ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК 2

• 226 643
  • 770
  •   1
Отговори
# 630
Да се запиша и аз в темата. Преди 8 месеца ми откриха диабет. На 03.02 подадох документи за ТЕЛК. На 10.02 дойде писмо за 31.03 да се явя на ТЕЛК комисия. Оттам ми казаха да чакам друго писмо за Очен Телк. И до ден днешен нямам писмо. Въпроса ми е колко се чака за очен телк и мога ли да получавам някакви пари като съм на 20 г. преди няколко месеца навършени, завършила съм миналата година, нямам 1 ден трудов стаж, защото съм влизала в 5 болници по различни причини дори последния път с операция.

# 631
Да се запиша и аз в темата. Преди 8 месеца ми откриха диабет. На 03.02 подадох документи за ТЕЛК. На 10.02 дойде писмо за 31.03 да се явя на ТЕЛК комисия. Оттам ми казаха да чакам друго писмо за Очен Телк. И до ден днешен нямам писмо. Въпроса ми е колко се чака за очен телк и мога ли да получавам някакви пари като съм на 20 г. преди няколко месеца навършени, завършила съм миналата година, нямам 1 ден трудов стаж, защото съм влизала в 5 болници по различни причини дори последния път с операция.

Два поста по-горе пише, че се чака по 4-5-6 месеца за очна ТЕЛК. Пенсия можеш да получаваш, но едва когато ти излезе решението от ТЕЛК и ти дадат група. Размерът на пенсията зависи от групата. След като нямаш дори ден трудов стаж, както пишеш, ще взимаш социална пенсия. Не знам в какъв размер е тя, но на предишната страница  в темата е даден линк към сайта на НОИ, влез там и провери колко е. В зависимост от групата пък ще имаш (или не) допълнителни пари и привилегии. Пак в сайта на НОИ ще видиш какво допълнително дават при по-високите групи. Търпение и успех! Simple Smile

# 632
"Господи дай ми търпение, че ако ми дадеш сила ще ги избия всичките" !!  Laughing Благодаря за отговора.

# 633
Зверчето, гледам , че си от Плевен, а това не е София. Обади си се в Очната Телк и си питай (нашата в Пловдив се оказа кауза пердута  -5 области за 1 Очна и чакане 3-4-5 години, че ни минаха и 6-те месеца от другите изследвания в чакане И ФИЛМ С НАНОВО ЯВЯВАНЕ И НОВИ ЕПИКРИЗИ). Прецени си основните диагнози и виж как се определят. И НИКОИ лекар ОТ общата ТЕЛК не ни каза, че можело да се ОТКАЖЕМ ОТ ОЧНАТА ТЕЛК И СЕ ДОБАВЯЛИ САМО 1-2 % КЪМ ОБЩОТО ЗАБОЛЯВАНЕ Sad
Помисли по някоя програма да изкараш 1 г. стаж - необходим е (дори и да те водят само на хартия някъде)
И дали не е по-добре да се откажеш от очния, и после да се явиш само на него? Датата на изплащане ще е от датата на подаването първоначално на документите в картотеката.
ЪН, в Пловдив се чака много, много за Очния Телк.

Последна редакция: пн, 09 юни 2014, 18:00 от izina

# 634
Отново ще се включа със сроковете. Питате:
1. Колко време след подаване на заявлението Ви викат на ТЕЛК - Срока е до 3 месеца (не повече)! Всяко едно забавяне може да се обжалва!
2. И ако сте подали заявление преди 6 месеца, от коя дата се придобива правото на пенсия? - От дата на подаване на заявлението, не от дата на ЕР на ТЕЛК!
3. Заслужава ли си да се обжалват ЕР на ТЕЛК пред НЕЛК, и респективно ЕР на НЕЛК пред Администартивен съд? - Винаги си заслужава и нищо не се губи! Т.е. нито губите пенсията си, нито някакви социални права! Защото според Закона за здравето чл.112, (9) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г.) Обжалването по реда на ал. 1 - 8 на експертните решения за трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане на органите на медицинската експертиза не спира изпълнението им. При обжалване, ако НЕЛК се произнесе след тримесечния срок с решение, с което се определя намалена работоспособност, вид и степен на увреждане, водещи до намаляване на първоначално определеното обезщетение, освидетелстваното лице не възстановява получената в повече сума.[/u]

Което означва, че не само, че не губите това което сте взели като привилегия, а и в случай на произнасяне с по-малък % НЕ ВРЪЩАТЕ НИЩО!!

За всчики останали срокове, начин на работа на ТЕЛК/НЕЛК, видове комисии, справка за начина на освидетелстване на вида и % ТНР/ВСУ, можете да направите в НМЕ (Наредба за медицинската експертиза), респективно МНМЕ (Методика за прилагане на НМЕ), ПУОРОМЕРКМЕ (Правилник и устройство за организация работата на органите на мед. експертиза и регионалните картотеки)

Някой по-нагоре питаше и за Очна ТЕЛК. Аз лично не бих се отказала от нея! Нещо повече, говорите за състояние без възможност за пълно или частично излекуване, т.е. за дефинитивно състояние! Полезно е човек да се  запознае и с Отправните точки за определяне на ТНР/ВСУ в края на НМЕ преди да се яви на ТЕЛК, за да знае какво е неговото състояние преди да получи отговор от Комисията! И как самите ТЕЛК определят % ТНР/ВСУ!

Успех и здраве на всички!

# 635
# 636
Зверчето, гледам , че си от Плевен, а това не е София. Обади си се в Очната Телк и си питай (нашата в Пловдив се оказа кауза пердута  -5 области за 1 Очна и чакане 3-4-5 години, че ни минаха и 6-те месеца от другите изследвания в чакане И ФИЛМ С НАНОВО ЯВЯВАНЕ И НОВИ ЕПИКРИЗИ). Прецени си основните диагнози и виж как се определят. И НИКОИ лекар ОТ общата ТЕЛК не ни каза, че можело да се ОТКАЖЕМ ОТ ОЧНАТА ТЕЛК И СЕ ДОБАВЯЛИ САМО 1-2 % КЪМ ОБЩОТО ЗАБОЛЯВАНЕ Sad
Помисли по някоя програма да изкараш 1 г. стаж - необходим е (дори и да те водят само на хартия някъде)
И дали не е по-добре да се откажеш от очния, и после да се явиш само на него? Датата на изплащане ще е от датата на подаването първоначално на документите в картотеката.

Чудя се какво да правя с този очен ТЕЛК.... Rolling Eyes Очните увреждания не са ми водещи, а придружаващи и то най-накрая ги слагам. Очаквам около 10-15% макс за тях. Rolling Eyes Може ли да попречи това подаване на определянето на процента и да се наложи да се явявам кой знае кога пак заради тази очна? И ще мога ли там, на място да се откажа от подаването за очен, след като вече съм го включила, носейки документи и изследвания?

# 637

Няма как да съм имала от завършването (миналата година) до тази година 1 г. стаж, защото съм влизала от тогава до сега в 5 болници. Пояснявам първо влязох за бъбреците (имам поликистозна болест) лежах 2 седмици после бях на антибиотици.. след това влизам в болница, защото ми откриват язва на дванадесетопръстника (възпалена) .. малко по-късно влизам защото ми откриват хипотериодизъм (заболяване на щитовидната жлеза) .. след това влизам, защото получавам гъбична инфекция (Кандида)  и ми откриват диабет тип 1 (инсулинозависим) и накрая за капак на всичко това ме оперирват сега на 19.02.14 г. и ми махат жлъчката, която е пълна с камъни... Е къде да имам този стаж.. От комисията март месец като бях на ТЕЛК най-нагло ми казаха, че трябва до 20 г. да имам 1 г. стаж за да имам право на парична помощ.. та аз този стаж го имам по болниците... вече 3 месеца чакам за очна ТЕЛК, защото от 15 години съм с мързеливо око и с лятото не виждам нищо, късно откриха и дори и очила не мога да нося за да се оправя.... така, че май по-добре да изчаквам за очна ТЕЛК от колкото да се откажа, защото моето не е за няколко месеца, а за цял живот.

# 638
Зверето, моя съвет е ходи директно в Очната Телк в Плевен и питай, давай зор да се явиш по-скоро. Питай за всичко, ако тъй, иначе и т.н.т.
Не те съветвам да се отказваш, защото това са %-ти към общото заболяване, а и може да е увреждане от диабета( виж също бъбреци, сърце, крака-диабетно стъпало).
 Тук момичетата може да ти кажат колко горе-долу ще ти е за очите при твоята диагноза ( питай и в Очната Телк- настоявай да разбереш).
На нас за пердета с лещи на 2-те очи  и и последваща операция беше 10-20 %, приравнено щяхме да вземем 1-2 % към общитите заболявания и да чакаме с години. НО след като се отказахме от очната Телк, били минали повече от 6 м. от явяването ни пред Общата Телк и също епикризите ни бяха изтекли 6 м. срок, и се наложи отново явяване. Тъй, че ако се  отказваш имай предвид и това, че може да те върнат отново на обща и най-малко чакане пак до 3 м. за писмо-покана за явяване (ако са изтекли 6 м.).
Не се притеснявай, имам познато момче без 1 ден стаж- получава нещо минимално, даже си върна и здравните осигуровки за времето дето чакаше решението на Телка Wink. След телка ще го мислиш за работа.
Имаше нещо за явяване при влошено състояние - може да се изполузва. ( при майка ми така я посъветваха- да си вземе телка и след година влошено състояние), но имай предвид, е слагат минимални % за всичко, тъй, че най-добре е всичко да ти мине сега. Успех   bouquet

Последна редакция: вт, 10 юни 2014, 08:53 от izina

# 639
Зверето, моя съвет е ходи директно в Очната Телк в Плевен и питай, давай зор да се явиш по-скоро. Питай за всичко, ако тъй, иначе и т.н.т.
Не те съветвам да се отказваш, защото това са %-ти към общото заболяване, а и може да е увреждане от диабета( виж също бъбреци, сърце, крака-диабетно стъпало).
 Тук момичетата може да ти кажат колко горе-долу ще ти е за очите при твоята диагноза ( питай и в Очната Телк- настоявай да разбереш).
На нас за пердета с лещи на 2-те очи  и и последваща операция беше 10-20 %, приравнено щяхме да вземем 1-2 % към общитите заболявания и да чакаме с години. НО след като се отказахме от очната Телк, били минали повече от 6 м. от явяването ни пред Общата Телк и също епикризите ни бяха изтекли 6 м. срок, и се наложи отново явяване. Тъй, че ако се  отказваш имай предвид и това, че може да те върнат отново на обща и най-малко чакане пак до 3 м. за писмо-покана за явяване (ако са изтекли 6 м.).
Не се притеснявай, имам познато момче без 1 ден стаж- получава нещо минимално, даже си върна и здравните осигуровки за времето дето чакаше решението на Телка Wink. След телка ще го мислиш за работа.
Имаше нещо за явяване при влошено състояние - може да се изполузва. ( при майка ми така я посъветваха- да си вземе телка и след година влошено състояние), но имай предвид, е слагат минимални % за всичко, тъй, че най-добре е всичко да ти мине сега. Успех   bouquet

Мързеливото око не е в следствие от диабета, а още от детската градина (преди 15г. ) а иначе от диабета получих полиневропатия на краката.

# 640
Полезно е човек да се  запознае и с Отправните точки за определяне на ТНР/ВСУ в края на НМЕ преди да се яви на ТЕЛК, за да знае какво е неговото състояние преди да получи отговор от Комисията! И как самите ТЕЛК определят % ТНР/ВСУ!

яз съветвам хората да ходят с това приложение при лекаря, за да записва дословно израза от там в амбулаторния лист за да не може ТЕЛК-а да прави свободни съчинения.

# 641
Полезно е човек да се  запознае и с Отправните точки за определяне на ТНР/ВСУ в края на НМЕ преди да се яви на ТЕЛК, за да знае какво е неговото състояние преди да получи отговор от Комисията! И как самите ТЕЛК определят % ТНР/ВСУ!

яз съветвам хората да ходят с това приложение при лекаря, за да записва дословно израза от там в амбулаторния лист за да не може ТЕЛК-а да прави свободни съчинения.

Изключително ценно предложение, благодаря ти много! Simple Smile Ще ходя с него при писане за заключенията, че наистина си правят каквото си искат в ТЕЛК.

# 642
Полезно е човек да се  запознае и с Отправните точки за определяне на ТНР/ВСУ в края на НМЕ преди да се яви на ТЕЛК, за да знае какво е неговото състояние преди да получи отговор от Комисията! И как самите ТЕЛК определят % ТНР/ВСУ!

Изключително ценно предложение, благодаря ти много! Simple Smile Ще ходя с него при писане за заключенията, че наистина си правят каквото си искат в ТЕЛК.

Точно така!!!

# 643
Здравейте,
на 09.06 се явихме пред ТЕЛК, същия ден получих и решението  50%, без чужда помощ/става въпрос за дете/. Датата на инвалидизация е 02.04.14 и съвпада с датата на мед. направление за ТЕЛК.
Диагнозата е поставена декември 2012, имаме епикризи. Бях се поинтересувала предварително какво да очаквам/помощи се изплащат до 3г. назад/ и когато ми връчиха решението попитах, защо ДИ не е датата от епикризата. Лекарката ми каза да бъда доволна, че са ми написали 50, а не по-малко проценти и че знам ли колко деца има с увреждания и какво щяло да се случи ако на всички се посочва действителната дата и се изплащат пари назад.
Мисля, че имам основание да обжалвам датата, но ме е страх да не се заядат и да намалят процента. Може ли да се обжалва само датата на инвалидизация?

# 644
Здравейте,
на 09.06 се явихме пред ТЕЛК, същия ден получих и решението  50%, без чужда помощ/става въпрос за дете/. Датата на инвалидизация е 02.04.14 и съвпада с датата на мед. направление за ТЕЛК.
Диагнозата е поставена декември 2012, имаме епикризи. Бях се поинтересувала предварително какво да очаквам/помощи се изплащат до 3г. назад/ и когато ми връчиха решението попитах, защо ДИ не е датата от епикризата. Лекарката ми каза да бъда доволна, че са ми написали 50, а не по-малко проценти и че знам ли колко деца има с увреждания и какво щяло да се случи ако на всички се посочва действителната дата и се изплащат пари назад.
Мисля, че имам основание да обжалвам датата, но ме е страх да не се заядат и да намалят процента. Може ли да се обжалва само датата на инвалидизация?

Че какво пък толкова се дава за 50% на дете? За възрастни това не е дори ІІІ група и не взимаш нищо. За децата различно ли е? Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт