КОЗУНАЦИ - 2012г. - 1

• 100 692
  • 735
  •   1
Отговори
# 540
  • София
НЕ  СЕ  ИЗ-ДЪР-ЖА   В  ТЕМАТА!!!!!!!!!!  У-ЖАСТ-НИ  СТЕ!!!!!

Еликсирче, ти не направи, ама аз направих козунак - панетоне......

Ъъъъъъ такова ... къде точно е описан тоя козунак - панетоне, че го не намирам. Ще ме принудите да почна работа скоро върху козунак - тутманик.

Понеже четох рецептите предоставени от министъра на земеделието (тоя сериозно е решил да накара населението само да си меси козунаците) да ви попитам като активирате маята слагате ли и яйце в закваската ?

# 541
  • Варна
Момичета,вижте на какво попаднах!  Simple Smile http://www.vbox7.com/play:e0ee68a5e4 , нещо не му се получи много красив козунака на външен вид  на главния готвач,а вие се притеснявате,че не го догаждате ! Laughing
Да,да и аз го гледах вчера май и ми направи впечатление.И аз за темичката се сетих Laughing
Венета кое брашно ползваш?

Последна редакция: чт, 05 апр 2012, 23:21 от gali&presi

# 542
Здравейте,дали мога в тази рецепта на Роца http://marmottesetchocolat.blogspot.com/2011/04/brioche-au-mascarpone.html ,да заменя маскарпонето с обикновенно крема сирене?
Не мисля, че ще стане същото. А имаше идея за заквасена сметана тя пък е доста по-рядка от Маскарпоне.

# 543
  • София
... А имаше идея за заквасена сметана тя пък е доста по-рядка от Маскарпоне.

Е тая на Данон не е чак толкова по-рядка. То и самото маскарпоне също се разтваря в тестото.

# 544
  • забравих си мисълта...
Венета кое брашно ползваш?

Gali&presi, различно е почити винаги. Но най-често ползвам това, друг път е от това, а понякога купувам и от Clever на Billa.

# 545
Ъъъъъъ такова ... къде точно е описан тоя козунак - панетоне, че го не намирам. Ще ме принудите да почна работа скоро върху козунак - тутманик.

Скрит текст:
Хаджи....какво да ти кажа.....Днес обирах трохите от тутманика........Да не се изгуби нищо от него......Мноооооооого е вкусен, препоръчвам го! http://poptolev.blogspot.com/2010/07/blog-post.html

А за панетонето.....То тестото е козуначено....Но в един момент се оказа,че тавите от фурната - и двете големи  - са ми заети.......И къде - къде - в тенджерата го сложих....Защото го бях сплела по това клипче - http://www.youtube.com/watch?v=u7D8PSBsy1M&feature=related - това е много добра плетка - и за козунаци, и за питки.

Направих го само с олио козунака.......

Прибизителни мерки, че аз правя на око.....Подчертавам дебело,че това са приблизителни мерки, следи се консистенцията на тестото. За да се личат плетките - трябва да е 1 идея по-твърдо от нормалното.

350 мл. прясно мляко
3 яйца и 1 жълтък - този път мазах с белтък
около 200 гр. захар - не ми бе пълна чашата, имаше 1 пръст свободен
кората на 1 портокал, 1 лимон, сока от техните половинки, ванилия, стафиди
150 мл. олио
около 1 кг. брашно
1 кубче прясна мая
щипка сол

Месене и втасване на хлебопечката. После сплитане. 1ч. и 30 мин. втасва. Печене 30 мин.

1 нормален козунак и 10-на кифлички ми излязоха на мен от тази доза.

По повод министъра.......Писах на стената във фейса на Милен Цветков, преди 2 дни, когато коментираха козунаците. И един мъж ми отговори така -

Няма фабричен козунак с яйца! Яйчният прах е 11ст.кг . Будали производители няма, само потребители!!!

Така че аз продължавам и винаги ще го твърдя, че най-лошия домашен козунак, е в пъти по-добър от най-добрия купен от магазина..........

В 1 пост има дадени рецепти за Панетоне.....

Последна редакция: чт, 05 апр 2012, 23:54 от Мама Цоцоланка

# 546
  • София
Има ли свободни местенца за начинаещи месачи на козунаци?Благодаря за рецептата на италианския козунак    bouquet

# 547
  • Варна
Venetta мерси PeaceМалко ме затрудняваш,ама айде LaughingПоне Клевъра от Била лесно,ще го намеря де Peace

# 548
  • забравих си мисълта...
Venetta мерси PeaceМалко ме затрудняваш,ама айде LaughingПоне Клевъра от Била лесно,ще го намеря де Peace

Gali&presi, aз купувам брашното от Австрия, не мога да ти гарантирам, че това в българската Billa, ще е със същото качество. Но виж какво брашно ползва Еликсир. Нейните козунаци също имат конци винаги. А и виждам, че и ти си от Варна, тъкмо ще можеш да купиш брашното даже от същия магазин.

# 549
  • Варна
Ами аз направо да питам тогава Еликсир би ли споделила какво брашно ползваш? Mr. Green

# 550
  • забравих си мисълта...
Мисля, че Еликсир беше препоръчала София мел, но нека тя каже за по-сигурно. Няколко страници по-назад беше писала мисля за брашното, не знам вече.

# 551
  • София
И аз ползвам Софимел, и винаги имам страхотни конци, дори и питките ми стават с конци Peace Най-хубаво е светло синята опаковка, май пише че е за пити и баници или нещо такова Thinking

Ето това:
http://solaris999.com/site/getprod/757/

Дядо хаджия, аз яйце не слагам в закваската. За да се активират дрождите им трябват захари и глутен. И топличко, знаеш. Тоест маята си я активирам с малко течност, щипка захар и брашно, да стане кашичка. Не че с яйце няма да стане, но не е необходимо.

# 552
  • варна
Аз реших да изпробвам брашното за козунаци  на мелко .След много месене отиде почти 900гр брашно защото постоянно лепнеше ,но мисля че се получи добре -еластично и меко тесто .Втасва 2часа и го омесих със стафиди сложих мармалад и локум ,оплетох на плитки и пак втаса чудесно .При печенето се наду стана огромен и конци си имаше .Като го разчупих сякаш не е достатъчно пухкав ,въздушен малко ми изглежда като тежък незнам дали ме разбирате ,а бе мога да направя топче от него . Дайте мнение какво още му липсва.http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/s320x320/559991_3 … _1878100547_n.jpg

# 553
  • София
Според мен нищо не му липсва, изглежда ми идеален. А дали козунакът ти ще по-влажен и ще можеш да "направиш топче" от тестото сигурно зависи от рецептата. Аз харесвам например точно такива теста, после като го ядеш да залепва по зъбите Laughing Пухкав и въздушен са характеристики, които уважавам в тестото за погача. Козунакът го обичам една идея по-глетав. Пак е пухкав и много бухнал, но самото е тесто по-тежко, заради захарта и повечето мазнина. Според мен козунакът ит е идеален. Ако търсиш нещо различно, може да пробваш друга рецепта Peace

# 554
  • София
...
Дядо хаджия, аз яйце не слагам в закваската. За да се активират дрождите им трябват захари и глутен. И топличко, знаеш. Тоест маята си я активирам с малко течност, щипка захар и брашно, да стане кашичка. Не че с яйце няма да стане, но не е необходимо.

Знам аз какво и трябва на маята, ама просто ми направи впечатление, че и в двете рецепти работят с добавено яйце и мляко, та рекох да не съм изпуснал нещо.

Общи условия

Активация на акаунт