Дискова херния - 4

• 328 524
  • 733
  •   1
Отговори
# 360
  • София
От утре съм на физиотерапия със "Скенар", дали не е поредната лъжа..но ще опитвам всичко.

румид, чудесна информация, благодаря!

# 361
румид  Hug

Между другото,в Русия едно МРТ изследване с модерен апарат струва само 50 евро. Дори са ме доставили до медицинския център с колата и са ме върнали след това. Направо се изумих и се ядосах на нашите цени от 250 лева  #Cussing out

Де да бяха 250 лева масово, пак добре щеше да е........но масово са 300.

# 362
От утре съм на физиотерапия със "Скенар", дали не е поредната лъжа..но ще опитвам всичко.

аз пък току-що се връщам от първата си  ...екстензия....приятели, залата и масата, които видях и където лежах ми се сториха просто ...инквизиционни..не знам,защото бях предубедена към тази процедура ,или наистина я усещах,но ми се струва доста агресивна и разтяга горните ,а не долните/където ми е проблема,всъщност/  прешлени...четох тук,че слагали тежести някакви- при мен нямаше нищо такова-само ми вързаха раменете с едни колани и наклониха масата, за да се осъществи тази есктензия...издържах около 5 мин - усетих разтягането, но горе../не знам дали беше болка това/....но след като станах и се пораздвижих с моите си упражнения- тогава се п очувствах вече по-добре....Мисля,да я прескоча утре/екстензията/...упражненията ми имат същия ефект,впрочем....Друго ,което ми назначи физиотерапевтката- са 2 процедури с ток- едната е ИФТ/дано не греша/, а другата- въобще не я разбрах- ще ги започваме утре.....така с моите първи изживявания относно тези процедури.....но вида на залата и масата за екстензии ще останат трайно в съзнанието ми ooooh!

предубедеността ми относно това изкуствено разтягане идва от предварителните ми разговори с някои компетентни- че ,ако не се прави правилно- ефекта е с обратен знак Crazy..а тук не искам да експериментирам....Поздрави от мен към всички вас с пожелание за свеж и без болки ден   bouquet

редактирам се,за да допълня назначените процедури с ток -  средночестотен и високочестотен ток, които кръвоснабдяват  съседните мускули и стимулират втечняването на хернията и така по-лесно тя се репонира......

Последна редакция: вт, 03 юли 2012, 15:56 от румид

# 363
Да споделя и аз впечатленията и преживяванията си от последния месец.

1. Няколко посещения на кинезитерапевт Петър Нинов.
По-скоро психологическа помощ, но и ми помогна малко да се понамали болката и да се раздвижа (едвам ходех, когато отидох при него и въобще не можех да си движа главата - след второто посещение можех да си въртя врата).

Седмица-две по-късно обаче се натоварих - всичко ме болеше и отново едвам се движех.

2. Приеха ме с направление №7 в болницата по рехабилитация и физиотерапия в Овча Купел.

Останах приятно изненадана - болницата е ремонтирана, чиста, всички са много усмихнати, любезни и с желание наистина да помогнат.

Назначиха ми в началото електростимулация (ТЕНС), ултразвукова терапия с диклак, класически масаж и ПИР (пост изометрична релаксация).
Първите два дни не правих ПИР, на третия ми направиха и... стана страшно - изключиха ми ръцете - не боляха много, но просто не можех да ги управлявам, не можех лъжица даже да държа - трепереха ужасно и нямах абсолютно никаква сила и контрол над тях.
Всички се стреснаха доста, спряха ми ПИР-а, назначиха позиционна терапия след останалите процедури - ръцете ми се оправиха за два дни.
Електро-терапията, ултразвукът и масажът ми действаха добре. Макар бавно, имаше подобрение. Като цяло обаче състоянието ми не беше цветущо.
Наложи се да продължим. Взех направление за рехабилитация по НОИ и продължих още 10 дни.
Продължих с електро-терапията, ултразвука и масажите, назначиха ми и ЛФК.
Зачислиха ме обаче при един рехабилитатор... който се опита да ми прави екстензии, нямаше нищо общо с физкултурата (очаквах само леки упражнения, които аз да правя, а не да ме дърпат и усукват). Направих 1 "ЛФК", не се почувствах добре, споделих на следващия ден, уж по-леко и по-различно нещо приложи, но отново станах по-зле и отказах по-нататъшни упражнения с екстензии, дърпания и усуквания. Като цяло започнах да се подобрявам.
Последните 3 дни моят масажист излезе в отпуска и го замести негов колега - напълно незрящо момче, прилагащо точков масаж, акупресура. Буквално за 2 дни се чувствах като преродена. Златни ръце има това момче! Дали заради натрупването на процедури, дали от акупресурата, но за последните 2-3 дни резултатът и подобрението бяха в пъти по-осезаеми от предишните 15 дни.
Сега, тъй като има възможност и без направление, а срещу заплащане да се правят процедури там, смятам поне веднъж седмично да ходя на масаж, а живот и здраве - пролет и есен да си карам пълна програма по 7-10 дни.

