Трудова борса и обезщетение

• 250 597
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 375
  • тук-там
Съжалявам, но аз, както и повечето колеги предполагам, нямаме достатъчно време  да "вникнем"  във всички най-подробно описани казуси. Peace
Първо са се разбрали, че от 17.09 няма да работи, после се учудваш, че от същата дата той е прекратен... newsm78
Това е станало веднага - а не преди "няколко дни"... Вие какво направихте от 17.09 та до сега - звъняхте на телефон, който никой не вдига?
Пишете ясно и точно какъв е проблема и какво искате вие....
Така малко.... Peace

P.S.
Извинявай - прегледах ти случая - и пак казвам в ИТ. Там могат да му приключат ТК.
Само не разбирам как с ПИК, чак сега виждате, че ТД е приключен още септември. newsm78

Последна редакция: чт, 20 ное 2014, 20:29 от Wild_rabbit

# 376
  • София
Да, разбрали са се (устно, по скайп), но заповед и до ден днешен той няма. Затова се учудвам как е прекратен договора в НАП без заповед.
Звънели сме по телефона и сме писали мейли на дамата-счетоводител, повече не зная какво да направим като собственикът си е из чужбина, във фирмата има само едно момче тук в БГ, а счетоводителката е минала в нелегалност.
И поради факта че няма заповед и оправена трудова книжка, не може да се регистрира на Бюрото по труда и да получава обезщетение от там докато си намери нова работа.
Какво може да направим в тази ситуация?

# 377
  • тук-там
ИТ - означава Инспекция по труда! Peace
Договорът в НАП се прекратява с един "клик". Изобщо не е необходима заповед, камо ли и подписана.... за тази ми ти дейност. ooooh!
Отивайте в ИТ! Друго....здраве. Peace

# 378
  • София
Wild_rabbit,
Благодаря ти за отговора.
Трудовата книжка не само не му е приключена, но не му е и започната... Ще ида до ИТ да вида могат ли да направят нещо в този случай.
А договорът му бил прекратен преди 2 дни със задна дата (17.09), както му и беше регистриран на 10.10 със задна дата от 11.08.
Проблемът е,че заради липсата на заповед и оправена трудова книжка,  не може да се регистрира на Бюрото по труда и да взема обезщетение докато започне нова работа. И всичко това е по вина на работодателя. Има ли нещо, което може да се направи, за да може половинката да се регистрира на Борсата и да си получи и обезщетението за изминалите 2+ месеца, понеже не може да е регистрира не по негова вина.
Може ли да се търси съдебна отговорност от този работодател-мошеник за неоформени документи при напускане, което лишава мъжа ми от законното му право на обезщетение при безработица?

# 379
  • тук-там
Със задна дата, и догворът, и прекратяването може да се осъществи от работодателя само с разрешението на ИТ- това означава, че те са представили валиден трудов договор - подписан от работника, валидна заповед за прекратяване - пак подписана от него.
Освен, ако не става въпрос за прекратяване в срока на изпитване...
Може да са представили обратни разписки от изпратени документи на адрес....всичко може. Peace
Отиди в ИТ и питай!

# 380
  • София
Предполагам, че е с разрешението на ИТ, т.к. аз и до там писах.
И да, в срока на изпитване е , но нали все пак трябва заповед, иначе с какво да се регистрира в БТ newsm78

# 381
  • тук-там
Предполагам, че е с разрешението на ИТ, т.к. аз и до там писах.
И да, в срока на изпитване е , но нали все пак трябва заповед, иначе с какво да се регистрира в БТ newsm78
Ами не мога да гадая.... Какъв адрес за кореспонденция сте дали? В ТД - какво пише като местожителство? Всеки ден ли той се явяваше на работа?
Най-вероятно те са изпратили заповедта на адрес - не е необходим подпис от работника. Peace
Честно казано - недоглеждането е от ваша страна. Как, защо.... Когато се работи "ей така за идеята", без извинение, така се получават нещата...
Работодател съм, въпреки това, се опитвам да помагам на такива като вас, но...и от работника трябва да "произлезе" някаква мисъл. Peace

# 382
Аз също имам въпрос - дано някой може да ми отговори! Не съм сигурна, че темата е подходяща, но се надявам да съм на правилното място! Simple Smile

Възможно ли е човек, който получава помощи за безработица да получи еднократен хонорар за извършване на определена услуга - това отразява ли се на помощите и как!? newsm78

# 383
  • София
В договора му е записан адреса, на който живеем и в къщи винаги има човек, така че съм сигурна, че нищо не са изпращали.
Да, всеки ден си де явяваше на работа. За отработените дни от септември му беше изплатено възнаграждението.
Проблемът е,че не му издадоха заповед и не му оправиха трудовата книжка, за да може да се регистрира на Бюрото.
Първите 2-3 пъти като звъняхме на счетоводителката, тя казваше: да, след ден, два, три. След това спря да вдига телефона и да отговаря на мейлите ни.
Сега щом му е вписала прекратяването в НАП 2 месеца след като то е станало факт, явно е изфабрикувала някаква заповед, но същата нито му е дадена, пратена или каквото и да е.
Благодаря ти, че опитваш да помагаш   bouquet, просто аз не зная каква повече мисъл да произведа - с такива шмекери не се бях сблъсквала до сега - собственикът в чужбина се прави, че не знае кое как; счетоводителката в неизвестност; в офиса само едно момче работник... То да е нормална фирма с деловодство или поне някой да дава входящи номера, да си има човек, който да се занимава с Личен състав или поне счетоводител, който да се знае къде може да бъде открит, процедурата е ясна, но в тази конкретно ситуация нямам идея какво трябва да се направи, за да се сдобие мъжът ми със заповед и оформена трудова книжка  #Crazy

# 384
Здравейте,

Предстои ми напускане все още не сме се разбрали по кой член или по чл. 325 или чл. 326.
Преди 3г бях на борсата и взимах обещетение. Работя в тази фирма от 2г.
Искам да попитам ако някой знае разбира се Simple Smile  имам ли пак право на това обещетение 4 месеца по 7,20на ден ако не се лъжа.
Другото което е предстои ми планово влизане в болница
февруари. Болнични пред НОИ мога ли да представя?

Не. Не можете да представите болничен в НОИ. Болничен се издава само, ако имате работодател и се представя на работодателя. В НОИ не се представят болнични. Ако нямате действащ трудов договор към момента на хоспитализирането си (или са изтекли повече от 30 дни от прекратяването на последния ви такъв), нямате право на обезщетение за временна неработоспособност.

# 385
ZinaSt Благодаря   bouquet

# 386
Здравейте имам следният въпрос.Водя се на работа в една фирма и съм по майчинство което с като преди това имам прекъсване на трудовия стаж и сега по време на бременността съм се водела по болнични.

# 387
Здравейте имам следният въпрос.Водя се на работа в една фирма и съм по майчинство което с като преди това имам прекъсване на трудовия стаж и сега по време на бременността съм се водела по болнични.

Нищо не разбрах. Дори въпроса не намерих.

# 388
ще получавам ли някакви пари за някой и друг месец ако ида на борсата

# 389
ох сега виждам точно какво е останало от това което съм искала да напиша.  Laughing Laughing С малко дете съм и той ми е изтрил част от въпроса. Rolling Eyes Та цялостното ми запитване бе.
Като сега съм се водила по майчинство в друга фирмара преди това си имам трудов стаж.Сега като ми изтече майчинството и ме съкратят ако ида на борсата ще получавам ли за някой и друг месец някакви пари? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт