КОЗУНАЦИ - 2012г. - 1

• 100 703
  • 735
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Ох, милата, пекла в един през нощта ooooh! Побъркахме се с тия козунаци Laughing

Някой ще прави ли великденски курабийки този уикенд? Хайде, ако има желаещи, да обленяме опит. Аз ще ги правя сега, защото за празниците ще пътувам и искам да са готови. Някой, който прави редовно, да ме светне дали ще издържат една седмица? Става дума за класически великденски курабии с мас и амонячна сода. Струва ми се, че като са с мас, би трябвало да стават по-мекички и вкусни с времето, поне обикновените курабийки така стават, но с амониячната сода нямам опит Thinking

# 496
  • Бургас
Е,браво за търпението,получил се е козунака!
И на Венета право,че стоя плътно до момичето и й дава кураж до последно.
Почнах аз пробата,второ премесване прави в машината и ще оставям да втасва.

# 497
  • Пловдив
Да, наистина, без куража на Венета нямаше да устискам снощи да го дочакам. Благодаря Венета   bouquet

# 498
belinda аз мисля,че ако са съхранени правилно ще издържат,аз правя от две години курабиите на Сладка хапка те също са с мас и амонячна сода и не съм имала проблеми издържат си доста време.

Мен ме е обзела тотална мания по козунаците,вчера отново правих картофеният на Венета,но явно съм оставила тестото малко по мекичко и нямаше конци,но това въобще не ни попречи да го хапнем за нула време,увеличих захарта с 20гр,сложих и локум,който явно доста допринесе за сладоста му и вече няма да правя такъв експеримент със захарта доста сладко се получи,втаса малко по бавно козунака,но иначе си беше много мек и пухкав,абе чудесен,като цяло.

Днес вече последна репетиция правя отново с рецепта на Венета,и после живот и здраве направо в съботата преди Великден,тогава ще правя и курабиите,яйцата по голямата част ще боядисам в четвъртък,а в събота ще отделя мъничко да боядисаме с децата,че знаели се може и без яйца да останем ако боядисаме всички с малчовците.

# 499
  • София
belinda аз мисля,че ако са съхранени правилно ще издържат,аз правя от две години курабиите на Сладка хапка те също са с мас и амонячна сода и не съм имала проблеми издържат си доста време.
Аз точно тях мисля да правя.
А вижте какво открих с търсачката, преди шест години съм имала същите терзания Joy

http://www.goblenite.org/showthread.php?t=1020

Боже мой, нищичко не помня!!! Четох поста три пъти и така и не мога да се сетя кога съм правила тези сладки - бяло петно! Явно съм преяла зверски и съм потиснала спомена hahaha

# 500
А да Ви попитам, че ми я няма везната 150гр. захар с какво да ги  измеря. 250мл. чаша на колко грама се равнява нещо приблизително.

# 501
Poly., опитай със супена лъжица.
1 супена лъжица = 20гр. захар.

# 502
Poly., опитай със супена лъжица.
1 супена лъжица = 20гр. захар.

Благодаря! Ще меся днес, да видим каква ще я втасам.

# 503
  • София
А да Ви попитам, че ми я няма везната 150гр. захар с какво да ги  измеря. 250мл. чаша на колко грама се равнява нещо приблизително.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=10258.msg221998#msg221998

# 504
  • В най - голямото село

Една кафена чаша захар - 80 грама

# 505
  • София
Здравейте,дали мога в тази рецепта на Роца http://marmottesetchocolat.blogspot.com/2011/04/brioche-au-mascarpone.html ,да заменя маскарпонето с обикновенно крема сирене?

# 506
Здравейте! Правих козунак за 1 път преди около 2 седмици и стана много хубав. То стана такова количество тесто, че имаше козунак, плитки, кифлички... Рецептата ми я даде колежка от работата. Сега искам да опитам и по друга рецепта, но на първа страница са толкова много, че не мога да си избера. Препоръчайте ми някоя рецепта, да не е много трудна. Имам още и от живата мая - половина кубче ми остана и искам да го използвам. Каква всъщност е разликата при използване на жива и на суха мая?

# 507
Seti Beti - отговарям ти аз, макар да не съм специалист, но понякога начинаещия може да даде добър съвет на друг начинаещ! Mr. Green

Разлика между суха и жива мая няма - в смисъл все си е мая и резултата би трябвало да е същия - всеки предпочита да работи с такава, с която е свикнал или му е по-лесно. Аз си харасвам сухата на Льо Сафр(тя е 11 гр) - свикнала съм колко от пакетчето да слагам за различните неща и не обичам да сменям с друга.

За рецепта препоръчвам тази на Скарлет с разясненията на Тандури - има я изписана на първа страница(не е като линк). За мен тя е идеална за начинаещи - лесна е и всичко много добре е обяснено - така съм свикнала с нея, че все не посмявам да експериментирам - просто като количество, начин на работа на ме ми приляга най-добре! Не се съмнявам, че и другите са много добри!:)))))))

# 508

За рецепта препоръчвам тази на Скарлет с разясненията на Тандури - има я изписана на първа страница(не е като линк).

Машината ти не се ли озори с един килограм брашно и останалите продукти  newsm78 Страх ме е да не изпуши  Laughing

# 509
  • забравих си мисълта...

Ще има още опити и непременно ще сменя брашното, ще пробвам да меся с ръчния миксер или на ръка. Ще ползвам и жива мая, която да активирам.

Portokalche, радвам се много, че козунака ви е бил вкусен и че издържа да го изчакаш до толкова късно. Още бих искала да ти кажа, че ти можеш и сухата мая да активираш, така както и прясната.  Още не ти препоръчвам да месиш на ръка. Ако месиш на ръка, така тестото ти ще със сигурност по-твърдо от колкото аз винаги препоръчвам и не бих се учудила ако козунакът пак се получи по-сбит от очакванията ти.  По-скоро прочети добре цялата рецепта още веднъж. Също и въпросите на съфорумките и моите отговори и тогава съм сигурна, че ще се получи.

Общи условия

Активация на акаунт