Трудова борса и обезщетение

• 250 596
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 360
  • тук-там
Здравейте, на 02.11 ми свърши майчинството и разбрах, че са ми приключили договора съобразно тази дата, което означава, че съм изтървала седемдневния срок за регистриране в бюрото по труда. Въпроса ми е дали това означава, че губя и правото на обезщетение от нои ?
Не, но обезщетението ще ти се изплаща от деня на регистрацията, а не от деня на прекратяването, както ако беше спазила срока.
Как са го приключили без твое знание-съгласие съответно? newsm78

# 361
  • на брега на реката
Благодаря, за отговора! Сумата не е голяма ,ще си платя и за оставащите дни на ноември.  Все се надявах, че ще започна работа , но не стана така. Днес е последния ден на обезщетението, чувствам се безпомощна.

# 362
Благодаря, за отговора! Сумата не е голяма ,ще си платя и за оставащите дни на ноември.  Все се надявах, че ще започна работа , но не стана така. Днес е последния ден на обезщетението, чувствам се безпомощна.
Не е нужно, но изборът е твой. Успехи с работата!
Здравейте, на 02.11 ми свърши майчинството и разбрах, че са ми приключили договора съобразно тази дата, което означава, че съм изтървала седемдневния срок за регистриране в бюрото по труда. Въпроса ми е дали това означава, че губя и правото на обезщетение от нои ?
Обезщетението не си загубила, но наистина странно как без теб и подписът ти в/у заповедта за освобождаване? Принципно, когато регистрацията в БТ е след 7-те дни по вина на лицето без уваж.причини, просто не му се плаща от НОИ за дните на закъснението.

# 363
  • Пловдив
Днес ми казаха по телефона,че заповедта е по чл.328,т.3 - Намаляне обема на работа.
За предизвестие,казаха че си било при тях и са ме уведомили устно.Та с една дума една заплата за неспазено предисвестие няма да има.А и ако кажат че ще ми пуснат предизвестие от 1 месец ще трябва да си го отработя,това значи да ме назначат в другата фирма.Което сигурно ще е по назначение с договор по чл.70 и след 2 дни могат веднага да ме освободят и пак нищо да не ми платят.А четох че нямат право да ми дадът предизвестие ако съм в платен годишен отпуск,Така ли е???А чак на следващия ден след като ми изтече отпуската???
Ако сега не ми дадат 1 заплата за неспазено предизвестие,то мога ли след 1 месец да си търся 1 заплата,като обещетение затова че не съм си намерила работа.Понеже малката доста боледува и сигурно няма и да успея да си намеря.
Казаха че нямам право да си взема заповедта без да съм я подписала да си я разгледам в къщи,и да я върна до 7 дневен срок.Можело само със сведетел ,че взимам заповедта и отказвам да я подпиша.
Благодаря за отговорите.

# 364
Устно мила,само френска любов се прави.Предизвестието се подписва.Така че,търси си правата  Peace а иначе явно си съкратена така че, спокойно можеш да отидеш на борсата

# 365
  • тук-там
Скрит текст:
Устно мила,само френска любов се прави.

Това ми хареса.... Joy

Не могат да те съкратят, без разрешение от ИТ, освен ако не закриват предприятието и едно -две други неща, които едва ли са валидни в случая.
Обезщ. за оставане без работа винаги може да потърсиш при съкращение - независимо по кой член.

