За неизбежната самоотбрана

• 35 330
  • 548
  •   1
Отговори
# 225
  • Най-сетне у дома
Saule аз пък съм съгласна с теб, защото споделяш опита си от общество с правила и ред. А аз от общество-, в което важат законите на джунглата.
Включих се в групата, защото съчувствам първо на момчето и после родителите му.

Не, не, аз не казвам, че не съм съгласна с теб, напротив!  Hug Изходните ни позиции са съвсем идентични. АЗ само допълвам, че заради живота на децата ни е добре да почнем да излизаме от джунглата. Не, разбира се, да станем полицейска държава, но малко от малко ред да има.
И аз се включвам.

# 226
Saule, на каква възраст са хората, които живеят в тези кампуси?

# 227
Не обичам да коментирам даден случай, преди да са изяснени фактите по него. Затова и се дразня изключително много на журналистите, които правят какви ли не интерпретации, без да имат нужните факти. За това и има образувано досъдебно производство, при което ще се установи точно какво се е случило.

Дори е вредно за страните,  да се коментира и да се настройва общественото мнение в полза на единия или другия. Първо трябва да се съберат доказателства и тогава да  се правят изявления.  Но в последните  2-3 години, да се  раздават присъди не от съда, а от журналисти и от политици е масова практика. Изнасят се доказателства и после те не издържат в съдебната зала........Виждала съм пред съдебната палата,  хора  протестиращи  с плакати, с абсурдни  искания - например  съда да наложи наказание, което не е предвидено в закона  за това престъпление....... Все пак  би трябвало на хората да е ясно, че  съда прилага закона, не си измисля сам вида наказание.
 Жалко за убитото  момче, но все пак истината трябва да се установи. В този случай трагедията е и за двете семейства. Дали е неизбежна отбрана или превишаване пределите на неизбежната отбрана,  има кой да реши и това не е улицата,  медиите или роднините на децата.   Твърде възможно е,  да е превишаване пределите на  НО - наказанието е до 5 години лишаване от свобода. На момчето  му трябва добър адвокат и подкрепа от близки и приятели, но едва ли тази подкрепа трябва да е толкова публична.  Естествено сега, живота му ще мине на други релси, но е жив и млад, а това никак не е малко.

# 228
Aз се питам защо тези родители стоят и нищо не правят, къде е гражданското общество, когато наистина има нужда от него? Къде са петициите, протестите, отворените писма, настояващи за така крещящата и належаща реформа в СГ?
Повечето родители имат досег със СГ, когато пристигат ентусиазирани, за да настанят бъдещото студентско отроче за светлото му бъдеще. Защо тези хора не упражнят едно от балагата на демокрацията, уж отговорна за изкривените ценности и натрупания гняв на децата им?

# 229
  • Най-сетне у дома

18 за бакалаврите, 22 - 30 за магистрите, над 30 - за докторантите. Но преобладаваща беше групата на бакалаврите. Признавам, че тогава, даже и в групата на докторантите - практически пенсионер за такова място - бакалаврите ми изглеждаха "супер заспали" в сравнение с нашите студенти на тази възраст. Те просто си учеха, хората, но аз като сравнявах с нашия Студентски град...

# 230
Дори е вредно за страните,  да се коментира и да се настройва общественото мнение в полза на единия или другия. Първо трябва да се съберат доказателства и тогава да  се правят изявления.  
 Peace

" Stoqn Dimov: И да не забравяме,че протестът не трябва да бъде УБИДА,а молба от нас гражданите към действащите власти и сили,че заслужаваме СПРАВЕДЛИВО ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНИТЕ."  Peace

А родителите нямат ли право да бъдат информирани 1-ви, а не да научават от медиите?
А задържаното лице няма ли право на адвокат от 1-та минута на задържането му в РПУ-то?

