Дискова херния - 4

• 326 147
  • 733
  •   1
Отговори
# 525
3х10бр и след това всяка година по 10бр  Peace

# 526
  • Somewhere over the Rainbow
Привет Hug! Досега само тайничко ви четях, докато търсих вероятна причина за болките си в кръста. Сега официално подавам молба за присъединяване към вашата общност Peace. След преглед при невролог (мнооого, мнооого закъснял Embarassed) и рентгенова снимка, разбрах, че имам дискова херния, която по думите на невролога "е толкова стара, че междупрешленният диск просто липсва" #Crazy. Доста съм изплашена Sad. Предписа ми симптоматично лечение с Дексофен, Афламил и Тизанидин, след което физиотерапия. Болките ми за момента значително намаляха, но се чудя какво мога да направя в дългосрочен план newsm78. Поръчах си протеолитичните ензими, като мислих да направя с тях един курс (заради начална гонартроза на единия крак), но сега си мисля дали няма да навредят на дисковата херния newsm78. Много моля някой компетентен да ми отговори Praynig, че не знам "кой път да хващам".

P.S. Пропуснах да напиша, че съм на 40г. (ако има значение възрастта), макар че от написаното може да си помислите, че съм на много повече  ooooh!

# 527
Тук едва ли ще намериш компетентни,хората споделят собствен опит и това което са прочели някъде.
Лично аз си мисля,че би трябвало да си направиш ЯМР или поне скенер за да се види дали коренче се травмира от остеофит или от възпалена тъкан.Щом диска ти "липсва" със сигурност имаш остеофити(шипове).Ако шип травмира коренче,то едва ли ще ти помогнат ензими.По-сторо ще е нужно да се консултираш с неврохирург.
За ензимите може да питаш Пинко от другата тема ,но според мен едва ли ще ти попречат.Ако наистина диска ти си е отишъл,то съседните дискове са натоварени повече и трябва да се укрепват,ензимите + Хондроитин,МСМ,Глюкозамин,хиалуронова к-на и Омега 3 ще помогнат за това.Трябва са се укрепва и мускулния корсет-гръбните и коремните мускули,за да се поддържа правилната стойка.Инжекциите Discus Compositum или Discus Compositum N също биха помогнали.Ефекта,особено на първите,е като на НСПВ,но без лошите странични ефекти.

Не се мисля за компетентен,горното е само от личен опит.

Последна редакция: чт, 30 авг 2012, 00:40 от NikoDim

# 528
  • Somewhere over the Rainbow
NikoDim, благодаря за включването Hug. Да, наистина имам и шипове, но забравих да го спомена ooooh!. послушах съвета ти и писах и в другата тема Peace. С всички тези добавки, които ми препоръчваш вече съм се снабдила (заради коляното), но ще потърся още мнения докато се реша да ги започна Rolling Eyes. Благодаря ти още веднъж за споделения опит  bouquet

# 529
  • Другата България
Тук едва ли ще намериш компетентни,хората споделят собствен опит и това което са прочели някъде.

Много можем да поспорим дали хората тук не са компетентни..... Peaceно пък не само на мен, а и на много други именно те са помогнали, и именно от собствен опит и контакти с "компетентни" лекари......та за "некомпетентен" звучиш много......компетентно Joy Joy само да добавя, че не е късно и за санаториум, зависи какво физиотерапия е правена досега разбира се. Peace

# 530
Колеги, още един зов за помощ. Много от вас познават Биляна с ник "bubolina_80". Тя от много години страда от силни болки в кръста и левия крак. Опитвала е какво ли не. Правени са и досега 4 (!) операции, които, за съжаление, не са премахнали болката. Обиколила е всички възможни светила в България и всеки вдига рамене... Все пак се е намерил специалист и екип в Германия, които, след като са се запознали с медицинската и документация, са предложили решение на проблема по методика и с апаратури, които не могат да се намерят в БГ. Подробности за състоянието и медицинските изследвания на Биляна, за предложената оферта от германската клиника и предвидената манипулация, може да намерите тук:
https://www.facebook.com/DaPomognemNaBilana

За лечението и са необходими 16 000 евро, които Биляна не може да събере сама. Отскоро е открита дарителска сметка:
BG46UBBS80021083343930 / BIC: UBBSBGSF/ Биляна Георгиева Колева

Биляна е само на 31 години, а не може да води нормален начин на живот и да се грижи за детето си, както би искала всяка майка. Постоянната и нетърпима болка я съпътстват вече години наред. Нека помогнем да се случи така, че Биляна да не изпусне единственият си шанс. Благодаря предварително на всички, които ще се отзоват !

# 531
 Praynig Дано се намерят повече добри хора които да помогнат!

# 532
Здравейте,
Мисля направо да влизам в клуба, защото е безсмислено да подавам молба! Joy
Миналото лято сменях гума на работа и ме преряза кръста - едва останах прав да се измия. От тогава ме наболява..Зимата се наложи да насека 1/2 тона дърва на мамчето - е как точно тогава един циганин не видях #Cussing out! Полека взе да ме боли кръста - аз не спирам, почна леко надолу-аз пак не, докато не ги насякох и подредих. После леко ме наболяваше надолу крака, но за няколко дни отмина. Редно е да кажа, че съм с наднормено тегло и по тази причина тренирам много, с тежести-казвам го, защото сега ще Ви разкажа и нещо друго, но след малко. Случи се на няколко пъти след по-тежки тренировки да ме наболява, докато не стана цяла седмица, после две и накрая на невролог - Честито, двустранна дископатия Л5-Ес1 и други екстри + дископатия в шийната област и ошипяване по целия гръбнак. Казах си, че тая няма да я бъде и се разчетох, ама здраво! И не за доктори и хапчета, ами за коригиращи упражнения. И разбрах туй-онуй!
Чували ли сте за Anterior и Posterior Pelvic Tilt ? Май не! Има две големи мускулни двойки които предизвикват усукване в в областите които действат и ако всичко е наред се уравновесяват взаимно. От една страна дългия мускул покрай гр. стълб (erector spinae) заедно с илипсоас (това са два мускула-илиас и псоас) и ректус феморис (най-дългата глава на четириглавия бедрен мускул) се опитват да наведат тялото от кръста напред и да засилят естествената лордоза (извивката напред в кръста), а от друга страна дупето (глутеусите) + корема + външният и вътрешен облик (под паласките) се опитват да изгладят извивката в кръста и да наклонят торса назад. Аз съм с превес на първата двойка - преден наклон (anterior...). Лесно се установява с прост тест - заставате с гръб допрян на стена - дупето, плешките и главата трябва да са опрени, а краката на около 30 см от стената, но не много напред, а така, че да носят тежестта на тялото те, а не дупето на стената. В това положение помолете някой да се опита да пъхне дланта на ръката си зад кръста ви-ако не влиза цялата, а само няколко кокалчета всичко е ОК, но ако може да влезе навит на руло вестник имате преден наклон. Бременните и пълните е почти сигурно, че са в преден наклон. Това означава, че трябва да се засили двойката предизвикваща заден наклон и да се разтегнат (много внимателно) мускулите предизвикващи предния. Бас държа, че мускулите на дупетата и задните мускули на бедрата Ви са супер слаби!
Трябва да започнете съответни упражнения и болката като по чудо...изчезва или поне много се облекчава. Сериозно! Едно от упражненията е мост и мост на един крак, но за тях другия път, а има и по-сериозни движения. Предния наклон предизвиква и друга реакция - за да е стабилно тялото организма засилва естествената кифоза, т.е тя се увеличава, увеличава се и лордозата във врата. Все едно да натиснем отгоре буквата S. Един кинезитерапевт, в американски форум забеляза, че при криза ( болки в кръста от дископатия) се увеличава лордозата в кръста. Оказва се, че вследствие прекомерно опънатите и слаби еректори, за да увеличи стабилноста на гр. стълб се товари мускула, който го стабилизира при странични наклони в кръста - той е от двете страни на гр. стълб и се нарича Quadratum lumborum. Той се контрахира извънредно и предизвиква допълнително увеличение на лордозата, ерго болката. Може да се разтегне, т.е отпусне - лягате на една страна, навивате на руло хавлия и я слагате под паласките, а краката в ножица, свити в коленете, като стъпалото и коляното на горния крак са зад долния - 4 часа го е мислил човека как да се разтегне! Grinning При това положение изтръпването на краката ми отшумява - на съответната страна, но се прави и за двете. Има още мноого за писане, но няма време. Дано съм разпалил любопитството у Вас и започнете и сами да четете. При възможност ще пиша за упражненията и ще дам линкове!
Късмет!

Последна редакция: нд, 02 сеп 2012, 15:44 от suza

# 533
Добре дошъл в клуба, suza.

Малко сложно ми стана от всичко, което прочетох, но си признавам, че съм невеж в тази материя.
Само че имам една забележка. Няма как да поставяме всички с проблеми в гръбнака под един знаменател. Зависи какъв точно е проблема-дискова херния, сколиоза, шипове, листеза, дегенеративни проблеми, счупване на прешлени... Осен това зависи много на кои нива е-ниско, високо; ако е херния, зависи накъде е излязла, какво точно и как притиска... и хиляди други. За лордозата (първо зависи дали говорим за шийна, или поясна), пак има различни аномалии. При някои тя е изгладена (изправена), при други, напротив-увеличена. И в двата случаи имаме аномалии, но това е един вид защитна реакция на организма, който се стреми да компенсира компресията върху определена нервна структура и невинаги насилственото коригиране на лордозата е правилно, може да се получи обратен ефект.
Упражнения има много и различни, като универсалните от тях са предназначени за засилване на мускулатурата, потдържаща гръбнака. И пак с уговрката, че не всяко упражнение е подходящо за всеки. Най-добре е те да бъдат показани на всеки индивидуално от опитен кинезитерапевт.
Радвам се, че ти си открил правилната терапия за теб и това ти действа положително. Виждам, че си навътре в нещата и е хубаво да споделиш някои упражнения, които смяташ, че са подходящи, пък който иска, нека пробва за себе си. Съгласен съм, че физическите упражнения са може би най-важната част от лечението и рехабилитацията.

# 534
suza, добре дошъл!
Много заинтригуващо наистина. С течение на времето и аз си изработих комплекс упражнения, който ми помага за болките в гръбната. Чакам с нетърпение линковете. Аз също имам дискова херния на шийните прешлени и цялата съм ошипена.  Ще моля  и за нея да дадеш линкове. И за там имам комплекс упражнения, но установих, че някой от тях засилват болката в шията, а не я облекчават и съответно спрях да ги правя.

# 535
suza, привет ! много се радвам,че има и други като мен,дето приемат проблема като чисто "механичен"- т.е- всичко е резултат от някакво неправилно движение в тялото и се стремят да го коригират с противостоящо действие.....благодаря за информацията за двата мускула и  промяната в кифозата и лордозата при стремеж към промяна на едното от тях....Като проимах проблема се бях панирала,депресирала и т. н тотално,като мислех,че това е края на двигателната ми активност, но реших/прозрях,че  тъй като проблемът ми се появи  като резултат от физически упражнения- ами пробвах по същия начин да се и лекувам....ами- да - получи ми се добре...и сега не спирам да си разтягам гръбнака и да го усуквам според усещанията си..всяка сутрин...а лекарствата...те са допълнение...Поздрави  Hug

...и пожелавам на всички да успеят да си заякчат мускулите около гръбнака/точно с упражнения,за които спомена  и Суза- за стягане на дупето и краката/ и ще видите,как и причините за появата на нашите хернийки ще намалеят значително..Бъдете здрави ,приятели Grinning....

# 536
..Всичко ,което пишете е добре,и се радвам,че някои сте се преборили и намерили начин..,Но.аз ,която не съм от Хората физически натоварено..работя преподавател..и не извършвам физич.тежка дом.работа..и сега в отпуск..а вече 50 дни започвайки с болки в рамо ,нещо нормално за мен често се схващам та кой не..и от горещините ,течение..си казах настинала и си имам едно плекситче и започнах да си пия хапове..после инжекции.,но не минава болки ужсни и от там на познат ортопед изпрати ме на Неврохирург снимки след седмица направих ямр..и се установи :ЯМР:Лявостранна медиоларетарлна дискова протрузия VC5-C6
Шийна остеохондроза VC5-C6....и още куп др..изглАдена шийна лордоза..и тн..започнаха се отнново инжекции минах на морфин..лежах в болница ..вливания...сега съм у дома .Така,че права е г/н г/жата де пишат всичко е строго индивидулно..как да въртя шияя и правя упражнения и да вдигам ръка..от 30 дни съм и с яка на врата .И МИ КАЗАХА ПЪЛЕН ПОКОЙ..ВСИЧКО Е ТОЛКОВА ОБЪРКВАЩО..СЕГА започнах и леки масажи с гелове..та незнам кой път да поема..ЯВНО ШИЙНА ДИСКОВА ХЕРНИЯ +шийнаОСТЕОХОНДРОЗА са по рядко срещани ..и тук по рядко чета за тях. Моля да ми извините запр.грешки ,но трудно пиша..КЪсмет и по малко болки пожелавам..пс..поръчах си и чакам И инжекциите   discus compositum n mit kalmia....от германия.,ако някой с шийна ерния си ги е бил да сподели..,че ме малко бъз..близки мои не се наемат да ми ги бият