# 366
Днес ми казаха по телефона,че заповедта е по чл.328,т.3 - Намаляне обема на работа.
За предизвестие,казаха че си било при тях и са ме уведомили устно.Та с една дума една заплата за неспазено предисвестие няма да има.А и ако кажат че ще ми пуснат предизвестие от 1 месец ще трябва да си го отработя,това значи да ме назначат в другата фирма.Което сигурно ще е по назначение с договор по чл.70 и след 2 дни могат веднага да ме освободят и пак нищо да не ми платят.А четох че нямат право да ми дадът предизвестие ако съм в платен годишен отпуск,Така ли е???А чак на следващия ден след като ми изтече отпуската???
Ако сега не ми дадат 1 заплата за неспазено предизвестие,то мога ли след 1 месец да си търся 1 заплата,като обещетение затова че не съм си намерила работа.Понеже малката доста боледува и сигурно няма и да успея да си намеря.
Казаха че нямам право да си взема заповедта без да съм я подписала да си я разгледам в къщи,и да я върна до 7 дневен срок.Можело само със сведетел ,че взимам заповедта и отказвам да я подпиша.
Благодаря за отговорите.
Както ти казаха: устно.... Когато подписваш заповедта за предизвестие, ще я подпишеш с датата, на която са ти я дали в ръцете. Точка. Независимо кога е това. Не съм мн сигурна как стоят нещата за отпуската, но наистина имаше нещо такова, че не могат да те съкратят по време на платен ГО. Виж в Кодекса на Труда.
МОжеш да вземеш заповедта и да си я разгледаш спокойно.
След това можеш да им търсиш и обезщетение за оставане без работа, при което , обаче, има една "уловка": то не е дължимо, а ти трябва да си го потърсиш. Направо копирам какво бях писала по въпроса, че и аз си имах едни разправии:

Цитат
Колеги, бих искала да споделя с вас малко ноу-хау, с което ще се радвам да бъда полезна.
Когато съкращават позицията ви в компанията, (по чл. 328, ал. 1, т. 2 от кодекса на труда), работодателят ви дължи 3 обезщетения: 1. по чл. 220 - за неспазено предизвестие (тук е уговорката, че такова не сте получили), чл. 224 - за дните платен отпуск, които ви остават, и по чл. 222 - което и малката врътка, която работодателите използват - за периода, в който сте останали без работа, но не повече от 1 месец след съкращаването ви. Камъните, в които можете да се препънете тук : 1. това обезщетение не е дължимо, вие трябва да си го ПОИСКАТЕ. Това се прави с декларация, която подавате към работодателя, че за този период (от - до) сте останали без работа и по чл. 222 ви се дължи обезщетение за това време. 2. НИКЪДЕ в Кодекса на труда не пише КОГА работодателя следва да изплати това обезщетение. Давността му е 3 години от датата на заповедта за съкращение. Това означава, че ако решат да не ви го изплатят и не заведете дело, НЯМА да видите никакви пари. И тук влизам с ноу-хауто: за да стане изискуемо и да "придобие" някакъв срок и падеж това обезщетение, длъжникът трябва да бъде ПОКАНЕН от кредитора (т.е. ВИЕ) да се изплати. Декларацията, която подавате няма смисъл на такава покана. Тя е просто вашето заявление, че имате право на това обезщетение. Изготвя се ОТДЕЛНО молба (покана) , в която молите в еди-какъв-си-срок (напр. 3 работни дни ), да ви бъде изплатено обезщетението по чл. 222 за периода, който сте посочили в декларацията. Получавайки тази покана, работодателят ви автоматично попада под ударите на Закон за задълженията и договорите, става длъжник и изпадава в забава, за която се дължат законни лихви върху главницата на обезщетението от датата на получаването на молбата, до датата на изплащане на задължението: чл. 84 и чл. 86 от Закон за Задълженията и Договорите.
Още съвети: 1. Трябва да имате доказателства, че работодателят ви е получил декларацията и поканата. За тази цел най-добре е да направите по 2 екземпляра от всеки документ, и накарате работодателят да сложи входя номер и дата на всеки от тях (общо 4ри документа). Ако ви бъде отказано, можете да пратите документите с куриер с обратна разписка (в която да присъства име и подпис на получилия пратката) и опишете подробно в товарителницата какво носи куриера (напр. Декларация за обезщетение по чл. 222 и покана за изплащане на обезщетение от декларацията).
2. Ако работодателят Ви се опъва и дори и след получаването на искането не ви изплати обезщетението, му изпратете нотариална покана с призовкар като последна стъпка и шанс за него преди да започнете съдебното дело.
Бъдете сигурни, че при наличието на всички документи : трудов договор, заповед за съкращение, декларация и покана от ваша страна с вх. номер, ще спечелите обезщетението, лихвите по главницата, държавните такси и адвокатския хонорар. Практиките (т.е. решенията на районния съд в разл. градове и години) можете да прочетете тук:
https://www.google.bg/search?client=opera&q=%D0%BF%D0%BE%D0% … PzuKOnc8gfi_YHgDQ

# 367
  • Пловдив
Благодаря за отговорите.Утре сутринта ще ходя да си получа заповедта.

# 368
  • Пловдив
Здравейте отново.
Днес ходих до счетоводителя,беше ми приготвил трудовата книжка и заповед за освобождаване по член 328,т.3.Нямаше нито заповед за отпуск,нито  предизвестие за освобождаване  в писмен вид.Като си ги поисках,стана голяма дандания и се изпокарахме по телефона с едната собственичка,че постъпвам некоректно.Дадоха ми 3 фиша за подписване за септември,октомври и ноември за изплатени суми за платения отпуск след майченството.Подписах единственно за септември и октомври,понеже за тях съм си взела парите.Заповедта не я подписах и не ми я дадоха.Утре ще ходя пак,понеже двете собственички трябвало да се съгласуват какво да правят,дали да не ме назначат на друга длъжност,като продавачка на 4 часа.за да си отработя предизвестието.Неможело като гладачка.Фирмата нали неотчита дейност,а жената която е на моята длъжност сега вече е в другата фирма и по договор е гладачка,а аз бях общ работник.Та място за общ работник нямат.
А и като започна че е трябвало още преди години да ме уволни дисциплинарно,и взехме да си вадим кирливите ризи.Гадна работа,чак не ми се занимаваше....цял ден ми е свито на стомаха.
Приемам съвети как да постъпя утре.

# 369
  • тук-там
taneva73
Извинявай, не ти следя много случая...
Ти какво искаш? Борса, работа.....

# 370
Здравейте отново.
Днес ходих до счетоводителя,беше ми приготвил трудовата книжка и заповед за освобождаване по член 328,т.3.Нямаше нито заповед за отпуск,нито  предизвестие за освобождаване  в писмен вид.Като си ги поисках,стана голяма дандания и се изпокарахме по телефона с едната собственичка,че постъпвам некоректно.Дадоха ми 3 фиша за подписване за септември,октомври и ноември за изплатени суми за платения отпуск след майченството.Подписах единственно за септември и октомври,понеже за тях съм си взела парите.Заповедта не я подписах и не ми я дадоха.Утре ще ходя пак,понеже двете собственички трябвало да се съгласуват какво да правят,дали да не ме назначат на друга длъжност,като продавачка на 4 часа.за да си отработя предизвестието.Неможело като гладачка.Фирмата нали неотчита дейност,а жената която е на моята длъжност сега вече е в другата фирма и по договор е гладачка,а аз бях общ работник.Та място за общ работник нямат.
А и като започна че е трябвало още преди години да ме уволни дисциплинарно,и взехме да си вадим кирливите ризи.Гадна работа,чак не ми се занимаваше....цял ден ми е свито на стомаха.
Приемам съвети как да постъпя утре.
Зависи какво искаш.
Ако искаш да си вземеш предизвестието и да си намериш свястна работа - прегледай Кодекса на Труда и си търси правата до дупка.
Ако искаш да имаш каквато и да е работа - започни на 4ри часа.

