ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК 2

• 225 384
  • 770
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте, имам следния въпрос:

Възможно ли е да се поднови ТЕЛК , преди изтичане на срока му.

На съпруга ми му изтича  3 годишната валидност на 29 септември, но тогава ще сме в чужбина и няма да може да се яви когато му изпратят поканата.

Каква е възможността да подаде молба и документи  по-рано - например средата на април , за да може да го преосвидетелстват по-рано.

Има ли процедура и евентуално къде може да получи повече информация.

Последния път е бил преосвидетелстван в комисия  помещаваща се в Първа градска болница  на бул. П. Евтимий.

Благодаря за инфото предварително.

Дано не е късно да ви отговоря , но имате възможност да промените  датата на явяване в ТЕЛК  .  С майка ми едва не се получи така , но нашия проблем беше здравословен . В последния момент се разминаха нещата .                                                                                                         Искам да попитам колко време след  минаването през ТЕЛК , се получават пенсията , трябва ли ние да носим някакви документи в пенсионното ?

За първи път ли се явявате? Ако да-естествено ,че трябва да идете в пенсионното, пенсионирането по болест е като обикновеното по възраст и стаж, само дето носите и решението на ТЕЛК. Ако се явявате за втори път и не ви е променена групата, няма нужда да ходите в пенсионното. На мен ми продължиха автомотично пенсията, без да ходя никъде, защото си остана същата.

# 76
Благодаря за отговора   bouquet Не ,не се явява за първи път , просто се говореше за някакви промени  и тя се е притеснила . Просто миналите пъти  само 1 месец нямаше пенсия и на втория беше в списъците за пенсия , а сега и този месец я няма . Но предполагам ,че ще пристигнат със запис .

# 77
  • Varna
Може и да е коментирано,но имам следният въпрос-Знаете ли дали е отменено изплащането на ТЕЛК с 3 години на зад.Четох в закона за интеграцията там пише ,че чл.43 е отменен от 2010г
В смисъл разликата от датата на инвалидизацията и ТЕЛКа
Дано ме разбрахте Rolling Eyes

# 78
Чл.43 сега е 8д от ЗСПД.

# 79
  • Varna
Ясно ,благодаря.В крайна сметка изплащат ли пари със задна дата от датата на поставянето на инвалидизацията или е от датата на явяването на телк или пък от датата на подаването на молба в социялните.
Предварително благодаря за отговорите

# 80
Ясно ,благодаря.В крайна сметка изплащат ли пари със задна дата от датата на поставянето на инвалидизацията или е от датата на явяването на телк или пък от датата на подаването на молба в социялните.
Предварително благодаря за отговорите
Изплащат се пари със задна дата, стига ДИ да е със задна дата - примерно от първа епикриза, дата на раждане, но не повече от три години назад във времето  Peace. При получаване на ЕР на ТЕЛК си вижте ДИ от кога е и за от този период може да искате пари със задна дата

# 81
Изплащат се със задна дата и на мен ми беше казано ,че е променен закона и ходих при позната в  социални и там ми обясни, че се изплащат от ДИ дори и тя да е със задна дата до 3 год.Въпреки,че аз чакам да мина телк исках да си отговоря на    въпроса за да знам какво да очаквам понеже не бях наясно със законите

# 82
Здравейте!Сина ми мин. сряда мина ТЕЛК в Бургас искам да обжалвам в НЕЛК, моля ви кажете ми как да обжалвам къде се подава молбата за НЕЛК ?

# 83
При явяване на ТЕЛК(за преосвидетелстване) за възрастен трябва ли да се подава молба за изпращане на писмо с дата за новото явяване или просто се чака получаването на такова?И при изтичащо първо решение на 1-ви юни тази година,кога приблизително да се очаква писмо?

Последна редакция: ср, 11 апр 2012, 20:51 от nety.m

# 84
  • Бургас
Здравейте!Сина ми мин. сряда мина ТЕЛК в Бургас искам да обжалвам в НЕЛК, моля ви кажете ми как да обжалвам къде се подава молбата за НЕЛК ?
МБАЛ , 10 етаж в картотеката на ТЕЛК /от 9 до 12ч/. Правиш копие на ЕР от ТЕЛК, снабдяваш се с 1 бял лист и пишеш жалба свободен текст. Там на стената има примерна форма.

# 85
При явяване на ТЕЛК(за преосвидетелстване) за възрастен трябва ли да се подава молба за изпращане на писмо с дата за новото явяване или просто се чака получаването на такова?И при изтичащо първо решение на 1-ви юни тази година,кога приблизително да се очаква писмо?

Не, пращат те писмо на коя дата да се явиш и какви изследвания и документи да носиш. Може новата дата да е малко по-късно, примерно към 10 юни....Щом сегашното решение изтича на 1 юни, значи края на този месец или началото на май трябва да дойде ново писмо. Следете и ако се забави, обадете се в ТЕЛК. Може да се изгубило по трасето, защото идва като обикновено писмо и го пускат в пощенската кутия.

# 86
Не, пращат те писмо на коя дата да се явиш и какви изследвания и документи да носиш. Може новата дата да е малко по-късно, примерно към 10 юни....Щом сегашното решение изтича на 1 юни, значи края на този месец или началото на май трябва да дойде ново писмо. Следете и ако се забави, обадете се в ТЕЛК. Може да се изгубило по трасето, защото идва като обикновено писмо и го пускат в пощенската кутия.
Благодаря много!А да разбирам ли,че между получаването на писмото с нужните документи и датата,определена за явяване,има около 1 месец?(понеже това преосвидетелстване ще е първо и не съм наясно)

# 87
Благодаря много!А да разбирам ли,че между получаването на писмото с нужните документи и датата,определена за явяване,има около 1 месец?(понеже това преосвидетелстване ще е първо и не съм наясно)

Да, около месец имаш да се подготвиш. Изследвания, рентгенови снимки, дори болничен престой от седмица, за да ти подготвят каквато документация е нужно.  Simple Smile

# 88
unadaptable,много благодаря за полезната информация!  Wink

# 89
Всъщност не е сигурно, че има месец да се подготви за изследвания и документация. Моя опит не показва това. Винаги съм получавала писмата за явяване около седмица преди самото явяване /дори и в по-малък срок/. Гледайте като си пратите молбата за преосвидетелстване да си задвижите и нещата с документациите  Confused

Общи условия

Активация на акаунт