# 537
Текс, аз не съм някое гуру в областа на рехабилитацията, а просто споделям моя опит! Дори ще разкажа как започна това. В тълкуванието на рентгеновата снимка пишеше - изгладена естествена поясна лордоза и аз като стар бодибилдинг плъх започнах да я "засилвам". Това ще рече, че започнах да правя силови упражнения за квадрицепсите на краката,, еректорите на гърба и активациии на илипсоас. Около седмица бях добре и си рекох, че съм на прав път и всичко е супер...Да, ама не! Много скоро започна пак да ме боли и този път можех да го свържа пряко с упражненията. Разчетох се пак - правих тестове и разбрах, че в крайна сметка независимо колко са слаби мускулите формиращи предното усукване, все пак техните антагонисти са по-слаби. Реших да пробвам и започнах само упражнения за дупето и корема. Ами спря да ме боли! При изпълнението на упражненията за глутеусите много, ама много трябва да се внимава да не започне да се стягат и еректорите, защото много лесно могат и те да вземат участие в движението и тогава след тренировка започва да боли! Затова, както се казва в онзи спортен форум - упражнения много, но всеки сам трябва да намери кои работят за него и как да ги изпълнява, че да стане това. Има и много хора постигнали подобрения постепенно за 6 месеца с йога комплекси! Основната идея е, че не дадено физическо усилие е предизвикало проблемите с дисковете, а кои фактори са предразположили това да стане! Или още как си си постлал пътя за да се стигне до там! Работиш седнал ли ( т. нар. desktop guy ), имаш неправилна стойка или друг проблем. Затова именно става въпрос! А не да доизглаждаме допълнително изгладената лордоза, например, защото пак напук на всичко именно хората със засилен преден наклон са по-облагодетелствани при вдигането на тежки предмети. Ама имат дископатии, нали!

Аз може би избързах, като дадох тази информация, защото сега си давам сметка, че тук едва ли всички се занимават ежедневно с фитнес и е по-добре ( задължително е! ) да започнат с упражненията от линковете в началото на темата. Идеята е за хората които имат двигателна култура и знаят какво е да спортуваш с тежести.  За останалите е много по-добре просто да увеличат движението, ако е възможно. Ето линк към Magnificent mobility - http://www.scribd.com/doc/40389973/Magnificent-Mobility-E-manual - на английски е, но има картинки и преводач в гугъл. Тези активации и движения могат да се изпълняват от всеки, че и по два пъти на ден. Ето и статии за Anterior i Posterior Pelvic Tilt:
http://taylorednutrition.tripod.com/adjustingpelvictilt.html
При засилена кифоза - http://www.livestrong.com/article/388994-exercises-for-thoracic-kyphosis/ - да не забравяме, че първоизточника е предното усукване ( натиснатото S ); Още - http://www.t-nation.com/free_online_article/sports_body_training … al_that_hunchback
Ето едно ръководство точно за оценка на стойката и други дефекти - подробно обяснено кое как. Необходимо е да си направите снимки, но по-добре сами вижте. По-надолу за всеки проблем са дадени номерата на упражненията които го коригират. Линк за изтегляне - http://dox.bg/files/dw?a=da6712b2a0.

Има и "тежка артилерия", но не смятам, че е за този форум. Ако все пак има желаещи....

ПП За съжаление всичко е на ингилизки, но пък и аз не съм професионален преводач...Съжалявам!

И за последно да подпаля огъня, както се казва Grinning: Правилното хранене е в основата на всичко! Имаме проблеми със стойката, ерго мускулите защото те са постоянно без енергия - въглехидратното хранене предизвиква постоянно отделяне на инсулин, а в негово присъствие ни да се използват складираните въглехидрати, ни да се посегне към мастните депа. Около нашите мускули е фрашкано с енергия, ама организма няма как да я достигне, защото се храним "пълноценно" според нашите доктори. Ето един преподавател в реномиран университет какво казва по въпроса. Клипчето е със субтитри и е много интересно. Задължително за гледане до края !
http://vimeo.com/43334823 - по-специално от 11мин и 30сек.

Последна редакция: пн, 03 сеп 2012, 01:16 от suza

# 538
suza, сложи и тежката артилерия.
Леле, с тази бодибилдинг терминология ми се разказа играта да ходя да питам чичко Гугъл за кой мускул точно говориш.

# 539
Здравейте!

Някой да има 1 кутия/ 10бр инжекции Discus compositum N, за продаване ?

Общи условия

Активация на акаунт