Трудова борса и обезщетение

• 250 364
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 1 635
Здравейте.Как мога да сметна какво обезщетение ще получавам от НОИ? Напуснах по собствено желание последната си работа,т.е. чл.325 т.1.?

# 1 636
  • Варна
Здравейте.Как мога да сметна какво обезщетение ще получавам от НОИ? Напуснах по собствено желание последната си работа,т.е. чл.325 т.1.?

Щом е по взаимно съгласие сметката ми се струва лесна
9 лв на работен ден ти е плащането Simple Smile

# 1 637
Здравейте! Един бърз въпрос - освобождаване от работа в края на ноември и регистрация в бюрото по труда в 7 дневен срок. След това подаване на заявление в НОИ през февруари - т.е в 3 месечния срок. Въпросът е накуп ли се изплаща обезщетението от НОИ със задна дата или се започва сега и е в продължение на следващите 4 месеца? Благодаря!

# 1 638
  • София
Здравейте! Един бърз въпрос - освобождаване от работа в края на ноември и регистрация в бюрото по труда в 7 дневен срок. След това подаване на заявление в НОИ през февруари - т.е в 3 месечния срок. Въпросът е накуп ли се изплаща обезщетението от НОИ със задна дата или се започва сега и е в продължение на следващите 4 месеца? Благодаря!

Би трябвало да е накуп със задна дата, стига да е спазен 3 м срок .

# 1 639

Благодаря ви. 9лв но за 21 или за 30 дни? Blush

# 1 640
Пари се взимат само за работните дни от месеца.

# 1 641
  • Варна

Благодаря ви. 9лв но за 21 или за 30 дни? Blush

9 лева на работен ден а не на календарен Simple Smile

# 1 642
Здравейте,

Имам въпрос за регистрация на безработна прибираща се от Испания.
Жената е работила там 18 месеца. Ще има 9 месеца от последните 15 без прекъсване. Преди това в България има поне 10г.
Ще напусне в края на март и се прибира тук.
От НОИ са и казали да си осигури документ U1 /ПД U1/ (“Периоди, които се вземат предвид за предоставяне на обезщетения за безработица”), което ще направи.

Ще има ли значение как я освобождава испанската фирма?
Ако си напусне по собствено желание ще трябва ли да я съкрати някоя БГ фирма преди да се регистрира, за да може да си получава 60%- ното обезщетение?

Ако някой има идея, ще ми е от помощ.

# 1 643
Защо не попиташ в НОИ, в Дирекция Европейски регламенти - за това само се сещам. Имат някакъв национален телефон за цялата страна - малко е трудно свързването.
Аз лично съм комуникирала с тях с писма - отговарят доста бързо.

Агенцията по заетостта също имат национален телефон за справки - може и там да попиташ.

# 1 644
Работя сезонно, но от три години не съм взимала борса. Може ли някой да каже как се изчислява размера за борсата. По конкретно: месеците на прекъсване за нулев доход ли се броят?

# 1 645
  • Варна
Работя сезонно, но от три години не съм взимала борса. Може ли някой да каже как се изчислява размера за борсата. По конкретно: месеците на прекъсване за нулев доход ли се броят?
Взима се минималната работна заплата за страната

# 1 646
Здравейте,
обезщетението ми за безработица е до 31.01.2018. Днес отидох до НОИ да ми оформят трудовата книжка и ми казаха, че е рано и че щом нямам нова работа ще ми я оформят най-рано на 15-ти. Това, че е рано вярно ли е?

Вече не оформят обезщетението в ТК.
Здравейте
Прочетох това и чуденето ми е същото... в Бюрото по труда като се подписвах последния път ми казаха че трябва да отида в НОИ с трудовата книжка да ми нанесат стажа, за да се зачитал...
Срокът на обезщетението изтече преди няколко дни, предстои да ми преведат последното на 15ти този месец.
Не споменаха срок обаче, а и аз забравих да питам. На сайта на НОИ никъде не намирам нищо по въпроса. Дали аз не гледам на правилното място?

# 1 647
Те много знаят от БТ. Wink
По принцип вече не нанасят стаж в НОИ, обаче ако настояваш, ще ти го нанесат.
Има фирми, които признават и времето на борсата за стаж за клас.

# 1 648
Благодаря за бързия отговор, сигурно ще отида все пак, но поне знам че няма определен срок, който евентуално да изпусна и мога да го свърша когато съм наблизо до тях за нещо друго.

# 1 649
  • София
Здравейте,

Безработен, получаващ обезщетение има възможност да започне работа, към която изпитва известни резерви. Ако сключи договор и след 1-2 месеца се окаже, че резервите му не са били неоснователни, възможно ли е отново да се върне на борсата и да си получава обезщетението? Работата не е предложена от БТ и към момента му остават още доста месеци с обезщетение.

Общи условия

Активация на акаунт