ПП Задържаното лице има право и на 1 обаждане, което е градски разговор - предоставят
ти телефон само за стационарни разговори! / абсурди/

Последна редакция: пт, 02 мар 2012, 15:05 от Анонимен

# 231
Те просто си учеха, хората, но аз като сравнявах с нашия Студентски град...

Точно.Защото е съвсем логично на такива места, хората да са там, за да учат.
А при нас е обратното-много подраставщи избират "да учат" някъде по-надалече, за да си поживеят още няколко години безгрижно и като за последно.

п.п. PAV1, това "УБИДА", още повече написано с големи букви и цитирано през няколко реда, адски боде очите...

Последна редакция: пт, 02 мар 2012, 15:10 от sorsha_

# 232
.. преобладаваща беше групата на бакалаврите...

Е, това обяснява забраната за алкохола, 21 г. май е границата в повечето щати.

Точно.Защото е съвсем логично на такива места, хората да са там основно, за да учат.
А при нас е обратното-много подраставщи избират "да учат" някъде по-надалече, за да си поживеят още няколко години безгрижно и като за последно.

Това са им последните свободни години, факт. Няма лошо човек да си ги изживее, едното не пречи на другото.

# 233
Твърде крайни и категорични коментари прочетох, които се основават единствено на първоначално изнесени и не напълно ясни данни. Изкараха близнаците алкохолици и побойници, аз мога да кажа, че те не са такива деца. Знаете ли какво се е случило като се е прибрал единия брат в общежитието, как се е озовал пред стаята и дали другото момче не е било агресивно, защото е било събудено?  С какво право се заключва общата им стая? Вие ако сте пред стаята на вашето общежитие и не можете да влезете ще се обадите ли на брат ви да дойде? Колко бит е Илко и другите като са го нападнали и са били агресивни защо и те са посинени целите? Странно ми е 3-ма срещу 1 и мнозинството да са бити също.  Оправдавате момчето, че е извадило нож  да се защити от нападение, а обвинявате близнаците, че са ритали вратата да си влязат в тяхната стая? По информация на полицията никой първоначално не е признал за изваден нож, логично е ако Илко е размахвал нож да ги сплаши , Мартин и приятеля му да кажат на полицаите, че са го видели? Илко като е заключил вратата и момчето е останало отвън предполагам се е досетил, че той ще викне брат си и стават 2 срещу 1 и ще стане кавга с неясен резултат. Сещам се и за още неща..., изобщо аз не бих се наела да съм толкова крайна, като не съм била там и нямам поглед на цялата ситуация и на отношенията им преди това.

# 234
  • Най-сетне у дома

Точно.Защото е съвсем логично на такива места, хората да са там основно, за да учат.

Това са им последните свободни години, факт. Няма лошо човек да си ги изживее, едното не пречи на другото.

Не, аз бях на 27 тогава и също нямах право да внасям алкохол. Не го знаех, когато дойдох с две бутилки нашенска грозданка, представяйки си, че ще е като по филмите за американските колежи Laughing Не я изхвърлих, де, но с това остана.

Там всъщност никой не разглежда студентството като "последния безгрижен период", а като много отговорен етап, който полага основите на цялото ти бъдеще. То си е и така, де... Нямаш право и да отсъстваш от лекции, за разлика от нашите университети. За отсъствия също изхвърчаш, но и това е логично - отишъл си да учиш, нали... и като поработваш нещо, защото студентските такси са зловещи - просто не ти остава време да се напиеш и да се сбиеш.

# 235

Ако младежите асоцират студентските години, единствено с купони безкрай, пиянски истории и оргии, по-добре въобще да не затормозяват финансово родителите си с такси, помагала, квартири и подобни разходи.Масово последните години, студентството се свързва точно с безгрижие, тотална неангажираност и пълна слободия.Особено, ако е свързано с местене в друг град, още повече София /Студентски град/...

Saule, точно това имам предвид.
В България сме наопаки, обаче.Тук ученето е между другото, а и много родители дори разсъждават, че щом детето е студент, това автоматично го освобождава от ангажимент да работи, дори и на непълно време, колкото да подпомага следването си.А в действителност, трудно се съчетава ежедневното киснене по кафенета и вечерните запои, с каквато и да е работа...

