За неизбежната самоотбрана

• 35 207
  • 548
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна
Надявам се да не стане като във вица за полицаите и катерицата, дето я спукали от бой и най-накрая си признала , че е заек. Tired

# 91
Сега позачетох тема, да визира се Перник и според мен с право.
Ще припомня и случая с Мирослава съвсем наскоро,има ли друг град в бг, за който да са създадени толкова вицове на база алкохол, кръчми и насилие.Та си има значение, че са от Перник според мен, и тая слава дето им се носи на перничани според мен въобще не е случайна.
Не искам да кажа, че там няма и възпитани и интилегентни хора, но явно те са малцинство, след като града се олицетворява само с такива неща.
Това стандартната неприязън на софиянци към перничани ли беше?
Навсякъде има убийства, битови скандали, но като са на 100-200-300км от столицата, особено в някое село на г..за на географията някакси по не им се обръща внимание и не стават нарицателни за населеното място.
Не познавам никого от Перник, не съм стъпвала там, но ми се вижда прекалено да ги третирате като отрепки.

Определено и на мен ми се вижда прекалено това третиране. Разказвали се вицове ... Ми и за блондинките се разказват вицове. Явно на този принцип трябва да приемем, че 90 процента са изключително тъпи /за да има база за вицовете/, а само останалите 10 са за цвят ...
За инфо - от Перник съм. Живяла съм 9 години в София, 4 от които на общежитие. Може би е трябвало да си пътувам, но не съм го направила. Така съм преценила аз, така са преценили и родителите ми. Класирана съм по бал и съм се класирала всяка година за мястото си отново по успех. В този смисъл едва ли съм взела мястото на някого. За да е на моето място е трябвало просто да покаже по висок успех.
Така че, хайде да не казваме на хората къде да живеят и как да пътуват. Всеки си знае най добре за себе си.
Сега отново живея в Перник и пътувам всеки ден до София за да работя. И да ви кажа - не е проблема в пътуването и как ще стигат на лекции. Варианти има за пътуването. Просто контактите и средата се градят не само по време на лекции, но и след тях.

Във връзка с трагичния случай - въобще не съм убедена във вината на момчето, което са задържали. Вижда ми се някак скалъпена историята. Но все пак се надявам истината да излезе наяве и виновният да понесе последиците от действията си.
При всички случаи - жалко и за починалото момче и за задържаното.

# 92
За т. 2 има инфрмация от техни колеги - той дори се е изнесъл за кратко от стаята, изглежда от общежитието са го настанили в някаква пълна мизерия и накрая сам се е принудил да се върне при близнаците.
За т. 4 предполагам, че също има доказателства - по някои от новините даваха вратата на стаята с вкарани ритници в нея, не видях дали ключалката е разбита. Но може и сам да е отворил по някое време.

# 93
"най-вероятна присъда: 2 години условно"

Този господин сигурно е хвърлял бобчета.

По отношение на ножа - мисля си, че за да го задържат единствената възможност е да си е признал, че е държал ножа. Дактилоскопна експертиза не може да бъде направена за 1 ден, показания само на другите двама, че ножа е бил в него, едва ли са достатъчни за обвинение на този етап.

# 94
  • Mars Hotel
Благодаря, Аргун! Тази информация не я знаех.

# 95
  • София
 В статията пише,че е "задържан заради умишлено убийство".Умишлено не е ли тогава,когато го планираш?Това може да е самоотбрана или неумишлено, но как може да е умишлено?

Цитат
На този етап му е повдигнато обвинение по чл. 115 от НК за умишлено убийство, съобщиха от МВР.

# 96
  • София
В статията пише,че е "задържан заради умишлено убийство".Умишлено не е ли тогава,когато го планираш?Това може да е самоотбрана или неумишлено, но как може да е умишлено?

И аз това се зачудих... Защо ще му повдигат обвинение за умишлено убийство, а не по предпазливост или неумишлено примерно?

# 97
Кое доказва в крайна сметка, че Илко е виновния?
(той е бил трезвен. другите пияни. той е бил сам. другите трима. той сам им е отключил....).
Според вас - кой е виновния?
    На първия въпрос - още нищо. Или поне не е известно.
     На втория - няма как да гадаем.
     И този път не мога да се въздържа и да не поздравя пресцентъра на МВР и този на Прокуратурата, че премълчават фактите, на които се основава задържането.
     Будното гражданско общество толкова лесно раздава присъди в публичното пространство, че си е малко страшно да се работи по такива случаи, ако фактите не са в унисон с настроенията му.

ПП По отношение на умишленото убийство - по-горе обясних защо така се образува делото. А съществува и тъй нареченият внезапен умисъл.

# 98

Цитат
На този етап му е повдигнато обвинение по чл. 115 от НК за умишлено убийство, съобщиха от МВР.

Когато го планираш, например дни наред, със съответната подготовка е предумишлено.
когато не го планираш,  но целиш резултата, което се преценява по обективните действия, най-общо казано- годни да причинят смърт - тогава е умишлено.

На максимално популярен език казано, има много специфики и нюанси в преценяването на наличие и форма на вина.

Непредпазливо деяние- не предвиждаш резултата, но си бил длъжен и си могъл да ги предвидиш- например когато шофираш с висока скорост не предвиждаш и не целиш нечия смърт, но си бил длъжен и си могъл да предвидиш, че това е възможно да се случи.

# 99
  • София
Цитат
ПП По отношение на умишленото убийство - по-горе обясних защо така се образува делото. А съществува и тъй нареченият внезапен умисъл.
А внезапен шок,стрес или нещо подобно съществува ли?

# 100
Да и ще се изяснява в хода на разследването, Тайна.

# 101
  • София
Да и ще се изяснява в хода на разследването, Тайна.
Надявам се да се изясни наистина!

# 102
Сега майката на близнаците обяснява по новините, че нейните деца са били най-търпеливите и не са били побойници.
Тъжна работа.
От полицията са казали, че близнаците и техен приятел са нападнали Илко, докато той е спял на леглото си,  той станал, съборили някакво шкафче, приборите се изсипали на леглото и така той успял да хване нож и да го насочи срещу тримата.
Това е информация от МВР, която е преразказана от БНТ.

# 103
Според половината статии от новинарски сайтове Марио е прободен в гърба, според другата в сърцето.
Явно и журналистите хвърлят боб.

# 104
Тайна, вариантите може да са - смърт по непредпазливост (не се нарича убийство), неизбежна отбрана, превишаване пределите на неизбежната отбрана, случайно деяние (почти невъзможно в този случай, според мен).

Съжалявам, че от МВР са оповестили фактите толкова скоро. Трябваше да изчакат поне следващите 72 часа и да ги проверят. Защото най-вероятно се крепят на признания на Илко.

Общи условия

Активация на акаунт