Литературен клуб - XI

• 56 037
  • 745
  •   1
Отговори
# 630
alen mak,
Скрит текст:
Разбирам видовете вина, но не разбирам защо хората си ги причиняват...
Ще цитирам мой познат, който ценя:
„Вината, негодуванието и съмнението са чиста загуба на време и енергия.”
(не че го постигам 100% ...)
За Кнут Хамсун – няма  начин поне още една негова книга да не прочета някога.
Едно време, когато имах мазохизма да гледам телевизия, съм чувала името му в някаква реклама... а той толкова „голям” човек бил... Wink

Свет, Защо не си станала лит. критик.  bouquet
fam,
ще отговоря полу нашега, полу наистина - ще си позволя да „подрънкам” в тази хубава обща тема:
Скрит текст:
1. Думата „критик” е дълбоко неприсъща на разбирането ми  за „приемане”, „положителност”, „неосъждане”;
2. Във връзка с горното би ми се налагало да пиша и отрицателни мнения, а това никак не ми е приятно. Ако пък трябва да си "кривя" душата и се налага да пиша хубави думи за книга, която не ми харесва, не знам как ще стане...
3. Все още мисля, че е нужно някакво литературно образование и познания - може би епохи, стилове, похвати, структури на различните видове произведения... Знам, че пиша искрено и по усет и предимно за съвременни книги, но мисля, че човек трябва да е изчел произведения/автори от всички епохи, да познава особеностите им, да владее някои литературни термини и т.н. Дори познанията ми по български език (като граматика, стилистика, пунктуация) са само по спомени и усет и не винаги съм 100 % уверена;
4. Засега нямам намерение да си сменям професията, може би някога някакво съчетаване, ако усетя потребност;
5. Предпазвам се от налагане на субективното ми мнение, понякога може и да заблудя някой...
6. Много много много други хора могат да пишат по същия начин и го правят или не го правят... Wink

Така или иначе ми е много приятно тук с всички вас!  Laughing
На тази книга й се чудя поне от 1г., въпреки пословичната ми любов към скандинавската литература. Може би ще се престраша.
Мисля, че си струва човек да отдели време и енергия за "Мистерии" – цял един свят е! Все пак е от книгите, които могат да получат от 1 до 10 точки от читателите. Нещо като роза? Красота с бодил...  Simple Smile

# 631
  • Mostly in my mind
Свет, жалко, че постовете нямат бутон Харесва ми .  Simple Smile

# 632
  • Benelux / Varna
Свет, жалко, че постовете нямат бутон Харесва ми .  Simple Smile

Exactly  newsm80

Току що бях прочела поста на Svet и си помислих същото Simple Smile

# 633
Дадоха ми да чета две книги на Джералд Даръл - "Птици, животни и роднини" и "Градината на боговете"., с идеята, че ще ми харесат. Някаква идея от коя да започна? Някакви отзиви? Нищо не съм чела за тях...  newsm78 или поне не помня!!!  Hug

# 634
... хубавата книга с чаша червено винце след като съм приспала домашните ...

И аз съм така, но единият "домашен" само с много усилия мога да приспя, така че книгоманията за съжаление по-рядко ме спохожда  Joy

Свет, от Кнут Хамсун четох "Виктория" и "Глад" като и двете ми харесаха, но първата доста повече...

И аз ги имам и двете в една книга, но "Виктория" я прочетох единствено, защото бях увлечена от "Глад" - "Глад" е изключителна, но мисля, че с тези двете произведения, приключих с автора  Sunglasses

svet65 , 2-ра, 4-та и 6-та точка от скрития ти текст лично аз бих подкрепила и споделила   Party

# 635
Ееее, направо ще се засрамя сега, уж не си падам по чувството „срам”... Wink
Сега трябва да кажа и нещо умно литературно, но нямам какво...  Joy

Освен да разкажа за годините ми на четене:
- детство и юношество с доста четене както беше обичайно „едно време”;
- младост като повечето „нормални” хора - без особено вманиачаване, без големи обеми, съвсем спокойно, бавно;
- „късна младост” - период от 8-9 години почти без четене. С други работи се занимавах, но се чудя как съм нямала потребност, енергия, време, стимул...?!
- сигурно затова сега съм на двойни и тройни обороти с четенето и ми е основно хоби, въпреки че искам време за другите си 2-3 хобита.

Вие имали ли сте толкова продължителни периоди без книги? Такъв контраст на самата мен ми е странен; разбира се в живота на всеки има обективни обстоятелства за такива периоди...

kiki29, май наистина с някои автори може да се приключи с един-два романа, но пак е удовлетворяващо, толкова са ярки, а често и изтощаващи и на човек му стига...

P.S. Сетих се! Сигурно „голямото четене” сега се дължи и на факта, че има с кого да споделям, иначе преди – едно самотно несподелено четене?!...

# 636
6. Много много много други хора могат да пишат по същия начин и го правят или не го правят... Wink
Така е, но много малко хора имат дарбата да разказват/пишат увлекателно/интересно/разбираемо като теб.
Не съм прочела нито една книга, за която си писала, но те чета с интерес заради удоволствието да те чета. Peace

# 637
Чак толкова дълъг период без четене не съм имала. По няколко месеца се случва да не чета, не поради липса на време, по-скоро липса на нагласа. Напоследък, често е за сметка на интернет, много ми краде от времето тази чума...  Blush

# 638
svet, много обичам твоите постове   bouquet

Иначе и аз съм имала периоди без четене. Такъв беше юношеството ми. Акълът ми беше по разни други местенца из София. Разбира се, сега много съжалявам за пропуснатото време.

# 639
  • Разпиляна във въображението
Аз нямам подобен период. Винаги съм чела книга, дори и да ми се налага да я влача със седмици, да чета по страница, две, три. А и не мисля, че това е особено важно. Свет, нали сега си наваксваш. Wink

# 640
Аз не съм то четящите, които сядат и само това правят, но винаги чета, макар и да са моите 3 страници за преди сън, като на третата вече книгата ми пада от ръцете  Laughing Отмина времето, когато четях по цяла нощ, явно поради натрупаната умора и възраст, но от време на време в уикендите, ако надскоча съня и книгата си заслужава, пак си напомням колко е хубаво това...  Hug

Иначе спиране в четенето не съм имала, откакто разбрах колко е хубаво да го правиш /1 клас - ваканцията/  Joy /отдавна беше ooooh!/!!!  Naughty Свърша ли една книга, веднага зареждам следващата. Понякога се хващам, че даже не знам как се казва книгата  Embarassed, но знам, че ме чака на нощното шкафче... В зависимост от книгата е и вниманието, което й отделям. Има книги, които ме карат по цял ден да мисля как по-бързо да ги грабна и такива, които не ме карат да си лягам по-рано  Joy Шарена история  Grinning

# 641
  • Ямбол
Герганка, точно така съм и аз. С много малка разлика, че е имало периоди(малки), в които не съм имала книга на шкафчето.

Уф, още я влача тази безсмислица с нюансите. Дремя на компютъра и не я довършвам да ми се маха от главата....

# 642
Аз съм от постоянно четящите. Майка ми чете от както се помня. Тя ме запали по четенето. Има доста стари книги в тях, предимно криминалета, фантастика и детски. Колко пъти съм редила библиотека Галактика и съм се ядосвала че няма всички книги.
Чета от библиотеката /стари естествено/, майка ми ми дава книги, на телефона се мъча да чета.
Мечтата ми е да имам четец.
В продължение на една друга дискусия дали влияе четенето - на мен да. Живея в малко измислен свят, имам доста живо въображение, очаквам мъжа до мен да е смел, умен и т.н. /това е от залитане по любовните романи в пубертетска възраст/.  Blush На моменти ми е голям минус, но не съжалявам.

Под стари книги имам предвид книги издавани преди 10-15 години поне.

# 643
  • Benelux / Varna
Имала съм такива периоди на не-четене и то доста големи. Четях много като ученичка, после ме хвана гаджелъка и се отдадох на купони, на излизания, кино . След това ме завъртя студентския живот и амбицията за кариера, даже любовта остана на заден план и дори я загубих заради поставените си цели . Тогава четях само професионална литература. И така един огромен период от 8-10 години.
След това направих друг избор в живота си, който ми осигури малко повече спокойствие, повече свободно време и отново се отдадох на нещо любимо като четенето. Обичам да чета, но имам и още 3 любими хобита, така че трудно съвместявам нещата - всичко е на настроение, когато ми се чете - чета, когато ми се занимава с друго се отдавам на него, важното е да ти доставя удоволствие това което правиш, понякога съм на периоди - преобладава едно или друго хоби.

# 644
  • Пловдив / София
Големи периоди на нечетене съм нямала.
По-скоро съм имала периоди, в които чета по-рехаво. Т.е. способна съм да "влача" една книга по-дълго време.

В момента съм на период на повече четене. И чета Габриела...на Амаду. Мн. отдавна е обсъждана тази книга тук, но аз да си кажа, че им харесва. Макар и малко протяжния стил на писателя. Това ми е първият досег с Амаду. Може би ще си купя и друг негов роман.

А интересно, като стана въпрос откъде Свет е чула за Кнут Хамсун /реклама, май беше на Мтел. И аз от там/. Аз чух за първи път за Амаду от един бразилски сериал, беше поне преди 10г.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт