Трудова борса и обезщетение

• 250 432
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 1 485
  • Варна
Здравейте, моля за съвет:
Напуснах предишната си работа по мое желание през декември, но в последствие реших, че няма да застъпя с нова работа ами искам да се възползвам от борса. Намерих познат, който би могъл да ме назначи на стандартен ТД и после съкрати на основание срока на изпитване за да мога да взимам максимално обезщетение спрямо стажа. Прочетох, обаче, и за вариант да ме назначи на срочен договор за изпълнение на определена работа по чл.68,ал.1,т.2 и след  извършването на тази работа, договора се прекратява на основание чл.325,ал.1,т.4 и това сякаш би бил по-добрия вариант (с оглед на това как би стояло в трудовата книжка), така ли е? Относно срока - може ли да е напр. две седмици или има някакъв минимум? В сайт за консултации прочетох, цитирам: “Важно е в трудовия договор да са ясно формулирани определената работа и начинът, по който ще се документира завършването й. Документирайки завършването на определената работа, имаме основание за прекратяването на съответния срочен трудов договор (чл.325, т.4 от КТ). В случай че това не е предвидено още в трудовия договор, има опасност да не можете да определите точно момента на прекратяване на такъв трудов договор.” Т.е. да разбирам, че работата, която следва да завърша за тези две седмици трябва да бъде описана подробно в договора, както и начините за документиране на нейното завършване, което май би усложнило документациите?

И нещо допълнително: завършила съм семестриално магистратура през 2015-та, но през февруари ще заплатя семестър за да напиша и защитя дипломната работа, която ми остава за да завърша това образование - при това положение ще се водя ли студент и ако да - четох, че студентите нямат право на обезщетение от борсата, така ли е? Ако да, то да не се занимавам изобщо с гореописаните гимнастики...
Ще съм благодарна ако можете да помогнете с някой съвет за моята ситуация!

Не ви съветвам да сключвате срочен договор ще донесете проблеми на работодателя си освен ако няма хотел или завод Simple Smile
Не може просто така да се сключват срочни договори
В Кодекса на труда са посочени изискванията.Препоръчвам ви да изберете безсрочния договор със срок на изпитване ако имате такава опция.За студентите - отпадна това изискване

# 1 486
  • София
Благодаря, така и ще направим.

# 1 487
33 лв, но на работен ден, не на календарен. Имай го предвид, като си смяташ месечното обезщетение. Примерно,  януари има 22 работни дни и за всеки ще вземеш по 33 лв или 726 лв общо.
Няма шанс обезщетението ти да е по-високо от заплатата.

Има, получавала съм много договори, в които съм си плащала данъците за безработица.

Ако почна работа на ГД, спира ли ми се обещетението? Или само за ТД е?

Последна редакция: чт, 04 яну 2018, 07:36 от Jerry F

# 1 488
  • Варна
33 лв, но на работен ден, не на календарен. Имай го предвид, като си смяташ месечното обезщетение. Примерно,  януари има 22 работни дни и за всеки ще вземеш по 33 лв или 726 лв общо.
Няма шанс обезщетението ти да е по-високо от заплатата.

Има, получавала съм много договори, в който съм си плащала данъците за безработица.

Ако почна работа на ГД, спира ли ми се обещетението? Или само за ТД е?

Ако имаш осигуровки по него се спира

# 1 489
  • до най-прекрасния мъж
До колкото разбирам, ти говориш за някакво трудово възнаграждение, което ти е основно и отделно имаш граждански договори, по които също имаш осигуровки. Така по бих се съгласила. Или ако си осигурявана на по-висок праг, а си получавала по-ниска заплата, също може. Но при класическия случай /осигуряват те на това, което получаваш/ 60 % от осигурителния доход е по-ниска сума от трудовото възнаграждение след приспадане на осигуровки и данъци за сметка на работника.

# 1 490
пО ПРИНЦИП ЗНАЕМ ЧЕ 100% Е ПОВЕЧЕ ОТ 60%, но понякога се получава. (тъп Caps Lock).

# 1 491
  • до най-прекрасния мъж
Ааа, не е 100%, нека не заблуждаваме аудиторията. Обезщетението е 60 % от брутото, не от нетото Simple Smile, а нетната заплата е приблизително 78 % от брутната. Близко е, ама не е точно Wink 

# 1 492
бе общо взето знаем че от НОИ се взима по-малко отколкото от работата. Simple Smile

# 1 493
  • до най-прекрасния мъж
Общо взето, да Simple Smile

# 1 494
Аз по грешка питах в друга тема,сега се задавам въпроса на място.Колко време трябва да е минало от последната регистрация в БТ и получаването.на обезщетение от НОИ за,да имам.пак.право на същото в пълен размер според стажа?

# 1 495
3 години.

# 1 496
Здравейте. Ще получавам обезщетение до 15.04.2018 година. През този период имам ли право да отказвам, работа предложена ми от бюрото по труда? Или с други думи - ако откажа работа могат ли да ми спрат обезщетението?

# 1 497
Понеделник трябва да се разписвам. Значи отивам в БТ и си чакам реда.

Забавиха ми първото обещетение.

# 1 498
Понеделник трябва да се разписвам. Значи отивам в БТ и си чакам реда.

Забавиха ми първото обещетение.

От къде ви забавиха обезщетение?

НОИ нищо не забавя при коректно подадени в срок документи.
От 6.04.2017 съм регистрирана за 12 месеца. На 15-то число обезщетението ми е преведено, без изключения. Освен ако 15- ти се пада събота или неделя, тогава в понеделника съответно.

# 1 499
И на мен не са ми бавили.

Общи условия

Активация на акаунт