Отговори
# 75
Здравейте момичета,

съболезнования на двете мами за загубата на близките.

Не съм писала от много време, започнах да работя от дома си и използвам всяка свободна минута, в която Мила спи за да седна на компютъра и да свърша малко работа.

Чета , че повечето сега започвате захранването и реших да споделя с вас моя опит - т.к аз захраних Мила преди доста време. От всички оризови каши, които сам давала на Мила, най вкусни са кашите на Милупа. Давала съм и на ХИП и на Хумана, но те са доста безвкусни и за да ги направя малко по желани от малката им слагах по 1-2 лъжички плодово пюре. така Мила ги приемаше по лесно.

За зеленчуковите пюрета - най лесно свикнахме с пюрето тиква+картоф на Хип, като преди това бях давала няколко лъжички само картоф, който не беше особено харесан от малката.
Сега най много и харесва картоф+пащърнак+карфиол /мирише ужасно от карфиола/. Вече си хапваме и месце пилешко, телешко и заешко.
Точно 3 дни преди да станем на 6месеца, Мила се отби, очевидно и кърмата ми беше доста намаляла и се видях в чудо какво мляко да и давам - изобщо не искаше да опита АМ, опитах с ХИП, Лактана, Аптамил - но не , не иска реве и това е. Реших да опитам с кисело мляко и УРА , толкова и хареса....
Сега се храним сутрин с кисело мляко, а вечер давам к.мляко + бисквита, от 2 дни започнах в 9.00ч да и давам и по малко попара - мисля че и харесва.

Дано с тази информация да съм ви била малко полезна. Утре сме на консултация и ще видим колко сме пораснали за последния месец.

Чакаме вече с нетърпение да се стопли времето и да ходим на разходки. Ако има мами които ходят в Южния парк, да пишат, да запознаем малките съкровища. Миналата седмица излизахме почти всеки ден, но беше АД предвижването, а и в парка не беше изчистено и се прибирах в нас като пребита не толкова от умора от вървенето, колкото от това че едва ли не се налагаше да нося количката.

Желая ви приятна, спокойна вечер!

# 76
Джадет, спокойно Hug. Не си направила нищо нередно. Нас са ни захранвали така, родителите ни също така са захранвани. И аз давам парченца. На Иво също съм давала, откакто навърши шест месеца. В началото повечето храни сварени или печени, след това и сурови.  Малки парченца.
Не си спомням обаче често да се е давил, приятелят му обаче непрекъснато повръщаше от парчета храна.
Славче, разсмя ме.
Ренка, сигурно можеш, ама нещо не ми се връзва като комбинация на вкусове. Не можеш ли да си направиш домашно картофено пюре. Честно да ви кажа, дори и да нямах домашни картофи, щях да си взимам и от магазина отсреща и да си правя. За картофите не бих се притеснявала толкова, че не са БИО.
Нещо щях да пиша, но Боби се събуди.
Чао засега, че е киселц.

# 77
Ние за сега само с домашно приготвени пюренца се захранваме. Обаче моето ще дойде лакомниче май, защото много й се услаждат. Въвела съм картоф, тиква, круша, ориз. каша, тиквичка. Днес пюренцето беше само от картоф и тиквичка, с мн малко копър вътре, и го изяде за 10-тина мин. Аз не вярвах, че ще хапне цяла доза - 140гр, но успя. Така заместихме обедното хранене, защото мъничето си иска.
Благодаря ви, че споделяте за храните, защото се ръководя основно от вас. Честно казано ми е притеснено да дам морков, защото нямаме домашни, а от купешките ме е страх. Приготвила съм пащърнак за следваща храна. Това нали е дългата сладка ряпа? Да не бъркам нещо? Купих си и уред за готвене на пара на Авент, но още не ми е пристигнал. След консултацията в средата на март, вероятно ще въведа месо. Много ми е приятно да готвя на мъничето като я гледам с каква охота хапва. Hug

Иначе днес е много кисела, трудно заспива. Все си мисля, че са зъбки. Това ме подсеща да поздравя Андрей за първото му зъбче. Кокетка, купихте ли бяла блузка? Wink При нас така се прави, за да са бели зъбките.  Hug

# 78
Galabina, сега ти прочетох поста  Cry Много съжалявам  Cry Съболезнования  Hug

# 79
Благодаря ви мили мами Simple Smile

Тара, доста ме успокои, аз най-много се тревожа да не й остават някакви лоши спомени. Например след първото ядене на морков, вече като види лъжицата, се обръща на една страна и не си отваря устата. Ще излезе претенЗия (както казваше баба ми) от моята щерка Simple Smile

Аз исках да повдигна един въпрос във връзка точно със захранването и домашното приготвяне на храна. Защо зеленчуците трябва да са варени, а не печени например? Може да ми се смеете, ама наистина не разбирам каква е разликата по отношение на термичната им обработеност, виж вкусовата разлика ми е повече от ясна.

Оф не ни стига трилъра с картофа (Славче, и мен много ме разсмя), ами и не е акала от вчера, което за нея е ужасно нетипично. И тука има едно сгъване на краката, едно опъване в шпиц, постоянен мрън и червенеене. Зор, зор, зор и накрая само една голяма пръцка и туй то. И така цял ден. Измъчи се душата.

# 80
И аз съм си задавала този въпрос. Според мен се предпочита варене, защото при тази обработка няма начин да се извади влагата, докато при печене това се случва. Освен това при варене остават част от полезните вещества във водата, с която се пасира. И чисто технологично е по-лесно да направиш гповече пюрета от варени плодове и зеленчуци, отколкото от печени, така си мисля...
 mime, да дълъг сладък корен е. Но не е ряпа, а прилича. Сигурно не си се объркала.
климс, забравих да честитя и второто зъбче на Никол.
dennip, как  ще си оставиш бебето навън ooooh! И това ти го казва продавачка в детски магазин.
Иво днес ми разправя за някакви зомбита, които бродят из градината. Хубавото било, че след като им даде омразното пиле с патладжан, не се ъпгрейдвали пак. Тъкмо видях пропастта между поколенията чрез  лексиката, и после ми каза, че зомбитата са уязвими и раними, и се успокоих. Не знам защо ви го разказвам, ама да си споделя. По цял ден с децата, за какво да разказвам.

# 81
  • София
Добър вечер момичета!

Galabina, моите съболезнования за дядо ти! Вярвай, че е отишъл на едно по-добро място!
Дидка, а за теб Hug По-страшно от това, което ти си преживяла няма.

Кокетка, честито зъбче на Андрей! Дано всички следващи да му се появяват лесно, без никакви проблеми.

За захранването - планове страхотни, ама без кръчмаря. Ани вече категорично не харесва оризовата каша, особено приготвена с АМ. Днес успях да я излъжа да изяде едва 1/3 от приготвената порция ( 50-60 мл. каша + 30-40 мл. круша), затова следобед и дадох още малко чиста круша за да не пропускаме деня. Утре ще опитам пак смес от оризова каша, този път с вода+круша и ако не иска, няма да я мъча повече.

И за да ви оправя настроението да ви поразкажа за нашите миризливи приключения с памперсите. От около седмица минахме на 4-ка, защото според мен 3-ката взеха да й стават малки. Пропуснаха ни 1-2 пъти по малко ако, също така забелязах, че вероятно и спарват на гръбчето( те са доста големи и стигат малко над средата на гърба) - от едната страна й се бяха появили подозрителни пъпчици , но днес окончателно се убедих, че още не сме дорасли. Такова голямо омазване направихме, че чак й се беше образувала като гърбица от пропуснато ако, почти до вратлето беше стигнало. Грозна работа за мама, а девойката се забавляваше, защото беше голичка и си махаше безгрижно с ръчички и крачета доомазвайки ситуацията. Та така...последва къпане, бърсане, мазане, пране на наакани дрешки. Пълна забава.

А вашите сладури вече започват ли да проявяват характер и глезене? Моята кукла вече се показва като абсолютна глезанка - гушка се, като и се спи или иска да я успокоя,; писка тънко, тънко, когато не става, както тя иска; заревава страшно, когато й правим нещо, което не й харесва, а след секунди отново се смее; гледа сърдито или ни избягва погледите, когато сме я разсърдили...

Искаше ми се да пиша още, но двойката се събуди и ме зове.

Хубава вечер от нас!

# 82
  • Варна
Здравейте!

galabinatankova, съболезнования за дядо ти!  Flowers Rose Flowers Rose

Кокетка, честито ви зъбче!  Hug Липсваш тук като не се разписваш.  Hug А направо не знам как успяваш и да работиш и да гледаш бебе. Аз едвам успявам да свърша някоя домакинска работа.  ooooh! Иначе за захранването аз днес дадох само 2 ч.л. пюре от тиква и това беше. Може би като въведа няколко неща ще давам по 1 лъжичка от новата храна и после ще дояждаме от старата. НО понеже само оризова каша е чла 2 седмици реших да не я предлагам 3та поредна седмица.

Мишчица, много хубаво и тъжно стихотворение! Hug Не знам дали синовете или дъщерите са по-близки до родителите, но знам, че едва когато имаш собствено дете осъзнаваш какво са правили родителите ти за теб.

dennip, тази продавачка е за  #2gunfire #2gunfire #2gunfire Аз ако съм и шеф и разбера, че се е държала така ще я уволня на момента.  #Cussing out

Raikony, аз направих пауза след оризовата каша макар че беше ясно, че няма алергия към нея. Мисля да правя паузи обаче между новите храни, които ще въвежданм по-бързо от кашата все пак. Но аз се страхувам от изява на алергия, а ако няма симптоми може би не е необходимо да се прави пауза.

jaded, много ми домъчна за теб как тъжно си разказала случката с картофа.  Hug Но и аз да кажа - Радина сигурно вече е забравила. Иначе и аз мисля да дам парченца сварени зеленчуци и да видя каква ще е реакцията. И аз четох същите неща, които и Тара споделя за Явор. Е , амлко ми е притеснено, но искам да пробвам да видя ще хапва ли самичка. Прегръщам те.  Ти си страхотна майка! Hug А за акането - Малена също пропуска ден , два и после има по-голямо количество. Не се притеснявай.

Славче, разсмя ме както винаги!  Hug Баща ми ми е топвал биберона в бира като са ме оставяли той да ме гледа. И той си признал на майка след определн брой години за амнистия. hahaha

Тара, благодаря ти, че се включи. Много окуражаващо относно захранването ми подейства постът ти.  Hug

Малена днес продължи с тиквата и вече е на новия си стол, който пристигна вчера. Засега съм доволна - изглежда стабилен и удобен. Купила съм пъщърнак и мисля да сваря и да и дам парченце да си хапва самичка. така мисля да дам и картофа и сладкия картоф, тиквичка, морков, а после и ябълка и круша. Изобщо мисля да комбинирам захранване водено от бебето и пюретата. Ама кръчмарят ще си каже дали ще ми излязат сметките.  Mr. Green

Хубава и спокойна вечер на мами и бебоци!

# 83
  • София
Момичета сега попаднах на тази петиция За обвързването на майчинските 2ра година и детските с МРЗ, така че който има желание нека я подпише  Peace
http://www.peticiq.com/majchinski

# 84
Здравейте и от нас!

Днес мъничка Сари става на шест месеца!
Едно такова ми е емоционално  newsm03
днес с татко си обиколихме тук два огромни бебешки магазина - ще рече човек, че нямаме нищо вкъщи, та днес точно пазарихме Simple Smile
всъщност, целта беше пъзел-килим, защото много исках да е розов; аз скоро видях едни подобия на четки за зъби, които са на различни етапи - както чесалките - от доста време ги търсех и виж, днес ги намерихме Simple Smile
и в този ред на мисли - купихме и кукце /гърне/ или както там му е термина /по настояване на таткото е на Бейби Бьорн, да си приличало с кенгуруто ни - мъжка логика си е това Simple Smile/ - някой пробвал ли е посядане на куку или не му е още времето?!?

на Сара давам по някакво скромно количество оризова каша около обедно време. Бих казала, че не я отказва, но все пак не знам 20-30 мл дали могат да се считат за основателно количество, та да реша, че и харесва Simple Smile по някое време започва да прави  smile3534, но не се е стигало до драматично цапане наоколо, така че вероятно сме си добре с това количество засега Simple Smile
напоследък Сари взе да заспива много категорично към 20-20:30 - което от една страна е добре, но от друга - не точно. а и това започване на деня в 6ч. сутринта направо ме съсипва, много ми е трудно с чак такова ранно събуждане... дори и сега си мислех, че просто задряма, а тя сериозно си заспа и я оствавих на спалнята - да нанка с татко си, който и похърква отстрани Simple Smile

Славка,   202uu за това, което казваш, че много се вманиячаваме на тема бебешко хранене. Преди беше написала нещо, което също ме впечатли 'купени, готвени, все тая, важното е да яде!' - права си, наистина! /не че и аз не се притеснявам и не го мисля постоянно, и затова ядем по 20 мл оризова каша веднъж на ден Simple Smile/

Tara, моите съболезнования.
Galabina, моите съболезнования.

# 85
Здравейте и от нас
Тара, galabinatankova съболезнования  Hug винаги е трудно в такива моменти и никога не съм знаела какво да кажа..
Кокетка честито ви зъбче,завиждам благородно, че ние сме толкова криви и вече нямам търпение и на нас да ни избие.

# 86
Здравейте мами! Да разкажа и аз за моите проблеми със захранването. Като ви четях как се притеснявате си мислех какво е толкова страшно - все пак имах опит о тдъщеря ми която на 02.03 ще стане на шест и е захранена по старата схема. С малкият реших да чакам -- т.к. е на кърма реших да захраня на пет месеца / навършени/. Така първо започнах с домашна тиква която се прие с охота.Така няколко дни - но нали бебо е с рефлукс и повръща - всичко ставаше оранхаво и реших да въведа кашата. Взех ориз на Лактана - но забележете млечна оризова каша защото си мислех че няма да имаме проблем. Така давам аз няколко дни и когато достигнахме количество около 50 гр какво стана - в момента в който изяде кашата бебо щелият се изрина около устата - червени петна и вътре пъпки - типичен кожен обрив. Щях да се побъркам. Вчера реших пак да дам каша  и резултатът е същият - просто явно сме алергични към млякото в кашата, което е голям проблем. Утре сме на консултация - да видим педито какво ще измъдри. И както е казано лошото никога не е само - не стига че е алергичен, но и кърмата ми изключително намаля - точно сега когато ми трябва. Затова имам питане към Консултантите по кърмене - как да стимулирам лактацията, толкова ми е необходима / Уточнявам че се храним и през ноща поне два пъти/ .

eli_krisi76, разбирам колко те е притеснила тази реакция към кашата. Уви, често се случва в каши, които да са за по-малка възраст по указание да съдържат сухо мляко. Все пак, добре е преди да се предприеме нещо или да се притесниш още повече, да посетите педиатъра, а също и детски алерголог ако се наложи. Също не е лоша идея от тук нататък да карате по-внимателно със захранването с по-спорни храни, да отложиш млечните за доста по-нататък, а ако предлагаш каша да е домашно приготвена или безмлечна. Може да е добра идея да направите няколко дни почивка със захранването, само на кърма. Надявам се скоро това да е само неприятен спомен, а ако се касае действително за алергия, бебето ти бързо да я израсте.

За поддържането на кърмата може да помогне зачестяването на кърменията, както и предлагането на двете гърди на едно хранене, ако до сега е било само едната. Възможно ли е притеснението ти около случката да е свързана с усещането, че кърмата е намаляла? Можеш да опиташ нещо, което според много майки върши добра работа за отпускане преди кърмене и съответно за създаване на максимално добри условия хормоните да си свършат работата. Можеш да си направиш чаша топъл чай или друга любима напитка, да вземеш горещ душ, ако това е възможно, да седнеш удобно, защо не и пред любим филм, хубава музика или книга, да погушкаш бебето си и без да бързаш и да се притесняваш да му предложиш да суче.

Чудесно е, че момчето ти суче и през нощта. А колко кърмения има средно за денонощие? Забелязала ли си промяна в количеството на мокрите пелени? Бебето ти получава ли друго освен кърма и нещата с които до тук си захранила?

Някои майки споделят положителен опит от някои храни, които им помагат в процеса на увеличаване на кърмата. Суровите ядки, житото, овесените ядки, сминдуха и анасона, бирената май и др. в една или друга степен могат да имат ефект. Но това е силно индивидуално и без засилена стимулация не може да се разчита само на храни.

Успех, ще се радвам да споделиш какво е казал лекаря и как се развиват нещата при вас  Hug

# 87
Славче, моя племенник обожава бира  Laughing Беше много малък, като протягаше към бирата на брат ми и те решиха да му дадат, за да види че е горчиво и да не иска повече. Дадоха му да си топне пръста в бирата и да си го оближе ииии... така му хареса, че вече пием бира тайно, защото ако види почва да реве и да иска  Laughing На празници му даваме по три топвания на пръстчето  Laughing После пък се огледа във виното на баща ми, защото той всяка вечер си пийва по една чаша и му дадохме едно топване и от него, като този път бяхме сигурни, че няма да му хареса, защото бира обичат май всички деца се оказва, но вино никое дете не е харесало. Да, ама не  Laughing И сега пие едно безалкохолно вино, дето аз съм си купувала, което има вкус едно към едно с греяно вино, но на практика е сокче  Laughing И само като дойде вкъщи от врата иска "бино"  Laughing

Кокетка, честито зъбче  Wink

Ренка, добре дошла  Hug Липсваше ни.

Джадет, за варенето предполагам, че на хората така им е по-удобно да се приготвят зеленчуците, че е най-лесно и бързо и за това, но при печенето стават по-вкусни, така че аз някои неща вероятно ще пека. Например картофеното пюре (не само за бебета, а по принцип) става много по-ароматно, ако картофите се изпекат цели с обелката във фурната (наподобяват на печени в жарава картофки) и после се смачкат. В педагогическото захранване, понеже детето яде от храната на възрастните, много често яде печени храни, защото много манджи се правят така - мусака, пиле с картофи, пиле с ориз, тиквички с ориз и т.н., да не изброявам. То аз нали такива объркани неща не ям, но заради Емо ще чопля и аз картофите от мусаката  Laughing Аз специално, ще ползвам уреда за готвене на пара, но само за храните, които на пара стават вкусни. За други, определено съм избрала печенето. Моркова, например печен ми е много любим (защото е мек, но и карамелизиран, а варен е само мек), така че Емо моркови ще яде печени или на крем супа. Тиквичката също май ще я печем, но например карфиол и броколи, ще парвя на пара или на крем супа. Аз като цяло не съм сигурна, че ще яде пюрета. По-скоро крем супички, защото аз много обичам и си правя непрекъснато и реално той по-нататък в живота си това ще яде, така че искам да свиква с този вкус и консистенция от сега. Също така обичам печени зеленчуци (и на фурна и на скара) и това също често ще хапва покрай мен. Така че май няма да се мъча с приготвяне на пюрета  Grinning

# 88
Много благодаря на всички за милите думи към мен. Не знам дали съм добра майка, но знам, че се старая да бъда, като цяло съм уверена в себе си, но има дни, когато нещо такова, направо ме вади от обувките ми и ме обхваща несигурност.

Валери, Тара, благодаря за отговорите за варенето-печенето. Така някак ми се потвърдиха и моите подозрения и хич няма да се знаимавам да варя (освен зеленчуци, които наистина стават вкусни така, както и ти Тара си писала, примерно карфиол). Варените моркови и картофи, особено като не са овкусени, не са най-вкусното нещо на земята. И това го казвам аз, дето съм невероятен фен на картофите и мога да се изхранвам само с това. Виж печеното картофче си е друга работа. Както и печеното морковче. Да вземем и тиквичките например: ами едно е печена тиквичка, друго е варена (бляк, това даже не мога да си го представя какво ще представлява, ако не е пасирано на крем-супа). Щом няма някаква жестоко уникална причина за варенето (като например "запазват се всички витамини и полезни съставки"), ще си приготвям храната, както според мен става по-вкусна (естесвено без пържене) и ще видим какво ще ни се получи.

Дани, честито и тук на порасналото Сари, да го нацелуваш от мен, това хубаво момиченце, с мъдър поглед. Няма майтап, мами, Сари има очи, които все едно са събрали вселенската мъдрост, гледа като голям човек... Да ти е жива и здрава!
Ние напоследък също се борим с режима. Сутрин се буди между 6:30 и 7. Засега успявам след 30-45 минути игра и приказки да я прилъжа да поспим още час-два и окончателно се излюпваме към 10. Вечер ме строява в 21 часа. Беше почнала и към 20:30 да мрънка и да иска да си лягаме и аз предприех следната тактика. Към 18:30-19:00 гледам умишлено да я приспя. Изкарва една дрямка (20-40 минути, няма значение, все е добре) и след това спокойно имаме време да вечеряме, да се видим малко с мъжа ми. Към 21:30 вече сме с пижамите в леглото и Радина почва да суче, понякога заспива на гърда, друг път се наяжда, приказваме си, четем приказки, пеем песни и се унася с биба. Зависи колко се е изморила през деня. Ето днес например заспа чак в 23 часа. Гледахме сериали заедно. Аз зяпам на компютъра, а тя до мен си смуче на жирафа рогчетата и приказва на героите от сериала  hahaha

Хайде сега ще се отнасям в страната на сънищата, нещо се изморих емоционално днес. Лека нощ!

# 89
Добро утро.
Дана, честита половин годинка на Сара. Да расте здрава, жизнерадостна и щастлива  bouquet
И Боби заспива рано, вече е буден. Всяка сутрин е така. Мен ме устройва, защото вечер и брат му заспива  към осем-девет. Бебчо може да спи сам по няколко часа след като е заспал, и реално имаме време с баща им да се видим сами докъм 23ч. -полунощ , когато Борис леко се размрънква и трябва да легне до мен, за да прекараме заедно остатъка на нощта.
Пав, много ми харесва този момент на очовечаване. До такава степен се пристрастявам да гледам как може да надскочи възможностите си, за да "каже" това, което иска, че не искам да го оставям и за минута, за да не изпусна нещо. Боби ни се кара, като не е доволен. Вика и размахва ръцете, нещо като тръскане надолу. Като се опитам да изляза от стаята, наддава вик мааааама и ако не се върна, се разревава. Като му намигам, се подхилква на една страна и се крие. Ревнува като се гушкаме с брат му, но не мога да разбера кой от двамата ревнува или накуп. Като види баща си наддава едно весело "ееееааааа" и ако не го вземе нависоко , започва да му се кара.  Може и да си въобразявам, но май  имитира физиономии. Голяма забава е. Повтаря някои звуци - например дигам телефона и казвам "ало" и той нещо такова ао.
Тара, като пишеш за този тип захранване, ми се приисква. Защото така детето от самото начало се научава да яде храната на мама и тати.  Но ми се струва по-труден контрола. Аз обичам да знам, че днес е изял препоръчителното количество протеини, белтъчини, витамини, зърнени и т.н за неговата възраст. Така ми е по.-спокойно. Освен това ми се струва и по-лесно да го нахраня навън, а ние летата ги прекарваме почти изцяло по разходки или в двора.
А иначе другото ми се струва по-естествено, по-близко на това, което са правили поколения преди нас. Но все пак трябва и храната да е съобразена с детето- не може вечно скара и салати.
Мишчица, бих подписала, ако вярвах, че можеше да стане. Последното вдигане на МРЗ го направиха с хиляди компромиси, конфликти с работодателите, и уж като антикризисна мярка. Затова и решиха  да не го обвързват със социални плащания.
малко Жан Рено http://www.youtube.com/watch?v=JbwPxEe4Xzk&feature=related

Последна редакция: ср, 29 фев 2012, 07:39 от valerie

Общи условия

Активация на акаунт