ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК 2

• 226 635
  • 770
  •   1
Отговори
# 645
При децата е различно. При 50% се дават същите пари, които се дават и при 90%  Peace

# 646
Ън , детето ни е с 50% ТЕЛК и му се полага добавката от 240 лв, двойни детски и интеграционни. Изплатиха ни и 3г. от датата на раждане, т.е. дата инвалидизация. Така че полагат се и при 50%.

Milanova Viki , разбирам опасенията ти ако обжалваш, но щом имате епикризи, които доказват датата на заболяването, смятам, че обжалването трябва да се оправдае. Ние не сме се занимавали с обжалване, понеже при нас този проблем го нямаше, но не бива да се губи тази сума, при положение, че ви се полага ...  Close

# 647
  • Mediterraneo
Мисля, че имам основание да обжалвам датата, но ме е страх да не се заядат и да намалят процента. Може ли да се обжалва само датата на инвалидизация?

Обжалвай, разбира се! Щом имаш епикризи...

# 648
 При мен се получи абсолютно същата ситуация и си ми казаха на ухо, че ако обжалвам ще ми намалят процентите и затова реших да не си правя експерименти. Успех !

# 649
здравей темами днес се явихме с моето дете на телк понеже има броннхиална астма инаправо съм потресена детето ми е от 3 години дспансеризирана и пие лекарства а днес и казаха че няма никаква астма 0% през цялото време ми крещя докторката бях много възмутуна едната нищо не каза но другата вика ли вика според вас може ли някаде да се оплача от това отношение ,ние имаме още една диагноза леко умствено изоставане и сега чакам да ми пратят писомо да се явим на телк за него и направо ме е страх и се чудя дали да отида ,моля за съвет

# 650
  • Mediterraneo
При мен се получи абсолютно същата ситуация и си ми казаха на ухо, че ако обжалвам ще ми намалят процентите и затова реших да не си правя експерименти. Успех !

Ами точно на това се разчита- че всички ще си мълчат от страх да не се влоши положението...

# 651
 Тук ще отговоря както и преди: ОБЖАЛВАЙТЕ! Винаги има смистъл!!
Но този път ще отговоря метафорично, и да но бъда разбрана. На един семинар Нийл Уолш казва: "Изборите които правим в живота си винаги са провокирани от два мотива: СТРАХ или ЛЮБОВ!"
А аз ще кажа от пиедестала на собтвебия си опит - винаги когато съм правила избор от страх съм била в губеща позиция. А когато е от любов - никога не съм била подвеждана от съдбата!
А какво по-голямо основания от любовта към детето си!?!

# 652
Здравейте, с едно питан и моля, за разяснение ако може.

През 20,декември 2011г, на свекърва ми ѝ дадоха ТЕЛК- 60% за 1 година( Шизоафективно разстройство,депресивен ти). Тя, съответно не подала документите в НОИ и така.....до тази година- 2014 г. По нейна вина,не се е явила на ТЕЛК.

на 5 ,март 2014 се яви и ѝ дадоха 80% за три години- Параноидна шизофрения.
Едва на 14 май 2014 год внесохме в НОИ документите за пенсия. Днес имаме превод само 300лв,,,има много стаж. Питах в НОИ ( понеже писмото е дошло и върнато, та сега го нямам,за да прочета), та в НОИ ми казаха, че е изплатено от 14,май,2014г ( дата на подаване на док. и е минимален размер). До 4 месеца ще получи реално изчислена пенсия.........

Питам ги, а и Вас:  Защо след като ТЕЛК решението е от 5 март 2014год, то пенсията е от 14,май,2014 год,,,,когато са внесени в НОИ док. за пенсия?  Не трябва ли да е от датата на ТЕЛК решение.

п.п. ТЕЛКА от 20,12,2011 е Освидетелстване, а ТЕЛК от 5 март 2014г е ПРЕОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ и забавянето на ЕР е по вина на лицето......... ( идея си нямам какво значи всичко това).........

Благодаря

# 653

п.п. ТЕЛКА от 20,12,2011 е Освидетелстване, а ТЕЛК от 5 март 2014г е ПРЕОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ и забавянето на ЕР е по вина на лицето......... ( идея си нямам какво значи всичко това).........

Благодаря
За другото не мога да ти отговоря, но .... първия и ТЕЛК е бил за една година, т.е. до декември 2012 г. По принцип се подават документи за преосвидетелстване /поне за децата е така/ три месеца преди изтичането на ТЕЛК-а. А тя е подала документи за ново явяване чак 2014 г. - затова новото ЕР е забавено по вина на лицето, т.е. не е от 2012 г.

# 654
Да, едва началото на тази година ние със сина ѝ можахме да я изпратим пак на ТЕЛК и задействахме подаване на док. в НОИ... #Crazy, НО чудим се, защо
изплащат пенсията от май, а не от ТЕЛК-решението март 2014г  newsm78.
Дали има значение,че преосвидетелстването е забавено две години и малко.........

Какъв е размера на мин. пенсия, че сега за май и юни има превод на минимална ( нямам документа, за да погледна какво е начислено сега). От НОИ днес ми казаха,че до 4 месеца ще ѝ изпратят нов писмо с реално изчисленият размер на пенсията. Лошо е че не живее на пост. си адрес и писмата все ги връщат от куриерската фирма в НОИ....

п.п. От ТЕЛКА ни казаха, че месец преди изтичането на сегашния ТЕЛК ( 2017год), да си отидем и на ръка да си вземем писмото за нова дата и явяване. Питам: Трябва ли пак документи за явяване и след като излезе тофава ТЕЛК-решението,,,нови документи набавят ли се и подават ли се пак в НОИ........

Извинете за въпросите,но сефте ми идва това на главата и идея си нямаме кое,как и тн..........

# 655
Здравейте, след като съм челн на групата заради едното ми дете, което е с генетично увреждане. Сега имам въпрос за второто. Преди 1 мес. влезе в болница в тежко състояние - трахикардия- предкоматозно състояние . Последствията - увредено сърце, енцефалия и за капак сега се оказва , че е изкарал и инсулт. За тези неща ще можем ли да се явим на ТЕЛК? Детето е на 3 години. и е с пареза на ляв крак и лява ръка.

# 656
ravi,

Подаваш документи за ТЕЛК, като тръгнеш от личната, защото ще ви е за първи път. Те ще преценят дали да дойдат в дома ви /предполагам, че ще е така/ или да занесете детенцето. Съчувствам ви за случилото се.  Hug

# 657
Благодаря , за за съжаление пътя го знам.
Утре, ако всичко е ок ни предстои ЯМР, защото предишният се провали заради задушаваща кашлица след упойката. Видяли са малко - т.е. че е инсулт, но нямат пълна яснота.
Задължително ще минаваме ТЕЛК ако ще има полза от това, защото ще ни трябва дълга рехабилитация...която естествено няма как да стане само по Здравна каса.
Дай Боже детето да се възстанови Praynig

# 658
  • Mediterraneo
Ох, че сте напатили  Hug Стискам палци да се възстанови душицата  Praynig

# 659
 здравейте ! да  питам  моя близка  миналата година и правиха операция  от дискова херния   доста  тежка  даже и сложиха импланти   . въпроса ми е   като  се мине  през телк   ,колко  процента    дават ?

Общи условия

Активация на акаунт