Отговори
# 525
Зелен дух, моля те кажи някой хубав сладкиш за диабетици! Майка ми е с диабет и все я изкушаваме с неща, които не са за нея. Тя ги прави, а не може да яде!
Все се каня да записвам като се получи нещо сполучливо и така си оставам с каненето. Конкретни рецепти за диабетици не използвам, а адаптирам някои, които стават за адаптиране. Като цяло замествам един продукт с друг, за сладост, понеже хем да избягвам подсладителите, хем да няма много захар, комбинирам и двете - слагам много малко захар и много малко подсладител и правя сладки десерти сравнително рядко. Но става, с адаптиране става. Записвам от кой продукт колко съм сложила, после правя изчисленията и знам колко ХЕ и калории има в едно парче. Торта съм редуцирала до 1 ХЕ парчето.
Конкретно най-много съм доволна от адаптирания лимонов чийзкейк, който правя - вкусен и ми излиза с малко въглехидрати и калории. лимонов чийзкейк - слагам обикновени бисквити или които намеря с най-малко захар, редуцирам количеството на маслото и отписвам бадемите, крема го правя без лимонов ликьор, а за сирене използвам смес от извара и друго сирене. Захарта от рецептата я замествам с малко подсладител, този сладкиш носи на "несладко" и мога да си позволя използването на подсладител в минимални количества.
От последните сладки неща, торта "Гараш" ми се получи много добре. Вместо захар за блата слагам съвсем малко подсладител, а за шоколада, аз вместо шоколад, правя един лайт вариант - с много малко масло, не добавям захар, много рядко малко подсладител, за да стане гъст добавям пудинг без варене (те обикновено са със захар и изчислявам, но като цяло захарта е в пъти по-малко от рецептите за шоколад), понякога за гъстота добавям смлени с робота обикновени бисквити или няколко смлени ореха.

# 526
  • на брега на реката
Снощи гледах по Утилисима Пекарната на Рудолф и си харесах едни Зееландси кифлички. Търся рецепта, пробвах с Гугъл , но нищо не излезе. Правят се на фитил, после на възелче, но преди това се навляжняват с четка и фитилът  се овалва със смес от канела, пудра захар и кафява захар.  Не можах да запиша точната рецепта, търсих и в сайта на  предаването, но нещо не се отваря днес.

# 527
Някой може ли да ми препоръча изпитана рецепта за шоколадово суфле с течен център?  bouquet

# 528

canu6a, да не би да става дума за тези Zeeuwse Bolus?

# 529
  • на брега на реката
точно това, но го търсих на български. Дано някой го преведе , че да ги пробвам. Благодаря!

# 530

Zeeuwse bolussen

3 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч. л. сол
2 с.л. сухо мляко
1 с.л. мляко
1 1/4 ч.ч. топло мляко
1 с.л. суха мая
6 с.л. разтопено масло на стайна температура

2 ч.ч. кафява захар
1 ч.л. (с връх) канела

Брашното, солта, сухото мляко и захарта се смесват в голяма купа. Маята се разтваря в топлото мляко и след това се добавя към сухите съставки. Тестото се меси няколко минути, а след това се поръсва с разтопеното масло. Меси се още около 15 минути, а след това се оставя в намаслена купа да втаса за още около 15 минути на топло място.

Втасалото тесто се разделя на 20 части. Всяка от частите се оформя като малка топка. Смесват се кафявата захар и канелата и всяка топчица се овалва в тази смес. Така оформените топки се оставят да втасат за още 15 до 30 минути.

От всяка топка се оформя фитил с дължина 17-20 см. Отново фитилите се овалват в захарта и канелата. След това от фитилите се оформят кифлички, ето тук е показано идеално как става. Кифличките се подреждат върху тавичка, застлана с хартия за печене или силиконова подложка, като се оставят по 2-3 см разстояние между тях. Отново втасват отново за около час, завити с кърпа.

Всичката останала захар и канела се напръскват отгоре върху кифличките. Пекат се в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 7-8 минути.

# 531
  • на брега на реката
Благодаря, много! Ще ги направя непременно, дано са вкусни! По повод на топчетата , снощи Рудолф ги оформяше с въртеливи движения на едната ръка , с по едно топче в двете ръце. За нула време оформи 20 еднакви топчета, почти идеално кръгли. Ще се пробвам и аз да се науча поне с дясната ръка.

# 532
  • Варна
Имам маскарпоне, чиито срок на годност изтича днес, а сме едва на половината кутия - т.е. към 250гр. Какво мога да направя с него? Не искам да е крем със сурови яйца. Все такива приложения намерих, където крема се прави със сурови яйца Sad.

# 533
  • в сърцето на държавата
момичета, кажете за козуначеното тесто   - някой пробвал ли е наистина да бие тестото в ценрофугата на пералнята-или това е шегичка??? И увива ли се в нещо-за да не се цапа пералнята???   

# 534
Момичета, търся рецептата за това https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/431457_3796 … 6_671440136_n.jpg от Йоли. Благодаря ви   bouquet

# 535
# 536
# 537
  • София
Гледам, че сте на вълна Йоли, та да питам опитните кулинарки- тези копчета шоколад с които тя готви, някакви по-специални ли са или си е най-обикновен шоколад?  И от къде се купуват?

# 538
Благодаря ви момичета, страхотни сте!

newsm74

# 539
  • София
Solar Wind , заповядай http://ellyganova.blogspot.com/2011/07/blog-post.html, тирамису без яйца.

Общи условия

Активация на акаунт