Отговори
# 225
Момичета, благодаря ви от сърце за мненията и успокоенията!   bouquet Много сте мили! Да ви кажа, чак за аутизъм не се бях сещала  hahaha, просто се притеснявам да не пропусна момента, когато може да се навакса дадено умение и после да е много по-трудно. Да, някои деца наистина проговарят на 3 години като големи, но други пък не - и когато започнат да посещават едва тогава логопед, става така, че на 5-6 години детето още не може да говори добре! Ей такива неща ме притесняват. Иначе Теди ме разбира като му говоря, също се втурва да прави разни неща. За спокойствието - никак не е спокоен, по-скоро дори е много енергичен и агресивен - той не знае какво е да погали, да помилва (ако му кажем специално го прави, но дори и ласките му приличат повече на шамари) - той удря, скубе коси, рита, хапе...

vesy_evi , ще ми бъде интересно да ми дадеш на лични повече инфо за това, което каза за детските психолози.  Peace

# 226
Тонинце, гледах "Такъв е животът" и се замислих много върху аутизма, а и на работа последната година имах едно момченце в 5 клас, което пък изобщо не можеш да кажеш, че има такъв проблем, само в някои ситуации се различаваше (напр. не искаше да пише с химикал, само с молив, не играеше много с децата, но пък беше много умнен и схватлив). Иначе откъде ще ми дойде на главата да се сетя за аутизма.  Но явно очите ми са "големи", повече си въобразявам. Като се зачетох и потърсих дори клипчета в youtube, съвсем не е така детето. Все пак много "криви" смиптоми са описани - детето си играело с колелата на автомобилчетата, с ключовете за осветлението, отваряло и затваряло шкафове - всичко това Ники го прави, но и много други деца. Просто аз съм човек без работа.  Laughing Лятото ще ми изчезнат притесненията. Наистина е много спокойно дете, чак на моменти се плаша от това спокойствие, но и двамата с таткото сме такива. То на кой да прилича детето! Въпреки това съм благодарна, че прочетох това-онова, друго си е като си по-запознат и знаеш за какво да следиш. А говоренето въобще не трябва да ни притеснява, щом разбира детето, всичко е наред!
Благодаря ви, майчета, и вие ме успокоихте! Аз също написах за сравнение, а и да споделя притесненията си, споделена болка - половин болка, нали знаете!
Някакъв вирус ни лепна точно за 3 дни, точно за юбилея на свекър ми. Само хрема, но и двамата. Толкова бързо отмина, какво беше това нещо..... Пак слагах от любимите ми капки с лайка и мед. Нито Т, нито кашличка, само нослето. Но той си е здрав, цяла зима не е боледувал и сега леко мина, дали така ще е и на яслата!?

Последна редакция: вт, 27 мар 2012, 10:33 от velizarka_8

# 227
  • Пловдив
Момичета, попаднах на тема, в която съфорумка се нуждае от помощ: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=647659.0
Момичето е на 35 години с детенце на две и се нуждае от смяна на тазобедрените стави, ако някой може да помогне...

# 228
Наистина всяко дете е уникално. По-спокойно дете от дъщеря ми аз лично не съм виждала и не мога да си представя, че изобщо може да има. От едногодишна където и да съм я водила с мен, сяда където й покажа и буквално не мръдва  Mr. Green Много хора са ме питали стреснати тя така ли си е по принцип или какво Laughing Ами така си е! Sunglasses И един метър няма да мръдне, без да ме помоли и без да попита. Освен това от бебе говори много добре, разсъждава страхотно и какво ли не, но до 5 годишна възраст не говореше с НИКАКВИ хора извън семейството. Колко пъти ми се е случвало да се червя, защото не иска да си каже нито името, нито нищо. На 4 години беше единствената в групата в ДГ, която не си каза стихчето, а дечицата с говорни проблеми се представяха чудесно. Учителките не ми вярваха, че детето говори, накарах я насила да им каже 2 изречения и те занемяха от почуда. Бяха убедени жените, че ги лъжа, след като 3 месеца не бяха й чули гласа... Водила съм я на психолог, човека каза, че си е наследствено - и баща й е бил същия като малък. Посъветва ме да не обръщам внимание на проблема, понеже е много умна и скоро ще поиска сама да се изяви. Така и стана. Сега вече детето контактува свободно с всички, но е на 6 и половина, явно и възрастта си каза думата при нея. Peace Давам го като пример, че ако се бях вторачила в проблема, според мен можеше и доста да го задълбоча... С което не искам да кажа да си заравяме главите в пясъка, а само да не преекспонираме нещата, ако има проблем тип бял кахър, тоест забавяне или илизане от рамките в границите на нормалното. Децата имат и различен характер все пак. Аз например вече бях готова да крещя, когато някой ме попита: "Ама тя защо е толкова срамежлива?"   Crazy Crazy

Иначе Дани се съблича идеално, само да се облича и дума да не става, даже и аз трудно се справям. Речника съм му описвала, виж за целувки е пръв, мнооого е гушлив и любвеобилен. И за капак от тази нощ пак е с температура Sad Пак сме на преглед, вече не знам как да изкараме поне месец да ми е здравичък Sad

# 229
  • София
Момичета ,не ви бях чела от няколко дни и сега ме вкарахте и мен в едни филми  Laughing .
Нали съм си хипохондрик ,защо пък да не прехвърлля фобиите си и върху детето  Mr. Green .

Не знам дали девите са по-спокойни или по-затворени ,на мен определено не ми се е паднала такава  Mr. Green .Ние с говора сме много назад ,но пък в главата му само бели се раждат ,има ли време за друго  Crazy .Не мога да си представя ако беше момче що за дивак щях да си имам.Все едни ги измисля и ме изправя на нокти  ooooh! , но после ще ви доразкажа за тях ,че домакинството ме чака.

