Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява програмата ПРО на НОИ?
Какво е ЯМР и как се прави?
Какви са методите за лечение на дискова херния и какви са консервативните лечения за дискова херния?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява програмата ПРО на НОИ?
Програмата ПРО на Националния осигурителен институт (НОИ) е предназначена за балнеолечение и рехабилитация, насочена към лечение и превенция в специализирани болници и санаториуми. Тази програма предлага възможности за рехабилитация и лечение на различни здравословни проблеми, включително дискова херния и други мускулно-скелетни заболявания. За да участват в програмата, са необходими направление от личен лекар, лична амбулаторна карта и/или медицинска документация, доказване на здравословното състояние (епикризи, изследвания, снимки), скенер (ако е приложимо), ЯМР (ако е приложимо) , документ за удостоверяване на осигурителните права за последните 6 месеца и резервация в съответния балнеохотел или Специализирана болница за рехабилитация.
-
Какво е ЯМР и как се прави?
ЯМР, което означава ядрено-магнитен резонанс, е техника за създаване на подробни изображения на вътрешните органи и тъкани. За да направите ЯМР, трябва предварително да си запишете час в специализиран медицински център или болница, който разполага с необходимата апаратура за извършване на процедурата.
-
Какви са методите за лечение на дискова херния и какви са консервативните лечения за дискова херния?
Лечението на дискова херния може да бъде консервативно или хирургично. В консервативното лечение се използват нестероидни противовъзпалителни лекарства, аналгетици, физиотерапия, балнеолечение, ЛФК, озон терапия, акупунктура и хомеопатични инжекции като Discus Compositum N и лечение с протеолитични ензими. Хирургичното лечение се налага в случаи на тежки увреждания или когато консервативните методи не доведат до подобрение. Консервативното лечение на дискова херния включва използването на нестероидни противовъзпалителни лекарства, обезболяващи, физиотерапия, балнеолечение, ЛФК, озон терапия, акупунктура и хомеопатични инжекции като Discus Compositum N и лечение с протеолитични ензими.
-
Как мога да отида на балнеолечение?
-
Какви са препоръките за избор на стол при проблеми с гръбначния стълб?
Значително по-добре съм! Имаплантите не ги усещам отдавна. Все още имам проблеми, разбира се. Парезата ще се лекува още дълго време, но голяма част от чувствителността ми се върна. Реагирам на промените на времето, което е нормално. Имам ограниченя в някои движения, но с времето и тези ограничения изчезват, та се надявам да се разделя с 90% от останалите. Няма как да съм като 15 годишна гимнастичка, най малко на килограми не го докарвам