ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК 2

• 226 033
  • 770
  •   1
Отговори
# 675
Детото няма ТЕЛК. Сега обаче е с доста поражения в следствие на паргрипен вирус  - съмнения за енцефаит или инсулт, миокардит, ВПВ синдорм, хемипареза в ляво....

# 676
Много благодаря, July Morning ! Как точно да изискам оригинала на този документ ? И ще се явяваме на ТЕЛК 4-ти състав-това не знам как се води,но май е общ нали ? Та ако се установи алергия,трябва на място при явяването на ТЕЛК да покажа съответния документ или по-рано ? newsm78 Изобщо съм като в небрано лозе и все едно за първи път ще се явяваме на ТЕЛК. Писна ми от този кошмар ТЕЛК! Идвало ми е да зарежа всичко свързано с него,но от друга страна пък това ни се полага ! Яд ме е ,че всички,които имаме реални диагнози сме принудени буквално да си просим полагаемото ! #Cussing out

Otivash lichno v RKME i ustno si iskash originala! Ako ti otkajat, pishesh pismena molba i nastoqvash da ti q zaverqt s vhodqsht nomer i data. Ako i tova otkajat, puskash q po poshtata s obratna razpiska, che sa q poluchili!!!

# 677
Здравейте!Имам дъщеря на 11 години и скоро минахме ТЕЛК преосвидетелстване,подадох молбите за детски надбавки и за месечната добавка по чл.8д.Понеже и друг път съм имала проблеми със връщането със задна дата поради забавяне,най отдолу на молбите съм писала,държа да ми бъдат върнати със задна дата и съм цитирала закони,членове и алинеи Simple Smile.При подаването на документите една от госпожите ми каза ма не пишете така ,няма нужда то комисията решава .............Първо и казах,че съм имала проблеми и преди и държа да си ги напиша тези неща и след това я попитах каква комисия,има си закони там пише ,че имам право да се върнат....каква комисия какви 5 лв.Просто не знам а и така не ми обясни каква комисия разглежда молбите.
Подадох си молбите този месец в началото,но не знам дали ще ми ги изплатят в същия месец или да очаквам август?

Една маминка ми отговори така :
Ще ги изплатят само и единствено ако на ТЕЛКа пише, че забавянето не е по вина на лицето. На гърба на нашия телк го има този телк и ще ми се изплатят всички суми.
Ако забавянето е по вина на лицето то няма как това да стане

И сега вече не знам какво да правя.На нашия пише че забавянето е по наша вина ,но това не е така аз чаках писмото няколко месеца ....после като дойде още месец и нещо до датата за ТЕЛК.Сега минахме на ТЕЛК юни после чакахме за заверката две седмици и подадох юли.Та в крайна сметка ще ги получа август.
Та по въпроса за забавянето....това упоменато ли е някъде в закона ..... че аз май съм го пропуснала.
Има ли го някъде законово да е описано,че ако забавянето е по вина на лицето отпада връщането със задна дата ?
Имам ли право да обжалвам ако ми отхвърлят молбата?

# 678
  • в полите на Балкана
Какво пише в ТЕЛК забавянето е по вина на лицето или по наша вина?

Иначе имаш право да обжалваш. Подробности не знам не съм обжалвала до сега.

# 679
  • Mediterraneo
...При подаването на документите една от госпожите ми каза ма не пишете така ,няма нужда то комисията решава .............Първо и казах,че съм имала проблеми и преди и държа да си ги напиша тези неща и след това я попитах каква комисия,има си закони там пише ,че имам право да се върнат....каква комисия какви 5 лв.Просто не знам а и така не ми обясни каква комисия разглежда молбите

Изобщо няма значение какво си писала и си се обяснявала, никой няма да го вземе под внимание. Особено пък ако пише, че е по вина на лицето забавянето.

# 680

Не може да обжалва решението на ТЕЛК, защото са минали 14 дни, но аз все си мисля, че не е разчела правилно т.е. "забавянето е по наша вина" става дума за комисията. Иначе трябваше на има посочен член или най малко да се обосноват. Thinking

# 681
  • в полите на Балкана

Не може да обжалва решението на ТЕЛК, защото са минали 14 дни, но аз все си мисля, че не е разчела правилно т.е. "забавянето е по наша вина" става дума за комисията. Иначе трябваше на има посочен член или най малко да се обосноват. Thinking
Имах предвид, че може да обжалва решението на социалните. Peace

# 682
Привет.
Имам следния хипотетичен казус: Лице е започнало работа, явява се на ТЕЛК и му дават 50% за 3 години. След тези три години, на следващия ТЕЛК му намалят на 30% и лицето сменя работата. Длъжно ли е да представи този ТЕЛК от 30% на работодателя?
Къде мога да го прочета черно на бяло?
Мерси  Peace

# 683
Може да обжалва пред социалните, но те ще и откажат с аргумент, че тя не е спазила нещо /срокове, не представени документи и т.н./ пред комисията за ТЕЛК.
При мен беше така, 6 месеца разлика между двете ТЕЛК комисии /явяваме се на общ и специализиран ТЕЛК/ и закъснение от моя страна за подаване на молба за преосвидетелстване.

Закъснението го "оборих" с аргумента, че децата не се водят на отчетност и не е в компетенциите на социалните да дават оценка какво е било състоянието на детето. При нас имаше и това, че от 95% с чужда помощ, минаваме на 60%. За второто закъснение ТЕЛК комисията каза социалните да си гледат работата закона.
Няма никаква организация между ТЕЛК и социални и реално ние трябва да знаем кое как е за да се ползваме от правата си.

# 684
Може да обжалва пред социалните, но те ще и откажат с аргумент, че тя не е спазила нещо /срокове, не представени документи и т.н./ пред комисията за ТЕЛК.
При мен беше така, 6 месеца разлика между двете ТЕЛК комисии /явяваме се на общ и специализиран ТЕЛК/ и закъснение от моя страна за подаване на молба за преосвидетелстване.

Закъснението го "оборих" с аргумента, че децата не се водят на отчетност и не е в компетенциите на социалните да дават оценка какво е било състоянието на детето. При нас имаше и това, че от 95% с чужда помощ, минаваме на 60%. За второто закъснение ТЕЛК комисията каза социалните да си гледат работата закона.
Няма никаква организация между ТЕЛК и социални и реално ние трябва да знаем кое как е за да се ползваме от правата си.

Пише че забавянето е поради наша вина няма нищо цитирано и обосновано със закон или нещо подобно.
След като си оборила социалните върнаха ли ти със задна дата помощите?
Мисълта ми беше че никъде в закона няма обосновано че при закъснение поради вина на подаващия няма връщане със задна дата.Дефакто нямат това право.
Ще обжалвам и ще се съдим ако трябва,законите са да се спазват.
Когато си взехме първият ТЕЛК детето беше на 3-4 годинки,датата на инвалидизацията беше датата на раждане както и сега и ни върнаха 2 години на зад  и то подадох документите 6-7 месеца след като бях взела решението.Никой не е питал и описвал причини за закъснението.

# 685

Пише че забавянето е поради наша вина няма нищо цитирано и обосновано със закон или нещо подобно.
Мисълта ми беше че никъде в закона няма обосновано че при закъснение поради вина на подаващия няма връщане със задна дата.Дефакто нямат това право.

Какво точно забавяне имаш - не си представила в срок искан документ, закъсняла си с подаването на молба за преосвидетелстване или нещо друго. Ако искаш пиши ми на лични.
Върнаха ми всичко по закона за Семейните помощи за деца, но по ЗИХУ се съдихме и там ми ги върнаха.
Има едни срокове в двата закона, които трябва на всяка цена да спазиш, защото социалните правят номера с датите на връчване и изготвяне на заповедите за отпускане на помощите и това ми бяха погодили.

# 686

Какво точно забавяне имаш - не си представила в срок искан документ, закъсняла си с подаването на молба за преосвидетелстване или нещо друго. Ако искаш пиши ми на лични.
Върнаха ми всичко по закона за Семейните помощи за деца, но по ЗИХУ се съдихме и там ми ги
върнаха.
Има едни срокове в двата закона, които трябва на всяка цена да спазиш, защото социалните правят номера с датите на връчване и изготвяне на заповедите за отпускане на помощите и това ми бяха погодили.

Пиша ти на лично Simple Smile

# 687
Привет.
Имам следния хипотетичен казус: Лице е започнало работа, явява се на ТЕЛК и му дават 50% за 3 години. След тези три години, на следващия ТЕЛК му намалят на 30% и лицето сменя работата. Длъжно ли е да представи този ТЕЛК от 30% на работодателя?
Къде мога да го прочета черно на бяло?
Мерси  Peace
Аз имам пожизнен ТЕЛК,който е 30% , не го представям никъде, защото нищо не получавам с него.Къде можеш да го прочетеш черно на бяла не знам.Навсякъде в законите пише за 50% и над 50%, т.е. логично е , че под тези проценти имаме само един лист хартия за спомен.

# 688

Върнаха ми всичко по закона за Семейните помощи за деца, но по ЗИХУ се съдихме и там ми ги
върнаха.

Пиша ти на лично Simple Smile

Ааа, не на лични, моля Ви! И аз се интересувам от сроковете! Моят случай е още по-сложен!
На 3 години се явихме на ТЕЛК. Имахме над 50 %, но аз го обжалвах поради ред причини: грешна диагноза, неправилно мотивиран % предвид състоянието и т.нат. В НЕЛК още повече "оплескаха" нещата и стигнахме до Административен съд! Обжалването пред съда стана през ноември 2013 г. От тогава отменяха заседания, смени се съдийския състав, медицински експертизи и т.нат. Делото приключи през май, но решение все още няма!!!
Не съм подавала док. за никакви социални помощи, освен за детските!
Тъй като инвалидизацията е от датата на раждането, следователно (когато излезе окончателно решение) трябва 1-во да се върнат 3-те години назад, и 2-ро да се изплати последната една година, заради административното дело!
Знам, че ще видя голям зор със социланите (защото и причината за забавяне не е моя), но няма да се откажа!
За това споделяйте за сроковете и кой как се е преборил със системата!
Благодаря Ви!

Hug

# 689

Общи условия

Активация на акаунт