Рапорт даден!  smile3519

# 364
При повечето алтернативни лечения /т.е. без операция/ има първоначален ефект на усилване на болката.
ЛФК е основния и механично обоснован метод за да може тялото само да се ОПИТА да преодолява болката и да намали компресията на дисковете. Заздравяването на съответната мускулатура води до изправяне на стойката и намаляне на компресията, възможност мускулите сами да носят тежеста на скелета и тялото.

За съжаление, за да си заздравим мускулния корсет ни е необходимо много упорство и ВРЕМЕ. Няма как за 10 дена нещата да се подобрят.

румид

Екстензия на вратът ли ти правиха и каде?
Аз съм много доволен т лумбалните екстензии във водна среда във Павел Баня и след 21екстензии за месец и половина и последно 84кг на опъване съм доста по-добре. Там се прилагат и за шийния дял водни екстензии, а във водна среда е много по леко и успокоително.

# 365
Най-вероятно,екстензиите които са и правили са сухи.Аз нямам лични впечатления от тази процедура.Виждала съм едни маси,на тях връзват пациентите и ги разтягат  Sad...На мен лично такива процедури,на които ще съм вързана и "безпомощна "ми се виждат страшни   ooooh!
Страхувам се и от мануалната терапия,че усукването ме е водило в неврохирургия...
Колкото и странно да ви звучи,към днешна дата бих предпочела да ме оперират,отколкото някой рехабилитатор да си прави експерименти с гръбнака ми  Naughty

# 366
При повечето алтернативни лечения /т.е. без операция/ има първоначален ефект на усилване на болката.
ЛФК е основния и механично обоснован метод за да може тялото само да се ОПИТА да преодолява болката и да намали компресията на дисковете. Заздравяването на съответната мускулатура води до изправяне на стойката и намаляне на компресията, възможност мускулите сами да носят тежеста на скелета и тялото.

За съжаление, за да си заздравим мускулния корсет ни е необходимо много упорство и ВРЕМЕ. Няма как за 10 дена нещата да се подобрят.

румид

Екстензия на вратът ли ти правиха и каде?
Аз съм много доволен т лумбалните екстензии във водна среда във Павел Баня и след 21екстензии за месец и половина и последно 84кг на опъване съм доста по-добре. Там се прилагат и за шийния дял водни екстензии, а във водна среда е много по леко и успокоително.

zoomi , отн  ЛФК-то  аз се убедих,че това е най- естествения  и най-силно работещ метод за справяне  с проблема...и  е нужно доста време,за да заякнат въпросните мускули....
  отн екстензията - "суха " беше, на една маса /Аhа явно го знае това  Grinning /  сложиха възглавница върху гърдите ми  и върху нея сложиха коланите,с които да закрепят раменете ми да не се движат надолу....наклониха цялата маса,на която лежах и така тялото ми от собствената си тежест се опъва надолу...тук е важен ъгълът на   наклона на масата,мисля/ а това явно зависи от теглото на пациента/,щото в началото  рехабилитаторът ме наклони доста  и аз след 15-20сек усетих напрежение в гръбнака си ,но в горния му отдел , и казах това...намали наклона и усещанията ми значително се промениха....така,че- който му предстои такава процедура -да ен си мълчи ,ами да се усеща и да реагира навреме.....

aha  , не можах да издържа това психическо напрежение докрая му, - по едно време дори се разплаках ....стори ми се просто зловещо....макар,че не ме боля/щото се оплаках в началото,разбира се/, но факта,че лежа на тази страшна маса и ме връзват с някакви колани като за инквизиция ми дойде в повече и реших,че този ефект мога да си го постигна и у нас...всеки  сам избира  на какво да се подлага,съобразно отношението към тялото си....явно има начини за справяне с нашия проблем, но трябва време и постоянство.... Simple Smile

# 367

Страхувам се и от мануалната терапия,че усукването ме е водило в неврохирургия...
Колкото и странно да ви звучи,към днешна дата бих предпочела да ме оперират,отколкото някой рехабилитатор да си прави експерименти с гръбнака ми  Naughty

това усукване знаеш ли защо те е водило в Неврохирургия Laughing- защото /днес ми го обясниха това Crazy/ -  херниите/ядрото на диска, разкъсало фиброзния пръстен и излязло извън диска/ могат да са медианни и латерални,в зависимост от локализацията им - медианните излизат в средата и могат да притиснат гръбн.мозък- тогава стават парезите и затова са по-неблагоприятни за корекция от масажисти и други мануални терапии- няма гаранция,че като те усуче -няма да се притисне гръбн-мозъчната течност.....Латералните хернии излизат встрани и притискат нервните коренчета и там е сравнително по-благоприятно за мануална терапия...вероятно твоята хернийка е  медианно разположена и затова ти е създала този проблем  Confused...дано ме разбра....

п.с: нали се сещате,че това,което написах горе е изключително като от пациент на пациент...  Sunglasses

# 368
  • Другата България

аз пък току-що се връщам от първата си  ...екстензия....ако не се прави правилно- ефекта е с обратен знак Crazy..а тук не искам да експериментирам....Поздрави от мен към всички вас с пожелание за свеж и без болки ден   bouquet
Къде ги правиш тези екстензии? newsm78 а това за обратния знак е вярно, тук има много изпатили хора ако искаш се върни назад и прочети Peace

# 369

аз пък току-що се връщам от първата си  ...екстензия....ако не се прави правилно- ефекта е с обратен знак Crazy..а тук не искам да експериментирам....Поздрави от мен към всички вас с пожелание за свеж и без болки ден   bouquet
Къде ги правиш тези екстензии? newsm78 а това за обратния знак е вярно, тук има много изпатили хора ако искаш се върни назад и прочети Peace

..във физиотерапевтичното отделение на МБАЛ ...ами- да- усетих аз,че може и да има обратен знак ефекта, ако пациентът не усеща тялото си в този момент....и разчита само и единствено на рехабилитатора/който не може да знае как се чувствам аз от случващото се,тъй като е извън тялото ми- уф,че го обясних..... Crazy/......може би тук е разковничето за последващите проблеми....но за себе си реших да прекратя тази процедура,като ненужна за мен ,тъй като я заменям с упражнения.... Simple Smile

# 370
  • Другата България
Аз отидох в Павел Баня специално да видя как се правят тези екстензии /говоря за водни/ и да ти кажа на мен също ми се видяха .....страшнички, а там са и с тежести  newsm45  масово ги изписват и гледам, че хората ги правят, но има и много препатили, знам ли и аз, зависи от рехабилитатора също /пак по мое мнение/ Thinking .На мен не са ми ги изписвали досега.Аз съм с медианна херния bowuuвъздържам се от масажи, въпреки че досега добре съм се чувствала след направени такива.Повече упражнения,аеробика и процедури два пъти годишно. Peace

# 371

Мале, мале малееее. Чудни преживявания   Confused
Дано да има траен ефект и ако успееш да не се презорваш - екстра ще е

Успех от сърце   bouquet

# 372
Аз съм с медианна херния bowuuвъздържам се от масажи, въпреки че досега добре съм се чувствала след направени такива.Повече упражнения,аеробика и процедури два пъти годишно. Peace
[/quote

.. и аз  Grinning....отн упражненията- трябва да се правят плавно и с мисъл към гръбнака/ аз сега стягам гръбните мускули и раздвижвам прешлените у нас /...аеробиката не ти ли идва малко "рязка"..аз щото не смея да се отпускам в по-харт ритми...."танцувам" като балерина- с изпънати рамене,плавни и внимателни движения..ама това пък добре се отразява на външния ми вид...процедури къде правиш- в санаториум, или в клиника?..

# 373
  • Другата България
Аз съм с медианна херния bowuuвъздържам се от масажи, въпреки че досега добре съм се чувствала след направени такива.Повече упражнения,аеробика и процедури два пъти годишно. Peace
[/quote
.. и аз  Grinning....отн упражненията- трябва да се правят плавно и с мисъл към гръбнака/ аз сега стягам гръбните мускули и раздвижвам прешлените у нас /...аеробиката не ти ли идва малко "рязка"..аз щото не смея да се отпускам в по-харт ритми...."танцувам" като балерина- с изпънати рамене,плавни и внимателни движения..ама това пък добре се отразява на външния ми вид...процедури къде правиш- в санаториум, или в клиника?..

Ами веднъж в санаториум и веднъж в нашата поликлиника 7+7.А за аеробиката какво да ти кажа.....инструкторката ми е приятелка, и когато усетя, че някое от нейните упражнения ме товари си правя от запомнените в санаториума или от тези тук във форума. Някой са подобни и много добре ми се отразяват на гръбнака.Но всеки път след криза се заканвам, че ще си правя сама в къщи и досега...... smile3507 Outta Joint та затова там ми е добре. Peace

# 374
Мамма,като те видях,че си писала и се сетих,да ти благодаря за препоръката за анатомичната "подпиралка" за кръст.....Откак си я взех,направо се родих/особенно в колата,щото като ми се схване всичко и ставах опасна за движението....вечно спирах да се раздвижвам,а сега нямам този проблем/.

Общи условия

Активация на акаунт