Последна редакция: вт, 27 мар 2012, 14:54 от geryaleksandrova

# 230
Къде се забих и вз в темите за трудното проговаряне!?  ooooh! Вярно, че там децата са по-големички, над 3 годинки, но направооо... В началото на темата има линкове разни, абе страшничко е детето да не е в "нормата".

# 231
Здравейте.
Чета ви тия дни и ви се чудя защо се притеснявате толкова рано за това дали говорят децата или не. По принцип за неговорещо дете може да се говори чак след 2.5-3 години. Нормално (с изключения) децата проговарят след втората годинка, тогава им се попълва/обогатява речниковия състав и правят вече изречения. Преди това е абсурдно да се притеснявате.
Имам разни наблюдения върху децата в квартала и ми се струва, че дечица които са по-напред в "мисловен"( образно казано) аспект, са по-назад във физически. Т.е имаме момиченце на 1.9 м, което казва много думички, брои до 10, разпознава много предмети и животни, но физически е по-назад от другите не приказващи толкова дечица. Това са си мои наблюдения де, може реално да не е така.   Peace

# 232
Здравейте майчета,
Отдавна не съм писала, но от време на време ви чета. Гледаме се самички с моята дъщеричка и все не ми остава време за много неща. Основно са ми заниманията с нея и всекидневните домакински задължения. Тази зима и ние поболедувахме. Тъкмо ни мине и хайде пак наново - вирус ли, настинка ли, все такива работи. Сега още имаме малко сополи и покашля, но се надявам да й мине скоро, че и тя се поизмъчи горката, особено с кашлицата.
Гледам коментирате говоренето. И ние не сме много напреднали. Казва някои думи, други се мъчи, но въпреки че има желание за говорене, не ни се получава много точно. Но не съм започнала да се притеснявам още.
Притеснявам се, че най-вероятно няма да я приемат на ясла и ще трябва да търся гледачка. Но се надявам и с това да се справя по някакъв начин, че няма кой друг.
Добре, че вече може да се излиза повече навън, че милата й беше омръзнало в студа само с мен да се занимава и да стои навън само за малко.
Ще ви почета пак и се надявам скоро да мога да се включа отново.
А само да попитам майчетата от Плевен - знаете ли някой добър фризьор в града. Ще постоим малко при баба, а на мен ще ми се наложи да се боядисам. Ще съм много благодарна ако споделите мнения. Казаха ми за някакъв Антоан в Мола - ако някоя от вас има телефона му или някаква информация ще съм благодарна да ми ги даде.
Целувките на мъничетата и приятен ден на майките им Simple Smile

# 233
Здравейте,скъпи Септемврийски мами.

Отдавна чета всяка темичка,но едва сега се престраших да пиша.Моето слънчице отнема почти цялото ми време и затова чак сега се включвам и аз

# 234
Здравейте мамчета !От 100 години не съм писала Simple Smile Попрочетох ви и малко чак ме притеснихте.Браян се надявам е добре казва доста думи ,повтаря други ,някой думи на човешки ,други на бебешки.Не иска да каже някой думи и името не си казва , а на брат си знае .Казва ,4е се казва "мамууу".Има желание за доста неща , но е много срамежлив и пред хората онемява и става послу6ен !Това е от нас !Надявам се всички мами и дечица да са добре !  Hug

# 235
Момичета, ще ме извините,че днес пак се намесвам ни в клин ни в ръкав след дълго мълчание, но през май месец най-накрая ще успея да кръстя малката.
Знам, че повечето, ако вече не всички от вас кръстиха дечицата си и ще ви помоля да ми кажете набързо какво трябва да прави кръстника, какво трябва да нося в църквата, нещо по самия ритуал и общо взето какво се изисква от мен.
Тъй като ще кръщавам детето в София, ще помоля софийските мами за помощ. Мисля си, че има разлика в различните градове, затова така се обръщам.
Иска ми се всичко да приготвя предварително и да не се притеснявам накрая, че пак нещо съм забравила.
Вярно е, че в нета има доста информация, но попаднах и на доста противоречиви неща, затова моля, преминалите вече през това за помощ.
Предварително много ви благодаря.

# 236
  • София
Gergan_ka, харесваш си църква и отиваш и говориш на място какво ще искат там да занесеш.
На нас попът ни искаше няколко неща - олио, вино, кърпи, свещи и май имаше и още нещо, не помня вече. За кръстниците избрахме икони от самата църква.
В църквата "Света Троица" до парка Гео Милев - искат 60лв за кръщенето, познато детенце кръщаваха там.

# 237
  • София
Gergan_ka ,наистина първо отиди в църквата ,която си харесала да говориш с попа .Той ще ти каже какво е необходимо за ритуала  Peace .Ние не се кръщавахме в София ,но съм присъствала на няколко кръщенета и останах много очарована от едно в Дървеница.Попа води много хубаво церемонията и всичко се разбираше.

П.П. на нашите кръстници подарихме честа да кръстят дъщеря ни  Mr. Green .

# 238
Благодаря ви,момичета,
Аз църквата вече уредих, но попа го нямаше в момента и само ми връчиха някаква бележка с няколко неща. Но ще се обадя допълнително да питам.
А иначе с какво обличахте дечицата преди кръщаването, след това знам, че се обличат дрехите от кръстника??
Гери, май и нашия подарък за кръстника ще е тази чест, поне така се очертава засега Simple Smile)

# 239
Мамчета кажете ми ефикасни капки за нос, какви слагате на децата си. Аз до сега съм само на клеева с физ разтвор, и веднъж или два пъти съм слагала Виброцил.

Общи условия

Активация на акаунт