Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 27

• 81 683
  • 723
  •   1
Отговори
# 435
Благодаря на всички ви за съветите и подкрепата  Hug
мама Меца, конците ги махнаха още миналата седмица, и тя си отиде вкъщи, докато излезе Хер-2 то. Но казва, че отвреме на време се показвало по някое малко конче (откъде точно не разбрах), и на дупчиците където са били кончетата има корички още, но тя няма да е с мен утре. То ще бъде опознавателно посещение как да се изразя, и ако кажат да идва за преглед - ще я извикам, ако се съгласят да я запишат без преглед - ще го направя и вече като дойде времето за терапията - тогава ще дойде пак. Така съм го намислила, дано да стане.

Сисссс, много ме развесели, и ми стана хем приятно хем тъжно, че тук повечето са грубияни.
На такива неща се нагледах в онкологията, докато висях там. Пациента виси с часове и надежда, и като се появи някой не може да си събере мислите да попита каквото има, а лекарите търчат накъдето са се запътили, все едно бягат от прокажен...

# 436
Танита миналата пролет записах майка ми(на годините на твойта) за лъчетерапия,казах че искаме на линейния ускорител и там я записаха,за самото записване не ти трябва да я разкарваш да идва.Докато й траеха процедурите нито веднъж не се е развалил нито пък е имала някакъв проблем!Тази година дойде и моя ред Simple Smile(това трябва да ти говори да правиш всичко но без да се шашкаш много Simple Smile) та като ме записаха попитах "нали на ускорителя?" лекарите се засмяха и казаха "младо момиче..разбира се че не на стария апарат" не мисля да искам на стария за да не се развали!дано не се!

# 437
  • София
Здравейте, момичета,
и аз да се изповядам, от глупост ли или от нерви обиколих пеш цяла София, за да се уморя и да не ревна.
Нали знаете, че си имам инвазивен дуктален карцином, умерено диференцилан - 1,5х1,5, аксиларни л.в. 6 бр. - в един от тях метастаза от инвазивен дуктален карцином, pT2pN1M0 - до тук добре - това е хистологичната диагноза след операцията. и съм амазонка.
Минах на онкокомитет и в епикризата пише - подлежи на адювантна ХТ по схема ФЕК, Таксани и Херцептин според резултатите от изследване по CHISH, хорчонотерапия и консултация с лъчетерапевт.
HER2 - 3+, ER - 75 %, PR - 0, и д-р Митева по време на първата химиотерапия ме изпраща при д-р Светла Христова в МА за КИШ.
Днес отивам да си взема резултата от CISH и получавам следното - липсва сигнал в туморните клетки, както и във вътрешната контрола, което не позволява оценка.

Толкова неща изчетох във форума, но такова изречение не бях срещата.

Моля Ви, ако някой го разбира, нека ми го преведе, или и аз трябва да се разходя до Плевен или не знам си къде???!!!

# 438
  • София
Сис  love001, знаеш ли защо са били толкова любезни във Враца, защото приказката за гаргата  има продължение - "Гарга не каца, защото няма мърша!!!! Wink"
Танита, трябва да си свикнала с нашата мила родна картинка - грубо и невъздържано поведение. Все пак докторите и сестрите са част от нацията. Такива станахме, какво да се прави. То виж, че и в темата от време на време се прокрадва некоректно отношение, но поне за тук имам обяснение! Въпрос на първите седем години, а докторите учат дълги години и първото нещо което трябва да научат е да обичат хората - това е призвание!

# 439
  • В царството на игрите:)
Привет пак от мен! Момичета, имам проблем и искам да го споделя. Последният път, когато ходих на ехо при Спиридонов, да ми гледа оперираната мишница, докато гледаше на едно място и натискаше леко ме заболя. Той дълго гледа точно това местенце и каза, че вижда ЛВ, който липсва на предишната снимка. Питах го дали е сигурен, че е ЛВ, а той ми каза, да, продълговат, мъничък. Пита ме дали съм се напрягала в последно време и тогава си помислих, че от моето скиорстване Rolling Eyes Истината е, обаче, че това местенце, което се намира от най - външната и най - високата част на мишницата, почти към плешката си ме наболява, особено при натискане. Все едно ми е синьо или имам гнойна пъпчица. Такава е болката. Когато съм в покой не усещам, но като се опитам да правя нещо с ръката си ме дърпа. Пипам, пипам, нищо не усещам да има, но си мисля дали е нормално newsm78 Доктора ми каза пак да отида след 3-4 месеца да ме види, защото както разбрахте тази страна не ми беше гледана 2 г. и половина - т.е. след операцията повече не ми беше правена там ехография. Аз не мога да кажа, че като цяло мишницата ми е спокойно място - наболява си ме цялата, ама вече дали не трябва да мине. Даже се чудя дали трябва да ходя и на пилатес, че там вдигаме едни гирички и уж, спорта е полезен, ама нещо се напрягам май повече.  newsm78Въпроса ми е дали ви боли оперираното място все още или вече ви е спокойно? Маргич, дали пък да не взема да отида и при Марков?
И още нещо...Пак имам вагинален сърбеж. Лятото имах гъбички и ги лекувах с клодтримазол, но това не ми се струва нормално, защото ако нямам естроген, не би трябвало да имам гъбички от този вид. Знаете ли колко струва и къде се прави такова хормонално изследване? Да не би аз да си пия илачите, а естрогена да си ми е на лице?

# 440
  • София
Миленче, понеже ме питаш искам да отговоря: Направи всичко онова, което ще успокои психиката ти. Отиди в новия кабинет на д-р Марков, приема всеки вторник, ще ти дам адреса, ако не го знаеш. Там той ще ти направи ехо и ще ти обясни всичко. Още повече, че той те е оперирал и знае къде какво е пипнал. Няма начин лимфен възел, който е махнат да се появи наново Laughing. Разбира се, че имам бодежи в цялата лява част, особено при промяна на времето. Имам бодежи и в самата гърда и под мишницата. Изтръпнала ми е цялата страна под мишницата и нямам чувствителност! Питала съм д-р Марков и той ми каза, че това е нормално и това не може да мине. Винаги при преумора, при промяна на времето ще чувствам дискомфорт. Там има прекъснати мускулни влакна и т.н. Просто с тази ръка трябва да носиш само дамската си чанта! Laughing Целувам те Миленче.  

# 441
Разбира се, че имам бодежи в цялата лява част, особено при промяна на времето. Имам бодежи и в самата гърда и под мишницата. Изтръпнала ми е цялата страна под мишницата и нямам чувствителност!

Миленка, споко, и при мен е точно така, както го е описала Марги!

# 442
Цитат
Днес отивам да си взема резултата от CISH и получавам следното - липсва сигнал в туморните клетки, както и във вътрешната контрола, което не позволява оценка.

Зара,според мен означава ,че нещо с блокчето не е както трябва и не е възможно да се изследва.Може би трябва да отидеш да си вземеш друго блокче и да го изследваш - защо не и в Плевен .Но най-добре да занесеш резултата на химиотерапевта си и да се прецени какво да се прави .

Последна редакция: ср, 21 мар 2012, 19:37 от @tani4ka

# 443
   Миленка,споко не си сама  Hugаз затуй съм си купила раница за гърба кат ученичка Blush да не натоварвам ръката.Успех при консултациите и да докладваш newsm10

# 444
  • Варна
Миленка,
аз пък имам болки в рамото и плешката отзад на оперираната гърда. Ама болки ти казвам - понякога не мога да се движа и съм скована от кръста до врата. Така едно известно време живях с чувството, че съм развила метастази в костите. Когато ходих есента на костна сцинтиграфия много внимателно обясних на докторчето за опасенията ми за тези мети. Та ... какво да ти кажа - поразвеселих го момчето, защото се дължали на ошипяване на прешлените. И сега си имам ошипяване.
А по отношение на лимфните ми възли - и аз имам притеснения и много прецизно се самопроверявам навсякъде, и естествено постоянно откривам разни образувания. Лекарката с ехографа ми каза да престана, защото в най-честите случаи това се оказват мастни образувания, а понякога възпаления. Преди дни си напипах два възела на врата и докато се ориентирам, те изчезнаха. Дали не са резултат от вирусна инфекция? хм ...

Снощи ми издърпаха компютъра преди да съм се словоизлияла, че сега да довърша по-лаконично:
Всички ние имаме страхове и то страхове, които са се появили в резултат на това осмокракото. И и мисля, че НЕ бива да ги крием, трябва да ги изпущаме.