Последна редакция: пт, 02 мар 2012, 15:28 от sorsha_

# 236
Твърде крайни и категорични коментари прочетох, които се основават единствено на първоначално изнесени и не напълно ясни данни. Изкараха близнаците алкохолици и побойници, аз мога да кажа, че те не са такива деца. Знаете ли какво се е случило като се е прибрал единия брат в общежитието, как се е озовал пред стаята и дали другото момче не е било агресивно, защото е било събудено?  С какво право се заключва общата им стая? Вие ако сте пред стаята на вашето общежитие и не можете да влезете ще се обадите ли на брат ви да дойде? Колко бит е Илко и другите като са го нападнали и са били агресивни защо и те са посинени целите? Странно ми е 3-ма срещу 1 и мнозинството да са бити също.  Оправдавате момчето, че е извадило нож  да се защити от нападение, а обвинявате близнаците, че са ритали вратата да си влязат в тяхната стая? По информация на полицията никой първоначално не е признал за изваден нож, логично е ако Илко е размахвал нож да ги сплаши , Мартин и приятеля му да кажат на полицаите, че са го видели? Илко като е заключил вратата и момчето е останало отвън предполагам се е досетил, че той ще викне брат си и стават 2 срещу 1 и ще стане кавга с неясен резултат. Сещам се и за още неща..., изобщо аз не бих се наела да съм толкова крайна, като не съм била там и нямам поглед на цялата ситуация и на отношенията им преди това.
Случилото се е крайно и категорично, нормално и коментарите да са такива. По въпроса, за заключената врата, отговора е, че няма да я ритам и разбивам.

# 237
За заключената врата и на мен ми се случи веднъж след много тежък изпит съм заключила и освен ключа съм дръпнала и резето и това по обяд,съответно са се опитали да ме събудят и като не са успели са отишли при съседите, но никой не се е опитал да разбива нито пък съм имала проблеми след това.

# 238

Не, аз бях на 27 тогава и също нямах право да внасям алкохол...

Имам предвид, че това е място, на което живят предимно непълнолетни, нормално е да има пълна забрана за алкохол, независимо, че ти си по-голяма.

Ако младежите асоцират студентските години, единствено с купони безкрай, пиянски истории и оргии, по-добре въобще да не затормозяват финансово родителите си с такси, помагала, квартири и подобни разходи.Масово последните години, студентството се свързва точно с безгрижие, тотална неангажираност и пълна слободия.Особено, ако е свързано с местене в друг град, още повече София /Студентски град/...

Saule, точно това имам предвид.
В България сме наопаки, обаче.Тук ученето е между другото, а и много родители дори разсъждават, че щом детето е студент, това автоматично го освобождава от ангажимент да работи, дори и на непълно време, колкото да подпомага следването си.А в действителност, трудно се съчетава ежедневното киснене по кафенета и вечерните запои, с каквато и да е работа...

Явно имаме различни наблюдения. И в моите студентски години, и сега повечето ми познати учат и работят. И това, че всяка вечер сме били на купон не ни е пречело по никакъв начин. Аз също работех (и учех редовно).
Прекалено сте крайни, но предполагам е защото познавате само такива хора, които асоциират студентството единствено и само с алкохол и секс.

За заведенията и дискотеките съм съгласна, не им е мястото там.

...Колко бит е Илко и другите като са го нападнали и са били агресивни защо и те са посинени целите?...

Това и на мен ми е странно. Излиза, че той сам ги е ступал подред. Може да са се били преди това някъде навън...
Убедена съм, че полицията не казва всичко, което знае, и така трябва. Ще изчакаме и ще видим какво е станало, варианти много.

# 239
Ако зачекнем и системата на организиране на висшия учебен процес у нас, ще стане дълбока, защото и там проблемите са многопластови и започват още с приема. Когато образованието стане лукс у нас, достъпен за амбициозните хора и тези с реални качества и потенциал, както е в нормалните държави, тогава ще се променят и останалите лостове на ситемата.

Общи условия

Активация на акаунт