# 371
  • Пловдив
Искам борса и то поне за максималното време,имам над 20 г.трудов стаж.Те не искат да ме задържат след майченството,ако ме презначат на 4 часа ще е само за 1месец за да си изработя парите за предизвестието,което и без това не искат въобще да ми пуснат.Но понеже аз се заинатих,че по закон са длъжни да ми го пуснат или да ми платят обещетение от 1 заплата за неспазено предизвестие,защото то ще е с дата с от вчера,от когато е и заповедта ми за освобождаване.Затова сега се чудят какво да измислят.А ако ме презначат в другата фирма,то сигурно ще е по чл.70 и могат да се освободят от мен и на втория ден без да ми платят нищо,или при всички случаи щом съм с предизвестие за освобождаване са длъжни да ме изтърпят месец и да анолират тази заповед и да пуснат нова след месец.Но тогава могат ли през този месец да ми направят мръсно и да ме подхлъзнат с дисциплинарно уволнение за какво си измислят там.Примерно в магазина се работи с каса ,с пари,все ще измислят някакво скалъпено обвинение.За това се чудя как да постъпя.

# 372
  • тук-там
Взимай си заповедта и отивай на борсата.
Нали не си подписала предизвестие, нека твърдят, че си има....Ако ти се занимава след това - в ИТ.
Майка си - не могат да те съкратят без тяхно предписание, същото се отнася и за дисциплинарното.
Мисля, че в НОИ не ги интересува чак толкова съкращението на майка, ако тя сама не повдигне въпроса.

# 373
Здравейте,

Предстои ми напускане все още не сме се разбрали по кой член или по чл. 325 или чл. 326.
Преди 3г бях на борсата и взимах обещетение. Работя в тази фирма от 2г.
Искам да попитам ако някой знае разбира се Simple Smile  имам ли пак право на това обещетение 4 месеца по 7,20на ден ако не се лъжа.
Другото което е предстои ми планово влизане в болница
февруари. Болнични пред НОИ мога ли да представя?

# 374
  • София
Момичета,
Преди време бях разказвала как на половинката ми не му бяха регистрирали трудовия договор в НАП и след предписание от Инспекцията по труда най-накрая все пак го регистрираха; той обаче реши, че при такива мошеници не му се работи - собственикът на фирмата обаче е холандец и си живее в Холандия, та в конферентен разговор се бяха разбрали, че от 17.09.2014 няма да работи там. Тук една мома счетоводителка се грижи за договорите и т.н. Тази мома обаче нито си вдига телефона, нито връща обажданията ни, нито отговаря на имейлите ни. Та от тогава до сега вече 2 месеца той заповед за прекратяване на договора няма, нито му е оправена трудовата книжка (тя си е вкъщи и дори и не е започната от този работодател, съответно не е и приключена). Във фирмата работи в момента само едно момче, което нито може да дава входящи номера ако искаме искаме писмено да подадем нещо до работодателя, нито е оторизиран (това трябва да го прави въпросната счетоводителка, но пък тя е неоткриваема). Та благодарение на нея вече 2 месеца мъжът ми не може да се регистрира на Бюрото по труда. За наше най-голямо учудване днес отваряйки сайта на НАП, като си пусна проверка по ПИК изведнъж се оказа, че преди няколко дни договорът му е прекратен в НАП с дата 17.09.2014. Как това се е случило без той да има заповед, без да е подписвал такава или пък да му е пращана, не ми е ясно. Ако някой знае да даде идея какво се прави в тези случаи, когато договорът бива прекратен без заповед да е дадена за подпис на работника. Каква съдебна отговорност можем да търсим от тази фирма за това забавяне, заради което не може дори на Борсата да иде? Когато/ако все пак успее някак магически да си получи Заповед, то със сигурност ще я разпише с дата на получаване, но ще има ли тогава възможност да се регистрира на Борсата със задна дата (т.е. да получава обезщетение от 17.09.2014 насам), т.к. това забавяне не е по негова вина? А ако докато това се случи си е намерил вече друга работа дали все пак за месеците, в които не по негова вина не е могъл да се регистрира в Бюрото по труда, ще може да кандидатства за обезщетение със задна дата, като към момента на регистрация там вече няма да е безработен реално (надявам се да го обясних разбираемо)?

Общи условия

Активация на акаунт