ИзклЪОчен комЪОтър в прЪвУписТно ШекмеЧе промУтиран от Политко Месаря - 67

• 31 947
  • 751
  •   1
Отговори
# 480

Цитат
Голамя
Големичка е.............
Цитат
6 ядене и спане до 9 после тоалета на ббо и папане в 12 папане в три пак и тогава полягвам до 6 когато като се наяде и до банята в 8.30 успявам да сгтвя, изгладя и т.н.
Цитат
всички ми викаха о, ще титрябва помощ на всяка цена.
Цитат
прахосмекачката
Цитат
комшиката от дясно се оказа малко луда не на шега.............прави магия бебо да се роди куч и сакат..........................не сме имали комфликти били сме на здравеи.............Та тази комшика досега се е държала горе долу разумнно......казва че можеби
Обърнете внимание на "комшиката", написана всеки път така.
А дамата, която разказва за въпросната "комшика" е научен работник в БАН.
Явно не е толкова научен.
Цитат
Можеби се нашашках много защото бебо от одавна го чакахме
Това пак от неНаучения работник от БАН!  Thinking Thinking

# 481
Цитат
Ква е тая псевдо вещицица бе

:  Joy Joy
Цитат
току виж и дошъл ъкъла

# 482
Надявам се да не повтарям някого

http://www.brefy.com/правописни-грешки  Laughing

# 483
  • Велико Търново
Вероятно не е точно за тук, но понеже е във връзка с написаното в блога, към който е горният линк. Още докато прочета в първото изречение "онези с електриковите анцузи", автоматично ми "изникна" една асоциация.
Моя позната и до ден днешен упорито си казва "електрически". По всяка вероятност така и си го пише.
Разбира се - иначе е с големи и преголеми претенции за ЕнтелЕгентност  Laughing

# 484
  • София
Цитат
докато пиех пост в тема ... и коато се релогнах

Цитат
и се управило детето

Цитат
които са отглежали

разък контраст

# 485
...
Това идва да покаже, че категоричността на Диамантче, е, меко казано, пресилена.
Не случайно в езика ни съществува понятието "дублетни форми", все пак...

"Ьо се слага след съгласни букви- Пеньо, Ганьо,твърдо нье. След гласни букви ,в началото на думата или пред съществително собствено име се пише „йо” – Пейо,Зайо, Йовчо,Йорданка и др."

Колкото до дублетните форми- не мисля, че е особено коректно да се използват, тъй като, в повечето случаи, това са често повтаряни грешки  Peace

П.С. http://vanyog.com/_new/index.php?pid=8 Този речник също казва, че правилно е "Зайо" и "Ганьо"

Последна редакция: ср, 14 мар 2012, 08:55 от Диамантче

# 486
  • гр. София
Алеко е творил във времето преди "ьо" и "йо", така че от тази гледна точка правилното е "Бай Ганю".
От гледна точка на вече въведената подмяна на "Ю"-то, е вярно "Бай Ганьо".
Що се отнася до различните издания - вероятно много зависи от коя година са, а и от това как е преценил съответният редактор. Но тъй като е видно, че има и по-нови издания, в които е с Ю, значи гледната точка на редактора сякаш е по-важна.

Книгата, която имаме у дома, е от 1959 г., на Държавно военно издателство "София" и на корицата пише "Бай Ганю".

Та и аз мисля като Дама Пика - че "ьо" е въведено на по-късен етап  Peace

# 487
  • Велико Търново
От "течащите" надписи на "Преди обед" по бТВ:
Цитат
тенесист

Диамантче, никой не оспорва това, което пишеш. Предполагам, че постващите в тази тема много добре са запознати с правописните правила за "ьо" и "йо" и едва ли някой ще се засили да им противоречи.
Въпросът е, обаче, че ти оспорваш наличието и използването на дублетните форми, па макар и някоя от тях да е архаична. А те, така или иначе, съществуват. Най-вече заради точно тези нововъведения в българския език.
Има някои неща, за които си важат И старите правила. Дето се казва - заварено положение. И е напълно естествено. Когато преди повече от столетие в оригинал авторът го е написал "Бай Ганю"(Алеко) или пък "Заю Баю" (Ран Босилек), какво да направи? Да се прероди в 21-ви век, че да го напише по новите правописни правила ли?
Пък и защо трябва да се разчита само и единствено на онлайн издания? Не всичко, което се намира в Интернет, трябва да се приема за вярно със 100%-ва категоричност. Дори и само заради някои непълноти. Защото, както се вижда, никой не е сметнал за необходимо да допусне, че има И други варианти на правилно изписване, които колкото и да са остарели, не може да бъдат тотално отречени. (по-долу ще стане ясно, че вместо "други" по-точната дума даже е "никакви", но това го установих впоследствие)
Фактът, че все още някои издателства (и печатни, и онлайн) използват автентичния правопис на авторите, го доказва.
А когато фактите говорят, нали знаеш... Wink
И още един факт:
Според горепосочения онлайн правописен речник името Кръстю НЕ Е изписано правилно.
Обаче пък актьорът Лафазанов е с първо име Кръстю. Е... и какво да направи човекът? Да се прекръсти само защото някой в някакъв онлайн речник не е посочил името му като правилно написано ли?
Още повече, обаче. За всякакви подобни думи, резултатът е "НЕ Е написана правилно или липсва в речника." Явно втората част на изречението за някои остава незабелязана, а тя "говори" много! Има и бутон "Най-вероятна правилна дума", при натискането на който пък, резултатът е "Няма предложения". Нещо като "не знам как е, ама знам, че НЕ Е така"!  Laughing  Mr. Green Причината е друга, естествено - просто някой не се е постарал да въведе и двете форми като правилни. Но не пречи посоченото да е неоспоримо доказателство за това, което вече писах - че не може да бъде гарантирана пълнота на 100%.
Аз лично не знам кога е въведено правилото, с което "Ю"-тата стават "ЬО" и "ЙО", но със сигурност старите не са напълно заличени. А и няма как да стане, дори и само заради това, че в много от случаите са свързани със съществителни собствени имена. Няма как да заличим хората, все пак...

ИзвинетИ за дългото "лирическо отклонение"!  Embarassed

ПП/ Що се отнася до това, че дублетните форми са "често повтаряни грешки", не съм съгласна.
Няма да се разпростирам и по тази тема. Най-малкото, защото може да се прочете, проследявайки този линк, примерно.

Последна редакция: ср, 14 мар 2012, 12:21 от DamaPika

# 488
  • в тристайна гарсониера :)
Цитат
малка татуйровка

# 489
  • Sunshine state
Цитат
офицялно
Цитат
Стерелизирах до 9-10м. след всяко хранене с шише, други съдове никога не съм стерелизирала, само миене с гореща вода.

# 490
Имената на -ю противоречат на правилата, тъй като окончанието определено е -о (-йо, -ьо), а не -у (-ю). Да се пише Ганю е като да се пише Алеку или Пенчу. Навремето ю-то е било прието по погрешка, но после са го поправили. "Бай Ганю" е бил от автора "Алеко Константиновъ", сега и двете имена се пишат по различен начин.
Сравнете с Ботев, който е изписвал името си Ботйовъ - нещо невъзможно според сегашния правопис.

# 491
Цитат
Води потеля манекенки със себе си

Това какво ли е?
Аз залагам на потеря евентуално  newsm78

# 492
Цитат
Води потеля манекенки със себе си

Това какво ли е?
Аз залагам на потеря евентуално  newsm78
Съмнявам се.  Wink
Нали потерята преследва, как така ще я води?  hahaha