тънка от трите книги. А пък названието на главите, ах  Heart Eyes Бяха най- милата изненада, която съм виждала в роман.

Чест много ми напомняше за турските драмите, които гледа баба ми вечер. Любов ми хареса, но не беше нещо изключително, предвид, че се интересувам много и чета доста религия, философия- и не само европейска.

И друго нещо: вярно е, че всеки писател има свой почерк, но Любов и Чест като постройка на сюжетната линия си приличат прекалено много.

А който го спира това, че е туркиня, нека изгледа лекцията ѝ в ТЕД  Flutter Аз оттам се влюбих в тази жена.

# 542
  • Пловдив / София
О, напротив. Не ме спира изобщо това, че е туркиня. Не гледам турските сериали и не я оприличавам.
Казах какво ме спира - че е прекалено нашумяла напоследък.
Но май ще купя Копелето...и ще пиша. Simple Smile

# 543
  • Ямбол

Лиляна,
Скрит текст:
Много ми е интересно да знам какво точно те върна от книгата, защото ние често харесваме и четем едни и същи книги. Интересно ми е какво те спъна - това, че има книга в книгата, двете реалности или... Около мен я прочетоха още 4-5 човека и мненията са противоречиви - един харесва съвременната част, друг мистиката, трети бързо напредва, защото чете само историята за Ела  Laughing Всеки я приема индивидуално.  Wink
Гери,
Скрит текст:
Ще се опитам да ти отговоря, макар, че мина доста време и много малко помня. Помня повече усещания и колко категорично реших, че няма да се занимавам повече.
Да, като че ли втората линия ме обърка, дойде ми в повече, религията не ми е по вкуса, беше ми абсолютно излишна и неприемлива. Объркваше ме някак. Иначе помня, че потръгна много добре, но някъде около страница 80-100( винаги се опитвам до там да дам шанс) просто я затворих и върнах и благодарих, че съм си спестила парите.

Аз все се каня да ви питам нещо. Като че ли тук бях чела, че когато разглеждаме непозната книга, достатъчно е да се прочетат две страници и ако те ни допаднат, то и цялата книга ще ни хареса. Кои бяха обаче тези страници? Първата май беше нещо 13 или 17, после другата е към 30 и някоя.
Ако някой го знае, моля да ми напомни. Пробвала съм го преди и май действаше.

# 544
Аз все се каня да ви питам нещо. Като че ли тук бях чела, че когато разглеждаме непозната книга, достатъчно е да се прочетат две страници и ако те ни допаднат, то и цялата книга ще ни хареса. Кои бяха обаче тези страници? Първата май беше нещо 13 или 17, после другата е към 30 и някоя.
Ако някой го знае, моля да ми напомни. Пробвала съм го преди и май действаше.

Би ми било интересно да го разбера и аз!!! Не съм го засякла като информация...  newsm78

# 545
  • Варна
Аз чета няколко страници по средата. Произволно избрани. Ако ми хареса стила на писане, взимам книгата. Не че не съм се изненадвала неприятно, де Mr. Green Гаранция няма никаква.

# 546
fam,
разгледай хубавичко "Копелето на Истанбул" в книжарницата преди да я купиш. Не съм убедена, че може да ти достави върховно литературно удоволствие. Но пък има и много читатели, които я харесват в това отношение. Не знам...

Ако търсиш други аспекти (традиции Изток-Запад, семейни заплитания, които се отразяват неблагоприятно на всички следващи поколения,  запазване/търсене на национална идентичност, личностни самоограничения), сигурно ще ти даде нещо. Лично на мен доста от тези теми ми бяха вече познати (бях чела наскоро и "Мидълсекс", която също не ми хареса кой знае колко).

Така или иначе смятам, че не е зле да се опита поне една книга на Елиф Шафак, ако човек обича "сладко-горчивите родови истории", интересува се от "семейни констелации", не е чел достатъчно за балканските нрави и явлението Изток-Запад/емиграция и иска да се запознае с разбиранията на Елиф Шафак, които според мен са освободени от национални/исторически предразсъдъци и наслоени с векове клишета и тежести.

Бих оприличила книгите й на "старо-ново сладко турско кафе".  Laughing

Скрит текст:
Ако искаш аз мога да ти пратя "Любов" временно, но пък е доста различна от "Копелето". Съвременната история в "Любов" също не ми даде много, но историята на Шамс и Руми пасва в голяма степен на разбиранията ми за Любов, толерантност, приемане, духовна чистота, благодарност, търсене и т.н... Прочети първо някои от "правилата", вплетени в старата история, за да видиш понасят ли ти изобщо подобни писания. За мен това не е книга за някаква религия (макар че описва суфизма), а за универсални човешки принципи, вярата, ролята на егото в успеха/неуспеха и отношенията. Hug

-  Каквото и да се случва в живота ти, колкото и тревожни да изглеждат нещата, не изпадай в отчаяние. И всички врати да останат затворени, Бог ще отвори само за теб нов път. Бъди Благодарен! Лесно е да си благодарен, когато всичко е наред. Суфистът е благодарен не само за това, което са му дали, а и за нещата, които са му отказали.
- Търпението не означава да стискаш зъби и да не правиш нищо . То означава да си достатъчно прозорлив, за да се довериш на крайния резултат от процеса. Какво означава търпението? То означава да гледаш бодлите и да виждаш розата, да гледаш нощта и да виждаш зората. Нетърпението означава да си толкова късоглед, че да не виждаш резултата. Който обича Бога, остава търпелив, понеже знае, че се иска време непълната луна да стане пълна.

Последна редакция: ср, 10 окт 2012, 07:59 от svet65

# 547
  • София
На мен в Любов ми харесаха и двете истории, но съвременната ме грабна една идея повече в началото. В края малко ми фалшивееше. За сметка на това пък романа в романа в началото ми беше малко префърцунен на моменти (в смисъл изкуствен), но пък после се разви готино. Тези 40 правила не ми харесваха през цялото време  Wink.

# 548
  • Пловдив / София
Ох, не знам. Много ме обърквате с тези противоречиви мнения. Свет, обичам да чета за родови истории (естествено, зависи как са поднесени. Защото например, Какво обичах на Сири Хуствет, ми остави едно чувство за посредственост, макар да засягаше пак семейни отношения).
Като прочетох анотацията за Копелето... я асоциирах с трилогията на Севда Севан (тук съм я хвалила и препоръчвала неведнъж) и затова реших да я купувам. Не знам обаче, дали Шафак е толкова сладкодумна и ненатрапчива, но увличаща като Севан.
Любов и Чест съм почти сигурна, че няма да ги прочета. Просто не се интересувам от религия.
Не обичам да чета книги, в които авторът "философства" на разни тематики за човешкия дух, силата, любовта и пр. абстрактни теми. Ако ме разбирате.

# 549
  • Казанлък of all places
Фам, точно на Севда Севан ми напомняше на места!Жива да си,че ми пусна лампичката. Такъв тип разказ е.

# 550
  • Видин
И в Копелето има доста религия, не се залъгвай  Laughing Дори е в двойно количество - ислям и юдеизъм. Но в крайна сметка преди да опиташ не можеш да знаеш дали ще ти хареса или не, каквото и да казват другите  Peace

# 551
  • Варна
И в Копелето има доста религия, не се залъгвай  Laughing Дори е в двойно количество - ислям и юдеизъм. Но в крайна сметка преди да опиташ не можеш да знаеш дали ще ти хареса или не, каквото и да казват другите  Peace
Армениците са християни. Peace
Армения първа приема християнството за официална държавна религия през 301г.

"Копелето..." е приятно четиво, не но е разтърсващо. Някак липсваше дълбочина на изказа. Още в самото начало разбрах КОЙ е бащата на Ася. Кошмарно е зачеването й, но не бе описано като хващащо за сърцето. Поне на мен не ми въздейства.
Като художествена стойност, отнасям "Копелето.." към лековатото четиво. Сори.

Последна редакция: ср, 10 окт 2012, 10:55 от Приятно ми е - Богиня!

# 552
А бе и аз се зачудих къде този юдеизъм в книгата, ма карай.  Laughing

Също така все си мисля, че конфликт на ниво християнство- ислям нямаше, даже близостта на двата народа беше показана на едно много битово ниво- плодовете след вечеря, сармите, десертите.... Конфликтът беше свързан с арменския геноцид. И пак беше само едностранно осъзнат.

# 553
  • Варна
А бе и аз се зачудих къде този юдеизъм в книгата, ма карай.  Laughing

Също така все си мисля, че конфликт на ниво християнство- ислям нямаше, даже близостта на двата народа беше показана на едно много битово ниво- плодовете след вечеря, сармите, десертите.... Конфликтът беше свързан с арменския геноцид. И пак беше само едностранно осъзнат.
Именно.
Според мен акцентът беше именно върху еднаквостта на двата народа. Общото между тях, а не различията.

# 554
Мхм  Peace А имало заведено дело срещу Шафак заради тази книга. Защото обиждала турците на национално ниво чрез коментарите на арменците в книгата.
Както и да е, приятно е четивото, препоръчвам го, но не бих го препрочела.

Общи условия

Активация на акаунт