Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как се изчислява обезщетението за майчинство?
Какви са цените за БХС и как се извършва процедурата?
Какви са препоръките за хранене по време на бременност?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как се изчислява обезщетението за майчинство?
Обезщетението за майчинство се изчислява чрез вземане на 90% от средномесечния брутен доход за последните 24 месеца и след това се преобразува в дневна ставка. Сумата се определя въз основа на броя работни дни в месеца, умножен по изчислената дневна сума. Болничните обезщетения, от друга страна, се основават на осигурителния доход и не зависят от процента на изплащане (70%), докато сте в болничен. Следователно, ако заплатата ви е под осигурителния доход, няма да има разлика в обезщетението за майчинство.
-
Какви са цените за БХС и как се извършва процедурата?
-
Какви са препоръките за хранене по време на бременност?
За да поддържате здравословна диета по време на бременност, се препоръчва да консумирате много плодове и зеленчуци, да избягвате бялата захар и вместо това да изберете кафява захар, зехтин вместо маргарин и пълнозърнест хляб. Освен това е важно да избягвате пържени храни и да изберете домашно приготвени ястия. Умереното хранене с разнообразни храни е от съществено значение. По време на бременност се препоръчва умерена консумация на колбаси и сирена, като се избягват животинските продукти със сурова закваска. Рибеното масло, особено от дълбоководни риби, се препоръчва за прием, но трябва да се избягва черният дроб. Омега-3 мастните киселини са полезни, но е важно да се консултирате с лекар относно приема на добавки. Важно е да запомните, че реакциите на организма могат да варират и консултацията с лекар е от съществено значение. Препоръчително е също така да се храните редовно, като консумирате по-малки, но по-чести хранения и избягвате тежки храни, особено вечер. Вместо това се съсредоточете върху консумацията на зеленчуци, плодове и леки ястия; някои жени може да намерят за полезно да ограничат храненето до 6 часа вечерта, за да предотвратят неприятни усещания в корема.
-
Какви са препоръките за справяне с главоболието по време на бременност?
-
Опасни ли са микровълновите фурни?

на мен ми тежи, а мъжът ми е доволен винаги 

след малко отивам на разходка и после ще изчистя някой друг прозорец, поне да ги започна
.От както разбрах,че съм бремнна не съм хващала нищичко да върша.И така като гледам надали мъжо ще се навие да мие прозорци
.Май,май ако не ги изчисти маминка ,като ни дойде на гости ще си идат мръснички до края...Сигурно ще почнем да не виждаме на вън
Всяка сутрин с прахосмукачка и всички други процедури като ритуал
. А имах и намерение да си измия и аз прозорците, представям си тогава
но пък ще си заслужава всичко. 

и ще уча стихотворения наизуст