Последна редакция: чт, 22 мар 2012, 09:31 от nanastef

# 445
Утре при мен става1 месец от операцията.......още съм прясна ,но си ги имам тези болки в ръката, подмишницата и плешката .Болката обаче не е постоянна, има дни съм добре, но понякога усещам едно придърпване ,някак си имам чувството, че имам ръбеста кутийка в самата гърда, която ме притиска и леко боде, не като болка,а повече като неудобство.Даже миналата събота вдигнах хирурга на крака по телефона за това Laughing....човека съвсем спокойно ми обясни ,че е нормално ,най-вероятно се събира още серум и ми каза да ида в неделя да ме види.Но до неделя на мен ми мина  и се размина излишното виждане.Сега обаче съм и с пневмония и от многото кашляне явно, плешката отзад ме боли .Притесни ме правенето на рентгенова снимка  толкова скоро, уплашена  си попитах и ми обясниха ,че облъчването било минимално, все едно да седиш 3 дена на слънце и са наясно с нещата и няма нищо обезпокоително.Останах с едно наум все пак и чакам да дойде понеделник да се видим пак с хирурга, че да питам.А с това повторно изследване на ХЕР2 съвсем се притесних като ви слушам......моя резултат още го няма  и се чудя като излезе дали да искам по мое желание да си пусна още някъде, ако трябва ще си го платя ,но искам както всички вие, да съм спокойна относно избора на лечение.И сигурно хубаво ще ми се накарат, че си позволявам да искам на своя глава ново изследване. И аз не знам какво да правя...

# 446
  • Варна
sianie35 ,
аз подозирам, че твоят лекар е и мой и много се радвам за това ! Относно ХЕР-а ето едно много лаично разяснение:
Резултатът от настоящото ти изследване ще измери твоя ХЕР със следната скала  -, +, ++, +++.
Резултат ++ се смята за несигурен и затова ще те изпратят за ново изследване. За да се определи дали имаш или нямаш агресивния ХЕР. От друга страна пък от този резултат ще се реши как точно ще продължи лечението ти.
Дори и на първото изследване да е негативен резултатът ти, можеш по твое желание да си направиш второ изследане. От този резултат също ще се реши как точно ще продължи лечението ти.
Друг е въпроса доколко тези изследвания не са повлияни от субективни фактори.
Лечението е скъпо и се заплаща от държавата. За справка в България с Херцептин се лекуват  60% от заболелите с РМЖ, докато в цял свят подходящи за този препарат са 20%.

Не се притеснявай! Дерзай! Важното е ТИ да си уверена.
Желая ти бързо оздравяване ! Simple Smile

# 447
Здравейте!

Нова съм във вашите редици. На кратко моята история. Аз съм на 26 години.През септември миналата година се наложи да направя аборт в 20 г.с по медицински показатели. декември напипах едно малко образувание в лявата ми гърда ( с големината на грахче). Обаче не му обърнах внимание.. Средата на февруари грахчето стана с размер на орех и бяха две. Започнаха да ме болят и да вдигам температура. Отидох на хирург и той ме прати на мамографска снимка. От снимката нищо не разбра хирурга. Взе секрет от нещото...Само разбра,че не е киста и каза да отивам да ме режат. Обаче аз реших да поизкам второ мнение. Отидох в София в "Панацея",там ми направиха ехография и мамографска снимка. Казаха ми,че трябва да се махнат нещата възможно най-скоро. Приеха ме в тамошна болница. Оперираха ме и махнаха двете неща. Показателите бяха лоши и затова минах онко комисия, и трите члена на комисията препоръчаха операция.  При втората терапия ми отстраниха лявата гърда и лимфните възли. Сега се възстановявам постепенно. Боли ме лявата ръка, но все пак моят операция беше преди седмица. Сега раздвижвам ръката, все още съм с един дрен от лимфните възли и след около седмица може би ще ми махнат конците. Предстои ми лъчетерапия и химиотерапия. Мисля на още едно място да  пусна документите си през онко комисия, за да кажат и според тях какви са най-добрите терапии,които трябва да мина.

Още не съм запозната с термините и стъпките,през които ми предстои да мина.
Надявам се да сте ми полезни и заедно да борим изпитанието, на което сме подложени!  Hug Hug Hug Hug

# 448
Здравей Карола,в момента единствената ти задача е да правиш правилно упражненията,които физиотерапевтката ти показва!Нали има такава в твойта болница?!Първите 1-2 дни болките са ужасни но това ти гарантира че в последствие няма да си дигаш ръката по различно от преди операцията и няма да имаш проблеми за в после с лимфната течност!Колкото и да те боли,стискай зъби и прави тези упражнения защото първите дни са важните!
За по-нататък ще имаш време да питаш и изчетеш всичко нужно!Успех!

# 449
Все още не съм ходила при физиотерапевт. Само различни лекари ми казват различни упражнения.. Все още ми е изтръпнала ръката от лакътя до рамото. Сигурно е нормално.

Общи условия

Активация на акаунт